So What! wrote: ↑07/05/2023 19:22
Tacno se vidi po odredjenim forumasima, koliko nisu mrdnuli nigdje pa vidjeli kako izgledaju veliki administrativni centri ili mozda jesu, samo nikako da shvate da je Sarajevo, glavni grad drzave i proizvodnja mu samo moze da smeta, jer zauzima veliku povrsinu koju ovaj grad nema.
Tuzla je u najbolju ruku regionalni centar, jedne naseljene regije, njegovo trgovacko, administrativno, univerzitetsko, bolnicko i jednim manjim dijelom industrijsko srediste.
Sto se tice grada kao grada, sjecam se dobro kada sam jednog prijatelja odveo tamo, pa me pitao "Sta je sada tursiticka znamenitost Tuzle", a ja u sustini i nisam imao sta da mu odgovorim. Otprilike sam ubacio trgove, korzo, spomenike Ismetu i Mesi, Tvrtku, Panoniku, Slanu Banju i to je bilo to, a manje vise cijeli grad na nogama se moze obici za manje od dva sata. Dakle kao grad, nema nesto pretjerano da ponudi, osim ljudima kojima Tuzla dodje regionalni centar, pa medju njih se ubrajam i ja, jer dolazim iz mjesta koje iako je u drugom kantonu, u nekoj siroj orbiti je Tuzle ustvari.
Otprilike jedna Ilidza posjeduje vise atrakcija za jednog turistu nego cijela Tuzla i to je samo jedan od segmenata koji ljudi ne shvataju. Tuzla, pa i cijeli TK nemaju turista, i dok se tamo pricaju price kako Sarajevo pokupovase Arapi, ti isti Arapi dodju budu 15-20 dana, ostave hiljade dolara i odose. Ljudi rentaju kuce u predgradjima Sarajeva poput Osjeka, Blazuja, Krivoglavaca itd ..., u kojima nikada ne bih ni znao da se nesto moze rentati.
I tu sam naveo samo primjer ovih bliskoistocnih turista, u principu Sarajevo posjecuju ljudi iz cijelog svijeta, prodjete gradom i cucete svakakvih jezika, ali to su turisti koji su tu do 5 dana i odose negdje dalje, pa je njihovo finansijsko ucesce u cijeloj industriji turizma trenutno minorno u odnosu na ono sto prosjecan Arap s porodicom potrosi u Sarajevu tokom odmora.
Ali ne mozes ti to objasniti nekom, bas kao sto neko rece, ko misli da je kopanje uglja samo ekonomija jer kao sto rekoh turisti u TK su tako rijetka pojava, da oni gotovo i ne vjeruju da neki drugi gradu Bosni moze da novac ubire na izmedju ostalog i tome.
To naravno i srecom nije jedino od cega Kanton Sarajevo zivi, ali je samo dodatni boost za ekonomiju i u Sarajevu je isplativije napraviti hotel nego pogon za prozivodnju roletni npr.