Ukrajina

sumirprimus

#158976 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

S tim da ruje nemaju brojeve da pokrivaju cijelu frontu tako da ukri nece napast na jednu tqcku. I rujama je teze prebacivat trupe sa jedne tacke na drugu.
Ukri jos uvijek drze karte u svojim rukama i biraju mjesto napada. A ruje moraju gatat . I ukri imaju bolje oci na nebu

P.s nece im pomoc ni mun icija iz irana.
istra_hr

#158977 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

madner wrote: 09/05/2023 16:42
Ja ne ocekujem tako spektakularne uspjehe UAF kao ostali ...
A, vidis ja ocekujem da ti opet grijesis u prognozama.
Svoje neznanje si pokazao i dokazao vec x-puta do sad.
Propali umisljeni tzv.strateg
Nisi ti ni za vremensku prognozu... 8)
splinter

#158978 Re: Ukrajina

Post by splinter »

Pa neće ići cijelom širinom fronta tek tako. Gdje probiju linije širit će klin i ubacivati mehanizaciju u dubinu, osiguravati pravce, možda će i zračnim desantima prebacivati ljudstvo i MTS.
Pješadija može cijepati prve linije i rezervne položaje po bokovima, partizani mogu derati u pozadini i sabotirati po potrebi. Bitnije da je spremna logistika i drugi ešalon. Uglavnom što urade Ukrajinci ove godine na vojnom polju uradili su, kasnije je također moguće ali će to ići mnogo teže.
zigzag

#158979 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

DahZmaja wrote: 09/05/2023 17:43
pici wrote: 09/05/2023 16:50

Nema tu spektakularnog uspjeha, nece ici Ukri na oslobadjanje svega.Nek presjeku Melitopolj il nek izadju do Krima, neka sjeverno probiju Svatove i oslobode SD i Lisicak i dodju do Luganjska il... ma bilo kakav veci dio il grad.Rusi su gotovi do jeseni il NG.Zivi bili pa vidjeli.
Pa za prvi udar i početak ofanzive ja bih bio prezadovoljan s tim. Ali s tim se ne smije dočekati Zima.
Moraju napraviti veći rezultat od samog izbijanja na Azovsko more.
Ne treba očekivati da u jednom udaru sve riješiš. Treba ih dobro uzdrmati (što bi to presjecanje i uradilo) dovesti ih u stanje pakovanja na kolica i traktore.
Tek tada se može razmišljati o punom plijenu, tj izlasku na svoje međunarodno priznate granice.
Sve ovisi o načinu i rezultatu prvog udara.
Ja i dalje mislim da se neko ko je mjesecima u tuđoj zemlji neće svim silama boriti za svako naselje.

Samo okupatore treba pritisnuti dovoljnom snagom na svakom uporištu.
Ermin ZM

#158980 Re: Ukrajina

Post by Ermin ZM »

@lajkujMe

Druze kakva su tvoja misljenja o tome sta bi se moglo desiti u skorijoj buducnosti i o trenutnim desavanjima?

Od najaktivnijeg clana foruma koji je postavljao jako kvalitetan sadrzaj si nekako presao u pasivu.
BiBi911

#158981 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

madner wrote: 09/05/2023 17:31 Citam analize, da mogu probiti prve linije je sigurno. Ali ako su i rezervne linije popunjene doci ce u probleme da brzo napreduju jer onda nema PVO kisobrana niti podrske artiljerije. To jeste uloga ovih linija sto su Rusi pravili jeste da od taktickog uspjeha ne bude operativni, a od operativnog strateski.

Postoji i sansa da ce se ove Ruske jedinice raspasti, u tom slucaju sve je moguce.

Koja je svrha PZH2000, probijes prvu liniju artiljerija je vec iza tebe. Kamioni sa granatLama iza artiljerije cekaju.

M777 je spreman za 3min da roka.
Ako zapne gdje eto 155mm sa 43kg demokratije
mishic

#158982 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Ključno što se gubi iz vida u ovim prognozama jeste motivacija boraca. Ona je neuporediva i baš ona će odlučivati o ishodu protuofanzive.
Tačno je da su Rusi ovo iskoristili za ozbiljna utvrđivanja ali nemoguće je utvrdama pokriti širok prostor. Utvrđuju se samo određeni pravci (linije) i kada se probiju i prođu vojnici na tim linijama moraju misliti na logistiku i svoje živote. A o položaju Rusa na l/o smo se i do sada dosta naslušali.

Ja sam uvjeren da će nakon otpora koji će Rusi pokušati pružiti u početku u toj vojsci nastati rasulo i bježanija, da će se spašavati goli životi i da će u "kotlićima" biti ogroman broj zarobljenika. Ono što dodatno pomalo brine jeste odnos jednog broja rusa nastanjenog na prostoru Ukrajine za koje vidimo da i dalje imaju negativan stav prema ukrajinskim snagama.
madner

#158983 Re: Ukrajina

Post by madner »

istra_hr wrote: 09/05/2023 17:54
madner wrote: 09/05/2023 16:42
Ja ne ocekujem tako spektakularne uspjehe UAF kao ostali ...
A, vidis ja ocekujem da ti opet grijesis u prognozama.
Svoje neznanje si pokazao i dokazao vec x-puta do sad.
Propali umisljeni tzv.strateg
Nisi ti ni za vremensku prognozu... 8)
Ne mozes manjak tehnike i kvalitete nadomjestiti ostrim startovima. Bude zanimljivo 10 minuta i 9:1 na kraju.
lajkujMe

#158984 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ermin ZM wrote: 09/05/2023 18:08 @lajkujMe

Druze kakva su tvoja misljenja o tome sta bi se moglo desiti u skorijoj buducnosti i o trenutnim desavanjima?

Od najaktivnijeg clana foruma koji je postavljao jako kvalitetan sadrzaj si nekako presao u pasivu.
Presao sam u pasivu zbog novog posla nemam lukzus ko prije da po vazdan pisem. A iskreno nema se puno o cemu pisati. Front je izuzetno statican od Oktobra. Mape koje sam pravio nemaju smisla osim ako vam je bitno da se napise 50 metara napredka Rusa po sedmici...
Vjeruj da sad napravim mapu od oktobra do danasnjeg dana treba vam lupa da vidite razliku i to samo na 1 frontu a to je Bakhmut.

Ali je najbitnije da ja ovo i dalje pratim kao prije i sto se toga tice informisan sam dovoljno.

Dosta analiza sam procitao i po meni sve analize koje sam procitao imaju jednu te istu veliku manu.
Ne uzimaju u obzir Moral, zelju i strah Ruskog vojnika da se brani.
Po meni to je najbitniji faktor buduce ofanzive.

A ja smatram da frontu od 1400 km cuva mozda 5 do 6 Ruskih brigada koje bi mozda i pruzale otopor.
Ovo ostalo su mobiksi izuzetno loseg morala i mislim da na jaci napad s Ukrajinske strane da ce se Ruske linije raspasti kao kula od karata.

Ima razlog zasto jedino Wagner i druge dobrovoljacke vrse napade kod Rusa. Kod profi Ru armije je vrlo malo toga ostalo, skrsili ih dosta kod Vuhledara ali i kod pravca Avdiivka-Marinka-Bakhmut.
A razlog je vrlo jednostavan ostatak Ruske armije ce se radije upucati u nogu nego poslusati naredjenje da napadnu Ukrajinske rovove.
Taj simptom mozete da vidite od Khersona do Dvorichne.

Ja mislim da su se Ukrajinci momacki pripremili i dalje se pripremaju za velika ofanzivna dejstva ali ne na nivou Brigade nego na Nivou Korpusa.
Pricamo znaci o Combined arms taktici Ukrajinci jos od Juna rade na konsolidaciji lanaca kontrole i komunikacije.

Vec znamo da su pod velom tajne u upotrebu usli raznorazni softwerski sistemi s upravljanjem trupa, artiljerije, PVO itd itd...

Sljedeci korak je naravno bio sve novo sto su dobili i sva iskustva sto su dobili da uloze i istreniraju u praksi.
Nije ni slucajno sto su Ukrajinci formirali udarne brigade iskljucivo od dobrovoljaca.
Komanda zeli samo one koji zaista imaju moral i zelju da oslobode Ukrajinu pa cak po cijenu zivota jer ofanziva ce biti krvava da vam odmah kazem.

A prijetnju po Ukrajinsku armiju ne smatram Rusku pjesadiju ona je najmanji problem.

Prijetnja je avijacija i artiljerija, a mislim da smo veoma blizu toga da Ruska artiljerija postane operativno neefektivna.
Stetu mogu nanijeti itekako ali nemaju municije i snage da vise dana vrse "kontrolu terena" protiv brzog neprijatelja koji navire u velikim masama.

Ali me brine Ruska avijacija, ne zato sto su postali bolji nego sto mi se ne svidja njihova nova Igracka, pandam americkom Jdamu i to glide varijanta.
Vec sam nacuo da je ucinila dosta dosta stete po Ukrajinsku vojsku sva sreca najvise u Harkivskoj oblasti.
Ja se nadam da ce trupe biti pokrivene PVO dometa 80km toliko im treba da sprijece nonsalantno bacanje glide bombi od 500 kg eksplozivne snage.

A to gdje ce napasti, ne znam, nadam se Zaporozije-Kherson varijanta ali problem je sto ne znamo bas kako su to Ukrajinci zamislili operativnu pobjedu protiv Rusije.
Ja npr mislim da Ukrajincima nije potrebna "totalna" pobjeda protiv Rusa.
Mislim da je potrebno nanijeti takav poraz Rusima da postanu svjesni ne samo da nece pobjediti nego ako nastave ovim tempom da ce Ukrajinska zastava da se vijori u sred Kremlja za godinu dvije....

Udar na Zaporozije i Kherson ima smisla ako govorimo o teritoriji i naravno prilaz Krimu. Ako jos na to i Krim biva oslobodjen (nevjerujem) to se moze smatrati apsolutnim porazom Rusije, Putina i svega ostalo.

Napomena u tom slucaju Kerch postaje opasnost po Ruse :-D
Isto tako vracanje Marijupolja bio bi veoma tezak udarac po Ruse a ogromna moralna pobjeda za Ukrajinu (i tu bi se napokon mogli istraziti stepeni smrti kod Ukrajinskih civila po nekim procjenama 100.000 mrtvih)

U svakom slucaju doci ce do ofanzive a rezultat bi mogao biti jos bolji od Harkivske ofanzive.

A mislim da bi ta ofanziva mogla poceti veoma veoma brzo jedan od znakova zasto je to sto je i zadnji element 93 brigade povucen iz Bakhmuta.
Ko misli da oni nece ucestvovati taj se vara i ovaj put za razliku od Harkiva u punom sastavu brigade a ne par ceta ili eventualno koji bataljon.

A i to sto Rusi svim snagama udaraju u pozadinu na njihovu zalost ne ide im sinocnji i preksinocnji napadi su izuzetno lose prosli, % obaranja kod Ukrajinaca se podigao na 90% sto je sokantno.

I ova danasnja parada je jos jedan prilog tome, Rusi smatraju da im treba svaki tenk koji imaju se odbrane od navale.
120.000 Ukrajinaca je formirano samo za jednu misiju unistenje Orca i oslobadjanje Ukrajine od Ruskih turista.

A problem Rusa je znaju da ce biti ofanziva ali ne znaju gdje, onaj leak iz Amerike je po meni bio psyops.
Nesto slicno kao podmetnuti planovi ofanzive Njemcima pred Normandiju.
Hitler 24 sata odbijao da prihvati da je pravi napad zapravo u Normandiji sto je omogucilo da saveznici uspostave mostobran jer Nacisticke oklopne brigade nisu dobili naredbu da idu tamo.

Nesto slicno ocekujem i u Ukrajinskoj ofanzivi ako prva 3 dana ostvari jake prodore duboko duboko iza Rusi ce uci u panik mode i pocinje opsta bjezanija od malog Kuhara do Generala.
madner

#158985 Re: Ukrajina

Post by madner »

sumirprimus wrote: 09/05/2023 17:38 How many troops and how much equipment is needed to hold a defensive line in a peer-level conflict: estimates from a NATO member's handbook about holding 30km of front against mechanized & tank divisions:

A first trench line to slow down the attack: around 300 troops per km
1/13
or 9,000 troops in total. Behind this trench: 600 main battle tanks, 900 infantry fighting vehicles, and 22,000 troops in two lines for a mobile defense. Those 31,000 troops have:
• 180 Spike ATGM launchers
• 900 Panzerfaust 3 launchers
• 240+ 81/120mm mortars
2/n
At least 240+ 155m howitzers, and 2x medium range and 3x short range air defense battalions to back these troops up.
In total 54,000 troops should be deployed to hold 30km of front, with an additional 36,000 troops as maneuver reserve if the enemy should be able to break out.
3/n
That maneuver reserve needs to have 400 main battle tanks, 600 infantry fighting vehicles, 180 155mm howitzers.

In total 90,000 troops are needed to defend a front of 30km against a peer level enemy, which commits 8 to 10 tank and motor rifle divisions for a major offensive.
4/n

Vidi ovo
Meeeh tred je u pitnaju nemam vremena ispravljat
Ovu gustinu nisu imali ni tokom hladnog rata u Njemackoj, a ne sad.

Prognoze ko ima cega koliko uglavnom kazu da Rusi imaju vise tehnike a UAF vise pjesadije. A tim da je kod Rusa sada puno vise pjesadije nego prije godinu dana.

Ako gledam ove satelitske snimke, Rusi imaju ostrva gdje ce vjerovatno imati jace snage i linije koje su popunjene reda radi izmedju. UAF probija prve linije ali i tu ih kanalise kroz prepreke i onda treba sto prije probiti drugu liniju i naci slabija ostrva da se dobije prostor. Dok oni to rade, Rusi salje rezerve i avijaciju i helikoptere.

Uglavnom moraju biti puno bolji od protivnika da naprave velike stvari, omjer snaga je dosta blizu.
lajkujMe

#158986 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

@madner

Dobro si opisao, ta "ostrva" su prijetnja a ne rovovi.

O tome sam sad pisao u svom postu, Rusi imaju u pozadini snage za brzu reakciju i rezerve, kljuc je u tome te snage onemoguciti ili onesposobiti na vrijeme.
Ako Ukrajinci smatraju da to mogu onda ne vidim kraj njihovoj ofanzivi.
Jer ako im istope quick reaction forces gotovo je Rusi apsolutno nista vise nemaju da se brane
Gvozdeni1

#158987 Re: Ukrajina

Post by Gvozdeni1 »

deer_hunter wrote: 09/05/2023 17:17
Gvozdeni1 wrote: 09/05/2023 16:17

Ako nije problem da objasnis?
Nije sarkazam. Nikada nisu bili neprijatelji BiH s moje tacke gledista.
Dok s druge strane, nikada ni Srbiji nisu bog zna kako pomogli i sta bitno uradili.
Vise je oruzja 90ih dobila Hrvatska nego Srbija, o RS da ne govorim. Bpr mi24 koji nam je zadao velike probleme nije mogao doci hrvatima bez rusa.
I ovo kasnije se sve svelo samo na pricu.
Nije ista tacka gledista snajperiste na brdu iznad Sarajeva i nevine zrtve koja pretrcava ulicu. To bi trebao znati, bio si dio toga, clan vojske koja pocinila najgore ratne zlocine, zvjerstva koja covjek sa 1% dobrote u sebi ne bi mogao uraditi drugom ljudskom bicu. I sto je najgore spremna je to opet uraditi cim se promijene okolnosti koje trenutno ne idu na ruku (npr. da Rusija preuzme lidersku poziciju u svjetskoj politici od SAD). Za dobrobit ove drzave i svih ljudi koji ne dijele vjeru s vama nadam se da ce Ukrajina postati veliko rusko groblje.

I ako nije problem da objasnis zasto ste toliko fascinirani Rusijom ako ta ista, kako sam kazes, nije nesto posebno pomogla Srbiji i srpskim satelitima u regionu? Mislim nije logicno da se nekome toliko uvlacite u g.u.z.icu ako od toga nema neke koristi, a bukvalno vam samo cipele vire iz ruskog dupeta.
Izroda ima svugdje, ne opravdavam to sto se desavalo u Sarajevu, nije trebalo. U mom narodu ima izroda koliko hoces. To jest jedan dio tih izroda nije imao adekvanu komandu i radili su sta zele, ili su takvi izrodi bili u komandi.

Sto su neki ljudi zaludjeni rusima? Pa evo vidis po ovom forumu,ovde je 80% zaludjenih zapadom.
U Srbiji je npr 60%-40% u korist rusa.

Glavni razlog je onaj sindrom "malog naroda",koji se smatra malim i ugrozenim i koji se uzda u neciju zastitu. Ljudi su zaista uvjereni da bi nas rusi sad branili,vratili nam Kosovo itd a to je naucna fantastika. Eventualno bi mozda dobili podrsku u vidu nekog veta.
Drugi razlog je to bratstvo jer zaista kad odete u Rusiju docekaju vas odusevljeno.
Ali sta je zackoljica? Ja sam bio i Rusiji i u Ukrajini(Kijev) , u obe zemlje sam docekan apsolutno isto-kao brat srbin.
Vecina ovih sto ekstremno mrze ili vole jedne ili druge nije u zivotu uzivo vidjela ni rusa ni ukrajinca.
DaysleepeR

#158988 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Fun fact, citao sam Cooperov tekst na engleskom i nije on izrazio nikakav skepticizam po pitanju ofanzive.
Rekao je da je ono sto je ukrajinski nedavni pokusaj mostobrana dozivio od strane avijacije dalo jasnu sliku sta ce se desiti ofanzivnim snagama ako stanu i ukopaju se.

Pod jedan - ako stanu.
Pod dva - Cooper ne mora biti u pravu
Pod tri - ako probiju front na vise mjesta, zaboravi poklapanje

Ako pukne front opsta ce bjezanija nastati, nece rusi znati gdje su njihovi a gdje ukrajinci, nema tu poklapanja
madner

#158989 Re: Ukrajina

Post by madner »

BiBi911 wrote: 09/05/2023 18:11
madner wrote: 09/05/2023 17:31 Citam analize, da mogu probiti prve linije je sigurno. Ali ako su i rezervne linije popunjene doci ce u probleme da brzo napreduju jer onda nema PVO kisobrana niti podrske artiljerije. To jeste uloga ovih linija sto su Rusi pravili jeste da od taktickog uspjeha ne bude operativni, a od operativnog strateski.

Postoji i sansa da ce se ove Ruske jedinice raspasti, u tom slucaju sve je moguce.

Koja je svrha PZH2000, probijes prvu liniju artiljerija je vec iza tebe. Kamioni sa granatLama iza artiljerije cekaju.

M777 je spreman za 3min da roka.
Ako zapne gdje eto 155mm sa 43kg demokratije
Jeste ako probijes cijelom sirinom, ali nece imati dovoljno inzinjerije da ti brzo urade. Treba deminirati, zakopati zube i sve to uraditi brzo. UAF ce napraviti par pisti kroz prve linije, ali to znaci da izlazes artiljeriju ako je gurnes odmah naprijed.

Mislim nista od toga nije nerjesivo i ne sumnjam u proboje, ali mislim da ce ih posteno usporiti.
mishic

#158990 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Gvozdeni1 wrote: 09/05/2023 17:07 Prijatelju, desetine a ne hiljade. Taj "odred" je brojao svega 2 voda.
Volio bi ja da ih je bilo toliko ali nije ljudi iz srbije bilo u hiljadama a ne rusa. Tako da ne stoji.
Sto se tice blokade rezolucije, nikakav to agresivan ili previse bitan faktor nije.
Uglavnom hocu reci da oni ovde niti mogu niti imaju uticaja. Pogotovo sada kad ne znaju gdje im je glava
Prestani nas praviti budalama i prekrajati činjenice kao da se to događalo prije nekoliko stotina godina!
madner

#158991 Re: Ukrajina

Post by madner »

lajkujMe wrote: 09/05/2023 19:14 @madner

O tome sam sad pisao u svom postu, Rusi imaju u pozadini snage za brzu reakciju i rezerve, kljuc je u tome te snage onemoguciti ili onesposobiti na vrijeme.
Jer ako im istope quick reaction forces gotovo je Rusi apsolutno nista vise nemaju da se brane
Dobro ako pregaze prvu, drugu i trecu liniju naravno da nema kraja.

Ostrva su glavne tacke odbrane, rezerve su jos nesto drugo.

Sve zavisi od ovih par elitnih brigada UAF, ove nove imaju najtezi zadatak kao prvi.
drndalo

#158992 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

madner wrote: 09/05/2023 13:13
istra_hr wrote: 09/05/2023 13:08
@ madner,
ti si nepobjedivi prvoligaski Chuck Norris, ovog foruma.
Svi ostali su polupismeni drugoligasi.
Zadovoljan?
Liga Sampiona - Bayern.

Nisu svi ostali drugoligasi, onda ne bi ni bio ovdje.

Ima naravno kvalitenih forumasa, ima ljudi koji su prva liga ali je jako puno drugoligasa i poneki treceligas.
Zato ima Kup kao takmicenje, pa se nekada desi da Svrakinska Sloboda okine Ajduka...
Gvozdeni1

#158993 Re: Ukrajina

Post by Gvozdeni1 »

madner wrote: 09/05/2023 19:34
lajkujMe wrote: 09/05/2023 19:14 @madner

Sve zavisi od ovih par elitnih brigada UAF, ove nove imaju najtezi zadatak kao prvi.
Slazem se sa tobom sve.
Samo bi dodao da dosta zavisi od toga koliko su se rusi uozbiljili i da li spremno cekaju ofanzivu.
Najavljuje se 6 mjeseci. Ako je docekaju nespremno treba da se komplet povuku i plate ratnu otstetu i zabiju u misiju rupu.
mishic

#158994 Re: Ukrajina

Post by mishic »

by lajkujMe,
:thumbup:
Awakened

#158995 Re: Ukrajina

Post by Awakened »

Gvozdeni1 wrote: 09/05/2023 19:45
madner wrote: 09/05/2023 19:34

Slazem se sa tobom sve.
Samo bi dodao da dosta zavisi od toga koliko su se rusi uozbiljili i da li spremno cekaju ofanzivu.
Najavljuje se 6 mjeseci. Ako je docekaju nespremno treba da se komplet povuku i plate ratnu otstetu i zabiju u misiju rupu.
Koji si ti trol, u pm.
SanskiBiser

#158996 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

DaysleepeR wrote: 09/05/2023 19:25 Fun fact, citao sam Cooperov tekst na engleskom i nije on izrazio nikakav skepticizam po pitanju ofanzive.
Rekao je da je ono sto je ukrajinski nedavni pokusaj mostobrana dozivio od strane avijacije dalo jasnu sliku sta ce se desiti ofanzivnim snagama ako stanu i ukopaju se.

Pod jedan - ako stanu.
Pod dva - Cooper ne mora biti u pravu
Pod tri - ako probiju front na vise mjesta, zaboravi poklapanje

Ako pukne front opsta ce bjezanija nastati, nece rusi znati gdje su njihovi a gdje ukrajinci, nema tu poklapanja
super e sad kad stignes jos pogledaj ovaj sat vremena razgovora s Cooper jer kad @madner spominje Cooper i ofanzivu referira na ovaj video a ne na tekstove gdje Cooper nije elaborirao stvari kao u ovoj emisiji.

drug_profi

#158997 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

madner wrote: 09/05/2023 07:16
ovo_malo_duse wrote: 09/05/2023 06:58

Jeli se ovo osjeti zabrinutost u postu.
Trenutak slabosti :mrgreen:

Naravno Ukri su izvukli najbolje jedinice u zadnjih 2 mjeseca dok su Rusisti ubacili posljednje najbolje sto su imali da uzmu Bahmut. I izgubili 60% tih snaga. Dok su Ruje uvodile rezerve da uzmu Bahmut i ispucale boga oca granata i municije. Ukri su mudro izvukli najbolje izmjesali sa novim popunili i pucali samo koliko moraju.
Ko god misli da je to samo iz glave Ukrainskog staba malo se zajbucnuo. Ovo je iz Anglosaksonskog War room. Gdje se nalazi i ko sjedi u njemu je pitanje ali oni se pitaju i kad treba pijanom Orku dodat upaljac da zapali cigarette.
Jesi ono ti tvrdio da je drzanje Bahmuta glupost. Da fali granata. Bla bla bla. Nemoj da te gadjamo postovima ko birvaktile Chelia.
Zanimljiva teorija, ali nema veze sa stvarnoscu.

Klasicno razmisljanje ljudi koji krenu od zakljucka, pa sta se uklopi uklopi se.

Friski utisci iz mudre klopke
Bogati druze pa nije ti argument valjda post koji pise depresivan vojnik kojeg gadjaju granatama?
Sta bi on trebao pisati? Da mu je lijepo?
Gvozdeni1

#158998 Re: Ukrajina

Post by Gvozdeni1 »

Awakened wrote: 09/05/2023 19:56
Gvozdeni1 wrote: 09/05/2023 19:45
Slazem se sa tobom sve.
Koji si ti trol, u pm.
Ocigledno ne poznajes rat. Dobro i ozbiljno pripremljena odbrana znaci nenormalno mnogo.
Jedan dobro ukopan, disciplinovan, podrzan i najvaznije obavijesten o napadu vojnik moze bez problema zaustaviti tri vrhunska napadaca.
Čitalac

#158999 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

I britanski šef diplomatije apeluje da se smanje očekivanja od predstojeće ofanzive.
Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly očekuje uspjeh ukrajinske planirane kontraofanzive, ali upozorava da ona možda neće ispuniti velika očekivanja. On je uporedio iščekivanja s filmom u tri čina u kojem međunarodna zajednica podržava Kijev, nakon čega slijedi kontraofanziva, a onda dolazi "sretan kraj".
- Naravno, to ne funkcioniše u stvarnom svijetu. Ukrajinci su premašili sva očekivanja tokom ovog sukoba. Pripremali su se, obučavali su svoje trupe i učili. Pokazali su da su veoma, veoma efikasni branioci svoje zemlje. Ali, moramo biti svjesni da jednostavnog, brzog i odlučnog proboja možda neće biti - upozorio je on.
Cleverly kaže da se i zvanični London i on lično nadaju da će ukrajinska kontraofanziva biti uspješna. "Ali moramo biti realni. Ovo je stvarni svijet, nije holivudski film ", dodao je britanski ministar.
mishic

#159000 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Tri ključna elementa borbene gotovosti su na strani Ukrajine. Borbeni moral, tehnička superiornost i kvalitet rukovođenja i komandovanja.
Mijenja se uloga, do sada su se Ukrajinci branili a Rusi napadali a sada se to mijenja i Ukrajinci dolaze u težu poziciju napadaća.
Međutim, Ukrajinci mjesecima vrše opsežne pripreme, rade višestruke obuke, opremaju i naoružavaju jedinice, maksimalno štede MTS, planski iscrpljuju Ruse i pored svih tih prednosti njihova do sada neviđena masovna upotreba dronova koju do sada nismo vidjeli izluditi će Ruse.

Jedino što Rusi za sada nisu upotrijebili kako se očekivalo su zračni napadi protiv kojih Ukrajinci za sada nemaju odgovor. No definitivno čini se da će ovaj najnoviji paket pomoći SAD i GB i to riješiti. Ruska minska polja koja su masovna nadam se moći će biti uklonjena onim projektilima za deminiranje ali i sa onih nekoliko mašina koje su dobili za tu svrhu. Sve ostalo a prije svega borbeni moral će napraviti prevagu u korist Ukrajine da će ukrajinsko napredovanje i masovna katstrofa Rus biti nezabilježena do sada. I do sada su njihovi gubici enormni i u ljudstvu i u tehnici ali će ovo što slijedi biti daleko brže, efikasnije i za Ruse pogubnije.

Neće ni Ukrajinci proći bez gubitaka, oni su ih svjesno podnosili i u Bahmutu ali će Rusi daleko više stradati u panici, bježaniji, strahu i povlaćenju koje će biti u potpunom haosu donirajući Ukrajincima more MTS-a. Još jedino suho tlo fali Ukrajini. Slava Ukrajini! Slava njenim herojima!
Post Reply