Idemo dalje...
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
- basicm
-
kluz franjo
- House
#101254 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
mulahasić je ovdje, ali hajde skontaj...
sve ista g.
sve ista g.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#101255 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
naravno da ne utiče. niko o tome ne govori uopšte.sehohari wrote: ↑06/05/2023 01:32Moje mišljenje (ili eto - dijasporsko) učestvuje možda 5% u kreiranju politike u BiH.
Dovoljno je vidjeti bijedni izlazak dijaspore na izbore pa da skontaš to.
Kada sam glasao, nikada nisam drugačije glasao od drugih u mojoj okolini. Ne brini se, znam ja cijeniti i nove tramvaje, trolejbuse i što mi Memić više ne pokušava da dijeli građevinske dozvole ljudima koji mi se primaknu kući na pola metra.
govorim o pisanjima po forumu. tretirate ljude koji ovdje žive kao imbecile i govorite kako treba raditi. odnosno, kako vi mislite da je najbolje. ja samo kažem da to nije ok.
nemamo mi ovdje problem sa nalaženjem pravih rješenja za napredak, pa da se sada prenose neka iskustva, ideje. mi ovdje imamo problem nalaženja zajedničke riječi sa ljudima koji su željeli da nas nema. i tako manje više svaki dan. sa njima takvim nam je živjeti, raditi i kreirati taj napredak.
poslije svega nam je takav grah pao i mi ovdje moramo deverati sa tim, ne vi.
ako ne možeš konkretno pomoći, odmakni se. insistiranje na tome kakva država treba biti iz dijasporske pozadine je projiciranje vlastitih želja, a ne stvarnih mogućnosti. koliko god da ste informisani ili obaviješteni, niste tu, ne živite, ne krećete se među ovim ljudima, ne osjećate na svojim leđima sve što se dešava.
makar pročitao svu literaturu na dunjaluku o tome, ne možeš znati više o ratu od ljudi koji su ga doživjeli.
isto tako je sadašnja situacija.
nadigli se komentarisati fortin hrvatski na twiteru, a stvarni je problem je to što se on lično izgubio u prvih nekoliko mjeseci preuzimanja dužnosti.
tako i ovo sa konakovićem. neću ga braniti, on je meni mutan oduvijek i uvijek će mi biti bivši SDA. ali, iskonstruisao si priču da je čovjek klečao i molio za južnu interkonekciju. kao da si bio tamo i slušao šta govore. još se veliš, pride, ponizio.
boli me ba kurac je li se konaković ponižavao ili nije pred dodikom. ako će izburgijati nešto konkretno, neki od uslova za EU, odmah će uraditi više nego bisera za cijelog svog mandata. šta ja imam od njenog ponosa? možda je tebi bitno da se fino osjećaš, ali meni je nešto ljepše biti bliže EU.
da sad ne govorim i ne razlažem na koji način je sve ova država ponižavana, kao i njene žrtve od strane onih koji pametuju istom tom konakoviću.
šprdalo se i podjebavalo Tihića. govorilo da se on ponižava, da je jadan, ružan. a na kraju je ispao šah, kralj, mag političke igre. za Bakira je jebeni Abraham Linkoln.
-
mirza_15
#101256 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Većina dijaspore je medijski na SDA propagandnoj mašini zvanoj Hayat. Uz to popuše par patriotskih bombi (njih je puno lakše uzeti na patriotsku priču jer se zbog daljine, nostalgije i sl. lakše prima), prate ponekog "nezavisnog" novinara, analitičara, intelektualca i sl. ne znajući da su takvi, uglavnom, na SDFA platnom spisku. Uz to su daleko i ne vide stvari direktno na terenu, niti tepe posljedice loše politike. Ovo se posebno odnosi na one koji su otišli nekada davno. Ima onih koji ne podlegnu toj propagandi, ali većina se primi. Udare im na žicu i emociju, rat, izdaja, patriotizam, ugroženost i onda se racio više ništa tu ne pita. Isto se dešava i ovdje, ali u manjoj mjeri jer se direktno osjete posljedice njihovog patriotizma dok gledaš kako ga oni dobro naplate, a običnom narodu ne isporuče ni mrvice.
- House
#101257 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
+1Chmoljo wrote: ↑06/05/2023 01:26naravno da se ne trebate brinuti o nama koji smo ovdje. u tome i jeste fol. lijepo to što ti imaš volju, ali nije lijepo što ne dijeliš isti sahan koji začinjavaš.sehohari wrote: ↑06/05/2023 01:16
Pa, kao svi građani jedne zemlje znamo se razlikovati u svojim političkim mišljenjima.
Ne znam zašto bi mi sada trebali brinuti posebno o vama, niti bih znao čemu ta briga tačno vodi.
Interes za sugrađane se manifestuje kroz volju za napretkom društva, ni manje ni više.
- House
#101258 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
lijepo rečeno.
- relativno84
- House
-
kluz franjo
#101261 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
'bem ti mater...
Imam više USVOJENIH inicijativa i amandmana na svim nivoima nego Željko predloženih, a pri tome su svi amandmani bili dostavljeni iz OPOZICIJE.
A nisam nikad bio član nijedne stranke.
I ne serem da ZNAM šta misle SVI ovi ili oni negdje...
I onda naleti "druga generacija" iz pizde materine da objašnjava šta misle Bošnjaci Stoca i Viteza.
Da moj junior tako nešto piše, imao bi dvije "vaspitno-popravne" za početak...
Imam više USVOJENIH inicijativa i amandmana na svim nivoima nego Željko predloženih, a pri tome su svi amandmani bili dostavljeni iz OPOZICIJE.
I onda naleti "druga generacija" iz pizde materine da objašnjava šta misle Bošnjaci Stoca i Viteza.
- PreWiBa
#101262 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kao prvo, hvala na dugom odgovoru koji nije praćen omaložavanjima ili nizom uvreda.Chmoljo wrote: ↑06/05/2023 01:52naravno da ne utiče. niko o tome ne govori uopšte.sehohari wrote: ↑06/05/2023 01:32
Moje mišljenje (ili eto - dijasporsko) učestvuje možda 5% u kreiranju politike u BiH.
Dovoljno je vidjeti bijedni izlazak dijaspore na izbore pa da skontaš to.
Kada sam glasao, nikada nisam drugačije glasao od drugih u mojoj okolini. Ne brini se, znam ja cijeniti i nove tramvaje, trolejbuse i što mi Memić više ne pokušava da dijeli građevinske dozvole ljudima koji mi se primaknu kući na pola metra.
govorim o pisanjima po forumu. tretirate ljude koji ovdje žive kao imbecile i govorite kako treba raditi. odnosno, kako vi mislite da je najbolje. ja samo kažem da to nije ok.
nemamo mi ovdje problem sa nalaženjem pravih rješenja za napredak, pa da se sada prenose neka iskustva, ideje. mi ovdje imamo problem nalaženja zajedničke riječi sa ljudima koji su željeli da nas nema. i tako manje više svaki dan. sa njima takvim nam je živjeti, raditi i kreirati taj napredak.
poslije svega nam je takav grah pao i mi ovdje moramo deverati sa tim, ne vi.
ako ne možeš konkretno pomoći, odmakni se. insistiranje na tome kakva država treba biti iz dijasporske pozadine je projiciranje vlastitih želja, a ne stvarnih mogućnosti. koliko god da ste informisani ili obaviješteni, niste tu, ne živite, ne krećete se među ovim ljudima, ne osjećate na svojim leđima sve što se dešava.
makar pročitao svu literaturu na dunjaluku o tome, ne možeš znati više o ratu od ljudi koji su ga doživjeli.
isto tako je sadašnja situacija.
nadigli se komentarisati fortin hrvatski na twiteru, a stvarni je problem je to što se on lično izgubio u prvih nekoliko mjeseci preuzimanja dužnosti.
tako i ovo sa konakovićem. neću ga braniti, on je meni mutan oduvijek i uvijek će mi biti bivši SDA. ali, iskonstruisao si priču da je čovjek klečao i molio za južnu interkonekciju. kao da si bio tamo i slušao šta govore. još se veliš, pride, ponizio.
boli me ba kurac je li se konaković ponižavao ili nije pred dodikom. ako će izburgijati nešto konkretno, neki od uslova za EU, odmah će uraditi više nego bisera za cijelog svog mandata. šta ja imam od njenog ponosa? možda je tebi bitno da se fino osjećaš, ali meni je nešto ljepše biti bliže EU.
da sad ne govorim i ne razlažem na koji način je sve ova država ponižavana, kao i njene žrtve od strane onih koji pametuju istom tom konakoviću.
šprdalo se i podjebavalo Tihića. govorilo da se on ponižava, da je jadan, ružan. a na kraju je ispao šah, kralj, mag političke igre. za Bakira je jebeni Abraham Linkoln.
Koliko sam shvatio, pričamo o pisanju na forumu, a ne o "konkretnim stvarima".
Ja razumijem da Bosna neće sutra postati nešto nalik normalnoj državi, i da je sistem kakav-takav je.
Ali isto tako, i mi imamo pravo na iznošenje sopstvenih mišljenja. Na kraju krajeva, sama činjenica da je ovdje velika koncentracija ljudi jasno definisanog političkog, geografskog i društvenog miljea dovoljno govori da se ovdje često iznose mišljenja gdje se ne uzima u obzir perspektiva nekoga ko ima potpuno drugačije životne okolnosti. Neko, lupam, sa Ciglana ovdje zna o mišljenju nekog seljaka kod Prozora isto koliko i ja.
Smatram da nisam ni po čemu izkontruisao priču. Ja nemam ništa protiv toga da je Dino npr. isto to uradio za bosanski jezik ili neko drugo pitanje gdje vidim dobrobit zajednice. Ovako, ja samo vidim nešto gdje je se deal napravio koji nama nosi samo štetu. Ne smatram da davanje saglasnosti na istočnu interkonekciju zarad južne interkonekcije kojom upravlja HDZ nosi ikakvu društvenu korist, i znam da ne moram živjeti u BiH da bi tako razmišljao.
O Fortinom twittu nisam ništa napisao.
- PreWiBa
#101263 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Druže, blokirao sam te, ne moraš pisati o meni po tri puta uzastopno, vidiš da ti ne odgovaram.kluz franjo wrote: ↑06/05/2023 02:10 'bem ti mater...
Uvrede koje ste ti i ovaj tvoj haver ovdje večeras iznijeli ne samo prema meni lično, već i prema svim ljudima koji žive vani, samo pokazuju koliko vi imate godina, džaba ti nagađanje tuđih godišta rođenja.
- Chmoljo
#101264 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
samo ću ovo izdvojiti
također, ostaje upitnik kako može HDZ ucjenjivati nečim što ne postoji, a što i kada se izgradi ne želimo da imamo.
hm.
ne, zna više. jesu različiti kantoni ali je isti entitet. više se prati, dođe se u dodir itd. opet kažem u tome i jeste, što se dalje, eksponencijalno manje znaš. ali ono najbitnije, nisi u istom sistemu. ova dvojica jesu, samo im se razlikuju administrativne jedinice.
naravno da jesi. dodao si kako je to tebi izgledalo. dakle, izgledalo. kao da kleči i moli. na tome je bio naglasak, a meni je to najnebitnije.Smatram da nisam ni po čemu izkontruisao priču. Ja nemam ništa protiv toga da je Dino npr. isto to uradio za bosanski jezik ili neko drugo pitanje gdje vidim dobrobit zajednice. Ovako, ja samo vidim nešto gdje je se deal napravio koji nama nosi samo štetu. Ne smatram da davanje saglasnosti na istočnu interkonekciju zarad južne interkonekcije kojom upravlja HDZ nosi ikakvu društvenu korist, i znam da ne moram živjeti u BiH da bi tako razmišljao.
također, ostaje upitnik kako može HDZ ucjenjivati nečim što ne postoji, a što i kada se izgradi ne želimo da imamo.
hm.
-
kluz franjo
#101265 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne znam zašto mi odgovaraš na ovaj upis, kada isti nije upućen direktno tebi.sehohari wrote: ↑06/05/2023 02:19Druže, blokirao sam te, ne moraš pisati o meni po tri puta uzastopno, vidiš da ti ne odgovaram.kluz franjo wrote: ↑06/05/2023 02:10 'bem ti mater...
Uvrede koje ste ti i ovaj tvoj haver ovdje večeras iznijeli ne samo prema meni lično, već i prema svim ljudima koji žive vani, samo pokazuju koliko vi imate godina, džaba ti nagađanje tuđih godišta rođenja.
Ali ponoviću ono što je upućeno direktno tebi.
POKAŽI SVOJIM RODITELJIMA SVOJE FORUMSKO NAČERTANIJE, pa ih pitaj šta o tome misle.
To je sve.
- PreWiBa
#101266 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nije to stvar različitih kantona, već različitih životnih okolnosti, interesa, razmišljanja... hoću li da iskopam komentare gdje se svašta priča o "krezubim" seljacima koji glasaju za SDA?Chmoljo wrote: ↑06/05/2023 02:21 samo ću ovo izdvojiti
ne, zna više. jesu različiti kantoni ali je isti entitet. više se prati, dođe se u dodir itd. opet kažem u tome i jeste, što se dalje, eksponencijalno manje znaš. ali ono najbitnije, nisi u istom sistemu. ova dvojica jesu, samo im se razlikuju administrativne jedinice.
naravno da jesi. dodao si kako je to tebi izgledalo. dakle, izgledalo. kao da kleči i moli. na tome je bio naglasak, a meni je to najnebitnije.Smatram da nisam ni po čemu izkontruisao priču. Ja nemam ništa protiv toga da je Dino npr. isto to uradio za bosanski jezik ili neko drugo pitanje gdje vidim dobrobit zajednice. Ovako, ja samo vidim nešto gdje je se deal napravio koji nama nosi samo štetu. Ne smatram da davanje saglasnosti na istočnu interkonekciju zarad južne interkonekcije kojom upravlja HDZ nosi ikakvu društvenu korist, i znam da ne moram živjeti u BiH da bi tako razmišljao.
hm.
Za drugi punkt: Pa jeste. I nisam ja o tome počeo pisati, već kao direktnu reakciju na to kada je se pisalo kako je eto Konaković pokazao Dodiku u sred Banje Luke ko je baja.
Nije, ponizno je ići kao državni ministar u Banja Luku, pristati da stojiš ispred srpske zastave (gdje nigdje nema zastave BiH) i da u Dodikovom gnijezdu moraš držati dogovore. Ali kao što si i sam rekao, mora se progutati ta žaba ako se nešto hoće uraditi. I to je ok.
Ali ne shvatam zašto raditi to nizašta i onda još doći ovdje i širiti očigledne laži.
U vezi zadnjeg punkta: Smatram da se nije trebalo davati saglasnost na nešto a trgovati nečim gdje se ne zna koliko će koristi biti. Konaković je pristao na istočnu interkonekciju i ona će se sada graditi, a mi sa naše strane to ne možemo jer na nivou Federacije za taj projekat još uvijek ne postoji izglasan zakon.
Na kraju, lako možemo doći u situaciju da ćemo mi ostati bez projekta, a Dodiku već dali ulog koji se negdje drugo mogao iskoristiti.
-
kluz franjo
#101267 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vrlo jednostavno.
Konsultuj roditelje.
Konsultuj roditelje.
- House
#101268 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pristao uz juzžnu interkonekciju. jel bakir pokrenuo metar južne interkonekcije?Konaković je pristao na istočnu interkonekciju
pitanje svih pitanja za botine iz dijaspore.
- House
#101269 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ti se brini norveški gas, ostavi bosnu na miru.sehohari wrote: ↑06/05/2023 02:31Nije to stvar različitih kantona, već različitih životnih okolnosti, interesa, razmišljanja... hoću li da iskopam komentare gdje se svašta priča o "krezubim" seljacima koji glasaju za SDA?Chmoljo wrote: ↑06/05/2023 02:21 samo ću ovo izdvojiti
naravno da jesi. dodao si kako je to tebi izgledalo. dakle, izgledalo. kao da kleči i moli. na tome je bio naglasak, a meni je to najnebitnije.
hm.
Za drugi punkt: Pa jeste. I nisam ja o tome počeo pisati, već kao direktnu reakciju na to kada je se pisalo kako je eto Konaković pokazao Dodiku u sred Banje Luke ko je baja.
Nije, ponizno je ići kao državni ministar u Banja Luku, pristati da stojiš ispred srpske zastave (gdje nigdje nema zastave BiH) i da u Dodikovom gnijezdu moraš držati dogovore. Ali kao što si i sam rekao, mora se progutati ta žaba ako se nešto hoće uraditi. I to je ok.
Ali ne shvatam zašto raditi to nizašta i onda još doći ovdje i širiti očigledne laži.
U vezi zadnjeg punkta: Smatram da se nije trebalo davati saglasnost na nešto a trgovati nečim gdje se ne zna koliko će koristi biti. Konaković je pristao na istočnu interkonekciju i ona će se sada graditi, a mi sa naše strane to ne možemo jer na nivou Federacije za taj projekat još uvijek ne postoji izglasan zakon.
Na kraju, lako možemo doći u situaciju da ćemo mi ostati bez projekta, a Dodiku već dali ulog koji se negdje drugo mogao iskoristiti.
ponavljam po 10x. ko su tebi bakir i dino? kakvu će tvoju politiku korijiti. niko i nikakvu. jednostavno odjebaus od bosne.
Last edited by House on 06/05/2023 02:48, edited 1 time in total.
- relativno84
- House
#101271 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
to ni isus ne može riješiti
- House
#101272 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
PDV u Medjugorju 
- House
#101273 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
mulahasići i sl. su zlo po bošnjake.
pametuje daleko iz švedske, luksemburga, švicarske, austrije... mrš u pič...!
pametuje daleko iz švedske, luksemburga, švicarske, austrije... mrš u pič...!
- Chmoljo
#101274 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
fulaš poentu. jedno je različito mišljenje, a drugo je znati okolnosti u kojima nastaje takvo mišljenje. džaba se upinješ oko ovoga.
opet o vlastitim dojmovima, a zaboravljaš da konaković nije samo državni ministar nego i predsjednik stranke u koaliciji. to je samoposluga argumentacija kad uzimaš samo ono što ti se sviđa i što ti pomaže.Za drugi punkt: Pa jeste. I nisam ja o tome počeo pisati, već kao direktnu reakciju na to kada je se pisalo kako je eto Konaković pokazao Dodiku u sred Banje Luke ko je baja.
dakle tebi je sva frka oko toga hoće li biti ili neće? pa dobro, prevare su dio političkog djelovanja, ali hoćeš li se posuti pepelom kada krene gradnja južne? ili će do tada biti nešto drugo što će ovo nevažnim učiniti?Ali ne shvatam zašto raditi to nizašta i onda još doći ovdje i širiti očigledne laži.
Dodik, kolika se god sirovina prikazivao, itekako je racionalan, i ne bi dugo opstao tu gdje jeste da nije u svakom trenutku svjestan svoje okoline. tužno je, vrlo je tužno, što bih prije Dodiku vjerovao na datu riječ nego Bakiru. čovjeku koji se šprda sa genocidom zarad lakih političkih bodova. naravno, botine će me nazvati glupim bošnjom, ali Tayipovog vezira će ekskulpirati.
- relativno84