Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Rugafet

#6601 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

America came to be seen as a land where social justice was possible—where the poor and oppressed would find opportunity and freedom, where the ambitious and adventurous could make their fortunes.
Ozimician

#6602 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 09/05/2023 19:31
elcaliente wrote: 09/05/2023 19:29

A kako se ljecio? Valjda neko mora platiti osguranje.
Nije valjda da nije isao 20 godina doktoru.
Ali tu opet dolazimo do neobrazovanosti drustva, da sebi neko uopste dopusti da radi 20 godina bez doprinosa to je vec granica ludila.
Ma ima i do radnika naravno. Samo treba sve staviti u kontekst. Kad je nužda, ne buniš se jer ćeš ostati bez posla.

Ne drugoj temi su me napali kada sam rekao da treba uvesti neradnu nedelju jer tobože to radnici hoće da više zarade. Neće radnici već poslodavci i nije istina da radnici imaju slobodu izbora. Dobiju otkaz ako pisnu.
Neradna nedjelja najgluplja moguća stvar koja postoji, evo ja sad da mogu kod svog poslodavca odmah bih se potpisao da radim svaku nedjelju - ako ću za nju dobiti dodatnu (uvećanu) dnevnicu. :run:

Rad nedjeljom i praznicima ne treba zabranjivati - nego nagraditi / dobro platiti radniku !
Last edited by Ozimician on 09/05/2023 21:09, edited 1 time in total.
bitangeIprinceze

#6603 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by bitangeIprinceze »

Ozimician wrote: 09/05/2023 21:07
Ma ima i do radnika naravno. Samo treba sve staviti u kontekst. Kad je nužda, ne buniš se jer ćeš ostati bez posla.

Ne drugoj temi su me napali kada sam rekao da treba uvesti neradnu nedelju jer tobože to radnici hoće da više zarade. Neće radnici već poslodavci i nije istina da radnici imaju slobodu izbora. Dobiju otkaz ako pisnu.
Neradna nedjelja najgluplja moguća stvar koja postoji, evo ja sad da mogu kod svog poslodavca odmah bih se potpisao da radim svaku nedjelju - ako ću za nju dobiti dodatnu (uvećanu) dnevnicu. :run:
A što ne možeš raditi nedeljom? I tako ništa ne radiš
Ozimician

#6604 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

bitangeIprinceze wrote: 09/05/2023 21:09

A što ne možeš raditi nedeljom? I tako ništa ne radiš
Nije mi poslodavac ostavio tu mogućnost, niti mogu naći poslodavca koji će mi tu mogućnost ponuditi.
elcaliente

#6605 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Rad nedjeljom i praznicima ne treba zabranjivati - nego nagraditi / dobro platiti radniku !

Ja mislim da je jedan neradni dan u sedmicu super stvar.
Pogotovo za familije, kada se svi mogu okupiti zajedno. Svi mogu cvrsto planirati, zna se da vecina neradi taj dan, citav sistem se spusti taj dan.
To je dan za porodicu, za prijatelje, sa molitvu, za odmor.
A onaj kome se radi nedjeljom on to uvjek moze.
Imas milinom mogucnosti da nadjes posao koji ces raditi nedjeljom McDonalds, Kino, kafici, restorani, zoloski vrt itd.

Ali sada kada bi napravio anketu siguran sam da bi vecina radnika rekla da ne zele radnu nedjelju.
sabanss

#6606 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Meni se čini brate da tebe tamo muče :lol: Hajde ti lijepo u BiH. Tamo je već sve za što se zalažeš :D
Ozimician

#6607 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 09/05/2023 21:31

Meni se čini brate da tebe tamo muče :lol: Hajde ti lijepo u BiH. Tamo je već sve za što se zalažeš :D
Vjeruj nikad dva dobra sastaviti... :D
Ozimician

#6608 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 09/05/2023 21:21 Imas milinom mogucnosti da nadjes posao koji ces raditi nedjeljom McDonalds, Kino, kafici, restorani, zoloski vrt itd.

Ali sada kada bi napravio anketu siguran sam da bi vecina radnika rekla da ne zele radnu nedjelju.

Imaš milion mogućnosti, ali uz lošu satnicu, da mi neko da moju satnicu + 50% - sigurno bih radio nedjelju.

I ja sam siguran da bi većina radnika rekla da ne žele radnu nedjelju, ali kad bi postavio pitanje - da li želite radnu nedjelju uz 50%-100% veću satnicu/dnevnicu za rad nedjeljom, vidio bi koliko bi reklo da ipak želi. :D

I da, zašto baš od toliko dana- nedjelja, može i ponedjeljak npr.
elcaliente

#6609 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 09/05/2023 21:36
elcaliente wrote: 09/05/2023 21:21 Imas milinom mogucnosti da nadjes posao koji ces raditi nedjeljom McDonalds, Kino, kafici, restorani, zoloski vrt itd.

Imaš milion mogućnosti, ali uz lošu satnicu, da mi neko da moju satnicu + 50% - sigurno bih radio nedjelju.

I ja sam siguran da bi većina radnika rekla da ne žele radnu nedjelju, ali kad bi postavio pitanje - da li želite radnu nedjelju uz 50%-100% veću satnicu/dnevnicu za rad nedjeljom, vidio bi koliko bi reklo da ipak želi. :D

Pa nije sve u parama.
Imaju i porodicne i moralne vrijednosti.
Djeca imaju slobodan vikend i kako ce porodica provesti vrijeme zajedno ako otac ili mati radi?
Porodica kao stub drustva treba da se brani.
To je jedan dan od sedam dana, ostale dane udri koliko hoces ako ti se radi.
Last edited by elcaliente on 09/05/2023 21:43, edited 2 times in total.
sabanss

#6610 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

30% je u BiH što ja za radnike u trgovini minorno + što svakako rade višak sati koje im niko ne plaća. Deset sati rada nedjeljom ne vrijedi 15 KM tim ljudima ali ne smiju reći da neće.

Zanimljivo je da smo imali neradnu nedelju (i subotu) 89' ali sada nemamo i još su nas ubijedili da je tako bolje :mrgreen:
Ozimician

#6611 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 09/05/2023 21:41

30% je u BiH što ja za radnike u trgovini minorno + što svakako rade višak sati koje im niko ne plaća. Deset sati rada nedjeljom ne vrijedi 15 KM tim ljudima ali ne smiju reći da neće.

Zanimljivo je da smo imali neradnu nedelju (i subotu) 89' ali sada nemamo i još su nas ubijedili da je tako bolje :mrgreen:
Naravno da je minorno, 50% treba da bude minimum !

Pa da je neradna nedjelja dobra stvar, uvele bi je i evropske zemlje i USA. Mislim da BIH nema luksuz da se ističe u tome, ako Švicarska, Holandija, Švedska nemaju neradne nedjelje, zašto bi BiH slijedila tu nakaradnu praksu koja postoji samo u Njemačkoj i Austriji praktično ?
(ili je to ona propaganda da je njemačko go*no bolje od BH torte)

Kako se sve to završilo poslije '89 god., bolje da ne otvaramo temu :D
elcaliente

#6612 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 09/05/2023 21:44

Pa da je neradna nedjelja dobra stvar, uvele bi je i evropske zemlje i USA. Mislim da BIH nema luksuz da se ističe u tome, ako Švicarska, Holandija, Švedska nemaju neradne nedjelje, zašto bi BiH slijedila tu nakaradnu praksu koja postoji samo u Njemačkoj i Austriji praktično ?

Rijetko koji poslodavac bi te platio toliko, taj mora bas zavisiti od te nedjelje. A znamo da svaki poslodavac te troskove prebaci na musterije.
Da li je musterija i spremna da plati tu cijenu? Mislim da nije, vecina ceka da projde vikend pa da kupi neku uslugu.

Recimo da imas kucu i treba ti majstor jer ti se zacepila cijev, pogleda cijenu nedjeljom a pogledaj ponedjeljkom.
belfy

#6613 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Neriya wrote: 07/05/2023 23:52
belfy wrote: 05/05/2023 21:32

interesantno... nevjerovatni su ti ljudi koji cirilicu gledaju kao srpsko pismo, dok ti punih usta pricas kako je njemacki jezik nacisticki... jel se ono kaze licemjer?
ono licemjer
kao kad glasaš za SDA u BIH iz neke Švedske vukojebine, dok u Švedskoj propagiraš i glasaš za evropske vrijednosti?
da ti nisi ofulala kvotanje? ili ovo meni govoris da sam "iz neke Svedske vukojebine"?
elcaliente

#6614 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Najslikovitiji je cjenovnik od ovih firmi sto otvaraju vrata ako izgubis kljuc.
Vikend 1000 eur a ponedjeljak 400 eur.
Pa ako imam kod koga prespavati radije cu ih zvati u ponedjeljak.
Ozimician

#6615 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 09/05/2023 21:49

Rijetko koji poslodavac bi te platio toliko, taj mora bas zavisiti od te nedjelje. A znamo da svaki poslodavac te troskove prebaci na musterije.
Da li je musterija i spremna da plati tu cijenu? Mislim da nije, vecina ceka da projde vikend pa da kupi neku uslugu.
Pa u tome i jeste trik - lafo porodica, ovo-ono, zapravo neradna nedjelja najbolje odgovara poslodavcima. Svaki poslodavac moze da zatvori radnju nedjeljom ili bilo kojim drugim danom, to mu niko ne brani. Ovako ima opciju ili da zatvori nedjeljom ili da plati radnika kako spada.

Musterija ceka da prodje vikend pa da ide u kupovinu jer nedjeljom nista ne radi. Tako da poslodavac ima zatvorenu radnju nedjeljom, jedan dan manje za placanje radnika, a profit isti. Ovako ako ostavis mogucnost da se radi nedjeljom, konkurencija ne miruje, pa ti stisni pa zatvori nedjeljom trgovinu, ako ona trgovina pored tebe taj dan radi. Onda nece niko cekati da prodje vikend pa da kupuje, odmah ti profit pada.
detroit-mercy

#6616 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

sabanss wrote: 09/05/2023 19:26
elcaliente wrote: 09/05/2023 19:22

Ja nikada nisam radio u BiH pa nemam iskustva, ali kada gledam na TV i cujem stvari od ljudi neke mi stvari u BiH poslovnom svijetu nikako nisu jasne.
Ljudi radili 15-20 godina i onda poslije toliko godina se zale da ne mogu u penziju jer nista nije uplacivano.
Pa zar mu je trebalo 20 godina da to provjeri, valjda odmah poslije prve plate pregeldas platnu listu i trazis izvod od PIO.
Platna bude ok naizgled. A PIO je posebna priča o bosanskoj aljkavosti. Mada ne sumnjam da će se sada javiti ljudi sa super iskustvima :D

Najveći je problem što nema krivičnog gonjenja bilo koga u sprezi poslodavac tj. odgovorna osoba - banka.
I sto je jako interesantno, najveci duznici PIO i zdravstvenog su drzavna preduzeca, ono jebe lud zubnjenog :mrgreen:.
Ozimician

#6617 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 09/05/2023 21:54
sabanss wrote: 09/05/2023 19:26

Platna bude ok naizgled. A PIO je posebna priča o bosanskoj aljkavosti. Mada ne sumnjam da će se sada javiti ljudi sa super iskustvima :D

Najveći je problem što nema krivičnog gonjenja bilo koga u sprezi poslodavac tj. odgovorna osoba - banka.
I sto je jako interesantno, najveci duznici PIO i zdravstvenog su drzavna preduzeca, ono jebe lud zubnjenog :mrgreen:.
To je sve cijena "tranzicije", mislim da se PIO "uredio" nakon 2005. god. i od tog perioda svako ima jasan uvid šta mu je uplaćeno, a šta nije. Problematičan je period do tada.

A sad ono što gledamo po TV-u da neko 20 god. radi bez plate, penzionog, zdravstvenog - mislim da u takve bajke više ni djeca ne vjeruju. Od čega živiš kralju ? Ali opet ljudi koji o tome saznaju preko medija, mogu povjerovati u to.
Last edited by Ozimician on 09/05/2023 21:57, edited 1 time in total.
melac

#6618 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

mali_balon wrote: 09/05/2023 05:03
hatemondays wrote: 09/05/2023 04:53
Ako ne postoji neka zvanicna statiska onda kakav je zakljucak , ono vidi mu glave, glup Bosnjo itd. Upoznao i sreo puno ljudi sa nasih prostora koji su napravili puno u zivotu od akademskog zvanja do uspjeha u poslovnoj karijeri. A to sto ne znaju Batu ne smatram nekim promasajem u njihovom zivotu.
Ako nije "izaso" u avazu ili kliksu ili ako nije doso na forum da se predstavi uvazenim forumasima, nije uspjesan, nema ga, ne postoji....neko ko zivi u svom nekom mikro okruzenju, ne zna kako je u ogromnim drzavama i gradovima.....jedno je reci da bio sam u Becu 3 dana a drugo je zivjeti tamo....nema te pojede te masa....nebitan si...mislim nebitan si i u BiH samo se furas da si bitan jer ti je familija tu pa eto neko nekad pita za tebe....
Njemacka 80mil stanovnika BIH jedva mozda 3 sa dijasporom....
Ma imamo porodicu Hastor, cinimi se da oni zive u dzermai.
elcaliente

#6619 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 09/05/2023 21:53
elcaliente wrote: 09/05/2023 21:49

Pa u tome i jeste trik - lafo porodica, ovo-ono, zapravo neradna nedjelja najbolje odgovara poslodavcima. Svaki poslodavac moze da zatvori radnju nedjeljom ili bilo kojim drugim danom, to mu niko ne brani. Ovako ima opciju ili da zatvori nedjeljom ili da plati radnika kako spada.

Musterija ceka da prodje vikend pa da ide u kupovinu jer nedjeljom nista ne radi. Tako da poslodavac ima zatvorenu radnju nedjeljom, jedan dan manje za placanje radnika, a profit isti. Ovako ako ostavis mogucnost da se radi nedjeljom, konkurencija ne miruje, pa ti stisni pa zatvori nedjeljom trgovinu, ako ona trgovina pored tebe taj dan radi. Onda nece niko cekati da prodje vikend pa da kupuje, odmah ti profit pada.
Nije lafo porodica, ja nebi nikada isao na posao nedjeljom umjesto da budem sa svojim djetetom.
A sto se tice poslodavaca ako svi rade svi moraju i platiti te ljude, znaci svi moraju dici cijene.
Problem je organizacijski,evo npr ja i to radimo u istoj firmi ti hoces da radis nedjeljom ja necu, kako uspostaviti funkcinalnost firme ako nas za posao trebaju dvojica?
sabanss

#6620 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Hajde ti onda u USA na 10 dana plaćenog godišnjeg i nogu ako odeš na bolovanje :mrgreen:

Švica i Holandija su druga dimenzija i tamo se ne radi za kikiriki pa tih 50% dnevnice ima neku vrijednost. Također prava radnika se poštuju tamo. Mi govorimo o BiH gdje je dnevnica radnika 25 eura.

Poslije 89' je bilo zbog drugih razloga. Ne može se reći da porodični vikendi nisu bili dobra stvar.
Ozimician

#6621 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 09/05/2023 21:59
Ozimician wrote: 09/05/2023 21:53

Nije lafo porodica, ja nebi nikada isao na posao nedjeljom umjesto da budem sa svojim djetetom.
A sto se tice poslodavaca ako svi rade svi moraju i platiti te ljude, znaci svi moraju dici cijene.
Problem je organizacijski,evo npr ja i to radimo u istoj firmi ti hoces da radis nedjeljom ja necu, kako uspostaviti funkcinalnost firme ako nas za posao trebaju dvojica?
Kako to sad funkcioniše u firmama koje rade nedjeljom: policija, zdravstvo, benzinske pumpe, McD, restorani, kafići, etc. Stvarno je nuklearna fizika organizovati poslovanje firme 7 dana u sedmici.
Ozimician

#6622 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 09/05/2023 22:01

Hajde ti onda u USA na 10 dana plaćenog godišnjeg i nogu ako odeš na bolovanje :mrgreen:

Švica i Holandija su druga dimenzija i tamo se ne radi za kikiriki pa tih 50% dnevnice ima neku vrijednost. Također prava radnika se poštuju tamo. Mi govorimo o BiH gdje je dnevnica radnika 25 eura.

Poslije 89' je bilo zbog drugih razloga. Ne može se reći da porodični vikendi nisu bili dobra stvar.
Ako imaš neku dobru ponudu iz USA, pošalji u PP.

Vrlo rado bih otišao u USA za dobru poslovnu ponudu, ne samo u USA i u mnoge druge zemlje...
melac

#6623 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

Ozimician wrote: 09/05/2023 14:57
Dope_Man wrote: 09/05/2023 14:52

Ne znam za Njemacku, ali ja jos nisam naisao na sitne takse za razne papire, i na "ovjerenu kopiju" ovdje u AT. Istina je da ima stvari koje se dugo cekaju, recimo zamjena BiH vozacke je proces od 5-6 mjeseci u Grazu (ili 5-6 sedmica u pokrajini pored, a mozes bilo gdje, ne moras u svojoj), ili 5-6 dana ako si spreman platiti par stoja za privatnu provjeru validnosti originalne (sto je dio i koji pravi problem).

Ali bar imas za svaki proces na netu opisano sta, gdje, koji papiri. Sam napravis kopije i termin, doneses i zavrsis. A i CIPS vazi sve dok ne promijenis stan, ne moram svaki put u postu :D
Pa nisam ni ja naisao na sitne takse, sve takse su od 10€ pa na vise, tako da svakako nije sitno. Ja jos nisam otisao u opstinu (Bürgerbüro) i da sam ovjerio dokumente a da tu ovjeru nisam platio, dok sam u BIH sve ovjere u opstini zavrsavao besplatno. Eto jedna razlika.

Meni su bgmi na mnogo mjesta trazili "beglaubigte Kopie", mozda je u Austriji drugacije, pa onda potvrde o nekaznjavanju pri svakoj promjeni poslodavca, itd.

A sa ovjeravanjem kopija dokumenata iz BIH sam tek imao ogromnih problema, ali to je tema za sebe.
Pa sta radite vi u toj Njemackoj, ja 4 godine u Svedskoj jos nisam vidio opstine, jedne prilike poreznu i tu zavrsava sva prica sa instituacijama. Barem ova oficijelna, cak i zamjena vozacke ide postom posaljes i postom dobijes.
Moram priznati da sam malo iznenadjen birokracijom.
elcaliente

#6624 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 09/05/2023 22:02
elcaliente wrote: 09/05/2023 21:59

Kako to sad funkcioniše u firmama koje rade nedjeljom: policija, zdravstvo, benzinske pumpe, McD, restorani, kafići, etc. Stvarno je nuklearna fizika organizovati poslovanje firme 7 dana u sedmici.
Pa to su firme kojima je posao od pocetka tako organizovan i gdje ljudi po ugovoru moraju tako raditi.
Ali vecina ljudi nece tako da radi. Zato i ne rade u tim bransama. Onaj ko ima djecu sigurno ako ima izbora nece reci ja cu raditi nedjeljom.
Ti si onda sa svojim poslom profulao bransu.
Evo ti primjer sa mog posla, imamo puno posla i nemozemo da stignemo sve u roku od 6 sedmica da odgovorimo.
I ja potegnem inicijativu da dobrovoljno ko zeli radi subotom iz homeoffica, sati koliko zeli za to dobija sate na plus konto, 45 posto visu satnicu i rucak besplatan kada dodju u firmu u kantini.
Provo sto sam morao pisati stranice koncepta, pa je to islo na moje sefove, 3 insatance. Kada su oni odobrili, onda mora ici na sindikat, tu sam strahovao kako ce reagirati. Dva puta mi sinidkat to vracao trzio objasnjenja, 4 mjeseca je to trajalo dok je proslo. Bezbroj prekovremenih me kostalo, dok se nije odobrilo.
Kada sam konacno 30 radnika emaijlom pitao ko zeli da radi subotu koju oni hoce, javila mi se dva radnika.
Vecina odbila prijedlog sa izgvorom da subotama imaju vec nesto planirano.
Ozimician

#6625 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 09/05/2023 22:12
Ozimician wrote: 09/05/2023 22:02

Pa to su firme kojima je posao od pocetka tako organizovan i gdje ljudi po ugovoru moraju tako raditi.
Ali vecina ljudi nece tako da radi. Zato i ne rade u tim bransama. Onaj ko ima djecu sigurno ako ima izbora nece reci ja cu raditi nedjeljom.
Ti si onda sa svojim poslom profulao bransu.
Evo ti primjer sa mog posla, imamo puno posla i nemozemo da stignemo sve u roku od 6 sedmica da odgovorimo.
I ja potegnem inicijativu da dobrovoljno ko zeli radi subotom iz homeoffica, sati koliko zeli za to dobija sate na plus konto, 45 posto visu satnicu i rucak besplatan kada dodju u firmu u kantini.
Provo sto sam morao pisati stranice koncepta, pa je to islo na moje sefove, 3 insatance. Kada su oni odobrili, onda mora ici na sindikat, tu sam strahovao kako ce reagirati. Dva puta mi sinidkat to vracao trzio objasnjenja, 4 mjeseca je to trajalo dok je proslo. Bezbroj prekovremenih me kostalo, dok se nije odobrilo.
Kada sam konacno 30 radnika emaijlom pitao ko zeli da radi subotu koju oni hoce, javila mi se dva radnika.
Vecina odbila prijedlog sa izgvorom da subotama imaju vec nesto planirano.
Zanimljivo, mada iskreno i ja bih ti odbio subotu, jer je to jedini dan u Njemačkoj kad možeš nešto uraditi korisno mimo posla, jer nedjeljom ništa ne radi.

Da si ponudio nedjelju, koja je mrtav dan od Karawanki do Kiela, vjerovatno bi dobio bolji odziv.
Post Reply