Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
anelsol

#101826 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 07/05/2023 22:58
Neriya wrote: 07/05/2023 22:56

To je vaša priča bez pokriča
ja samo rekoh kome ne bih dala
Zašto je problem u BH GAS-u?

Svakako se sad mijenja rukovodstvo i može se stanje popraviti jako puno, kakvo god da je. Ne vidim logiku u izbjegavanju BH GASa
Južna interkonekcija bi trebala da snadbjeva plinom značajan dio FBIH, a uglavnom njen centralni dio gdje ima najviše stanovnika. Sa čijim parama će se plinovod graditi? Valjda novcem iz federalnog budžeta ili kreditom koji će uzeti FBiH. Ko po logici strvari treba da upravlja tim preduzećem? Pa ako se FBiH snadbjeva plinom iz tog plinovoda, ako FBiH uzme kredit za taj plinovod valjda bi po logici stvari njim trebala da upravlja Vlada FBiH preko federalnog preduzeća. Zašto je bitno da to bude na nivou FBiH? Pa zbog toga što će se tim plinom snadbjevati ta ista FBiH i bilo bi nedopustivo da uslove snadbjevanja diktira neko treći ili par kantona sa H većinom koji onda mogu da neposredno diktiraju cijenu tog energenta putem transportnih marži. Ko bi u tom slučaju bio donji, i ko bi plaćao veću cijenu tog energenta nego u slučaju da cijenu istog diktira FBiH nije teško pogoditi...
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#101827 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by malakh »

kakvi su politički gubutnici stranka za bih i nes. nes čak i ne toliko, koliko szbih.

nikako nisu mogli da shvate da je lakše kada ti je sda opozicija, nego kada si sa sda opozicija nekom trećem.
Ozimician

#101828 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 07/05/2023 23:17

Svakako se sad mijenja rukovodstvo i može se stanje popraviti jako puno, kakvo god da je. Ne vidim logiku u izbjegavanju BH GASa
Južna interkonekcija bi trebala da snadbjeva plinom značajan dio FBIH, a uglavnom njen centralni dio gdje ima najviše stanovnika. Sa čijim parama će se plinovod graditi? Valjda novcem iz federalnog budžeta ili kreditom koji će uzeti FBiH. Ko po logici strvari treba da upravlja tim preduzećem? Pa ako se FBiH snadbjeva plinom iz tog plinovoda, ako FBiH uzme kredit za taj plinovod valjda bi po logici stvari njim trebala da upravlja Vlada FBiH preko federalnog preduzeća. Zašto je bitno da to bude na nivou FBiH? Pa zbog toga što će se tim plinom snadbjevati ta ista FBiH i bilo bi nedopustivo da uslove snadbjevanja diktira neko treći ili par kantona sa H većinom koji onda mogu da neposredno diktiraju cijenu tog energenta putem transportnih marži. Ko bi u tom slučaju bio donji, i ko bi plaćao veću cijenu tog energenta nego u slučaju da cijenu istog diktira FBiH nije teško pogoditi...
Pa dobro, to je valjda osnovna logika, zar neko razmišlja drugačije na ovom forumu ?
Neriya

#101829 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Neriya »

Bobi wrote: 07/05/2023 22:58
Neriya wrote: 07/05/2023 22:50

Slobodan BOBO Živojinović :mrgreen:
Tom je u stvari bio dalabu, u pravu si, dobrica sa noIQ :mrgreen:
Ok zloćo Bob the builder :mrgreen: odoh prije nego me kiknete za off
Ma ne kikak ja nikog,i meni brišu postove :D, ja volim kad se ovako zaguzica rasprava, trebamo samo biti tolerantni i otvoreni prema drugačijim mišljenjima i stavovima a ne da se vrijeđamo i omalovažavamo jedni druge.
Vrati onda ljudima akaunte :mrgreen:
ili mijenjaj modse,
Čuj brišu ti postove :lol: :lol:
meni je isto ok da se rasprava održi, a i forum, ali čovjeće, banate ljude za gluposti, svi se nađu uvrijeđeni za sve, posebno ako ih istina dotakne, i onda prijavljuju kao da im život ovisi o tome. Posebno na temama feminizma i čuda
jbga ti si glavni i odgovorno ovdje, pusti ba ljude neka se isprazne, manje će frke praviti vani :mrgreen:
ok odoh se samobanat :run: :D
Student_u_Ostavci

#101830 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

malakh wrote: 07/05/2023 23:18 kakvi su politički gubutnici stranka za bih i nes. nes čak i ne toliko, koliko szbih.

nikako nisu mogli da shvate da je lakše kada ti je sda opozicija, nego kada si sa sda opozicija nekom trećem.
Politički gubitnici jer nisu prihvatili da budu dio kupljene i nametnute vlade? Jest jest ali u šizotrojanskom svijetu :zzzz:
anelsol

#101831 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 07/05/2023 23:20

Pa dobro, to je valjda osnovna logika, zar neko razmišlja drugačije na ovom forumu ?
Ima raznih delegata na ovom forumu kojima nije bitno ko upravlja tim preduzećem.
JohnnyS

#101832 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JohnnyS »

Većina tih delegata samo trola bakirčad
Ricken

#101833 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ricken »

Ozimician wrote: 07/05/2023 22:50
Bobi wrote: 07/05/2023 22:48

Pa to, ta ephb je leglo hapanja i lopovluka, hb gas ce isto biti,mislim sta se mi sikiramo hapat ce od svojih jel tako?
Čekaj, FBIH treba da osniva neko gasno preduzeće koje će biti gasna verzija EP HZHB i Eroneta? :run:

Ono kad pomisliš da od Fadila ne može gore. :run:
Šta ćemo sa Sarajevogasom?

Dok Energoinvest uvozi gas i odredjuje cijene, ja sam miran. HDZ ako hoće dodatno da se ugradi u isporukama ZH regiji, i nije nešto najgore na bh. političkom prostoru.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#101834 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bobi »

Neriya wrote: 07/05/2023 23:21 Vrati onda ljudima akaunte
Kao na primjer kome :D, jel tvoj neki :lol: ? Što ces se samobanovat,nisam ja babaroga :D, vidiš sta meni sve izgovore pa nikom ništa :D.
Ozimician

#101835 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 07/05/2023 23:24
Ozimician wrote: 07/05/2023 23:20

Ima raznih delegata na ovom forumu kojima nije bitno ko upravlja tim preduzećem.
Ako nije bitno, evo nek meni daju da ja upravljam onda. Pitanja upravljanja preduzećima je najbitnije pitanje svih pitanja, pa nije se vlast mijenjala da SDA i dalje upravlja BH Telecomom ili HDZ Eronetom - nedaj Bože. :run:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#101836 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

Pitanje preduzeća za gas u FBiH je iznimno važno pitanje. Naša nagađanja ovdje jesu hipotetička, još uvijek nismo prošli ni državni nivo, a kamoli došli do pitanja šta sa HDZ-ovim blokadama.

Ipak, važno je već sada pričati o tome jer, makar po mom mišljenju, neki olako shvataju ovu tematiku ili nisu u potpunosti shvatili njenu težinu. Formiranje dodatnog HDZ-ovog preduzeća bi bila kobna odluka, iz više razloga.
Kao prvo, time bi se dao samo još jedan dodatni izvor finansiranja za separatisičke projekte. Već sada Čović preko svojih javnih kompanija - EP HZHB i Eroneta - finansira raznorazne udruge koji imaju za cilj razbijanje države i maltretiranje (već spomenuti Ultrasi su samo primjer), ali i zapošljava buduće glasače koji svoju razbijačku politiku još dalje drže na vlasti.

Kao drugo, igra se sa energetskoj sigurnosti. Doveli bi sebe u situaciju da nam HDZ BiH odlučuje koliko gasa i pod kojom cijenom ulazi u Sarajevo, Zenicu, Travnik i dalje. Već sada oni maksimalno koriste mehanizme koji im stoje na raspolaganju kako bi što više dobili - dovoljno je gledati u uložena sredstva npr. za cestogradnju u zapadnoj Hercegovini i ostatku entiteta. Postoji opasnost da sutra zbog neke političke bitke bude blokiran plin, ili će se nama jednostavno isporučivati 30% veći računi nego u Grudama ili Širokom Brijegu.

Kao treće, ovdje i ne spomenuto pitanje je što bi stvorili još jednu firmu u kojoj povratnici ne mogu naći zaposlenje, isto kao što je već sada elektroprivreda ili pošta za ne-Hrvate po Čapljini ili Stocu terra incognita, a u slučaju da se još stvori preduzeće pod imenom "HB Gas", samo bi na računu imali još jedno ime firme koje obilježava onaj projekat koji ih je i istjerao sa svojih ognjišta. Možda jeste "objektivno" manje važno, ali ipak nosi ogromnu sentimentalnu vrijednost. U ovom kontekstu želim dodati ovaj citat:
Nekom ko nije iz Stoca teško je razumjeti činjenicu da već deset godina nijedan Bošnjak nije uposlen u općinsku administraciju, da ni jedan Bošnjak od Dejtona do danas nije imenovan za direktora jednog od sedam javnih preduzeća, da Bošnjaci sami čiste i uređuju ulice i svoje mahale, korito Bregave, da su u punom smislu te riječi stranci na svojoj višestoljetnoj baštini
Ne znam u kojem smislu bi dalje trebalo ići. Ambasada SAD-a je prilikom amandmana uputila kritiku HDZ-u, ali se još ne zna kakvo je njihovo pitanje po tome danas i da li bi se preko njih mogao napraviti pritisak (ipak se radi o američkom projektu). Minimum minimuma bi za mene lično bilo da se, po uzoru na Elektroprenos, formira zasebno preduzeće za transport gasa, dok se prodaja i distribucija vrši preko drugih firmi.

Image
Image
Neriya wrote: 07/05/2023 22:56
sehohari wrote: 07/05/2023 21:46

Ali bi trebalo Herceg-Bosna Gasu?
Kakva je to priča?
To je vaša priča bez pokriča
ja samo rekoh kome ne bih dala
Ništa onda, pogrešno smo se razumjeli.
Ozimician wrote: 07/05/2023 22:45 Ponovo pitanje, zašto FBIH treba da ima u svom vlasništvu još jednu firmu tog tipa?
Zato što se radi o političkom pitanju, a ne "realnom".
Iskreno rečeno, nigdje nisam čitao da je Energoinvest odbio da BH-Gas vrši sve. Ne znam o kojoj odluci Energoinvesta Cooper tačno piše, nisam ništa našao u tom smislu.
Last edited by PreWiBa on 07/05/2023 23:49, edited 1 time in total.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#101837 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bobi »

Ozimician wrote: 07/05/2023 23:33
anelsol wrote: 07/05/2023 23:24

Ako nije bitno, evo nek meni daju da ja upravljam onda. Pitanja upravljanja preduzećima je najbitnije pitanje svih pitanja, pa nije se vlast mijenjala da SDA i dalje upravlja BH Telecomom ili HDZ Eronetom - nedaj Bože. :run:
Dajte meni da upravljam :D bice firma uspješna kao ovaj forum, da nije ne bi ni dolazili :D.
Ozimician

#101838 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

A čekajte malo, ovdje se raspravlja o tome da se formira neko preduzeće kojim će upravljati HDZ ?

Mislim OK ako oni imaju kapacitet za to bez federalne vlade da na kantonalnom nivou to isfinansiraju i pruže mrežu unutar tih kantona i tu prodaju taj plin.

Ali ako Nova Federalna vlada pristane na ovo što @sehohari piše, šta smo onda dobili promjenom vlasti ? Ispadoše onda SDA botovi upravu. :run:
Novak20

#101839 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Na stranu to što je BH - gas etnički čisto poduzeće sa bošnjačkom upravom https://www.bh-gas.ba/upravljacka-struktura/ ali su doveli sebe u tešku situaciju da ćemo mi koji (ne) koristimo plin plaćati za njihove za.ebancije sa Energoinvestom, Mađarima i Rusima u vrijednosti cca 25 % vrijednosti kompletne Južne interkonekcije iza koje stoje američki, europski i hrvatski interesi.

Stvar otežava nepostojanje adekvatne zakonske regulative ali i ona bi se mogla usvojiti na način da dozvoli više operatera i dobavljača plina tim prije što budući plinovod treba "pokriti" većinski hrvatski dio F BiH. U svakom slučaju, tema je komplicirana i puno je tu interesa svih strana.

Poanta je da gubimo vrijeme bez veze. Trebamo taj plin i to što prije.

https://www.slobodnaevropa.org/a/rusija ... 87588.html
Iz BH gasa ističu da je Energoinvest jednostrano raskinuo važeći ugovor o transportu gasa sa mađarskim dobavljačem kompanijom FGSZ, koji je na snazi do 2023. godine, zbog čega će na ime ugovorne klauzule morati da se isplati odšteta od 23 miliona dolara mađarskom partneru.

Rusko 'uzmi ili ostavi'
Direktorica Energoinvesta Bisere Hadžialjević u izjavi za RSE istakla je kako su pristali na novi zahtjev ruskog isporučitelja, jer je Gasprom obustavio isporuku gasa za BiH putem Ukrajinsko-mađarskog gasovoda i transport prebacio na Turski tok. Ona je istakla kako je razlog aneksa ugovora o isporuci gasa sa Gaspromom i raskidanja ugovora o transportu gasa sa mađarskim partnerom viša sila, jer nisu mogli uticati na odluku Gasproma.
BiH bez državnog Zakona o gasu
BiH nema zakon o gasu i električnoj energiji na državnom nivou kojim bi se ova oblast uredila. Donošenje zakona ne dozvoljava Republika Srpska, ocjenjujući kako se njime nadležnosti entiteta prenose na državu.

Na ovo su upozorili i iz Energetske zajednice koja je 17. januara uvela sankcije BiH zbog nepoštovanja Drugog energetskog paketa u sektoru gasa, Direktive o sumporu i gorivima, kao i Trećeg energetskog paketa za električnu energiju i gas.

Zakon o gasu entitet RS je usvojio 2018. godine, a 10. februara ove godine usvojene su i izmjene Zakona, kojima se omogućava distributerima prirodnog gasa da godinu dana rade bez dozvole i da pet godina mogu vršiti distribuciju gasa u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

U Federaciji BiH ne postoji zakon o gasu, već se ovo pitanje reguliše uredbom Federalne Vlade.
tandmand

#101840 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tandmand »

Ozimician wrote: 07/05/2023 23:39 A čekajte malo, ovdje se raspravlja o tome da se formira neko preduzeće kojim će upravljati HDZ ?

Mislim OK ako oni imaju kapacitet za to bez federalne vlade da na kantonalnom nivou to isfinansiraju i pruže mrežu unutar tih kantona i tu prodaju taj plin.

Ali ako Nova Federalna vlada pristane na ovo što @sehohari piše, šta smo onda dobili promjenom vlasti ? Ispadoše onda SDA botovi upravu. :run:
Dobili smo ono što godinama o tome trubi Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara, koji je pod patronatom HDZa.

KONSOCIJACIJA

Ne primaju oni platu đaba, već godinama unaprijed prave planove koji se realiziraju.

Naravno, šta sećijaši, difovci ... plazioci jezika i sl. znaju o tome.

Schmidtov model:
1. Načela i praksa konsocijacijske demokracije Politološki model konsocijacijske demokracije zasniva se na četiri glavna elementa: velikoj koaliciji političkih vođa svih bitnih segmenata pluralnoga društva, autonomiji segmenata u odlučivanju o unutarnjim pitanjima, uzajamnom vetu i
razmjernosti (Lijphart, 1992, 32). Prva su dva elementa primarna, a druga dva sekundarna za konsocijacijsku demokraciju. Velika koalicija podrazumijeva sudjelovanje predstavnika svih važnih segmenata društva u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Velika koalicija suprotna je političkomu načelu koncentracije vlasti u rukama izbornoga pobjednika u skladu s pravilom “pobjednik uzima sve”, koje je
“upisano” u većinski izborni sustav
(Kasapović, 2020, 260).
Ricken

#101841 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ricken »

Novak20 wrote: 07/05/2023 23:39

Na stranu to što je BH - gas etnički čisto poduzeće sa bošnjačkom upravom https://www.bh-gas.ba/upravljacka-struktura/ ali su doveli sebe u tešku situaciju da ćemo mi koji (ne) koristimo plin plaćati za njihove za.ebancije sa Energoinvestom, Mađarima i Rusima u vrijednosti cca 25 % vrijednosti kompletne Južne interkonekcije iza koje stoje američki, europski i hrvatski interesi.

Stvar otežava nepostojanje adekvatne zakonske regulative ali i ona bi se mogla usvojiti na način da dozvoli više operatera i dobavljača plina tim prije što budući plinovod treba "pokriti" većinski hrvatski dio F BiH. U svakom slučaju, tema je komplicirana i puno je tu interesa svih strana.

Poanta je da gubimo vrijeme bez veze. Trebamo taj plin i to što prije.

https://www.slobodnaevropa.org/a/rusija ... 87588.html
Iz BH gasa ističu da je Energoinvest jednostrano raskinuo važeći ugovor o transportu gasa sa mađarskim dobavljačem kompanijom FGSZ, koji je na snazi do 2023. godine, zbog čega će na ime ugovorne klauzule morati da se isplati odšteta od 23 miliona dolara mađarskom partneru.

Rusko 'uzmi ili ostavi'
Direktorica Energoinvesta Bisere Hadžialjević u izjavi za RSE istakla je kako su pristali na novi zahtjev ruskog isporučitelja, jer je Gasprom obustavio isporuku gasa za BiH putem Ukrajinsko-mađarskog gasovoda i transport prebacio na Turski tok. Ona je istakla kako je razlog aneksa ugovora o isporuci gasa sa Gaspromom i raskidanja ugovora o transportu gasa sa mađarskim partnerom viša sila, jer nisu mogli uticati na odluku Gasproma.
Pišeš gluposti.
Ricken

#101842 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ricken »

Ozimician wrote: 07/05/2023 23:39 A čekajte malo, ovdje se raspravlja o tome da se formira neko preduzeće kojim će upravljati HDZ ?

Federalna vlada se ne bi smjela pitati niti o istočnoj niti o zapadnoj interkonekciji.
Ricken

#101843 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ricken »

Chmoljo wrote: 07/05/2023 21:42
Ricken wrote: 07/05/2023 21:07
U prirodi ljudi je da se porede sa boljim. Eh sad kakvu poruku trojka šalje....
De ba, ozbiljan si forumaš, kakva priroda ljudi. Ovdje je priroda stranaka i političkog djelovanja. Ne može tražiti švedske socijaldemokrate, jer jebiga ni mi nismo šveđani.

Elem, poređenje sa SDA da, i stalno. Kopiranje njih, ne, naravno.

Mislim zgodno je to. SDA botići bi trojku cijenili po mjerama političkih stranaka ozbiljnih i uređenih država, a za njih vrijedi: ma od njih smo navikli. Kao da to nije šizofreno...
Stranke čine ljudi, a poređenje je pitanje vizije. Kad imaš viziju, i znaš gdje ideš, porediš se sa onima koji su tamo već stigli.
Samo potvrđuješ, da trojka nema viziju, niti vlastitu politiku, osim da skinu SDA. To je ok, ali više nije održivo.
Bodkin

#101844 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Bodkin »

sehohari wrote: 07/05/2023 22:51
Bobi wrote: 07/05/2023 22:48

Pa to, ta ephb je leglo hapanja i lopovluka, hb gas ce isto biti,mislim sta se mi sikiramo hapat ce od svojih jel tako?
Pa neće, hapat će od tebe u ovom slučaju, što je još gore.

Ako su oni jedini transporteri gasa, jednostavno kažu da će povisiti cijenu transporta za 30%, a ti tu ništa ne možeš. Dogovorit će se sa Srbima ako treba da nas pljačkaju.
Jesam nesto propustio ili ce moci odredjivati cijene plina u EU ova nova firma?
Styling

#101845 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Ja koliko se sjećam, Novalićeva vlada je davno utvrdila zakon o toj jugoistočnoj konekciji. Šta je sada sporno SDFA ekipi?
Ricken

#101846 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ricken »

Styling wrote: 08/05/2023 07:39 Ja koliko se sjećam, Novalićeva vlada je davno utvrdila zakon o toj jugoistočnoj konekciji. Šta je sada sporno SDFA ekipi?
Pa problem je društvo koje je osnovano u ZH. Jer u članu 4. nacrta se kaže:

"Koordinate tačke interkonekcije transportnih sistema definišu se posebnim
sporazumom između dva susjedna operatora transportnih sistema, i to:
Privredno društvo za proizvodnju i transport gasa “BH-Gas” d.o.o. Sarajevo iz
Bosne i Hercegovine i “Plinacro” d.o.o. iz Republike Hrvatske.
(2) Sporazum o tački interkonekcije iz stava (1) ovog člana je sastavni dio
Međudržavnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o
izgradnji gasovoda Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska".

Dodatni problem i samog nacrta prethodne vlade je što se zadire u nadležnosti države.
giannibelif

#101847 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by giannibelif »

Ima i da kupuju respiratore i podvaljuju nam. Aha, jest..
konami666

#101848 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by konami666 »

Kako ide sa ovim:

https://istinomjer.ba/nakon-tri-godine- ... -komisije/

Mislim da je ovo majka svih prioriteta.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#101849 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Truba »

samo se treba svađat i niš ne pokušavat
i ne treba osnivat firme gdje će možda biti zaposlen neki hdzovac :D
samo SDA pasa ima pravo otvarat državne firme u federaciji :D i uništavat ih ali to nećemo potencirati ko aluminij
Haris.ba

#101850 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

Moze malo objasnjenje koliko ce kostati taj plin iz pravca Hrvatske?

Slusao sam akademika Durakovica na fejsu kako ne razumije zasto se (navodno :D ) Hrvatska i Srbija bore za teritoriju, a ne za narod. E, mozda na primjeru izgradnje plinovoda bi shvatio.

Nego, sta je problem da Federacija dozvoli uvoz gasa ko god hoce da uveze, iz kojeg god hoce pravca? Pa onda neka Sarajevogas kupuje za grijanje Sarajeva od koga zeli da kupuje.

Nije mi jasno ni sto se ne razumije da su bas nedavno Azeri rekli (sto mislite da je delegacija bila u Bosni, na cevape dosla?) napravite plinovod, uvedite liberalizaciju i imate nas gas, mozete se otkaciti od Rusa.

Sda je imala priliku godinama liberalizirati trziste. Hdz nije dao? Pa mogao je Fadil sa uredbom to uraditi isto ko sto je sada uredba da je BH gas zakonom rodjen da bude preprodavac.
Locked