Sebija All about

Post Reply
Dozer

#19976 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

klixoris wrote: 28/04/2023 14:25 U cemu je fol sa ovjerama nekakvih “racuna” na blagajni kad god koristis neku uslugu na KCUS ?
Imao sam nesrecu da posljednjih par mjeseci hodam po sarajevskim bolnicama i samo na KCUS sam se susreo sa ovim “fakturama”.
Nista se ne placa, bar pacijent, ali kada se javis sa uputnicom daju ti “fakturu” sa popisom usluga bez cijena, to moras otici na blagajnu da udare pecat i onda taj ovjeren papir vratiti na pult gdje si se javio sa uputnicom.
To je doticna uvela kao "unapredjenje", a svrha je da se kroz to izvlace milioni iz ZZO KS na ime "pruzenih usluga".
Cijene usluga se popunjavaju kasnije, i ne zna ih niko.

Sjetimo se da je UKCS poslovao s dobiti od preko 5M, sto je van svake pameti jer nijedan UKC, koji su JU, ne moze imati profit.
Nierika

#19977 Re: Sebija All about

Post by Nierika »

Styling wrote: 27/04/2023 09:35
Nierika wrote: 25/04/2023 15:37 I integritet se uči, samo da ne budemo lošiji pa da za trideset godina isto ovako samo drugi likovi. Podržavam konstruktivne forumske i vanforumske planove za svaku oblast pa i medicinu.
Intergritet se ne uci, nije to soft skill. Ili ga imas, ili ga nemas u karakteru. Ili je dio tvog odgoja i vaspitanja ili nije.
Ne mogu se više sjetiti gdje sam započela raspravu al' svaka osoba ima svoju definiciju integriteta, jednoj je integritet otvoreno reći šta misli, drugoj prešutiti. Ne mogu osuđivati nijednu situaciju u kojoj ne bih odreagovala slično, ako ti možeš jer ne bi, super, takvi ljudi i trebaju biti na takvim funkcijama. Ali vjerujem i dalje u mogućnost učenja integriteta. Pisala sam negdje da su mi ekstremni slučajevi neshvatljivi, ljudi koji ne prihvataju da griješe i ne uče iz grešaka.
Styling

#19978 Re: Sebija All about

Post by Styling »

Nierika wrote: 02/05/2023 21:36

Intergritet se ne uci, nije to soft skill. Ili ga imas, ili ga nemas u karakteru. Ili je dio tvog odgoja i vaspitanja ili nije.
Ne mogu se više sjetiti gdje sam započela raspravu al' svaka osoba ima svoju definiciju integriteta, jednoj je integritet otvoreno reći šta misli, drugoj prešutiti. Ne mogu osuđivati nijednu situaciju u kojoj ne bih odreagovala slično, ako ti možeš jer ne bi, super, takvi ljudi i trebaju biti na takvim funkcijama. Ali vjerujem i dalje u mogućnost učenja integriteta. Pisala sam negdje da su mi ekstremni slučajevi neshvatljivi, ljudi koji ne prihvataju da griješe i ne uče iz grešaka.
Ljudi koji ne prihvataju da griješe i ne uče na greškama spadaju u neku vrstu medicinske dijagnoze poremećaja ličnosti. Drugog odgovora nema.
cevapcinica

#19979 Re: Sebija All about

Post by cevapcinica »

Nierika wrote: 25/04/2023 15:37 I integritet se uči, samo da ne budemo lošiji pa da za trideset godina isto ovako samo drugi likovi. Podržavam konstruktivne forumske i vanforumske planove za svaku oblast pa i medicinu.
Ovo sto je napisano nema nikakve logike.
Ako je nesto dio tvog odgoja i vaspitanja kao sto si ti napisao/la valjda je to bas nesto sto se uci. Sta su odgoj i vaspitanje nego ucenje djeteta? Ne rodi se neko kao posten ili neposten vec se oblikuje kroz vaspitanje roditelja, porodice, kroz uticaj skole, okoline itd.
Logovan

#19980 Re: Sebija All about

Post by Logovan »

Nesto se stisalo oko ove, ne znam kako da je nazovem, samo da ne padne skroz u zaborav :oops:
cevapcinica

#19981 Re: Sebija All about

Post by cevapcinica »

Styling wrote: 03/05/2023 06:26
Nierika wrote: 02/05/2023 21:36

Ljudi koji ne prihvataju da griješe i ne uče na greškama spadaju u neku vrstu medicinske dijagnoze poremećaja ličnosti. Drugog odgovora nema.
Oholost, bezobrazluk itd. ljudi na vlasti nisu medicinske dijagnoze vec bas posljedica cinjenice da su na vlasti i da misle da su samim tim nedodirljivi. Sto si duze na vlasti to si dalje od stvarnosti i realnog gledanja na svoje poteze.
Styling

#19982 Re: Sebija All about

Post by Styling »

cevapcinica wrote: 04/05/2023 11:50

Ovo sto je napisano nema nikakve logike.
Ako je nesto dio tvog odgoja i vaspitanja kao sto si ti napisao/la valjda je to bas nesto sto se uci. Sta su odgoj i vaspitanje nego ucenje djeteta? Ne rodi se neko kao posten ili neposten vec se oblikuje kroz vaspitanje roditelja, porodice, kroz uticaj skole, okoline itd.
Integritet se stekne do 5 godine života. Ne može se naučiti u 30-toj. To je bila moja poenta.
Dimu1927

#19983 Re: Sebija All about

Post by Dimu1927 »

Dozer wrote: 30/04/2023 13:42
klixoris wrote: 28/04/2023 14:25 U cemu je fol sa ovjerama nekakvih “racuna” na blagajni kad god koristis neku uslugu na KCUS ?
Imao sam nesrecu da posljednjih par mjeseci hodam po sarajevskim bolnicama i samo na KCUS sam se susreo sa ovim “fakturama”.
Nista se ne placa, bar pacijent, ali kada se javis sa uputnicom daju ti “fakturu” sa popisom usluga bez cijena, to moras otici na blagajnu da udare pecat i onda taj ovjeren papir vratiti na pult gdje si se javio sa uputnicom.
To je doticna uvela kao "unapredjenje", a svrha je da se kroz to izvlace milioni iz ZZO KS na ime "pruzenih usluga".

Sjetimo se da je UKCS poslovao s dobiti od preko 5M, sto je van svake pameti jer nijedan UKC, koji su JU, ne moze imati profit.
postoji federalni tarifnik zdravstvenih usluga i po tome im zzo placa
Filter

#19984 Re: Sebija All about

Post by Filter »

Dimu1927 wrote: 04/05/2023 12:55
Dozer wrote: 30/04/2023 13:42

placa, ali moras nekad i opremu "zanoviti" neki servis napraviti. a to kosta, onda nema 5m dobiti.
mogao bi se sljedeci generalni dobro zadeverati
Dozer

#19985 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Ne moze budzetska ustanova imati profit ba.
Tu sva prica pocinje i zavrsava.
Odakle joj 5M profita?
Dimu1927

#19986 Re: Sebija All about

Post by Dimu1927 »

za profit ne znam, al imaju i oni blagajnu, ne lijece samo osiguranike na teret zavoda, nesto i naplate ljudima koji nisu osigurani. mozda to ide u taj profit a mozda i grijesim
nivla

#19987 Re: Sebija All about

Post by nivla »

Filter wrote: 04/05/2023 13:51
Dimu1927 wrote: 04/05/2023 12:55

placa, ali moras nekad i opremu "zanoviti" neki servis napraviti. a to kosta, onda nema 5m dobiti.
ne prodju ti javne nabavke ili kasne i tako ostane love koliko hoces
Filter

#19988 Re: Sebija All about

Post by Filter »

nivla wrote: 04/05/2023 14:48
Filter wrote: 04/05/2023 13:51

ne prodju ti javne nabavke ili kasne i tako ostane love koliko hoces
vjerovatno ima i toga ali bas petaca da se sabere... gospoja je fenomen jbte
Filter

#19989 Re: Sebija All about

Post by Filter »

Dimu1927 wrote: 04/05/2023 14:35 za profit ne znam, al imaju i oni blagajnu, ne lijece samo osiguranike na teret zavoda, nesto i naplate ljudima koji nisu osigurani. mozda to ide u taj profit a mozda i grijesim
ma ne grijesis drug, sve se sabere na 1 racun. ali toga nema ni priblizno za ovih 5m.
moonca

#19990 Re: Sebija All about

Post by moonca »

_id=18776353 wrote:04/05/2023 18:15 vjerovatno ima i toga ali bas petaca da se sabere... gospoja je fenomen jbte
zbilja.. zna s parama.. a toliko je napadaju :oops:
Dendrlix

#19991 Re: Sebija All about

Post by Dendrlix »

nivla wrote: 04/05/2023 14:48 ne prodju ti javne nabavke ili kasne i tako ostane love koliko hoces
Nije to profit. To su neiskorištena sredstva.
uglavnomja

#19992 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

Objavljujemo rješenje: Općinski sud Sarajevo ponovo odbio Sebiju Izetbegović

https://avaz.ba/vijesti/bih/827376/obja ... zetbegovic
KojiJa

#19993 Re: Sebija All about

Post by KojiJa »

Dendrlix wrote: 05/05/2023 11:46
nivla wrote: 04/05/2023 14:48 ne prodju ti javne nabavke ili kasne i tako ostane love koliko hoces
Jašta neg profit, ne kupiš lijekove, kupe pacijenti= profit.
uglavnomja

#19994 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

KojiJa wrote: 05/05/2023 14:43
Dendrlix wrote: 05/05/2023 11:46

nema profita u ustanovama koje se finasiraju iz budzeta

neko je fino napisao - neiskoristena sredstva

ta sredstva ili se vracaju nazad u budzet ili, ako su ta sredstva predvidjena za neku investiciju, a nisu objektivno mogla biti potrosena, - ostaju na racunu ili se vracaju na racun, ne znam tacno proces

uglavnom na kraju godine ne smije biti neiskoristenih sredstava, osim gorepomenute situacije i par izuzetaka

sve sto ustanova "zaradi" mimo budzeta se registruje na poseban racun i mora se dokumentovati na sta je novac potrosen, a to su tacno odredjene stavke, na pr, kupovina novog uredjaja, i sl. ne na "stednju" i zaradu :-) ili povecanje plata odredjenim ljudima mimo ugovora
KojiJa

#19995 Re: Sebija All about

Post by KojiJa »

uglavnomja wrote: 05/05/2023 15:10
KojiJa wrote: 05/05/2023 14:43

ta sredstva ili se vracaju nazad u budzet ili, ako su ta sredstva predvidjena za neku investiciju, a nisu objektivno mogla biti potrosena, - ostajuna racuni ili se vracaju na racun, ne znma tacno proces

uglavnom na kraju godine ne smije biti neiskoristenih sredstava, osim gorepomenute situacije i par izuzetaka

sve sto ustanova "zaradi" mimo budzeta se registruje na poseban racun i mora se dokumentovati na sta je novac potrosen, a to su tacno odredjene stavke, na pr, kupovina novog uredjaja, i sl. ne na "stednju" i zaradu :-) ili povecanje plata odredjenim ljudima mimo ugovora
To ti bolje znaš od najmanagerice Seke?

Znam sve to, nego je poznato da po našim Bolnicama svašta fali, a vjerovatno se naplati ZZO
uglavnomja

#19996 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

KojiJa wrote: 05/05/2023 16:09
uglavnomja wrote: 05/05/2023 15:10

ta sredstva ili se vracaju nazad u budzet ili, ako su ta sredstva predvidjena za neku investiciju, a nisu objektivno mogla biti potrosena, - ostajuna racuni ili se vracaju na racun, ne znma tacno proces

To ti bolje znaš od najmanagerice Seke?

Znam sve to, nego je poznato da po našim Bolnicama svašta fali, a vjerovatno se naplati ZZO
:oops:

niko ne zna bolje od nje
Dendrlix

#19997 Re: Sebija All about

Post by Dendrlix »

KojiJa wrote: 05/05/2023 16:09 Znam sve to, nego je poznato da po našim Bolnicama svašta fali, a vjerovatno se naplati ZZO
Prije 15ak godina sam imao jednu operaciju na maksiofacijali. Čekao na operaciju u bolnici 7 dana. Reko mogu ja i u kući čekati pa doći kad bude. Tek nakon par godina mi je jedna žena iz ZZO-a rekla da ZZO plati svaki dan koji osiguranik bude u bolnici
HelaS

#19998 Re: Sebija All about

Post by HelaS »

Znači, od iduće sedmice Sebija Izetbegović neće biti direktorica KCUS. Dakle, znala je da nema uslove da bude direktorica, da bude profesorica, sve je tajila, i ona i Bakir joj. Zar ne bi sada trebala biti i krivično odgovorna, i ona i Bakir Izetbegović, saučesnik u muljavini i falsifikatu?
Općinski sud u Sarajevu odbio je prijedlog za određivanje privremene mjere osiguranja koju je tražila direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, Sebija Izetbegović.

Izetbegović ima rok od tri dana da se očita na ovo rješenje, nakon čega će se zakazati ročište na kojem će se odlučivati o mjeri osiguranja. Ukoliko Sud odbije i ovu mjeru, supruga Bakira Izetbegovića zvanično ostaje bez profesure.

Samim tim, ona više ne može biti ni na čelu KCUS-a, jer nastavničko mjesto jedan je od uvjeta koji je propisan Statutom za mjesto direktorice.
konami666

#19999 Re: Sebija All about

Post by konami666 »

Koje su šanse da se žena/kriminalac uhapsi zbog lažnog predstavljanja? Ovu na zapadu ne bi puštali ni uz kauciju zbog toga jer bi mogla bježati organima vlasti. Zanima me koje su šanse da se u Bosni to desi, ima li iko m*da ili je previše cuck nacija :D
Dozer

#20000 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

HelaS wrote: 05/05/2023 22:41 Znači, od iduće sedmice Sebija Izetbegović neće biti direktorica KCUS. Dakle, znala je da nema uslove da bude direktorica, da bude profesorica, sve je tajila, i ona i Bakir joj. Zar ne bi sada trebala biti i krivično odgovorna, i ona i Bakir Izetbegović, saučesnik u muljavini i falsifikatu?
Općinski sud u Sarajevu odbio je prijedlog za određivanje privremene mjere osiguranja koju je tražila direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, Sebija Izetbegović.

Izetbegović ima rok od tri dana da se očita na ovo rješenje, nakon čega će se zakazati ročište na kojem će se odlučivati o mjeri osiguranja. Ukoliko Sud odbije i ovu mjeru, supruga Bakira Izetbegovića zvanično ostaje bez profesure.

Samim tim, ona više ne može biti ni na čelu KCUS-a, jer nastavničko mjesto jedan je od uvjeta koji je propisan Statutom za mjesto direktorice.
Ja sam ubijedjen da on nije znao da mu zena nema papire. Mislim da je on vjerovao da je ona sve to zavrsila, i da su sve njegove i babine urgencije iz onog doba bile samo kako bi se to ubrzalo.

Ali, logicno, to ga ne amnestira od krivice za saucesnistvo i prikrivanje. O lazima je suvisno pricati, jer svi oni nesto slazu u svakoj izgovorenoj recenici.
Post Reply