Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
belfy

#6626 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Maja The Bee wrote: 08/05/2023 21:47
Bodkin wrote: 08/05/2023 21:32

Ne znam kako stoji zvanicna statistika. Sve sto mi mozemo napisati je na osnovu onoga sto vidimo oko sebe.
Ali masa ic ljudi je na dobrim pozicijama u zemljama gdje ima nase dijaspore.

Samo ono sto ljudi ne uzimaju u obzir je da u tim nekim zemljama kao njemacka, austrija ili skandinavija, ljudi mogu raditi apaolutno prosjecne poslove i zivjeti pristojno. I kad ljudi to dobiju, zadovolje se i onda vidis ko je stvarno ambiciozan, a ko ne
Ne postoji zvanična statistika o tome, niko to ne istražuje.

Slažem se da je preživljavanje lakše u Njemačkoj nego u BiH, posebno kad je neko lijen i ne želi se udubljivati u svoj život kako bi mu bilo bolje.
sta ti znaci ovo "ne zeli se udubljivati u svoj zivot"? hoces da kazes da je "prezivljavanje lakse u Njemackoj, ali ako se "udubis u svoj zivot", onda ces bolje proci u BiH... sad me jos vise interesuje sta znaci "udubiti se u svoj zivot" i jedva cekam tvoje pojasnjenje tog izraza...
Ozimician

#6627 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

melac wrote: 09/05/2023 22:10
Ozimician wrote: 09/05/2023 14:57

Pa nisam ni ja naisao na sitne takse, sve takse su od 10€ pa na vise, tako da svakako nije sitno. Ja jos nisam otisao u opstinu (Bürgerbüro) i da sam ovjerio dokumente a da tu ovjeru nisam platio, dok sam u BIH sve ovjere u opstini zavrsavao besplatno. Eto jedna razlika.

Meni su bgmi na mnogo mjesta trazili "beglaubigte Kopie", mozda je u Austriji drugacije, pa onda potvrde o nekaznjavanju pri svakoj promjeni poslodavca, itd.

A sa ovjeravanjem kopija dokumenata iz BIH sam tek imao ogromnih problema, ali to je tema za sebe.
Pa sta radite vi u toj Njemackoj, ja 4 godine u Svedskoj jos nisam vidio opstine, jedne prilike poreznu i tu zavrsava sva prica sa instituacijama. Barem ova oficijelna, cak i zamjena vozacke ide postom posaljes i postom dobijes.
Moram priznati da sam malo iznenadjen birokracijom.
Ganjamo papire uglavnom.
elcaliente

#6628 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 09/05/2023 22:15
elcaliente wrote: 09/05/2023 22:12

Pa to su firme kojima je posao od pocetka tako organizovan i gdje ljudi po ugovoru moraju tako raditi.
Ali vecina ljudi nece tako da radi. Zato i ne rade u tim bransama. Onaj ko ima djecu sigurno ako ima izbora nece reci ja cu raditi nedjeljom.
Ti si onda sa svojim poslom profulao bransu.
Evo ti primjer sa mog posla, imamo puno posla i nemozemo da stignemo sve u roku od 6 sedmica da odgovorimo.
I ja potegnem inicijativu da dobrovoljno ko zeli radi subotom iz homeoffica, sati koliko zeli za to dobija sate na plus konto, 45 posto visu satnicu i rucak besplatan kada dodju u firmu u kantini.
Provo sto sam morao pisati stranice koncepta, pa je to islo na moje sefove, 3 insatance. Kada su oni odobrili, onda mora ici na sindikat, tu sam strahovao kako ce reagirati. Dva puta mi sinidkat to vracao trzio objasnjenja, 4 mjeseca je to trajalo dok je proslo. Bezbroj prekovremenih me kostalo, dok se nije odobrilo.
Kada sam konacno 30 radnika emaijlom pitao ko zeli da radi subotu koju oni hoce, javila mi se dva radnika.
Vecina odbila prijedlog sa izgvorom da subotama imaju vec nesto planirano.
Zanimljivo, mada iskreno i ja bih ti odbio subotu, jer je to jedini dan u Njemačkoj kad možeš nešto uraditi korisno mimo posla, jer nedjeljom ništa ne radi.

Da si ponudio nedjelju, koja je mrtav dan od Karawanki do Kiela, vjerovatno bi dobio bolji odziv.
U nasem neboderu radi 2800 ljudi, nedjeljom idu sistemi na update.
Ali i da nema toga, nikada u zivotu mi sindikat ne bi odobrio nedjelju, nebi ni doslo na protkol bilo bi vec odbijeno.
Ovo je Bayern.
Zanimljivo je to da od dvojice radnika mi se javio Turcin koji ima 62 godine i koji je rekao mene pare ne interesuju trebaju mi prekovremeni sati i jedan Grk koji radi samnom 20 godina i koje rekao ma prijavio sam se samo radi tebe inace nebi jer je Bundesliga.
sabanss

#6629 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Ozimician wrote: 09/05/2023 22:03 Ako imaš neku dobru ponudu iz USA, pošalji u PP.

Vrlo rado bih otišao u USA za dobru poslovnu ponudu, ne samo u USA i u mnoge druge zemlje...
U IT branši ima ponuda i plate su skoro duplo od EU plata. Ukoliko planiraš da ne živiš tamo poslije radnog vijeka, da ne odmaraš puno u toku radnog vijeka i da se ne razboliš ozbiljnije od prehlade u toku radnog vijeka može se čak i jako dobro zaraditi :D

Da se odmah ogradim, nsam bio, radio sam za američke firme kao extern i razgovarao sa kolegama koji tamo rade. Nikad nisam osjetio želju da odem osim kao turista.
Ozimician

#6630 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 09/05/2023 22:22
Ozimician wrote: 09/05/2023 22:03 Ako imaš neku dobru ponudu iz USA, pošalji u PP.

Vrlo rado bih otišao u USA za dobru poslovnu ponudu, ne samo u USA i u mnoge druge zemlje...
U IT branši ima ponuda i plate su skoro duplo od EU plata. Ukoliko planiraš da ne živiš tamo poslije radnog vijeka, da ne odmaraš puno u toku radnog vijeka i da se ne razboliš ozbiljnije od prehlade u toku radnog vijeka može se čak i jako dobro zaraditi :D

Da se odmah ogradim, nsam bio, radio sam za američke firme kao extern i razgovarao sa kolegama koji tamo rade. Nikad nisam osjetio želju da odem osim kao turista.
Nažalost nisam u toj branši, da jesam, teško da bih bio u Njemačkoj sad.

U toj branši se svakako niko ne žali, gdje god da živi i radi. xD
Ozimician

#6631 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 09/05/2023 22:21
Ozimician wrote: 09/05/2023 22:15

Zanimljivo, mada iskreno i ja bih ti odbio subotu, jer je to jedini dan u Njemačkoj kad možeš nešto uraditi korisno mimo posla, jer nedjeljom ništa ne radi.

Da si ponudio nedjelju, koja je mrtav dan od Karawanki do Kiela, vjerovatno bi dobio bolji odziv.
Ali i da nema toga, nikada u zivotu mi sindikat ne bi odobrio nedjelju, nebi ni doslo na protkol bilo bi vec odbijeno.
Ovo je Bayern.
Zanimljivo je to da od dvojice radnika mi se javio Turcin koji ima 62 godine i koji je rekao mene pare ne interesuju trebaju mi prekovremeni sati i jedan Grk koji radi samnom 20 godina i koje rekao ma prijavio sam se samo radi tebe inace nebi jer je Bundesliga.
Pa da, sve si onda time objasnio. Sindikat je razbojnička družina.
melac

#6632 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Ozimician wrote: 09/05/2023 22:18
melac wrote: 09/05/2023 22:10

Pa sta radite vi u toj Njemackoj, ja 4 godine u Svedskoj jos nisam vidio opstine, jedne prilike poreznu i tu zavrsava sva prica sa instituacijama. Barem ova oficijelna, cak i zamjena vozacke ide postom posaljes i postom dobijes.
Moram priznati da sam malo iznenadjen birokracijom.
Ganjamo papire uglavnom.
Bjezi u Svecku sunce ti zarko, stas u toj Njemackoj. A i jezik je slican njemackom brzo ces ga savladati.
elcaliente

#6633 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 09/05/2023 22:25
elcaliente wrote: 09/05/2023 22:21

Ovo je Bayern.
Pa da, sve si onda time objasnio. Sindikat je razbojnička družina.
Sindikat biraju radnici. To je njihova volja ko i sa kakvim programom ce ih zastupati.
Na proslim izborima jer bilo preko 50 grupa za 4 sindikat.
Ove su izabrali jer radnicima tako pase.
elcaliente

#6634 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Al ja mislim da na sjeveru Njemacke radi i nedjeljom.
Sto ne vidis neku firmu gore ako hoces da radis nedjeljom.
Ozimician

#6635 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

melac wrote: 09/05/2023 22:27

Ganjamo papire uglavnom.
Bjezi u Svecku sunce ti zarko, stas u toj Njemackoj. A i jezik je slican njemackom brzo ces ga savladati.
Pokušao sam prije 6 god. i nije uspjelo. Uglavnom sam skonto da je za Švedsku lakše useliti kao azilant bez dokumenata, nego kao kvalifikovana radna snaga. :run:

Da li se sad šta promjenilo, ne znam, a nisam se ni interesovao nešto.
Ozimician

#6636 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 09/05/2023 22:30 Al ja mislim da na sjeveru Njemacke radi i nedjeljom.
Hah, pa po ovom ispade da ja sad po svaku cijenu želim da radim nedjeljom. :lol:

Ja kažem da bih vrlo rado prihvatio da radim nedjeljom ukoliko bi mi bila ponuđena 50-100% veća dnevnica za taj dan i da rad nedjeljom ne treba zabranjivati, nego dodatno platiti. To je moj stav spram rada nedjeljom.

A sam si rekao, teško da će se neka firma izložiti takvom trošku...
elcaliente

#6637 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 09/05/2023 22:32
elcaliente wrote: 09/05/2023 22:30 Al ja mislim da na sjeveru Njemacke radi i nedjeljom.
Hah, pa po ovom ispade da ja sad po svaku cijenu želim da radim nedjeljom. :lol:

Ja kažem da bih vrlo rado prihvatio da radim nedjeljom ukoliko bi mi bila ponuđena 50-100% veća dnevnica za taj dan i da rad nedjeljom ne treba zabranjivati, nego dodatno platiti. To je moj stav spram rada nedjeljom.

A sam si rekao, teško da će se neka firma izložiti takvom trošku...
Znam nego kontam da mozda oni gore placaju tu vecu dnevnicu.
belfy

#6638 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

elcaliente wrote: 09/05/2023 21:49
Ozimician wrote: 09/05/2023 21:44

Naravno da je minorno, 50% treba da bude minimum !

Pa da je neradna nedjelja dobra stvar, uvele bi je i evropske zemlje i USA. Mislim da BIH nema luksuz da se ističe u tome, ako Švicarska, Holandija, Švedska nemaju neradne nedjelje, zašto bi BiH slijedila tu nakaradnu praksu koja postoji samo u Njemačkoj i Austriji praktično ?
(ili je to ona propaganda da je njemačko go*no bolje od BH torte)

Kako se sve to završilo poslije '89 god., bolje da ne otvaramo temu :D
Rijetko koji poslodavac bi te platio toliko, taj mora bas zavisiti od te nedjelje. A znamo da svaki poslodavac te troskove prebaci na musterije.
Da li je musterija i spremna da plati tu cijenu? Mislim da nije, vecina ceka da projde vikend pa da kupi neku uslugu.

Recimo da imas kucu i treba ti majstor jer ti se zacepila cijev, pogleda cijenu nedjeljom a pogledaj ponedjeljkom.
o cemu vas dvojica pricate uopste? naravno da postoji rad i nedeljom i na praznike i on je dodatno placen 50-100% vise. niko od vas nije cuo za smjenski rad ili dezure (bereitschaft)? samo je pitanje branse gdje se moze, a gdje ne. mada je i tu poprilicno klizav teren, jer moze skoro u svakoj, samo ogranicen period... i, naravno da nece programer ili nastavnik raditi u smjenama, ali doktor i policajac hoce. o cemu vi... uopste...?
Maja The Bee

#6639 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maja The Bee »

belfy wrote: 09/05/2023 22:16
Maja The Bee wrote: 08/05/2023 21:47

Ne postoji zvanična statistika o tome, niko to ne istražuje.

Slažem se da je preživljavanje lakše u Njemačkoj nego u BiH, posebno kad je neko lijen i ne želi se udubljivati u svoj život kako bi mu bilo bolje.
sta ti znaci ovo "ne zeli se udubljivati u svoj zivot"? hoces da kazes da je "prezivljavanje lakse u Njemackoj, ali ako se "udubis u svoj zivot", onda ces bolje proci u BiH... sad me jos vise interesuje sta znaci "udubiti se u svoj zivot" i jedva cekam tvoje pojasnjenje tog izraza...
Udubi se, pa možda skontaš :D
skafiskafsnjak

#6640 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Pa nista.... vi koji ste u BiH , udubite se i biti ce bolje :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#6641 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

melac wrote: 09/05/2023 22:27

Ganjamo papire uglavnom.
Jes al mora prvo njemacki savladat :D
Dope_Man

#6642 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

belfy wrote: 09/05/2023 22:56 o cemu vas dvojica pricate uopste? naravno da postoji rad i nedeljom i na praznike i on je dodatno placen 50-100% vise. niko od vas nije cuo za smjenski rad ili dezure (bereitschaft)? samo je pitanje branse gdje se moze, a gdje ne. mada je i tu poprilicno klizav teren, jer moze skoro u svakoj, samo ogranicen period... i, naravno da nece programer ili nastavnik raditi u smjenama, ali doktor i policajac hoce. o cemu vi... uopste...?
Vala bas, prica kao da nedjeljom sve stoji, a komplet usluzna djelatnost radi i naravno placeni su (bar u AT) 200% za nedjelju.
sabanss

#6643 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

belfy wrote: 09/05/2023 22:56 o cemu vas dvojica pricate uopste? naravno da postoji rad i nedeljom i na praznike i on je dodatno placen 50-100% vise. niko od vas nije cuo za smjenski rad ili dezure (bereitschaft)? samo je pitanje branse gdje se moze, a gdje ne. mada je i tu poprilicno klizav teren, jer moze skoro u svakoj, samo ogranicen period... i, naravno da nece programer ili nastavnik raditi u smjenama, ali doktor i policajac hoce. o cemu vi... uopste...?
Govorimo da nedelju ne mora raditi ko neće i da se ljude ne prisiljava ako neće. U BiH je to praktično prisila za bijednu naknadu ako je ima uopšte. Naravno da ima službi koje to moraju ali prodavnice i kafane nisu među njima. Uostalom prije 100 - 150 godina je i radni dan traja 12-14 sati pa vidi gdje smo sada... I tada su neki sigurno govorili daj da imamo više sati da bi više zaradili :(
Comandini

#6644 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Comandini »

Ozimician wrote: 09/05/2023 22:23
sabanss wrote: 09/05/2023 22:22

Ako si u IT-u postoji i mogucnost da odes preko sponsored vise. Gledaj koje firme sponzoriraju vizu pa se prijavljuj kod njih. Sto se tice zdravstvenog i odmora, to je prica s kojom ti neces imati veze ako odes tamo niti ce ti predstavljati ikakav problem.
Maja The Bee

#6645 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maja The Bee »

skafiskafsnjak wrote: 10/05/2023 08:01 Pa nista.... vi koji ste u BiH , udubite se i biti ce bolje :D
Meni je super, u svom, na svom, među svojim ljudima, na svom jeziku. Kad mi se ćefne do inostranstva, upalim auto ili sjednem u avion i odem gdje hoću i kad hoću.
skafiskafsnjak

#6646 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Maja The Bee wrote: 10/05/2023 09:41
skafiskafsnjak wrote: 10/05/2023 08:01 Pa nista.... vi koji ste u BiH , udubite se i biti ce bolje :D
Meni je super, u svom, na svom, među svojim ljudima, na svom jeziku. Kad mi se ćefne do inostranstva, upalim auto ili sjednem u avion i odem gdje hoću i kad hoću.
Pa ti si se udubila ocigledno :D
Pa dobro, super. Ja bih volio da je meni tako bilo u BiH. U tom slucaju ne bih otisao.
sabanss

#6647 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

skafiskafsnjak wrote: 10/05/2023 09:44
Maja The Bee wrote: 10/05/2023 09:41

Pa dobro, super. Ja bih volio da je meni tako bilo u BiH. U tom slucaju ne bih otisao.
Ako nema hljeba neka jedu kolače :D Kako volim ovaj nadobudni stav ljudi koji su se "udubili"
skafiskafsnjak

#6648 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

sabanss wrote: 10/05/2023 09:53
skafiskafsnjak wrote: 10/05/2023 09:44

Ako nema hljeba neka jedu kolače :D Kako volim ovaj nadobudni stav ljudi koji su se "udubili"
Ma nije to.
Nekim ljudima je najbitnije da su kuci. Naravno da mnogi uspiju u svom poslu i da zive dobar zivot. Ali neki ne bi otisli ni za sta , makar "zivotarili".... i ja postujem to.

Kako ona ode u inostranstvo kad joj na um padne, i ja tako uradim pa odem u BiH. I kada se vracam vamo, ja kazem vracam se kuci i iskreno tako se i osjecam.
sabanss

#6649 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

skafiskafsnjak wrote: 10/05/2023 10:04
sabanss wrote: 10/05/2023 09:53

Ma nije to.
Nekim ljudima je najbitnije da su kuci. Naravno da mnogi uspiju u svom poslu i da zive dobar zivot. Ali neki ne bi otisli ni za sta , makar "zivotarili".... i ja postujem to.

Kako ona ode u inostranstvo kad joj na um padne, i ja tako uradim pa odem u BiH. I kada se vracam vamo, ja kazem vracam se kuci i iskreno tako se i osjecam.
To je ok stav, ali hipoteza ovdje je da se ljudi trebaju malo "udubiti" u vlastiti život pa će i oni moći tako.... Istina je da neće i da će odlazak ljudi stati kad BiH prestane biti zemlja trećeg svijeta.

Najbolji komentar je već rečen na ovoj temi - koliko god da ti para ostaje u BiH ipak živiš u zemlji trećeg svijeta sa svim izraženim problemima tih zemalja.
Ozimician

#6650 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Comandini wrote: 10/05/2023 09:25
Ozimician wrote: 09/05/2023 22:23

Ako si u IT-u postoji i mogucnost da odes preko sponsored vise. Gledaj koje firme sponzoriraju vizu pa se prijavljuj kod njih. Sto se tice zdravstvenog i odmora, to je prica s kojom ti neces imati veze ako odes tamo niti ce ti predstavljati ikakav problem.
Ja ponavljam da nisam u IT, da jesam, druga bi se pjesma pjevala.

To je bransa koja je odvojena od ostatka "smrtnika"
Post Reply