Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Logovan

#16501 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

JavierBosnia wrote: 08/05/2023 13:07
insaneinthebrain wrote: 08/05/2023 12:44 Izgleda da se radi Nulta. Sad neki komentarisu ovdje gdje rade masine. Moglo bi biti mustuluka
Da se to radi ja mislim da bi politicari na sva zvona to objavljivali, ovako to prolazi nezapazeno, nazalost ne mirise mi na dobro :mrgreen:
Mozda su promijenili taktiku :lol:
problemnatravunu

#16502 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Eee , kamo sreće da se taj komad ceste sredi, jučer prođoh i vidim da je ograda sva uklonjena!
Sama cesta je bukvalno zakrpa na zakrpi, ne znam ima li neka druga ulica u Sa u takvom stanju , uz to, sa Vrbanja mosta koji je nešto širi , praktično ide sužavanje kad produžavaš na samu cestu dalje.
I gledam trotoar na strani Parlamenta, sav iscjepkan, isprekidan , stvarno samo mrzitelji države i glavnog grada mogu to tolerirati godinama , jer im je hipotetski i cilj da se država i glavni grad konstantno prikazuju kao propali :|
Mishelinke

#16503 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Mishelinke »

NediM17 wrote: 08/05/2023 07:20 Vrbanja most ima 4 trake.
Da u pravu si, ne treba onda ništa dodatno, prenijelo me da ima dvije samo.
Mishelinke

#16504 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Mishelinke »

Grean wrote: 08/05/2023 08:00
neki wrote: 08/05/2023 07:32

Jeste, nažalost
Po meni niposto nazalost.

Ja je ne koristim jer nema kruznog, taksista kad te vozi iz NG prema Gradjevini predje raskrsnicu, okrene se na prvoj raskrsnici i vraca se na semafor a sve da bi izbjegao lijevo skretanje. Lijeva skretanja usporavaju saobracaj, prave guzve, preduslove za sudare. Sve se to izbjegava kruznim.

Ako je preopterecen moze ici kruzni sa semaforom kojeg u gradu na zalost jos uvijek nema. Da bi se izbjegla zacepljenje pusta se semafor istok - zapad pa sjever - jug naizmjenicno.

Nema krizanja i zastoja zbog lijevog skretanja a kruzni ne bude zacepljen jer dva od cetiri pravca ulaze u kruzni naizmjenicno a i pjesaci dobijaju svoje rezervisano vrijeme. I to je neka opcija.

Jos bi fora bila da lijevo skretanje sa glavne iz pravca Importanea ide pod zemlju ali to je za nas naucna fantastika. Tunel tog tipa ne kvari vizuru grada u toj mjeri kako to rade nadvoznjaci (koji su depresija, pogledati Ciglane) a imas konstantni protok saobracaja bez zaustavljenja glavne longtudinale.
Ma kružni su baš super. Treba sve kružne pravitii, posebno onakve kao što je pored Energoinvesta/Vlade.

Koliko sam samo korisnog vremena tu proveo, u dubokoumnom razmišljanju o bitu postojanja....

:lol:
problemnatravunu

#16505 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Image
gledaj trotoara, gledaj kolovoza na šta to liĆi
Tadin

#16506 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Tadin »

Logovan wrote: 08/05/2023 13:28
JavierBosnia wrote: 08/05/2023 13:07

Da se to radi ja mislim da bi politicari na sva zvona to objavljivali, ovako to prolazi nezapazeno, nazalost ne mirise mi na dobro :mrgreen:
Samo parking, izgleda
holowey

#16507 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by holowey »

Tadin wrote: 09/05/2023 10:41
Logovan wrote: 08/05/2023 13:28
Samo parking, izgleda
u svemu treba vidjeti nesto pozitivno... otvaraju ulaz/izlaz na kotromanica...
Dimu1927

#16508 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dimu1927 »

Smit da nametne 4 trake da se naprave
last mohicans

#16509 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

problemnatravunu wrote: 09/05/2023 06:36 Image
Koliko ima ovako malih komada, tako da kažem, koji se brzo i za malo para mogu srediti. Ovo je uzas, pored drzavnog parlamenta ovakva saobraćajnica i trotoar. Kao da niko od nadleznih ne prolazi tom ulicom, pa da ne reagira. Nemaju interes i zaboli ih neka stvar. U svim uređenijim zemljama šetnice oko parlamenta su najuređenije. Isto tako, raskrsnica kod Mercatora u Lozionickoj je uzas uzasa, sa onim udubljenjima, kraterima i rupama. Skoro skačeš kad prolazis autom. Toliko malo vizije, sto kod načelnika, pa tako i do viših nivoa vlasti. Pa makar digni asfalt i sredi trotoar, eto mi čekamo da nulta krene a vozis se makadamom.
thekupus

#16510 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by thekupus »

last mohicans wrote: 09/05/2023 11:00
Koliko ima ovako malih komada, tako da kažem, koji se brzo i za malo para mogu srediti. Ovo je uzas, pored drzavnog parlamenta ovakva saobraćajnica i trotoar. Kao da niko od nadleznih ne prolazi tom ulicom, pa da ne reagira. Nemaju interes i zaboli ih neka stvar. U svim uređenijim zemljama šetnice oko parlamenta su najuređenije. Isto tako, raskrsnica kod Mercatora u Lozionickoj je uzas uzasa, sa onim udubljenjima, kraterima i rupama. Skoro skačeš kad prolazis autom. Toliko malo vizije, sto kod načelnika, pa tako i do viših nivoa vlasti. Pa makar digni asfalt i sredi trotoar, eto mi čekamo da nulta krene a vozis se makadamom.
pa kad se krene u uređivanje malih prostora, kao na raskrsnici kod alipašine ili kod spomenika ubijenoj djeci, nadigne se pola grada i priča "eto na šta oni pare troše"
A sređivanje pješačkih površina popločavanjem, uređivanje malih prostora, uz obnovu fasada, čini ogromnu razliku u izgledu jednog grada
BadBoy

#16511 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

thekupus wrote: 09/05/2023 12:05 pa kad se krene u uređivanje malih prostora, kao na raskrsnici kod alipašine ili kod spomenika ubijenoj djeci, nadigne se pola grada i priča "eto na šta oni pare troše"
A sređivanje pješačkih površina popločavanjem, uređivanje malih prostora, uz obnovu fasada, čini ogromnu razliku u izgledu jednog grada
Ja stalno o ovome trubim, znači upravo ti sitni detalji čine taj "wow" faktor. Tipa uređene zelene površine oko trotoara ili stavljanje male kovane ogradice oko drveća na pješačkim stazama, te sitnice daju šmek metropole. Ovako je Sarajevo samo selo sa tramvajem (do pola trase).
DaysleepeR

#16512 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DaysleepeR »

Ovaj trotoar s desne strane je i sređen prije koju godinu, bio je još gori.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16513 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Prohodaj bilo kojim gradom u Zapadnoj Evropi, vazda se nesto gradi, obnavlja, sredjuje.

Nedavno u sred Minkena (srednja Evropa, znam) i Marijinog placa baustelci nesto rokaju masinama, parkiran kombi na sred trga, ogradjeno sve i niko ziv ne protestvuje :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#16514 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

_BataZiv_0809 wrote: 09/05/2023 13:26 Prohodaj bilo kojim gradom u Zapadnoj Evropi, vazda se nesto gradi, obnavlja, sredjuje.

Nedavno u sred Minkena (srednja Evropa, znam) i Marijinog placa baustelci nesto rokaju masinama, parkiran kombi na sred trga, ogradjeno sve i niko ziv ne protestvuje :D
jes al tamo nereyu drveče
last mohicans

#16515 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

BadBoy wrote: 09/05/2023 12:18
thekupus wrote: 09/05/2023 12:05 pa kad se krene u uređivanje malih prostora, kao na raskrsnici kod alipašine ili kod spomenika ubijenoj djeci, nadigne se pola grada i priča "eto na šta oni pare troše"
Ja stalno o ovome trubim, znači upravo ti sitni detalji čine taj "wow" faktor. Tipa uređene zelene površine oko trotoara ili stavljanje male kovane ogradice oko drveća na pješačkim stazama, te sitnice daju šmek metropole. Ovako je Sarajevo samo selo sa tramvajem (do pola trase).
Sto je najgore skoro svaki nivo vlasti ima ili bi trebao da ima, ljude zadužene za urbanizam, da to uoče, predlože izmjene, pa neka se nadlezni bave koji nivo vlasti je za to zaduzen prilikom realizacije. Ne znas, pa prepiši, googlaj, svijet je velik. Unesi pametnoj inteligenciji, jbt, ponudit ce ti nesto, sigurno bolje od ovih sadašnjih (ne)rješenja. Toliko para se skrši na svakojake gluposti, a na malom prostoru se moze tako puno uraditi. Gdje su ti ljudi završili fakultete ili je sve čisti boli q... Evo kolega kupus je uvijek inventivan na temi,prati, nudi, analizira, da čitaju temu, mogu sve saznati šta i kako treba.
Dimu1927

#16516 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dimu1927 »

ne imenuju se takve osobe za pomocnike nazalost
BadBoy

#16517 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

last mohicans wrote: 09/05/2023 14:56
BadBoy wrote: 09/05/2023 12:18

Sto je najgore skoro svaki nivo vlasti ima ili bi trebao da ima, ljude zadužene za urbanizam, da to uoče, predlože izmjene, pa neka se nadlezni bave koji nivo vlasti je za to zaduzen prilikom realizacije. Ne znas, pa prepiši, googlaj, svijet je velik. Unesi pametnoj inteligenciji, jbt, ponudit ce ti nesto, sigurno bolje od ovih sadašnjih (ne)rješenja. Toliko para se skrši na svakojake gluposti, a na malom prostoru se moze tako puno uraditi. Gdje su ti ljudi završili fakultete ili je sve čisti boli q... Evo kolega kupus je uvijek inventivan na temi,prati, nudi, analizira, da čitaju temu, mogu sve saznati šta i kako treba.
Bolikurčevstvo na apsolutno svim nivoima. Jbg. A to je tako jednostavno i jeftino za uraditi...
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#16518 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

BadBoy wrote: 09/05/2023 15:37

Bolikurčevstvo na apsolutno svim nivoima. Jbg. A to je tako jednostavno i jeftino za uraditi...
imal mene tu ??
Leverage

#16519 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Leverage »

_BataZiv_0809 wrote: 09/05/2023 13:26 Prohodaj bilo kojim gradom u Zapadnoj Evropi, vazda se nesto gradi, obnavlja, sredjuje.

tisi bot otrojke braniš nered džesi danas kadjese borilo za gradžansku uz našega džoziča restarta tisi podržo izdajnićku akciju start poyy
Laplace

#16520 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

problemnatravunu wrote: 09/05/2023 06:22 Eee , kamo sreće da se taj komad ceste sredi, jučer prođoh i vidim da je ograda sva uklonjena!
Sama cesta je bukvalno zakrpa na zakrpi, ne znam ima li neka druga ulica u Sa u takvom stanju , uz to, sa Vrbanja mosta koji je nešto širi , praktično ide sužavanje kad produžavaš na samu cestu dalje.
I gledam trotoar na strani Parlamenta, sav iscjepkan, isprekidan , stvarno samo mrzitelji države i glavnog grada mogu to tolerirati godinama , jer im je hipotetski i cilj da se država i glavni grad konstantno prikazuju kao propali :|
Za to vrijeme se ponovo radi novi komadić ceste pored INA-e u Podlugovima (prema Brezi), koji jedva da je imao poneku neravninu. Rekonstruišu put kojim na ograničenju 50 možeš voziti 60 (a i 80+) bez ikakvih neugodnosti (osim ako te zaustavi policija a voziš preko 60) dok su neke ceste u centru Sarajeva odroni.

Znam da nisu iste opštine, ali da je ironično - jeste.
propojeilijas

#16521 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by propojeilijas »

Dimu1927 wrote: 09/05/2023 10:56 Smit da nametne 4 trake da se naprave
hehe da moze lakse doc do ohaera :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#16522 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Truba »

last mohicans wrote: 09/05/2023 11:00
Meni su najjace ove iskopine za brzi internet :lol:
mayab

#16523 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mayab »

bitanga_sa_otesa wrote: 09/05/2023 16:39
BadBoy wrote: 09/05/2023 15:37

imal mene tu ??
ma izgleda da definitivno niti ovoga puta nema ništa od uređenja tih 200m rugla ,
baš prolazio tuda ovih dana svaki dan i gledam , i shvatih da nema ništa od dovođenja te uličice u ljudsko stanje kad skontah da odmah poslije raskrsnice sa Vrbanja mostom ima neki odavno napušteni "obekat" bivše kafane.... moš mislit tu tek komplikacija :mrgreen:
HelaS

#16524 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

mayab wrote: 11/05/2023 06:13
bitanga_sa_otesa wrote: 09/05/2023 16:39

imal mene tu ??
ma izgleda da definitivno niti ovoga puta nema ništa od uređenja tih 200m rugla ,
baš prolazio tuda ovih dana svaki dan i gledam , i shvatih da nema ništa od dovođenja te uličice u ljudsko stanje kad skontah da odmah poslije raskrsnice sa Vrbanja mostom ima neki odavno napušteni "obekat" bivše kafane.... moš mislit tu tek komplikacija :mrgreen:
Treba pitati u Feroelektru, a vlasnik Feroelektra 60% je Federacija BiH
lavic

#16525 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by lavic »

Pa ovi u kantonu su idioti pravi, godinu dana popravljaju 3 dilataciona spoja na mostu Ciglane-Velesici!!!
Usmjere sav saobracaj niz ulicu Kosevo, a naravno MUP ne radi nista da regulise saobracaj i sprjeci parkiranje auta u desnoj traci.
Kod nas je samo nered, javasluk i lopovluk.

Nemoj samo da ko kaze da ima razlike i da su ovi ili oni bolji.

Mi zivimo film "Glup-gluplji" :oops: :oops: :oops:
Post Reply