Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
NediM17

#101426 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by NediM17 »

Ozimician wrote: 06/05/2023 13:46
NediM17 wrote: 06/05/2023 13:42

Nije njihov posjed, gradsko groblje.
Ne mozes dobiti vjerski obred ako ne platis clanarinu.
I plus jos vjerski obred zasebno platis.
Pa to je to, slažemo se svi da su cijene visoke, ali ako 20 god. nisi član IZ, a tražiš od njih uslugu pri ukopu - imaju pravo da te "opale po ušima". Ponuda - potražnja.

Imao si možda alternativu da tražiš ateistički ukop, onda privatno nađeš nekog ko će obaviti vjerski obred.
Citas li, usluga i obred pri ukopu se jos posebno placa.
Mislis da bi neki hodza smio "privatno" obaviti obred?
Jednostavno, imaju monopol.
Vaya

#101427 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

sajber87 wrote: 06/05/2023 12:11
Vaya wrote: 06/05/2023 12:08

Pretpostavljam, da nakon sto si doktorirao medjunarodne odnose, da si onda otisao na postdoktorski iz oblasti energetske diplomatije i energetskog menadzmenta... :lol:

Zamolit cu te da nastavis sa svojim analizama ovdje, ja sam tvoj veliki fan, mnogo toga naucim novog svaki put kada ti nesto napises ovdje... :)
Grickaj i dalje svoja muda , bacaj lazne smajlije i kmeci u sebi :mrgreen: . Toliko, uzivaj i dalje u analizama mozda nesto i naucis, ali po onom sto pises nije bas neka sansa, nema tu kapaciteta :mrgreen:
Pa zato si tu da zalutale duse poput mene mogu progledati i da ih uputis na pravi put...
Zato molim te nemoj da prestajes to raditi, nego samo upucuj i prosvjetljuj ucitelju nas...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#101428 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

escobar__ wrote: 06/05/2023 09:57
Chmoljo wrote: 06/05/2023 09:19 U stvari, istina je da šaljete svojoj rodbini, a ne chmolji. A šaljete jer ste pobjegli od ove ljepote i rahatluka i jer vam rodbina ne može spojiti kraj sa krajem zbog ljepote i rahatluka za koje smatrate da bolje znste kako riješiti.
Da, tačno.

Otišao sam iz zemlje upravo zbog toga što je tamo daleko od ljepote i rahatluka, a zahvaljujući politikama koje se tamo vode, primarno od SDA, a evo kako vidimo i od novih/starih snaga, preletača i metastaza.

No to ne znači da ne smijem imat svoje mišljenje na bilo koji temu kao građanin Bosne i Hercegovine. Na izborima sam prestao glasati prije pet, šest godina kad sam primjetio da stvari ne idu u dobrom pravcu, te izgubio nadu u to da je neko u stanju i ima volje napraviti nešto bolje - tada sam zapravo i odlučio otići.

SDAovac nisam (kako se ovdje počesto imputira ljudima koji kritikuju bilo šta što uradi trojka, četvorka, osmorka) - slobodno prečešljaj moje komentare ako želiš da se uvjeriš.

Gore navedeno mi je dovoljno da si dadnem za pravo da komentarišem šta hoću bez da me stranački botovi ovdje optužuju za nešto ili mi još govore da nemam pravo komentarisat ni radit bilo šta što se tiče domovine.

Za takve odjebaus u skokovima.
Opet, treba fino pročitati šta se govori, a ne ono što se misli da se reklo.

Ono što meni smeta i što problematizujem jeste to da se ne drže moralne prodike o potrebi očuvanja države, o ultimativnim stavovima, zahtjevima u politici prema drugim narodima sa sigurne distance. Kontaš?

Ako su ovdje ljudi spremni jesti govna i očekivati od spodobe poput Milorada Dodika čin dobre volje da bi nam svima bilo nešto bolje, stvarno je bezobrazno spočitavati nekakvu izdaju i manjak patriotizma.

Niko nikome ne negira pravo, ali treba imati mjeru i osjećaj za druge koji su u drugačijoj poziciji. Stvarno je bezvezno dijeliti lekcije iz patriotizma ljudima preko čijih leđa će se sve prebiti. Odnosno ne treba biti licemjeran. To je sve.
JohnnyS

#101429 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by JohnnyS »

Nisam ni znao kako su ezdeaovci dobra oporba, svaki dan nova tema, dabogda bili 50 godina u oporbi kad im tako dobro stoji
Login77777

#101430 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Prpa.ba wrote: 06/05/2023 12:40
Login77777 wrote: 06/05/2023 12:20 Kako god ispalo nece tebe nista po dzepu. Ti svakako gume lozis. :lol:
Zabavan si samo Kusturici i Neletu.
Pa jesam sta slagao da lozis gume Fazlija? Dovuce Dino i do tebe gas. Bice sve. :mrgreen:
sajber87

#101431 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Vaya wrote: 06/05/2023 13:53
sajber87 wrote: 06/05/2023 12:11

Grickaj i dalje svoja muda , bacaj lazne smajlije i kmeci u sebi :mrgreen: . Toliko, uzivaj i dalje u analizama mozda nesto i naucis, ali po onom sto pises nije bas neka sansa, nema tu kapaciteta :mrgreen:
Pa zato si tu da zalutale duse poput mene mogu progledati i da ih uputis na pravi put...
Zato molim te nemoj da prestajes to raditi, nego samo upucuj i prosvjetljuj ucitelju nas...
Kada ne mozes da ga pobjedis(argumentima) pridruzi mu se :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#101432 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

Dupebriznicima hahahahahah @Chmoljo
sajber87

#101433 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Ozimician wrote: 06/05/2023 13:50
sajber87 wrote: 06/05/2023 13:45
Greska u startu, ne kroje vjerske zajednice politiku nego su vjerske zajednice alat u rukama vecinom nazadnih kleptonacionalistickih politika. U normalnim demokratskim drzavama vjerske zajednice se ne mjesaju u politiku, a tamo gdje to rade vjeruj da je lakmus papir za autokratiju diktaturu i slicne nazadne sisteme, naravno sve aminovano od vrha politike.
Nije greška u startu, nego ti očito nisi živio u tim "normalnim demokratskim državama" pa nisi vidio koliko vjerske zajednice imaju uticaja na društvu i politiku. Ja živim u Bayernu i to se valjda smatra "normalnom demokratskom državom" pa bukvalno svi katolički praznici = državni praznici, djeca imaju raspuste samo u periodima kad su katolički praznici, plaća se crkveni porez, itd. Čak postoji i zezancija među Njemcima da je 8. mart radni dan samo zato što se na taj dan ništa Isusu nije desilo. Onda zabrana rada nedjeljom, itd.

Tako da u svim društvima religija ima itekako uticaja na državu, ma kakvog ona uređenja bila, evo vidimo danas primjer Velike Britanije i krunisanja kralja. U nazadnim društvima religija staje u prvi plan, dok u ovim "naprednijim" to radi "iz sjene".
Mjesas babe i zabe, religija je u demokratskim drustvima odvojena od drzave, solc u njemackoj ne koristi nekog popa kardinala ili koga vec da ovaj javno manipulise obicnim pukom ili da se mjesa u drzavne poslove. Vjerske zajednice da se bave vjerskim pitanjima a nikako politikom, a ako vec zele politikom postoji nacin, osnujes stranku i na izbore.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#101434 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

mk ultra wrote: 06/05/2023 10:17
Prpa.ba wrote: 06/05/2023 10:14

HDZ je blokirao federalni zakon o juznoj interkonekciji.

I
Nije istina
Sve je bilo pokrenuto i potpisano od strane BHGasa sa USAID i jos ovom nekom americkom agencijom

I znamo sta se desilo sa dirketorom bhgasa koji je letio za 2min sa te pocizije... SDA je sve to pokopala u startu, ne bi li samo preko turske dolazilo
Sad samo Azerbejdzanski gas i nama i Srbiji, a konekcija sa HR je jako jako bitna...
Ah sto nagaza botinu oba mi sina
Ozimician

#101435 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

sajber87 wrote: 06/05/2023 14:17
Ozimician wrote: 06/05/2023 13:50

Nije greška u startu, nego ti očito nisi živio u tim "normalnim demokratskim državama" pa nisi vidio koliko vjerske zajednice imaju uticaja na društvu i politiku. Ja živim u Bayernu i to se valjda smatra "normalnom demokratskom državom" pa bukvalno svi katolički praznici = državni praznici, djeca imaju raspuste samo u periodima kad su katolički praznici, plaća se crkveni porez, itd. Čak postoji i zezancija među Njemcima da je 8. mart radni dan samo zato što se na taj dan ništa Isusu nije desilo. Onda zabrana rada nedjeljom, itd.

Tako da u svim društvima religija ima itekako uticaja na državu, ma kakvog ona uređenja bila, evo vidimo danas primjer Velike Britanije i krunisanja kralja. U nazadnim društvima religija staje u prvi plan, dok u ovim "naprednijim" to radi "iz sjene".
Mjesas babe i zabe, religija je u demokratskim drustvima odvojena od drzave, solc u njemackoj ne koristi nekog popa kardinala ili koga vec da ovaj javno manipulise obicnim pukom ili da se mjesa u drzavne poslove. Vjerske zajednice da se bave vjerskim pitanjima a nikako politikom, a ako vec zele politikom postoji nacin, osnujes stranku i na izbore.
O tome ti i pričam - kad sve religijske tekovine predstaviš kao državne, kad nedjelju proglasiš neradnim danom - onda i nema potrebe da se dalje miješaš u državne poslove, jer si ispunio svoj cilj. Formalno je religija u BIH više odvojena od države nego u Njemačkoj, već sam ti objasnio zašto u prethodnom postu.

Zašto bi jedan kardinal imao potrebe u današnjoj Njemačkoj da se miješa u državne poslove i manipuliše pukom, kad je sve svoje ciljeve ostvario, dok IZ nema čak ni potpisan sporazum sa državom u BIH.

U Bayernu od 13 neradnih dana u godini, imaš samo 3 dana državnih praznika - 1.1. Nova Godina, 03.10. - Dan ujedinjenja Njemačke i 1.5. - Praznik rada. Ostalih 10 neradnih dana su bukvalno katolički praznici, dok u FBIH imaš neradne samo državne praznike + 2 dana za vjerske praznike po izboru.

Eh sad zamisli situaciju da su neradni dani u BiH svi dani bajrama, svaka mubarek noć, dan rođenja Muhameda a.s., hidžretska nova godina i da se raspusti djeci štimaju raspusti da budu u periodu ramazana + tih praznika, da država proslijeđuje IZ "džamijski porez", da je petak svima neracni dan itd.. Zar bi imao reis bilo šta da se miješa u tako uređeno društvo ? Jednostavno ne bi imao potrebe.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#101436 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

U Bayernu je 90% katolika
sajber87

#101437 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Ozimician wrote: 06/05/2023 14:25
sajber87 wrote: 06/05/2023 14:17

O tome ti i pričam - kad sve religijske tekovine predstaviš kao državne, kad nedjelju proglasiš neradnim danom - onda i nema potrebe da se dalje miješaš u državne poslove, jer si ispunio svoj cilj. Formalno je religija u BIH više odvojena od države nego u Njemačkoj, već sam ti objasnio zašto u prethodnom postu.

Zašto bi jedan kardinal imao potrebe u današnjoj Njemačkoj da se miješa u državne poslove i manipuliše pukom, kad je sve svoje ciljeve ostvario, dok IZ nema čak ni potpisan sporazum sa državom u BIH.

U Bayernu od 13 neradnih dana u godini, imaš samo 3 dana državnih praznika - 1.1. Nova Godina, 03.10. - Dan ujedinjenja Njemačke i 1.5. - Praznik rada. Ostalih 10 neradnih dana su bukvalno katolički praznici, dok u FBIH imaš neradne samo državne praznike + 2 dana za vjerske praznike po izboru.

Eh sad zamisli situaciju da su neradni dani u BiH svi dani bajrama, svaka mubarek noć, dan rođenja Muhameda a.s., hidžretska nova godina i da se raspusti djeci štimaju raspusti da budu u periodu ramazana + tih praznika, da država proslijeđuje IZ "džamijski porez", da je petak svima neracni dan itd.. Zar bi imao reis bilo šta da se miješa u tako uređeno društvo ? Jednostavno ne bi imao potrebe.
Ali nece se kardinal pop ili ko vec baviti s kim ce solc ici u koaliciju , da li treba zeleni da imaju kojeg ministra, da li su prikriveni fasisti iz alternative za njemacku "patriote" da li su ljevicari izdajnici njemackog naroda da komentarise sudske presude itd.
Da se ne lazemo reis kavazovic je izabran voljom sda, njegov konkurent tada rahmetli zukorlic cini mi se nikad ne bi mogao biti izabran jer nije bio po zelji sda i bio je protivnik te politike.
Last edited by sajber87 on 06/05/2023 14:31, edited 1 time in total.
N.N.

#101438 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by N.N. »

U demokratskim drustvima religija odvojena od politike !?
Ahhahahaha
Jest u qurcu :mrgreen:
Odvojena dok ne stanes na neki interes te religije, da vidis onda te odvojenosti :D
Samo se 'vake gluposti prodaju u ovoj nakaradnoj BiH.
Ozimician

#101439 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 06/05/2023 14:26 U Bayernu je 90% katolika
55% je katolika (podaci iz 2011. god.) - dakle otprilika koliko i muslimana u BiH, tako da se može solidno povući paralela.
(danas je taj broj sigurno ispod 50%, nakon velikog vala migracije sa Bliskog istoka 2014 i 15. god.)

Ja lično nemam nikakvih problema s tim i meni je sasvim OK da je tako i slažem se sa pravilima u mjestu gdje živim.
Ali isto tako licemjerno govoriti kako u BIH religija, posebno IZ upravlja politikom, kad je daleko od toga, dalje nego u velikoj većini zemalja, čak i "modernih, demokratskih".
512MB

#101440 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 512MB »

Ozimician wrote: 06/05/2023 14:31
55% je katolika (podaci iz 2011. god.) - dakle otprilika koliko i muslimana u BiH, tako da se može solidno povući paralela.
(danas je taj broj sigurno ispod 50%, nakon velikog vala migracije sa Bliskog istoka 2014 i 15. god.)

Ja lično nemam nikakvih problema s tim i meni je sasvim OK da je tako i slažem se sa pravilima u mjestu gdje živim.
Ali isto tako licemjerno govoriti kako u BIH religija, posebno IZ upravlja politikom, kad je daleko od toga, dalje nego u velikoj većini zemalja, čak i "modernih, demokratskih".
Bata vidio Bayern samo na telAviziji
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#101441 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

Izvor za 55%? Koliko je jos na to protestanata?
Ozimician

#101442 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 06/05/2023 14:36

Valjda bih ja tebe trebao pitati za izvor podataka, jer si ti lupio 90%. :lol:

Evo ti izvor:

https://de.statista.com/statistik/daten ... slaendern/

Mislim da nakon 2011. god. Njemačka ne postavlja više pitanja o religiji, jer bi sada ti podaci izgledali dosta poražavajuće za njih i počela bi se postavljati mnoga pitanja. Mene su prošle god. popisali na popisu i nikakvo pitanje nije bilo o religiji i narodnosti, jedino su me pitali: zemlja u kojoj sam rođen, koliko dugo sam u Njemačkoj, koji stepen obrazovanja imam i da li sam ikad u Njemačkoj primao socijalnu pomoć.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#101443 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

76% krscana, hvala :thumbup:
dale cooper

#101444 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dale cooper »

Povjerenje Nijemaca u katoličku crkvu se stalno smanjuje, iz različitih razloga. Samo 10% njih redovito odlazi u crkve.
Ozimician

#101445 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 06/05/2023 14:41 76% krscana, hvala :thumbup:
Trenutno se smatra da je taj broj bliži 60 nego 70% i da je u padu, pravog popisa nema, niti će ga kad biti u budućnosti. I to računaj da je Bayern najkrćanskija sredina u Njemačkoj. Ovo je svakako off-topic.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#101446 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 06/05/2023 14:44
_BataZiv_0809 wrote: 06/05/2023 14:41 76% krscana, hvala :thumbup:
Trenutno se smatra da je taj broj bliži 60 nego 70% i da je u padu, pravog popisa nema, niti će ga kad biti u budućnosti. I to računaj da je Bayern najkrćanskija sredina u Njemačkoj. Ovo je svakako off-topic.
Da, ali kada se ta drzava formirala, krscani (jug katolici, sjever protestanti) su cinili apsolutnu vecinu stanovnistva i ta bastina se postuje.

Svakim gradom i selom dominira crkva.

Hoce li to migranti i ateizacija drustva promijeniti, ostaje da se vidi.
Login77777

#101447 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

_BataZiv_0809 wrote: 06/05/2023 14:36

Ljudi se ispisuju da ne placaju crkveni porez. To je razlog vjerovatno.
palermo

#101448 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

Image
Chmoljo wrote: 06/05/2023 13:53
escobar__ wrote: 06/05/2023 09:57

Da, tačno.

Otišao sam iz zemlje upravo zbog toga što je tamo daleko od ljepote i rahatluka, a zahvaljujući politikama koje se tamo vode, primarno od SDA, a evo kako vidimo i od novih/starih snaga, preletača i metastaza.

No to ne znači da ne smijem imat svoje mišljenje na bilo koji temu kao građanin Bosne i Hercegovine. Na izborima sam prestao glasati prije pet, šest godina kad sam primjetio da stvari ne idu u dobrom pravcu, te izgubio nadu u to da je neko u stanju i ima volje napraviti nešto bolje - tada sam zapravo i odlučio otići.

SDAovac nisam (kako se ovdje počesto imputira ljudima koji kritikuju bilo šta što uradi trojka, četvorka, osmorka) - slobodno prečešljaj moje komentare ako želiš da se uvjeriš.

Gore navedeno mi je dovoljno da si dadnem za pravo da komentarišem šta hoću bez da me stranački botovi ovdje optužuju za nešto ili mi još govore da nemam pravo komentarisat ni radit bilo šta što se tiče domovine.

Za takve odjebaus u skokovima.
Opet, treba fino pročitati šta se govori, a ne ono što se misli da se reklo.

Ono što meni smeta i što problematizujem jeste to da se ne drže moralne prodike o potrebi očuvanja države, o ultimativnim stavovima, zahtjevima u politici prema drugim narodima sa sigurne distance. Kontaš?

Ako su ovdje ljudi spremni jesti govna i očekivati od spodobe poput Milorada Dodika čin dobre volje da bi nam svima bilo nešto bolje, stvarno je bezobrazno spočitavati nekakvu izdaju i manjak patriotizma.

Niko nikome ne negira pravo, ali treba imati mjeru i osjećaj za druge koji su u drugačijoj poziciji. Stvarno je bezvezno dijeliti lekcije iz patriotizma ljudima preko čijih leđa će se sve prebiti. Odnosno ne treba biti licemjeran. To je sve.
Ali ja sam uvjeren da ce se politika trojke prebiti preko mojih ledja I svih onih koji zive u ovoj zemlji I osjecaju je svojom. A opet neki dijasporasi zdusno podrzavaju tu politiku. I njima se ne kaze, sta ti pricas, ti si u dijaspor, lako je tebi pametovati.
Zasto se ovima to ne kaze, a moze se reci onim prvim.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#101449 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by _BataZiv_0809 »

Login77777 wrote: 06/05/2023 14:46

Ljudi se ispisuju da ne placaju crkveni porez. To je razlog vjerovatno.
Ali se niko ne ispisuje sa Vajnahtgelda :lol:
KojiJa

#101450 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by KojiJa »

Ozimician wrote: 06/05/2023 12:27
Ateista wrote: 06/05/2023 12:22
Ima i tu SDA svoje prste upetljane itekako, ali da ne idemo sad u to.
Onda govoris o onima koji su otisli do 96-te, svi koji su otisli poslije su otisli uglavnom iz ekonomskih razloga i boljeg zivota, i tu su sve te stranke u 5 deka podjednako zasluzne za ovo stanje.
DF jeste novija stranka, ali Komsic je bio neko ko se predstavljao kao nesto drugacije, neka promjena, ispostavilo se da je obicno SDA pseto i nista drugo. On i kasnije njegova stranka su krivi sto ranije nije doslo do promjena koje sad polako dolaze, mnogi au mu vjerovali da je on neko ko ce napraviti promjenu a sad vidimo ko je i sta je.
Nije SDA minirala nijednu crkvu, a ovi navedeni su srušili sve džamije koje su im došle pod ruku - tako da nikad ne možeš između dvije strane staviti znak jednakosti. Možeš ako si sljedbenih ovih genocidnih projekata.

Komšić jeste drugačije, jer nije HDZ pseto kao svi dosadašnji članovi predsjedništva iz hrvatskog naroda, tako da sve i da je istina - bolje je biti SDA pseto nego UZP-pseto. Tako da je to ogroman korak naprijed, taman da ništa nije uradio, da je prespavao sve godine mandata. Ali opet, dijaspora jako jako malo zna za to i jako je malo informisana o stanju na BH političkoj sceni, mislim da manje tek 5-10% dijaspore izlazi na izbore u BiH.

Što se tiče tih promjena, na koje promjene tačno misliš? Nisam u toku.

EDIT: Također ova relativizacija zločinačkih poduhvata neprijatelja BiH od strane Anti-SDA tima - sigurno ne ide u prilog tim stranama. Od većine ljudi koji su glasali protiv-SDA, a koje poznajem, glasali su zbog toga jer je SDA bila previše blaga prema agresorima i njihovim politikama i htjeli su žustriji nastup spram tih politika, tako da relativizacija zločina neće sigurno pomoći nikome ko očekuje bošnjačke glasove na izborima.
Ova formulacija implicira da je Smucko nešto uradio
Locked