Dešavanja u Srbiji

lotPi

#61026 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by lotPi »

madner wrote: 03/05/2023 15:59
lotPi wrote: 03/05/2023 15:51

Nije tebi lako.
Nadam se samo da ne radis sa djecom i osobama mladjih uzrasta kao ni na nekoj rukovodecoj poziciji!
Imam vise empatije prema zrtvama nego prema pociniocu.

Djeca prave hijarhiju po raznim kriterijima i onda je poneki psihopata koji ne zna da se igra sa drugom djecom donji. U svakom razredu je neko po necemu donji, nekad isti, nekad drugi ljudi. Da mu je otac objasnio kako da prihvati poraz i nauci nesto iz istog ne bi se ovo desilo.
Kakve ovo ima veze sa empatijom?

Ti ocigledno ne poznajes problem skolskog mobbinga ili mobbinga mladjih uzrasta, te pricas jako povrsno o toj temi.
Je si li ti uopste svjestan koliko je ovo sveobuhvatan problem drustva i koliko truda treba da se to otkloni?
Djeca prave hijerarhiju :) sta smo zivotinje!?
Jaci, tlaci!?

Po****em se na sve roditelje, psihologe, pedagoge i osobe koji zastupaju ovakvu tezu, praviti hijerarhiju na osnovu izgleda, mentalnog stanja, religije, boje koze, izgleda, statusa u drustvu .....
Takvim osobama treba oduzeti pravo na starateljstvo!

Upravo radi ovakvih stavova i jesmo primitivno drustvo i jako dugo ce mo ostati.

Niko ovdje nema opravdanja za malog zlocinca ali je ovo prilika da pozabavimo sa stvarnim uzrocima ovakvih slucajeva a ne samo rjesavamo posljedice.
konami666

#61027 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by konami666 »

Bolesno društvo, umjesto da se zapitaju šta je dovelo do ovoga da se desi i kako da poprave društvo, oni krenuli u lov na vještice. Tipična balkanska posla. Tu trebaju psiholozi u školi da dijete može razgovarati sa njima, dijete mora imati se nekome obratiti, ako ne nekome u kuci onda nekome u školi tipa nastavnik/ca, psiholog, etc. A Vučić izletio na TV i objavljuje info o primanjima roditelja od pocinioca, wtf. Prava balkanska posla…
hatemondays

#61028 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by hatemondays »

lotPi wrote: 04/05/2023 07:46
geralt wrote: 03/05/2023 15:58
Boli me kurac za njegove razloge i sta ima za reci. Zakljucati malo govno i baciti kljuc. Sto mu se vise paznje posvecuje, vise se ponizavaju zrtve koje je pobio.
I sta ce to promijeniti u odnosu na neke moguce nove slucajeve?
Bez prevencije, makar pokusaja rjesene sustinskog problema ovo ce se desavati i dalje, mozda i sve cesce.
@geralt pazi bile su i serijske ubice tamo 70 i 80 ih pa su naucnici pomognuti doktorima odlucili da popricaju sa pociniocima tih strasnih zlocina. Tako se poceo praviti profil tih serijskih ubica i vecina njih je imala neku traumu u ranom djetinjstvu, moguce da je i ovaj decko imao slucajno slicnih problema u prvih 5-6 godina zivota a pubertet je samo trigirao ovo sranje. Bilo bi lijepo zbog neduzne djece koja su izgubila glavu saznati zasto je to uradio i onda raditi na preventivi. On ce u bajbuku zavrsiti a ionako mu od zivota nema nista moze se popisati na nasatavk svog ovozemljaskog bivanja.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#61029 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Truba »

Lako je sad srat ali zar uciteljica nije mogla naredit da se klupama blokiraju vrata
Cujem da su iskakali kroz prozor

Istraga ce pokazati sve
hatemondays

#61030 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by hatemondays »

lotPi wrote: 04/05/2023 07:52

Djeca prave hijarhiju po raznim kriterijima i onda je poneki psihopata koji ne zna da se igra sa drugom djecom donji. U svakom razredu je neko po necemu donji, nekad isti, nekad drugi ljudi. Da mu je otac objasnio kako da prihvati poraz i nauci nesto iz istog ne bi se ovo desilo.

Ti ocigledno ne poznajes problem skolskog mobbinga ili mobbinga mladjih uzrasta, te pricas jako povrsno o toj temi.
Je si li ti uopste svjestan koliko je ovo sveobuhvatan problem drustva i koliko truda treba da se to otkloni?
Jaci, tlaci!?

Po****em se na sve roditelje, psihologe, pedagoge i osobe koji zastupaju ovakvu tezu, praviti hijerarhiju na osnovu izgleda, mentalnog stanja, religije, boje koze, izgleda, statusa u drustvu .....

Upravo radi ovakvih stavova i jesmo primitivno drustvo i jako dugo ce mo ostati.

Niko ovdje nema opravdanja za malog zlocinca ali je ovo prilika da pozabavimo sa stvarnim uzrocima ovakvih slucajeva a ne samo rjesavamo posljedice.
Mobing je opasan, moj mali je poceo dolaziti iz skole cudno se ponasa, vidim nesto nije u dure. Ok prodje par dana pitam sta je bilo, kaze neki decko ga naziva ruznim imenima u afternoon care. Ok kazem ja pusti ti to meni ja cu to rijesiti samo mi pokazi koji je mali. Proslo par sedmica vidim stara dosla da ga pokupi, kazem ja njoj dobar dan dobar dan. E ovako vas sin naziva mog sina pogrdnim imenima i ja kao roditelj to necu dozvoliti, on kaze nije istina ok kazem ja slijedeci put kad se to desi ja dolazim vama na vrata da vam pokazem kao se naziva neko pogrdnim imenima i nadam se da ce to nauciti vaseg hairliju pameti. Sutra mali izvinio se mom sinu i postali dobri prijatelji. Ma kontam jebacu ti i majku i oca i mobing.
Blixen

#61031 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Blixen »

Petar Matijević piše

Nisam imao želudac da slušam ove odvratne konferencije za štampu povodom pucnjave i ubistva u školi, ali kao što sam i pretpostavio, u narativ su ubačene „zapadne vrednosti“ kao uzrok, ali ne od komentatora po portalima već od ministra prosvete. Na stranu to što ovakvo patološko ponašanje tinejdžera nije posebnost nijedne zemlje, što prosečni srpski konzument onlajn-fekalija nije u stanju da zaključi, ta izjava samo potvrđuje politikantstvo ove vlasti. I ne, ne ložite se mogućnošću da će skidanje Vučića s vlasti doneti neke promene! Neće, mi ostajemo mi, male, sitne „ćuti dobro je“ duše koje gledaju samo svoje interese. Vučić je samo sabrao dva i dva i pronašao način da vlada neograničeno.
Mi smo ona stoka iz Lučana koja je pljuvala po poginulom kolegi da bi se dodvorila bahatom direktoru kriminalcu; mi smo ona stoka koja izražava podršku ruskim krvoločnim hordama; mi smo bednici koji se tuku za besplatno bilo šta; mi smo seljoberi koji igraju kolo na plaži; mi smo skorojevićka gologuzija odrasla na američkim filmovima, a s mentalitetom prosečnog ruskog „svi su protiv nas“ alkoholičara; mi smo ovce koje potroše milione eura na slanje poruka za rijaliti; mi smo krvoločno pleme koje je ratovalo sa svim susedima; mi smo zatvarali oči na sva ubistva, masakre i genocid koji su počinjeni u naše ime i od aklamacijom prihvaćenog vođe; mi živimo u laži i kukavičluku, u nekakvom teritorijalnom integritetu, u nekakvim zabludama, u kompleksima veličine... Mi smo...
Hajde, budimo kreativni - ko nam je kriv? NATO, iluminati, ljudi-gušteri, tajne bio-laboratorije? Vučić? Bili smo divni i pre Vučića! Rusi? Rusi su sad pogodni za okriviti, obavezno ubaciti i KGB u jednačinu, jer da nije ruskih uhoda i žbirova cvetalo bi hiljade cvetova. Prosečan uprošćeni srbski mozak teži uprošćavanju svega i za svoju moralnu i egzistencijalnu bedu naći će već nekog krivca, ako ništa drugo - bog je tako hteo.
megaribi1

#61032 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by megaribi1 »

Neriya wrote: 04/05/2023 00:59
Nikada nije bila ONO i DSZ u osnovnoj, ali eto ti brainwashaj ovdje ljude misleći da nema starijih od tebe da te demantiraju.
Djecu i treba u određenim godinama navikavati na militarističku kulturu, tebi knjige, nekome puške
Ja se sjećam 1982. da sam u sedmom razredu imao predmet "Prva pomoć i zaštita". Ono što je bilo neobično je udžbenik iz tog predmeta. Prva polovina je bila posvećena zavojima, liječenju opekotina, rana i slično. Druga polovina udžbenika je bila posvećena pušci M-48. Međutim, u mojoj školi, kako je predmet predavao biolog za dopunu norme, drugu polovinu nismo radili. Ne znam da li je neka druga škola radila i te teme, oni predmeti koji su se ocjenjivali opisnim ocjenama nisu bili strogi sa planom i programom.
Last edited by megaribi1 on 04/05/2023 08:14, edited 1 time in total.
Himera

#61033 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Himera »

lotPi wrote: 04/05/2023 07:52

Jaci, tlaci!?

BRAVO :thumbup: :thumbup:
vjeshalica

#61034 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vjeshalica »

suspect_zero wrote: 04/05/2023 01:29 Oguli šta hoćeš :) samo sjaši sa teme jer si se isprovaljivala samo tako :)

U IV nije, VIII bilo pod obavezno ako ne ideš neopravdano.
Za razliku od tebe nama su pod moranje ubacili pušku u ruku, ti svojoj radi svojih kompleksa. :)
Obavezno ili ne, sto ti nisi resetala ljude okolo? Ili bilo ko drugi.
vjeshalica

#61035 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vjeshalica »

-Chesterfield- wrote: 04/05/2023 01:39
Ne limitirati visinu kazne, kao što je trenutno u Bosni i Hercegovini slučaj gdje je maksimalno 10 godina, taman da je likvidirao milijardu ljudi.
40 godina je maksimalna kazna odnosno kazna dugotrajnog zatvora u BiH
-Chesterfield-

#61036 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by -Chesterfield- »

vjeshalica wrote: 04/05/2023 08:37
-Chesterfield- wrote: 04/05/2023 01:39
Ne limitirati visinu kazne, kao što je trenutno u Bosni i Hercegovini slučaj gdje je maksimalno 10 godina, taman da je likvidirao milijardu ljudi.
Za maloljetnike 40 godina..?
vjeshalica

#61037 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by vjeshalica »

-Chesterfield- wrote: 04/05/2023 08:38
vjeshalica wrote: 04/05/2023 08:37

Za maloljetnike 40 godina..?
Ma ne, mislila sam da uopsteno govoris.

Maloljetnici imaju druge kazne nemaju ni 10 godina.

Kd vec kazes da treba izmjeniti zakon oko maloljetnika, pola bi se roditelja pobunilo da im dijete bude zakonom stavljeno u prostor da mogu odgovarati za sranja koja naprave. Ti roditelji ne daju reci na djecu kad ih upozoris na ponasanje iste, a kamoli sta drugo.

Ocito je da djecu treba kazniti jer roditelji su nepopravljiva stoka. Upravo smo na temi vidjeli zatucane nacine razmisljanja o autoritetu i ljubavi i sta je cije da pruze svom djetetu, pa do debilizama jer je ovo dijete razvedenih roditelja.

Moje dijete je dalo komentar za skolsku drugaricu koja je nama dolazila kuci i na vikendicu da se druze, kako ona "nema mamu i tatu", ja sam je lijepo pitala kako nema,pa ona meni kaze,njeni su roditelji razvedeni ona nema prave roditelje. Meni je potiljak utrnuo taj dan, naravo dalje u razgovoru saznajem da moje dijete to govori jer i "druga djeca" to pricaju. Ja sam djetetu kulturno objasnila da ona nije druga djeca,da ne smije kopirati ponasanja druge djece i pricati na svoju drugaricu ruzne stvari. Ona ima svoje roditelje, i ona treba sa njom da se druze i da se pomazu a ne da pricaju stvari starijih ljudi. Kraj price. Djeca prscu otrove, odakle to ide? Od stereotipa iz kuce.
Thorgerson

#61038 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Thorgerson »

Ovdje je otac kreten na kvadrat i kraj price.

Dopustiti da dijete ima pristup oruzju. Ne znam. Ne mogu da vjerujem.

A morao je znati da mali ima pristup. Brate i ako ima sifra, kako ce je mali znati? Hakiro je? Obio sef?

Al u qrcu. Mali je znao sifru, jer su ocito zajedno se "igrali" s tim stvarcicama.

Ovi sto pisu, snasao bi se on opet. Pa bi, ali mozda i ne bi.
- Da nije imao pristup oruzju, gdje ce naci oruzje dijete od 13 godina? Gdje?
- Hladnim oruzjem mogao je ubiti jedno, eventualno dvioje
- Kokteli isto tako, u frci zapaliti baciti koktel, moze jedan. A i to je upitno

Mali je skontao sta je najubojitije i tome je imao nesmetan pristup. Nadam i sreca je samo sto otac nije imao kakvo automatsko oruzje, jer bi tek onda bio nevidjeni masakr.
Haris.ba

#61039 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Haris.ba »

Truba wrote: 04/05/2023 07:57 Lako je sad srat ali zar uciteljica nije mogla naredit da se klupama blokiraju vrata
Cujem da su iskakali kroz prozor

Istraga ce pokazati sve
Pa treba to vjezbati. Ko to vjezba? U trenutku straha ako nije uvjezbano, rijetke osobe ostanu pribrane i znaju sta uraditi.

I nema potrebe stolove stavljati. Dovoljno je staviti okomito jednu stolicu uz steku.
Bossona

#61040 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Bossona »

Masakr u Beogradu: Zakazali su svi u odgoju i vaspitanju djece
Izvor: ATV
03.05.2023.

Minutom ćutanja počelo je obraćanje zvaničnika Srbije. Srbija ovakvu tragediju ne pamti. Biće proglašena tri dana žalosti.

ATV
Institut za mentalno zdravlje organizovaće telefonske linije kako bi se javili svi kojima je potrebna psihološka pomoć. Vrijeme je da se ozbiljno posvetimo mentalnom zdravlju poručila je Danica Grujičić, ministar zdravlja.

"Vjerujte, mi ni kao sistem ni kao društvo nećemo proraditi ukoliko se ne promene odnosi u porodici, koji moraju biti puni poštovanju prema i ocu i majci. Jednostavno roditelji moraju da kontrolišu šta rade djeca. Oni su mladi i nisu ni svjesni kakvim su rizicima izloženi", kaže Danica Grujičić, ministar zdravlja Srbije.

Iz ove tragedije moramo nešto da naučimo i suštinski čim prije uradimo. Jasni je da su u sistemu zakazali svi. Od roditelja, nastavnika, škole ali i društva u cjelini.

"Naše škole više nisu bezbedna mesta to smo danas vidjeli. Definitivno smo shvatili da sve ono što smo gledali na filmovima. Mi postajemo vijest na ovakav način. Ovo nije pitanje za škole, jeste i za škole, ali je prije svega pitanje za čitavo društvo - gdje smo mi, dokle smo mi došli? Jer dalje od ovoga ne može", kaže Jasna Janković, predsjednik Sindikata prosvetnih radnika Srbije.

"Gdje su nastavnici koji su to morali da primjete, mora o tome da se govori od prvog razreda", kaže Gordana Mišev, stručnjak za bezbjednost.

Tragedija u Beogradu, trebalo bi da upali alarme svima u lancu odgoja i vaspitanja, kako bi se što prije vratili na "fabrička podešavanja" i djecu vratili u fokus.
https://www.atvbl.rs/vijesti/srbija/mas ... e-3-5-2023

dulekrele

#61041 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by dulekrele »

xoklix wrote: 04/05/2023 07:40 Joj jesu svi počeli pametovati ...eno i pišolina okrivi zadrugu.
Te gluposti mlađi svijet uopšte ni ne gleda.
Jok ne gleda. :lol:
breuer

#61042 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by breuer »

ovo je izgleda jedinstven slučaj, otac je imao oružje, al' posve legalno i po dosadašnjim navodima dobro čuvano, mali je štreber, dakle nije probisvjet ili sl, čak naprotiv, jednostavno previše inteligentno dijete, ne znam kako se to tretira i kako će se odnositi spram njega jer odgovarati neće čega je bio svjestan kad se predao...govoriti kako je malom bilo dostupno oružje je besmisleno jer napraviti plan za sve ovo mjesec unaprijed sa sve molotovljevim koktelima za blokiranje pristupa policije može samo monstrum, ali visoko inteligentan i organizatorski genije monstrum...obavezno ga ispitivati do detalja jer bog zna šta će se sve otkriti...

zastrašujuće
muha_sa

#61043 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by muha_sa »

Upravo gledam na novoj s razgovor sa gostima u studiju
jedna profesorica veli da je ovaj mali zlikovac dobio nekoliko desetina hiljada lajkova na zlocin koji je pocinio :-)
Last edited by muha_sa on 04/05/2023 09:06, edited 1 time in total.
breuer

#61044 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by breuer »

dulekrele wrote: 04/05/2023 09:02
xoklix wrote: 04/05/2023 07:40 Joj jesu svi počeli pametovati ...eno i pišolina okrivi zadrugu.
Te gluposti mlađi svijet uopšte ni ne gleda.
Jok ne gleda. :lol:
mali koji je suVi štreber gubi vrijeme gledajući te gluposti, ne bih rekao...
breuer

#61045 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by breuer »

muha_sa wrote: 04/05/2023 09:05 Upravo gledam na novoj s razgovor sa gostima u studiju
jedna profesorica veli da je ovaj mali zlikovac dobio nekoliko desetina hiljada lajkova na zlocin koji je pocinio :-)
da, i to je već poznato iz američkih slučajeva, mnoge serijske ubice su imale obožavatelje...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#61046 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by mk ultra »

malog su maltretirali
malog su prebacivali u kontra smjenu
u druge razrede prebacivali

i sada se svi čude, a dok su Tlačitelje čuvali, nisu mislili o ovom dječaku.

samo čuvajte bullije i njihove bolesti.
splinter

#61047 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by splinter »

Thorgerson wrote: 04/05/2023 08:53 Ovdje je otac kreten na kvadrat i kraj price.

Dopustiti da dijete ima pristup oruzju. Ne znam. Ne mogu da vjerujem.

A morao je znati da mali ima pristup. Brate i ako ima sifra, kako ce je mali znati? Hakiro je? Obio sef?

Al u qrcu. Mali je znao sifru, jer su ocito zajedno se "igrali" s tim stvarcicama.

Ovi sto pisu, snasao bi se on opet. Pa bi, ali mozda i ne bi.
- Da nije imao pristup oruzju, gdje ce naci oruzje dijete od 13 godina? Gdje?
- Hladnim oruzjem mogao je ubiti jedno, eventualno dvioje
- Kokteli isto tako, u frci zapaliti baciti koktel, moze jedan. A i to je upitno

Mali je skontao sta je najubojitije i tome je imao nesmetan pristup. Nadam i sreca je samo sto otac nije imao kakvo automatsko oruzje, jer bi tek onda bio nevidjeni masakr.
Slažem se u potpunosti. Isto sam i jučer napisao. Možda bi i pokušao neki drugi scenarij, ali ipak mali je išao na siguricu. Bio je svjestan da odlično barata pištoljem i da je tu u velikoj prednosti što mu je bio osnovni preduslov da pokuša ovako nešto, pa sa 14 metara je pogodio portira. Svaka druga opcija je mogla zakazati, a i on je nije mogao tek tako vježbati, npr teško ćeš ići okolo i bacati molotovljeve koktele da se ušteliš, ili sastavljati bombu kućne izrade u tom uzrastu.
Ljubav i strast prema oružju nažalost često ima svoju skupu cijenu . . .
muha_sa

#61048 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by muha_sa »

breuer wrote: 04/05/2023 09:06
muha_sa wrote: 04/05/2023 09:05 Upravo gledam na novoj s razgovor sa gostima u studiju
da, i to je već poznato iz američkih slučajeva, mnoge serijske ubice su imale obožavatelje...
Ovo su djecurlija--pitam se gledaju li im roditelji profile i na šta lajkove stavljaju i cemu se dive :-)
DaysleepeR

#61049 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by DaysleepeR »

Neriya wrote: 03/05/2023 22:01
DaysleepeR wrote: 03/05/2023 10:43 Zadruga odgaja djecu gdje likovi koji su zvijezde nacije svaki dan pričaju kako će uletit sa pištoljem i sve pobit.
:-) Koje zadruge odgajaju djecu po USA?
Isto da na Balkanu ima svaki mjesec po nekoliko pucnjava u školama, pa su igrice, zadruge, streljaštva, karate i sl. krivi za tragedije i nasilja. :roll:
Jesi li ti moj momak svjestan koja glorifikacija oružja je na sceni u USA?
Upali malo Discovery, ili History channel, svaka druga emisija je o oružju, da ne pričam o ostalom, serijama, filmovima, muzičkim spotovima...

Šta će im Zadruga
Bosanski_kralj

#61050 Re: Dešavanja u Srbiji

Post by Bosanski_kralj »

Nije nemoguće da je mali stvarno provalio šifru od sefa.

Čini se da je stvarno inteligentan, pa mu to i ne bi bio neki problem.

Teško je ovdje bilo šta reći, osim da je danas strašno teško odgajati dijete. Previše opasnosti vreba sa svih strana.
Post Reply