Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
liyf

#5851 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by liyf »

zubi wrote: 20/04/2023 12:50
amar_no1 wrote: 20/04/2023 12:29

Zasto ja sam par puta bio bili su ljubazni sve ok meni bilo. Ako navodite već ovako nesto onda napišite i argumente
Nisam rekla da su neljubazni nego nestrucni.

Moj utisak i moje misljenje, a svako neka odluci za sebe.
zašto? Ketti je u mom iskustvu sa evo 3 mačke jedna od najboljih veterinarskih stanica, a i jedina koju smo posjećivali. Mačak se operisao 2 puta i kastrirao kod njih, nikakvi problemi a u svakom trenutku su dostupni za informisanje o stanju mačke ako je kod njih. Što su nestručni?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5852 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Velkoski »

ni ja fakat nisam imao problema, ni kod njih ni na Slatini, ali vjerovatno svako ima različita iskustva, pa kako koga potrefi :mrgreen:
Plavo-bijeli

#5853 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Plavo-bijeli »

Ma ja sam primjetio da ima ljudi koji donesu bolesnu zivotinju kojoj fakat nema spasa i kad na kraju nazalost ugine, oni krive veterinara...ne kazem da uvijek ima strucniji od strucnijeg, ali nekad i dodatna paznja, njega i ljubaznost moze nadomjestiti strucnost.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#5854 Pazi nam, kaže, mačka.

Post by Hame_ »

Kako sam ženi opis'o situaciju sa mačkom (žena u Sarajevu ovu heftu, otvara se novi MegaDiskont).

Eno ga džonja u kutiji (cat)

Najo se, oblizo. Traži ga, traži kad on se smoto u kutiju hehe.

--
Kupio sam onu kapsulu kapi protiv buha i krpeljova.

Nema šanse da mu to ja odradim. Kaže Nedo mora se od vrha glave do repa (duž kičme samo gdje ne može dokučit lizat) razmaknut dlaka i po koži nanositi tekućinu. Mora po koži ne po dlaci, inače džabe mazat.

Znači bez mene ko domina.

*zaštita traje do 1,5 mjesec (koštala je =10,00 KM)

--
Sinoć smo on i ja odradili odbrambeno-napadačku akciju.

Slučajno izađem na terasu kad neki crveno-bijeli mačorčina na po avlije, naš mačak ispod prve velike jele. Sletim, uzmem tri kamenice i polako se stazom krećem, ne mogu gađati neprijatelja jer mi je naš mačak u liniji bacanja kamena - moram se stazom kretati jedno 6-7 metara prema autoputu da imam slobodan ugao bacanja.

Iza našeg mačka, iz Zehrine avlije, pojavi se i Sejina mačka. Ona je zalegla iza druge jele. Gleda mene naš mačak kako skoro 10 minuta prelazim tih nekoliko metara i onda djelujem kamenjem po neprijatelju, koji se već bio opustio i počeo lizat. Mašio sam ga, zbunio se i on pa prvo krenu prema kotlovnici, a ja još jedan kamen, on zavrnu nazad pa prema autoputu i Zehrinom ćošku. Ja za njim, mačak za mnom napuhanog repa i odradismo akciju.

Skako je po meni 3-4 put od dragosti što smo neprijatelja istjerali.

*kasnije je pofrco pola avlije i prevrtao se po mjestu gdje je neprijatelj sjedio

--
Po svunoć smo se borili.

Onim svojim drečanjem navabio je sve mačke iz ulice. Kada sam ga izašao zvat' na večeru zafunta sa nekim mačkom ispred kola - grmi i dreka potukoše se. Uskočim ja da šutnem tuđinca, ali mrak pa ne mogu da poznam našeg mačka. Nejse, pobježe tuđinac. Naš se uspuho, repinu napuh'o.

Smirujem ga i reko da prošetamo ulicom da vidimo kakva je situacija, kad Sejina mačka na putu pored Nedinih kola. Vabnem ja nju, kad ono naš mačak protutnja pored mene za njom. Ona zdunu kraj Kedranove kuće prema potoku. Tu se mačak zaustavio i gleda. Slučajno okrenem glavu i primijetim ispred lijehe luka na Sekinoj avliji neka fleka na travi... mačka. Eto ti našeg mačka i polako se kreće, pored mene, kad ona fleka se pomače - mačka Zemova! Man jarabi kad se naš stušti za njom i vidim igraju se. Odo reko kasnije ću ga zvat da jede, nek' se igraju.

Šipak, proš'o sat vremena nema mačka. Krenem ja u potragu kad ono znaš gdje je? Između Sekine i Avdine kuće ima nešto kao podstepenište ali nisko jedno 1,5 metar i to dvije prostorije. Upalim lampu na telefonu i zavučem se, kad ono naš mačak u prvoj prostoriji leži i naćulio uši prema drugo prostoriji. Zovem ja njega mačak, mačak hajmo jest i jedva ga navadi da izađe i da ga nahranim.

Čim je jeo meraja opet.

--
Uglavnom, eno ga sad spava i ne dreči više po avliji (moon)

Image

*Ovu dole sliku joj nisam pokazao niti sam joj to pomenuo da se ne sikira. Napravio sam grešku kada sam se pokušao poigrati s njim, da ga pohvalim kako se je borio. Ma lijepi moj reko borac, protrljam ga malo po leđima, stomaku,... kad me uhvati za ruku, zagrize, zagreba, aaaajjjj...

Eksplicitni sadržaj!
Spoiler
Show
Image
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#5855 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Hame_ »

Dobro je to. Počelo i srbit, znači nema infekcije.
Spoiler
Show
Last edited by Hame_ on 09/05/2023 18:54, edited 1 time in total.
Hame_

#5856 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Hame_ »

Evo kako je bilo.
Spoiler
Show
Filter

#5857 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Filter »

:lol: akupunktura, normala
Tijana_Sa

#5858 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tijana_Sa »

Plavo-bijeli wrote: 17/04/2023 12:19
Tvrtko II Kotromanić wrote: 17/04/2023 10:36

mi smo nasu u Ketti na Pofalicima vodili, sve ok bilo
takodjer. Neki su se zalili, ali meni je sve ok bilo i stvarno su ljubazni.
Hvala vam 🙂 Na kraju sam otisla u Mr.Pet na Stupu.
Meni je trebao pregled i vakcina, činili su mi se skroz ok tamo.
Hame_

#5859 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Hame_ »

Filter wrote: 09/05/2023 19:04:lol: akupunktura, normala
Ja ba hehe...

Čim žena dođe ima da ga... ma nemereš im ništa. Tako su slatki.

Idu oni, zajedno s nama dalje :thumbup:
Hame_

#5860 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Hame_ »

Image
Hame_

#5861 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Hame_ »

Novi sam na temi.
splinter

#5862 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by splinter »

Hame_ wrote: 09/05/2023 18:50 Dobro je to. Počelo i srbit, znači nema infekcije.
Spoiler
Show
Neće se te rane inficirati, ti si to sanirao na vrijeme. Najgore što ti se može desiti je da je mačka bila inficirana sa Bartonella henselae pa da dobiješ Bolest mačijeg ogreba, ali ni to vjerovatno nećeš skontati da imaš osim ako nisi peh pa ne dobiješ encefalitis. Ali šta da pričam dalje kad sam i sam u po ljeta nosio duge rukave jer su mi ruke bile masakrirane od igre s mačkama.
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#5863 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suad-sarajevo »

Ja sam poprilično nov u komunikaciji sa mačkama ali sam veoma brzo shvatio da ne podnose češkanje po stomaku. :D
laik1981

#5864 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by laik1981 »

suad-sarajevo wrote: 10/05/2023 14:48 Ja sam poprilično nov u komunikaciji sa mačkama ali sam veoma brzo shvatio da ne podnose češkanje po stomaku. :D
I ja imam macku skoro godinu dana. Toliko je i stara. Ova nasa dodje i legne na ledja da se ceska po stomaku. Kad je raspolozena sve pusta, a kad nije ne prilazi joj jer ces fasovati. Zna i nas namlatiti ali nikad ne izvlaci kandze. Gosti koji se i pored upozorenja odluce da je maltretiraju cesto prolaze sa laksim tjelesnim povredama :mrgreen: Inace ima izrazen OCD kada je cistoca i urednost u pitanju, kao i hrana. Mora sve biti maksimalno cisto i svjeze. Posle sterilizacije se malo smirila i malo je manje hiperaktivna.
Image

Moje pitanje za poznavaoze materije je kako skratiti nokte macki koja je bas borbena i to ne dopusta? ima li kakva finta :mrgreen:
ami8

#5865 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

laik1981 wrote: 10/05/2023 15:13
suad-sarajevo wrote: 10/05/2023 14:48 Ja sam poprilično nov u komunikaciji sa mačkama ali sam veoma brzo shvatio da ne podnose češkanje po stomaku. :D
I ja imam macku skoro godinu dana. Toliko je i stara. Ova nasa dodje i legne na ledja da se ceska po stomaku. Kad je raspolozena sve pusta, a kad nije ne prilazi joj jer ces fasovati. Zna i nas namlatiti ali nikad ne izvlaci kandze. Gosti koji se i pored upozorenja odluce da je maltretiraju cesto prolaze sa laksim tjelesnim povredama :mrgreen: Inace ima izrazen OCD kada je cistoca i urednost u pitanju, kao i hrana. Mora sve biti maksimalno cisto i svjeze. Posle sterilizacije se malo smirila i malo je manje hiperaktivna.
Image

Moje pitanje za poznavaoze materije je kako skratiti nokte macki koja je bas borbena i to ne dopusta? ima li kakva finta :mrgreen:
Nikako, eno nama te makaze koje su namjenske za rezanje noktiju kod mačaka stoje za ukras, jednom probali :D . Nego kupiti ili napraviti što više grebalica po stanu da ne uništavaju namještaj. Ja sam kupio neke kupovne grebalice koje nisu dugo trajale jer je konopac bio baš tanak i loše kvalitete. Kada su ih pokidale onda sam otišao u Peni i kupio najjači konopac od prirodnih materijala koji su imali, skinuo taj stari i namotao na grebalice taj jači i deblji uz korištenje ljepila za drvo i učvrstio vijcima za drvo na krajevima. I eno ima dosta godina kako traju te grebalice.

Inače imamo u stanu dvije mačke od 13 i 14 godina, prvih 5-6 godina sam ih redovno nosio na godišnju vakcinaciju, davao one tablete i ostalo. Kada idemo na odmor nosili kod roditelja pa jednom kod neke cure ostavili uz plaćanje i ona izgubila mačku, našli je poslije sedam dana u obližnjem podrumu. Zbog toga su zadnjih 5 godina stalno u stanu, kada negdje idemo čuva ih i obilazi prijateljica. Isto tako nisam ih više nosio veterinaru pošto su stalno u stanu, maltene sterilnoj sredini gdje nemaju apsolutno nikakvog dodira sa parazitima i bolestima. Sada bi ih i odnijeo na veterinarski pregled zbog godina ali iskreno ne znam kako, to bi bila nemoguća misija jer bi bilo frktanje i grebanje na sve strane, ne znam da li ih se može uspavati pri pregledu zbog godina jer bi možda trebalo pregledati zube, kamenac i slično. Svaka vrsta sugestija u vezi ovoga je dobro došla jer neminovno je da ću ih morati nositi veterinaru preventivno ili kada bude moranje :sad: ?
Hame_

#5866 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Hame_ »

splinter wrote: 10/05/2023 13:36
Hame_ wrote: 09/05/2023 18:50 Dobro je to. Počelo i srbit, znači nema infekcije.
Spoiler
Show
Neće se te rane inficirati, ti si to sanirao na vrijeme. Najgore što ti se može desiti je da je mačka bila inficirana sa Bartonella henselae pa da dobiješ Bolest mačijeg ogreba, ali ni to vjerovatno nećeš skontati da imaš osim ako nisi peh pa ne dobiješ encefalitis. Ali šta da pričam dalje kad sam i sam u po ljeta nosio duge rukave jer su mi ruke bile masakrirane od igre s mačkama.
Odmah sam dva puta premazao losionom poslije brijanja "Ralon", a sutri dan "Ekoseptol". Prekosutri dan (i narednih dana) koristio Oxycort.

Image

Image

Image

*poenta je, ko ima mačka ovo treba biti pri ruci :mrgreen:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5867 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Velkoski »

ami8 wrote: 10/05/2023 16:33
Nikako, eno nama te makaze koje su namjenske za rezanje noktiju kod mačaka stoje za ukras, jednom probali :D . Nego kupiti ili napraviti što više grebalica po stanu da ne uništavaju namještaj. Ja sam kupio neke kupovne grebalice koje nisu dugo trajale jer je konopac bio baš tanak i loše kvalitete. Kada su ih pokidale onda sam otišao u Peni i kupio najjači konopac od prirodnih materijala koji su imali, skinuo taj stari i namotao na grebalice taj jači i deblji uz korištenje ljepila za drvo i učvrstio vijcima za drvo na krajevima. I eno ima dosta godina kako traju te grebalice.

Inače imamo u stanu dvije mačke od 13 i 14 godina, prvih 5-6 godina sam ih redovno nosio na godišnju vakcinaciju, davao one tablete i ostalo. Kada idemo na odmor nosili kod roditelja pa jednom kod neke cure ostavili uz plaćanje i ona izgubila mačku, našli je poslije sedam dana u obližnjem podrumu. Zbog toga su zadnjih 5 godina stalno u stanu, kada negdje idemo čuva ih i obilazi prijateljica. Isto tako nisam ih više nosio veterinaru pošto su stalno u stanu, maltene sterilnoj sredini gdje nemaju apsolutno nikakvog dodira sa parazitima i bolestima. Sada bi ih i odnijeo na veterinarski pregled zbog godina ali iskreno ne znam kako, to bi bila nemoguća misija jer bi bilo frktanje i grebanje na sve strane, ne znam da li ih se može uspavati pri pregledu zbog godina jer bi možda trebalo pregledati zube, kamenac i slično. Svaka vrsta sugestija u vezi ovoga je dobro došla jer neminovno je da ću ih morati nositi veterinaru preventivno ili kada bude moranje :sad: ?
Postoje neke "tablete za smirenje" koje daš mački 24h prije veterinara, barem su tako meni spominjali, no na kraju nije bilo potrebe nikad

a za kandže, pos'o za dvije osobe, može i obična noktarica i neki "slatkiš" kao nagrada :mrgreen:
Hame_

#5868 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Hame_ »

Kud uđo na temu, sad nema nazad :kiss:

*mačak je jeo purevinu/bibčevinu ispod sača + pileće džigerice friške mu uzeo a opet maše repom po avliji.

Čudno da opet "dreči" i kao da doziva nekoga, a neku noć smo se borili i jebo me je?

Ne kotam ga.
ami8

#5869 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by ami8 »

Velkoski wrote: 10/05/2023 17:30
ami8 wrote: 10/05/2023 16:33

Postoje neke "tablete za smirenje" koje daš mački 24h prije veterinara, barem su tako meni spominjali, no na kraju nije bilo potrebe nikad

a za kandže, pos'o za dvije osobe, može i obična noktarica i neki "slatkiš" kao nagrada :mrgreen:
Ma ovim mojim tersovima je problem i tabletu dati :D ako se isitni u hranu neće da okuse a onako pincetom isto patnja.
Heva

#5870 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Heva »

Prije rata sam imao dugo godina njemačke ovčare - puno posla. Nakon rata, više mačaka - avlijanera, a onda zbog pojave OLX nabavim ruske plave mačke, mater i kćer od nekog para što je zdimio za Švedu... muka je uvijek sa odraslom mačkom koja ima svoje običaje, navikla na neke osobe i prostor. Mače je kopira, nikako da se opuste. Iako ne drame reviše za ljudskim društvom, nisu voljele da budu same, verale su se dokle god u mogle skočiti... počeo sam da više izbivam iz kuć e zbog posla i poklonio sam ih poznanicima koji imaju svoj obrt i kod kuće su uvijek. Sad opet se brigam o par avijanera, hranim ih, štitim od lutalica i mačkova kad imaju okot... i čini me to sretnim.
zikamu

#5871 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by zikamu »

Svaka cast i treba im pomoci... Ako vec iz bilo kog razloga ne mozes ili neces da drzis kucnog mjezimca, onda ih barem pripazi na ulici koliko god mozes.
A sto se macaka tice, cijeli zivot (ima tome podosta godina :D ) sam uvijek imao macore (izredali se jadan za drugim) koji nisu izlazili vani. Macka je savrsena zivotinja, a ja eto, preferiram muske jer je medju nama uvijek neka konkurencija (cija ce biti zadnja :lol: ), dok su zenke uglavnom umiljate, spremne da se maze..
. Nije ni to lose, ali one tigraste glavonje su mi zakon ❤️!
simbabimba

#5872 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by simbabimba »

ami8 wrote: 10/05/2023 21:41
Velkoski wrote: 10/05/2023 17:30

Ma ovim mojim tersovima je problem i tabletu dati :D ako se isitni u hranu neće da okuse a onako pincetom isto patnja.
Potrazi na youtubeu video, neko nek ti pomaze, macu umotati u peskir ili odici da visi a da joj kroz to platno koje joj obuces vire nogice i sape, pa polako, sretno :D
sizifinho

#5873 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by sizifinho »

Neko je upitao kako macki odrezati nokte.
Imam dva psa i dvije macke.
Najlakse je ako su mačići, tu ih samo trebas od malena nauciti da je okej da im diraš šape. Kao i sa psima, moraš steći povjerenje.
Sa odraslom mačkom je to malo sporije ali isti je princip.

Problem je što ljudi uzmu noktaricu i pravac na rezanje. Maca vidi predmet, nema pojma sta je. I onda joj covjek hoce nesto sjeckat oko sapa sa tim predmetom, a macka ne zna sta se desava, i logicno je da ce biti otpora.
Treba ih, korak po korak, upoznati sa predmetom, da shvate da nema opasnosti od njega.

Moja strategija je bila da noktaricu uvijek imam blizu. Kad macka dođe i inzistira na maženju, sačekam dok mi ne legne na prsa, stomak, nebitno, opusti se, i onda uzmem jednu šapu i masiram je. Pritisnem lagano jastucice da nokti sami isplove, i pratim reakciju. Ako trza sapom, zaustaviti se. Svaki put pokusat jedan korak blize sjeckanju. Vrlo brzo se naviknu na dodir i manipulaciju sa šapama. A onda kad je najmirnija, i uspio si masazom izvuci jedan nokat, probas ga capnuti. Ako je bas mirna, nece ni skontati. Mozda bi za prvo sjeckanje najboolje bilo iici sa straznjim sapama, jer su manje osjetljive.
Odsjeces jedan nokat.
STOP
Dosta.
To je dovoljno da macka stvori korelaciju sa noktaricom. Ok nije opasan predmet, povezes je sa nekim ugodnim trenutkom ceskanja, masiranja, mazenja.
Iduci put kad je vidi, nece biti iznenađena, jer ce je asocirat na ugodan trenutak.
Dalje nastaviti postepeno. Sljedeci put kad je maznja - probas dva nokta skinut. Bitno je samo ne uznemiriti je.

Ja sam tako, korak po korak, uz poslastice i nagrade, naucio svoje mace. Sad im uzmem sapu kad legnu, i hladno odsjecem sve nokte na toj jednoj sapi. Ali idalje je idem dalje od tog. Sacekam nekad kasnije da je uhvatim na drugom ljencarenju, i tu sredim drugu sapu.
Ne opiru se vise, ali ako vidim da u tom momentu njoj to ne odgovara, stanem i sacekam drugi trenutak.
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#5874 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suad-sarajevo »

Da li ima neko iskustva sa šamponom za suho pranje maca?
zippoo87

#5875 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by zippoo87 »

sizifinho wrote: 14/05/2023 08:16 Neko je upitao kako macki odrezati nokte.
Imam dva psa i dvije macke.
Najlakse je ako su mačići, tu ih samo trebas od malena nauciti da je okej da im diraš šape. Kao i sa psima, moraš steći povjerenje.
Sa odraslom mačkom je to malo sporije ali isti je princip.

Problem je što ljudi uzmu noktaricu i pravac na rezanje. Maca vidi predmet, nema pojma sta je. I onda joj covjek hoce nesto sjeckat oko sapa sa tim predmetom, a macka ne zna sta se desava, i logicno je da ce biti otpora.
Treba ih, korak po korak, upoznati sa predmetom, da shvate da nema opasnosti od njega.

Moja strategija je bila da noktaricu uvijek imam blizu. Kad macka dođe i inzistira na maženju, sačekam dok mi ne legne na prsa, stomak, nebitno, opusti se, i onda uzmem jednu šapu i masiram je. Pritisnem lagano jastucice da nokti sami isplove, i pratim reakciju. Ako trza sapom, zaustaviti se. Svaki put pokusat jedan korak blize sjeckanju. Vrlo brzo se naviknu na dodir i manipulaciju sa šapama. A onda kad je najmirnija, i uspio si masazom izvuci jedan nokat, probas ga capnuti. Ako je bas mirna, nece ni skontati. Mozda bi za prvo sjeckanje najboolje bilo iici sa straznjim sapama, jer su manje osjetljive.
Odsjeces jedan nokat.
STOP
Dosta.
To je dovoljno da macka stvori korelaciju sa noktaricom. Ok nije opasan predmet, povezes je sa nekim ugodnim trenutkom ceskanja, masiranja, mazenja.
Iduci put kad je vidi, nece biti iznenađena, jer ce je asocirat na ugodan trenutak.
Dalje nastaviti postepeno. Sljedeci put kad je maznja - probas dva nokta skinut. Bitno je samo ne uznemiriti je.

Ja sam tako, korak po korak, uz poslastice i nagrade, naucio svoje mace. Sad im uzmem sapu kad legnu, i hladno odsjecem sve nokte na toj jednoj sapi. Ali idalje je idem dalje od tog. Sacekam nekad kasnije da je uhvatim na drugom ljencarenju, i tu sredim drugu sapu.
Ne opiru se vise, ali ako vidim da u tom momentu njoj to ne odgovara, stanem i sacekam drugi trenutak.
Ja ne sijecem nokte nikada nijednoj maci...smatram to pravljenjem invalida od mace,jer moje mace izlaze svaki dan napolje,love,penju se po drvecu,krovovima i gdje sve ne i bez ostrih noktiju,nista od tih radnji ne bi mogle raditi.
Druga opasnost je da nokte macama treba znati odrezati i da se reze samo vrh...2-3mm max,jer ako vise osjeces,tu pocinje zivac i onda macka ima ranu i bolove.
A treca stvar...macka nece u kuci nista grebati ako ima grebalicu ili nesto gdje ce svaki dan da se isteze na to i ostri kandze.
Kod mene bude preko zime grebalica u kuci a sada preko ljeta,evo imam par koceva udarenih i svi su izgrebani do pola,kao i jedna loza...na kojoj ostre kandze :D
U kuci mi nista nije osteceno od noktiju u smislu da tu konstantno grebu i unistavaju namjestaj ili nesto drugo.
Do sada proslo 5-6 macaka kroz kucu unazad 3 godine,isti princip sa svim mackama i ni sa jednom nisam imao problem.
Ali od malena naucim odmah na grebalicu i onda one dodju tu i krene show sa grebalicom,jos ja usio na grebalicu i tenisku lopticu na konac,pa dodu tu i napadaju tu lopticu,kacaju se,skacu i svasta nesto.

Ne kazem da ne treba orezivati nokte,kome stetu prave ali budite oprezni da se samo vrh nokta osijece i da se macka ne povrijedi.
Post Reply