Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kravamuzara wrote: ↑01/05/2023 13:14
Ima Stelvio naravno naprednije podvozje ali osim ako ulijeces 120km/h u svaku krivinu nece ti nesto posebno donijeti.
To je totalno nebitno za današnje kupce, uslove vožnje i sl. U gradu možeš voziti većinu vremena do 30-60 km/h, na magistrali se može dobaciti 100-120 km/h (ravna Romanija, put prema Mostaru, put prema USK ko zna gdje nema stacionarnih kamera, dalje od Dervente prema Banja Luci, od Modriče do Šamca...) ali to samo u rijetkim dijelovima dana. Van BiH uglavnom se vozi auto putem, teško da se smije preko 150 km/h od raznih radara.
Kada bi mi neko poklonio auto između CX60 i Steve izabrao bih Stevu 2.2 Mjet (zato što nije hibrid). U ovom momentu za svoj novac kupio bih A5 Sportback 35 TDI
To gore poredjenje je bilo je li Stelvio vrijedan 30k eura vise od CX-5 (po meni nije).
Pored CX-60 ga onda tek ne bih pogledao, 60k za CX-60 dizel je na granici nerazumnog ali 70k eura za cetiri cilindra dizel Stelvio u 2023. je epska glupost.
basicm wrote: ↑08/05/2023 10:37
Jest bas je pomama za stelviom kod nas.
Nije nigdje.
kravamuzara wrote: ↑01/05/2023 12:53
Cijenim Alfu ali Stelvio je ni na nebu ni na zemlji, glomazan a malo prostora, nasvirana 4 cilindra, cijena ogromna.
To je totalno nebitno za današnje kupce, uslove vožnje i sl. U gradu možeš voziti većinu vremena do 30-60 km/h, na magistrali se može dobaciti 100-120 km/h (ravna Romanija, put prema Mostaru, put prema USK ko zna gdje nema stacionarnih kamera, dalje od Dervente prema Banja Luci, od Modriče do Šamca...) ali to samo u rijetkim dijelovima dana. Van BiH uglavnom se vozi auto putem, teško da se smije preko 150 km/h od raznih radara.
Kada bi mi neko poklonio auto između CX60 i Steve izabrao bih Stevu 2.2 Mjet (zato što nije hibrid). U ovom momentu za svoj novac kupio bih A5 Sportback 35 TDI
To gore poredjenje je bilo je li Stelvio vrijedan 30k eura vise od CX-5 (po meni nije).
Pored CX-60 ga onda tek ne bih pogledao, 60k za CX-60 dizel je na granici nerazumnog ali 70k eura za cetiri cilindra dizel Stelvio u 2023. je epska glupost.
Za isto para bih i ja prije CX-60, isključivo zbog 6cil.
Alfi nedostaje upravo ovo sto je Mazda ponudila. Normalni 6cil motor koji bi popunili rupu izmedju 4cil i onog u V6 top verziji QV.
kravamuzara wrote: ↑08/05/2023 15:50
3.0 atmo ce vjerovatno imati GPF, tako da eto jos jednog potencijalnog belaja
Danas sve sto novo izlazi je da se vozi dok je garancije.
Hyundai Kia već nakon par hiljada kilometara imaju problema sa GPF
Taj 3.0 bi trebao biti postojeći Skyactiv-X 2.0 iz Mazde 3 i CX-30, produžen za dva cilindra, zar ne?
To znači da se ipak neće raditi o atmosferskom motoru, jer ipak bi trebao imati neki mehanički pogonjen kompresor koji daje blagi nadpritisak.
Taj 3.0 bi trebao biti postojeći Skyactiv-X 2.0 iz Mazde 3 i CX-30, produžen za dva cilindra, zar ne?
To znači da se ipak neće raditi o atmosferskom motoru, jer ipak bi trebao imati neki mehanički pogonjen kompresor koji daje blagi nadpritisak.
Da, X sa 6 cilindara je u pitanju.
Oni ga definisu kao atmo, tako se i ponasa u voznji.
Jedina steta sto ima gpf za razliku od obicnog atmo-a.
Samo X ima to, svakako mora zbog SCCI tehnologije, ali nije tu neki pritisak, to je bukvalno samo pomoć SCCI tehnologiji da bi se lakše samozapalila smjesa.
Skyactiv-G su klasični atmosferci, doduše sad novi su svi mild-govno.
Seawolf wrote: ↑09/05/2023 01:45Atmosferski motor kojem se usred usisnog sistema nalazi roots kompresor.
Hajde, nek' vam bude.
Poenta motora je da svjecice miruju 80% vremena i da se ponasa kao atmo, manje bitno kako ga ko definise.
Ono sto su ostali proizvodjaci pokusavali godinama i desetljecima ali niko drugi nije doveo do proizvodnje.
Ko zeli obicni atmo ima i to, G verzija peri deri.
Sve ovisi sta kome treba, koliko prelazi i je li uzima sa garancijom.
Tek su 3 godine prosle, najvise sto sam vidio je 150k predjenih.
Na pocetku (180PS) je bio poneki software update, poneka upaljena gpf lampica i neizdrzljiv mikro remen kojeg su besplatno mijenjali boljim.
Od facelifta 2021. i 186PS nema nekih zalbi ali naravno jos je to frisko, cisto logicki dugorocno mora biti vise odrzavanja (dva mikroremena, kompresor, senzori, gpf...).
kravamuzara wrote: ↑09/05/2023 15:39
15% performanse i 10% potrosnja.
Sve ovisi sta kome treba, koliko prelazi i je li uzima sa garancijom.
Tek su 3 godine prosle, najvise sto sam vidio je 150k predjenih.
Na pocetku (180PS) je bio poneki software update, poneka upaljena gpf lampica i neizdrzljiv mikro remen kojeg su besplatno mijenjali boljim.
Od facelifta 2021. i 186PS nema nekih zalbi ali naravno jos je to frisko, cisto logicki dugorocno mora biti vise odrzavanja (dva mikroremena, kompresor, senzori, gpf...).
Znaci isplativ za one koji moraju ganjati emisije i co2, po evropi, za prosjecnog bh vozaca nije isplativa doplata.. znam da ima vise konja, al nesto mi se ne cini da vrijedi onih 10,000 maraka razlike u odnosu na 120 KS atmo