Ukrajina

drug_profi

#158476 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Kamara mrtvih vaginera i Prigožin koji pjeni od bijesa.
Ima malo kečapa na snimku pa ko je alergičan na paradajz nek ne gleda.
Spoiler
Show
SanskiBiser

#158477 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

madner wrote: 04/05/2023 23:14
drug_profi wrote: 04/05/2023 23:08

Pa eto ameri rekli 20+80
hiljada

Do sada su bili vrlo konzervativni kod brojanja i njihova cifra bješe dobro daleko od ukrajinske.

Hoćemo li im vjerovati sada, treba im vjerovati i za prije. I obratno.
Pola od toga, to su ukupni gubici od Decembra, pola u Bakmutu.
On Monday, White House National Security Council spokesman John Kirby provided a striking new estimate for how many personnel Russia had lost in recent months. Kirby said that Russian forces had incurred over 100,000 casualties since December, including around 20,000 deaths. Later on Monday, NSC deputy spokesman Sean Savett clarified that the figures accounted for Russia's losses in the whole of Ukraine, not just in Bakhmut.
Da bila je cudna prva izjava gdje se cinilo da je Kirby rekao da je to samo za ratiste Bahmuta i okoline medjutim pojasnjeno poslije da je procjena za citavo ratiste u Ukrajini od decembra do danas, 20000 poginulih Rusa od kojih je oko pola Wagner i 80000 ranjenih vojnika.
CrveniKuk

#158478 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Nove brigade ZSU.
zigzag

#158479 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

drug_profi wrote: 05/05/2023 02:07 Kamara mrtvih vaginera i Prigožin koji pjeni od bijesa.
Spoiler
Show
Moglo bi biti kakvog rata u rusiji ako ukrajinci u nekoj ofanzivi vrate bar dio teritorije.
Ili bar atentata jedni na druge.
SanskiBiser

#158480 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Kenneth Gregg frisko
05.05.2023 ažuriranje.

Danas imamo dobre vijesti sa fronta i unutar turističke vojske. Počnimo s frontovima:

- U gradu Bakhmut, turističko kretanje je potpuno zaustavljeno, a intenzitet borbi značajno je smanjen. Upravo se Wagnerove trupe trenutno same bore na ovom dijelu fronta. Sjeverno od grada duž linije Orikhova-Vasylivka do malo sjeverno od Khromova potisnuli smo turiste nazad.
Turisti kao da se sele tj. premjestaju odavde na sjever Soledara, traže lakši teren za napredovanje. Ovo je redovna turistička armija koja očigledno želi da nađe gde da uzme par m2 zemlje kako bi pokazala da i oni mogu. Kako sada izgleda iz moje tačke gledišta, turisti propadaju zbog unutrašnjih sukoba. Glavni kuvar je angažovao otpuštenog generala, poznatog kao mesar iz Mariupolja, generala Mizinteva. Ovim potezom Prigozjin pokušava da dobije saveznika i osvoji više bodova sa ultranacionalističkim snagama u turističkoj zemlji.

Ovo stvara još veći pritisak na Sjojgua i njegovog puškonoša generala Gerasimova. Ovaj unutrašnji rat uticao je na situaciju u Bakhmutu. Sjojgu je odlučio da pokaže svoje prednje noge u Avdiivki tako što će grad učiniti svojim vlastitim Bakhmutom. Naredio je još vojnika u to područje i pokušava zaustaviti pozivatelja. Do sada ste sa vrlo jasnim rezultatima ušli u novu mašinu za mlevenje mesa.

- Takođe u Marinki imamo artiljerijske granate nad turistima i zarobili smo smo jedinice BARSa. Čini se da trenutno uzimamo toliko zarobljenika turista da bi to mogao biti problem.

- Na Vuhledaru smo također uspješno krenuli u kontranapad, ali detalji oko toga moraju čekati još 24 sata.

- Ukratko, možemo reći da situacija u Bakhmutu više nije kritična već teška a Marinka je održiva.

- Operacije "igle" protiv turističkih depoa i skladišta nastavljaju se pojačanim intenzitetom, posebno na Krimu. Turisti počinju da paničare tamo i čini se da je taktika ista kao u Hersonu. To znači da se glavni napad neće dogoditi na jugu, ili naš generalštab želi da turisti izvuku isti zaključak i da baš tu zadrže svoju "baštu". Kao što možete primijetiti, trenutno se igra lisice (lija)... Gdje dobijamo koncentraciju Leoparda, tu je i ruta napada. Lijepa stvar u vezi s pjesmom "vrane" je da niko ne zna tačno gdje su ovi vagoni trenutno.

-Danas će biti i drugo ažuriranje o primopredaji automobila i drugih dobrota iz organizacije Naprijed u Ukrajinu Tarasu i njegovoj grupi. Taras je na liniji fronta od prvog dana rata, veliko mu poštovanje i hvala što se zalagao za Ukrajinu i Evropu. I sam Taras ima malu decu, ali se nije ustručavao da izvrši svoju dužnost, za razliku od mnogih muškaraca koji su sebi jednostavno kupili besplatan prolaz kroz korupciju i pobegli iz zemlje. Imamo i dosta mladića koji su otišli iz prvog dana i sede u inostranstvu i kritikuju nas, između ostalog i trener našeg Hokejaškog kluba Desna.

SLAVA UKRAJINI
lajkujMe

#158481 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

apsidejzi

#158482 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Čitalac wrote: 04/05/2023 23:25 Iz Moskve poručuju da su odnosi sa SAD "na ivici ambisa".
Odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država su na rubu, Moskva radi na tome da ih spriječi da padnu u ponor otvorenog oružanog sukoba, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.
- Radimo na tome da odnosi sa Sjedinjenim Državama ne padnu u ambis otvorenog oružanog sukoba. Već smo na rubu, na rubu ovog ponora - rekao je Rjabkov na Prvom kanalu.
"Bukvalno smo spremni da iskoristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju da nikome ne bude dozvoljeno da zadire u bezbjednost zemlje, da zadire u bezbjednost predsjednika, političkog vrha", naglasio je on.
Rusi ne mogu uzet Bahmut a boli bi se sa amerima :lol:
zigzag

#158483 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

SanskiBiser wrote: 05/05/2023 08:00 Kenneth Gregg frisko
05.05.2023 ažuriranje.

Danas imamo dobre vijesti sa fronta i unutar turističke vojske. Počnimo s frontovima:

- U gradu Bakhmut, turističko kretanje je potpuno zaustavljeno, a intenzitet borbi značajno je smanjen. Upravo se Wagnerove trupe trenutno same bore na ovom dijelu fronta. Sjeverno od grada duž linije Orikhova-Vasylivka do malo sjeverno od Khromova potisnuli smo turiste nazad.
Turisti kao da se sele tj. premjestaju odavde na sjever Soledara, traže lakši teren za napredovanje. Ovo je redovna turistička armija koja očigledno želi da nađe gde da uzme par m2 zemlje kako bi pokazala da i oni mogu. Kako sada izgleda iz moje tačke gledišta, turisti propadaju zbog unutrašnjih sukoba. Glavni kuvar je angažovao otpuštenog generala, poznatog kao mesar iz Mariupolja, generala Mizinteva. Ovim potezom Prigozjin pokušava da dobije saveznika i osvoji više bodova sa ultranacionalističkim snagama u turističkoj zemlji.

Ovo stvara još veći pritisak na Sjojgua i njegovog puškonoša generala Gerasimova. Ovaj unutrašnji rat uticao je na situaciju u Bakhmutu. Sjojgu je odlučio da pokaže svoje prednje noge u Avdiivki tako što će grad učiniti svojim vlastitim Bakhmutom. Naredio je još vojnika u to područje i pokušava zaustaviti pozivatelja. Do sada ste sa vrlo jasnim rezultatima ušli u novu mašinu za mlevenje mesa.

- Takođe u Marinki imamo artiljerijske granate nad turistima i zarobili smo smo jedinice BARSa. Čini se da trenutno uzimamo toliko zarobljenika turista da bi to mogao biti problem.

- Na Vuhledaru smo također uspješno krenuli u kontranapad, ali detalji oko toga moraju čekati još 24 sata.

- Ukratko, možemo reći da situacija u Bakhmutu više nije kritična već teška a Marinka je održiva.

- Operacije "igle" protiv turističkih depoa i skladišta nastavljaju se pojačanim intenzitetom, posebno na Krimu. Turisti počinju da paničare tamo i čini se da je taktika ista kao u Hersonu. To znači da se glavni napad neće dogoditi na jugu, ili naš generalštab želi da turisti izvuku isti zaključak i da baš tu zadrže svoju "baštu". Kao što možete primijetiti, trenutno se igra lisice (lija)... Gdje dobijamo koncentraciju Leoparda, tu je i ruta napada. Lijepa stvar u vezi s pjesmom "vrane" je da niko ne zna tačno gdje su ovi vagoni trenutno.

-Danas će biti i drugo ažuriranje o primopredaji automobila i drugih dobrota iz organizacije Naprijed u Ukrajinu Tarasu i njegovoj grupi. Taras je na liniji fronta od prvog dana rata, veliko mu poštovanje i hvala što se zalagao za Ukrajinu i Evropu. I sam Taras ima malu decu, ali se nije ustručavao da izvrši svoju dužnost, za razliku od mnogih muškaraca koji su sebi jednostavno kupili besplatan prolaz kroz korupciju i pobegli iz zemlje. Imamo i dosta mladića koji su otišli iz prvog dana i sede u inostranstvu i kritikuju nas, između ostalog i trener našeg Hokejaškog kluba Desna.

SLAVA UKRAJINI
Dok je ovako i ne trebaju ukrajinci žuriti sa većim operacijama. Treba ruse još malo pustiti da jedni na druge reže. Ako se krene u napad onda će se rusi malo više posvetiti zajedničkoj odbrani.
istra_hr

#158484 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

SanskiBiser wrote: 05/05/2023 08:00 Kenneth Gregg frisko
05.05.2023 ažuriranje.

- Ukratko, možemo reći da situacija u Bakhmutu više nije kritična ....
E, jbga kolega Sanski
Kome sad vjerovat; tvom izvoru Kenneth Greggu - ili forumskom prvoligasu koji prije par dana spominje da je Bakhmut fakticki pao - zbog dva osvojena nebodera i tri podruma 8)
apsidejzi

#158485 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

drug_profi wrote: 05/05/2023 02:07 Kamara mrtvih vaginera i Prigožin koji pjeni od bijesa.
Spoiler
Show
Iskreno, upravu je. Iako sam ja na strani ukrajinaca i drago mi je zbog ovih suncokreta, cisto vojnicki, upravu je. Ocito su ovdje politicke igre u pitanju. Putin (Gerasimov/Sojgu) se boje ovog covjeka i njegove sposobnosti da utice na vojnike i zele da ga oslabe. Zato mu i ne salju oruzje. Jak Prigozin = potencijalni drzavni udar. Bolje izgubit rat nego napraviti novog alfa muzjaka u coporu vukova. Sa vojnog aspekta, Prigozin da dobije oruzje, ukrima bi bilo milion puta gore. On ima sposobnost da nafura vojnike da idu ginuti i bez oruzja. Svi ovi sa snimka su DOBROVOLJCI. Sve dok se putko boji ovog covjeka svima nam je bolje. Nadat se da ce ukri osloboditi svoju teritoriju prije smjene vlasti u Moskvi. Da prigozin dodje na vlast to bi bila katastrofa za Ukrajinu.
zigzag

#158486 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Odkud znaš da rusi ikako mogu vagneru dostaviti dovoljno municije a da ne oslabe dostavu na ostalim linijama ili ikako tehnički pošto ukrajinci mogu precizno gađati pozadinu vagner fronta da unište puno municije koja im se treba dostaviti.
emirolini

#158487 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

Iskreno apsidejzi nisam siguran da trenutno u Rusiji postoje dobrovoljci vec samo dobra volja majke Rusije da te posalje u rat. Ne vjerujem da su ovo dobrovoljci vec placenici. Uostalom cijela poenta njegove vojske su placenici i zatvorenici.

Svejedno, siguran sam da ce ga roknuti uskoro, ako ista Rusisti znaju, znaju da uklone internu prijetnju.
istra_hr

#158488 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

apsidejzi wrote: 05/05/2023 08:42
Jak Prigozin = potencijalni drzavni udar. Bolje izgubit rat nego napraviti novog alfa muzjaka u coporu vukova.
:thumbup:
po meni, Rusiji se ponavlja 1917.... mozda ne Oktobarska -ali, u svakom slucaju neka revolucija
sumirprimus

#158489 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ma nema to veze s prigozinom, korisna budala, bivsi kuhar i kirminalac, nije skolovan vojnik jnonju on moze voditi vece operacie uspjesno, ko god da je na njegovom mjestu isto bi trpili. logisticki su pod sve vecim naporom. pridju li ispod crte 80km trpe napade na skladista, gorivo im tuku konstantno. dobrano su i oni istroseni. plus ocekuju ukr ofanzivu. i sto imaju moraju racionalizirati i podijeliti medju jedinicama jer ne znaju gdje ce ukri udarit. a sve to na nekih 100km cca od linije dodira.
samo sto je dosad vagner bio koristan jer su zatvorasi i placenici glumili topovsko mesu umjesto ionako nacetih redovnih jedinica iz 202ge.
e sad da se mogu poklopit 2 i 2 pa da se i posoraju izmedj se top bi bilo. mada po ovome, meni vise izgleda da se za buduce nespjehe koji su na pomolu vec traze krivci u gerasimovu i sojgu, a o putleru se suti mudro. 2 i 2 su 4.
sumirprimus

#158490 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

simptomaticno je i to sto im ukri udaraju na gorivo i trafo stanice kojim se napajaju odredjena cvorista transporta zeljeznicim putem.
vjerujem da je u ruja stvarna redukcija svega. plus ne znamo sa klikim rezervama raspolazu, i sta se tu sve cuva i krije za odrzanje okupirane teritorije ,ni u ljudstvu ni u tehnici.
Bernardinac

#158491 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

zigzag wrote: 05/05/2023 07:27
Spoiler
Show
Moglo bi biti kakvog rata u rusiji ako ukrajinci u nekoj ofanzivi vrate bar dio teritorije.
Ili bar atentata jedni na druge.
Nešto rusi mute sa ovim filmićima.
Svi su oni odani führer-u. Glumataju.
Ovaj bi video trebao pokazati ljutnju Prigožina jer nema municije, sve škripi i da je sve u kur. cu.
Slabi smo i neorganizirani, tj. ali evo, ja radim ali me oni gore sabotiraju i sl.
To je poruka.
Oprez na max.
zigzag

#158492 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Što misliš da je njemu drago hodati preko gomile svojih mrtvih ljudi a sam hoda mjesecima oko nekog gradića u tuđoj zemlji i nema nikakvog efekta?
lajkujMe

#158493 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

To sam bas htio komentarisati i prije Prigozina sinoc.

Meni izgleda kao da Ruska vlast gubi konce, da moc Putina drasticno slabi jer se drzavni aparat raspada.

Najveci problem za Putina je tu gubitak moci FSBa i Vojske stubovi njegove vladavine.
Ocigledno da pored Ukrajinaca u Rusiji postoje struje koje aktivno rade na rusenju i mijenjanju trenutne vladajuce kaste.

To nuzno nije bolje za svijet i za Ukrajinu jer je jedna od tih struja Prigozin i Girkin i ta tkz garda Patriota.

Mijenjas Milosevica s Šešeljom not good.

Izolacija Putina, ogromni broj gresaka ne samo Putina nego svih oko njega i ova velika propast u Ukrajini ce kostati Putina mozda cak i zivota a Rusije postojanja i mira.

Jeste primjetili da je Khadirov postao mali mis potpuno nebitna licnost u zadnjih par mjeseci a Khadirovci njih nema nesto.
Vjerovatno mu se trese moc u Ceceniji a jos uz to Rusi su pokazali da mrze muslimane s onim famama oko dzamije u Moskvi.

Nekako citava Ruska garnitura polako tone u anonimuse.

Ono s Kremlj je vjerovatno false flag ali je pitanje od koje struje u Rusiji, u Rusiji imas struje koje ne zele rat i struje koje zele dalju eskalaciju.
Ove sto zele eskalaciju su veoma bucni.

Ekonomske sankcije takodjer uveliko grizu Rusiju i ne pomaze sto vec sad imaju deficit od oko 40 milijardi dolara mjesecno a vojska gladna svega.

Sto su Rusi duze u ovom ratu to se samoj Ruskoj drzavi ruse temelji stabilnosti i mira.
A greske se rade i rade a ono malo sto su dobro uradili nagradjeno otkazima, zatvorima i prijetnjama.

Ne znam da sam ikada vidio drzavu koja kaznjava ono sto valja a nagradjuje ono sto ne valja.

Putin je vjerovatno u dubokoj iluziji i izgubio je sve konce s realnoscu.
Mozda najbolji dokaz je onaj govor njegov od prije par mjeseci ko fol obracanje naciji.

Govor je vrvio od izmisljenih neprijatelja, pominjanju historije ne bi li narod se povezao s dogadjajima, dobar dio govora je bio jedan veliki fake news, teorije zavjera i u pravilu krivljenja svih oko sebe da su krivi za ovo sto se desava.
A citav govor je bio takav freak show da ne znam kako cak i obicni Rus moze povezati s izrecenim.

Ne Putinov odlazak je pokrenut, struje moci u Rusiji su se duboko izmjesale i ne zna se vise ko pije ko placa.

Ukrajinska uspjesna ofanziva bi samo potakla jos vece potrese i vjerovatno ubrzala unutrasnje sukobe.

Ono sto vec sigurno znam, Ukrajina ce prezivjeti ovo sve i biti ce jaca nego ikada, da trebace dosta vremena da se ratne rane izmire ali zato Rusiju ceka haos.

Mjesace se tu i Ameri i Kinezi ali glavni faktor nestabilnosti ce doci upravo iz unutrasnjosti Rusije ne bi me cudilo da Rusija upadne za pocetak u stanje apsolutne anarhije.
Masovni rast kriminala, ubistava, nasilja, mnogo slucajeva PTSPa, pa onda na stototine hiljada invalida i ratnih veterana prepusteni sami sebi osakaceni ljuti na drzavu sto ih je sazvakala i izdala.
Na stotine hiljada porodica koje su izgubile glavu kuce koja je donosila novac hranu u kucu. Utjesna nagrada im je krava neki i Ladu mozda.

Rezanje troskova za javnosti ce neimenovno unistiti Rusku industriju i infrastrukturu kroz godine, razbijena vojska nece imati kesha da obnovi svoje borbene mogucnosti a moc Rusije ce se osjetiti jos samo u Maliju i Sudanu.

Dok ce Kina aktivno to da iskoristi da sebi kroz takvu Rusiju obezbjedi monopol nad trzistem i bagatelnim cjenama sirovina.

Mislim da cemo za par godina maksimalno vidjeti neku kombinaciju Ruske revolucije i pada Sovjetskog saveza.

Nasilje i borbe za prevlast u kombinaciji s ekonomskim potonucem drzave i vjerovatno masovnim egsodusom Rusa na zapad.

Jelcin ce na kraju ispasti kao daleko bolji predsjednik nego Putin a to je jaka izjava s obzirom da je Jelcin proveo vlast 99% pijan.
sumirprimus

#158494 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

njemu gori do noktiju, plus ne vidjamo ga vise van zaledja bahmuta i sigurnosti medj svojim trupama.
zigzag

#158495 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

lajkujMe wrote: 05/05/2023 09:17

Ne znam da sam ikada vidio drzavu koja kaznjava ono sto valja a nagradjuje ono sto ne valja.

Nevezano za ostali dio teksta, ali gdje ti živiš? :lol:
sumirprimus

#158496 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

zigzag wrote: 05/05/2023 09:21

:lol: upravo
sumirprimus

#158497 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe

#158498 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

zigzag wrote: 05/05/2023 09:21

Vjeruj prva verzija teksta je bila

Ne znam dal sam pored BIH vidio ikada drzavu koja ....

Pa sam izbrisao ne zelim nas uporediti s Orcima :lol:
mishic

#158499 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Wagner je kriminalna privatno-pljačkaška vojska kao što su i mnoge druge kriminalne organizacije. Oni dakle nisu samo plaćenici nego su "psi rata" kojima je pljačka jedan od bitnih motiva uz sve druge osobine koje su vezane za biografije i psihološko zdravlje. Uz to stalno zanemarujemo jednu činjenicu koju svi dobro znamo a to je da se u svakom pa i ovom ratu koriste različite supstance kojima se podiže adrenalin i "dolijeva" hrabrost.

Ovakve grupe i jedinice su višestruko opasne i to kako za neprijatelja tako i za stranu za koju ratuju jer su njihovi interesi i ciljevi drugačiji id oficijelne vojske a uspjeh ih ponese i traže da se to priznaje, odobrava, veliča i donosi i druga priznanja i privilegije mimo onih koje postoje unutar same njihove organizacije i jedinica. Bilo koja vrsta podrške i priznanja ovakvim grupama nikada, nigdje i nikako ne mogu biti pozitivni.

Svjesni su toga i u Rusiji i bilo gdje u svijetu gdje se kriminalne grupe koriste za političke i vojne ciljeve ali, nažalost, interesi nadvladaju tu svijest i ta praksa se zbog toga ne prekida.
sumirprimus

#158500 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image
Post Reply