A koje je informacije dobila, jel zena u nekom komitetu vezanom za banke? Meni djeluje da je sabrala dva i dva.
AMERIKA
- ultima_palabra
#6726 Re: AMERIKA
-
breba
#6727 Re: AMERIKA
Ne. Ali možeš slobodno, kad si vec nakon površnog lupetanja po temi odlučio da zaglibiš u tematiku, pregledati LLPA tabele na Fannie Mae and Freddie Mac stranici. I da usput, drži se dalje od Fannie and Freddie i ništa ekstra nećeš platiti.zikamu wrote: ↑03/05/2023 02:43Nizim od 680, koliko sam ja upoznat...breba wrote: ↑03/05/2023 02:37
Ne radi se o niskom kreditnom skoru nego nižem od 750.
Kakav kreditni skor imaju klinci sa skoro zavrsenim koledžom, ili mladi bračni parovi koji kupuju prvu kuću?
Pa nisu ljudi rođeni sa skorom od 800 niti ga imaju na početku karijere.
Ne radi se ovdje o nekim slučajevima na socijalni, mada mi se cini da neki bas to zamišljaju.
- jeza u ledja
#6728 Re: AMERIKA
Razumijem ja da to to znaci, ali ti izgleda ne razumijes da ne da to nije tako, vec ne moze biti dalje od istine. Da je tako kao sto kazes, ne bi stotine hiljada ljudi mjesecno pokusavalo ilegalno preci granicu, preko pustinje, planina, rijeke, zica, ograda, placajuci masno za krijumcarenje, i pri tome jos riskirati zivot. Postoje statistike, svaki mjesec pogine skoro stotinu ljudi. I to je samo ono sto je poznato.
- autobusi su krisom isli sirom Amerike poslije ponoci (imaju brojni video zaposi) i niko im ne zna broj. Kazes, mali dio njih. Mali dio od nekoliko miliona (niko ne zna koliko) je jako veliki broj...
Postoje autobusi koje guverneri Texasa i Floride salju u gradove na Sjeveru, ne idu bas krisom. Postoje i autobusi kojim se ilegalni imigranti prebacuju u drugi smjestaj. Ne znam kakvi su to krisom autobusi o kojim govoris?
Mislis poput onog sto je legalno kupio oruzje u Texasu?-
- ovi sto zele kod rodbine se nikad vise necepojaviti za azilantski status i veliki dio njih zivjet ce ilegalno kao i raditi godinama sve dok ih ne uhvate da dilaju drogu ili ubiju koga...
Kakva je to debilna pretpostavka o dilanju droge? Prije ce crnac ili bijelac, legalni gradjanin, to uraditi, nego Latinos koji je dosao kod familije.
vot?-ograda nije u funkciji, jer se bez problema prelazi tamo gdje je nema...
Cemu fiksacija jebenim ogradama? Ilegalni imigranti ulaze regulara autom, autobusom i slicno. Vecina ilegalnih imigranata u Americi je tu dosla legalno. Ograde tamo gdje su postavljene, ili zidovi, i dalje su tu.
Tamo gdje je postojala barijera, postoji i sada.
Ne znam brate sto se ti sekiras za Ameriku i njene imigrante.-za proces azilantskog statusa se djelomicno slazem, ali opet kazem: aplicira se van zemlje i ceka poziv. Nacin kako se sada radi je pogresan, jer ne vjerujem da im se na appointment pojavi vise od 10% aplikanata...
PS: nemoj vise, zivota ti, evo mi oci ispadose kucajuci na ovom telefonu...![]()
Ziv bio!![]()
-
zikamu
#6729 Re: AMERIKA
Sto se prepiske tice, ocito se ne mozemo sloziti, pa neka tako i ostane, a Amerika mi je interesantna i poznata jer mi tamo zive neki jako dragi ljudi i posjecijem ih , 1-2 puta godisnje, bas kao i oni mene...
- jeza u ledja
#6730 Re: AMERIKA
Pa mislim, govorimo o faktima, ne o razlici misljenja.
Pa sta kaze rodbina, jel ih strah od imigranata?
-
zikamu
#6731 Re: AMERIKA
Fakti su nam razliciti, pa samim tim i razlika u misljenjima
Nije nikoga strah od imigranata. Jedni gledaju Fox News, drugi CNN, bas kao i ti... Ja volim pogledati oboje i ponekad "ubaciti kost medju njih". Bude interesantno ...
Primjetio sam da skoro bez izuzetka svi se po dolasku u Ameriku deklarisu kao Demokrati, ali vremenom, pogotovo oni koji krenu sa privatnim biznisom se polako prebacuju na Republikance... Jesam li u pravu, ili mi se samo cini?
Nije nikoga strah od imigranata. Jedni gledaju Fox News, drugi CNN, bas kao i ti... Ja volim pogledati oboje i ponekad "ubaciti kost medju njih". Bude interesantno ...
Primjetio sam da skoro bez izuzetka svi se po dolasku u Ameriku deklarisu kao Demokrati, ali vremenom, pogotovo oni koji krenu sa privatnim biznisom se polako prebacuju na Republikance... Jesam li u pravu, ili mi se samo cini?
- jeza u ledja
#6732 Re: AMERIKA
Cini ti se.zikamu wrote: ↑03/05/2023 04:47 Nije nikoga strah od imigranata. Jedni gledaju Fox News, drugi CNN, bas kao i ti... Ja volim pogledati oboje i ponekad "ubaciti kost medju njih". Bude interesantno ...![]()
Ne gledam CNN ni FOX.
Nego, a postavih na drugoj temi isto:
Kakav shining moment McCarthyja.
- djugum
#6733 Re: AMERIKA
Auuu, prejako!jeza u ledja wrote: ↑03/05/2023 04:52Cini ti se.zikamu wrote: ↑03/05/2023 04:47 Nije nikoga strah od imigranata. Jedni gledaju Fox News, drugi CNN, bas kao i ti... Ja volim pogledati oboje i ponekad "ubaciti kost medju njih". Bude interesantno ...![]()
Ne gledam CNN ni FOX.
Nego, a postavih na drugoj temi isto:
Kakav shining moment McCarthyja.5+
![]()
-
Osmi Socrates
#6734 Re: AMERIKA
Trebao ga je istjerati sa konferencije za štampu. Šalim se. Trebao ga je istjerati iz zemlje. I to se šalim.
Bio bih ja i gori prema ruskim novinarima.
- djugum
#6735 Re: AMERIKA
Srusi lik mokre snove kepecovih stovaoca
Postoje ciljevi gdje se demokrate i republikanci 100% poklapaju bez obzira na galamdzije po medijima koji skupljaju glasove tupoglavih. Isto tako s druge strane demokrate kritikovale narandzastog za poziciju prema kini pa dosao joe i dodatno zaostrio. Sto znaci nit je od narandzastog niti joeva ideja vec drzavna strategija
Postoje ciljevi gdje se demokrate i republikanci 100% poklapaju bez obzira na galamdzije po medijima koji skupljaju glasove tupoglavih. Isto tako s druge strane demokrate kritikovale narandzastog za poziciju prema kini pa dosao joe i dodatno zaostrio. Sto znaci nit je od narandzastog niti joeva ideja vec drzavna strategija
-
Benjaminsky
#6736 Re: AMERIKA
Vrlo zanimljiv grafik... Sve mi je jasno, jedino nije odkad ovo US duguje S. Koreji...?

- sinuhe
#6738 Re: AMERIKA
Juzna Koreja, Juzna Koreja.
A ne duguje im Amerika nista jer je dug u americkim dolarima. Sutra mogu oboriti vrijednost dolara i isplatiti dugove.
A ne duguje im Amerika nista jer je dug u americkim dolarima. Sutra mogu oboriti vrijednost dolara i isplatiti dugove.
-
Osmi Socrates
#6739 Re: AMERIKA
Ta grafika ništa ne govori ni o čemu.
Ubjedljivo najveći dio američkog duga drži...američka vlada.
Ubjedljivo najveći dio američkog duga drži...američka vlada.
-
Osmi Socrates
#6740 Re: AMERIKA
Otprilike 25% američkog duga drže strane zemlje. Zato je grafika poprilično glupava, bez objašnjenja. Prije deceniju je to bilo oko 35%. Znači, smanjuju, i to ubrzano. Ne dug, nego procenat duga koji posjeduju strane zemlje.
Ostatak duga je u vlasništvu raznih američkih fondova i osiguranja, koji su svi američki poreski subjekti. Popularno je reći da tu porciju duga drže američki građani. Ja biram da kažem "američka vlada".
Ostatak duga je u vlasništvu raznih američkih fondova i osiguranja, koji su svi američki poreski subjekti. Popularno je reći da tu porciju duga drže američki građani. Ja biram da kažem "američka vlada".
-
Benjaminsky
#6741 Re: AMERIKA
https://www.visualcapitalist.com/which- ... t-us-debt/Osmi Socrates wrote: ↑03/05/2023 08:54Ta grafika ništa ne govori ni o čemu. Ubjedljivo najveći dio američkog duga drži...američka vlada.
https://beursblog.nl/beurs-nieuws/de-fi ... -overheid/
-
Osmi Socrates
#6742 Re: AMERIKA
Nemam pojma zašto si me citirao, iskreno govoreći, sa istom grafikom koju si i prije postirao.
Ja nisam rekao da je grafika netačna, nego da je glupava bez dodatnog objašnjenja. Na grafici je predstavljeno 7.3 triliona američkog duga, a Amerika je ukupno dužna otprilike 31 trilion.
Većina toga, dakle oko 24 triliona, je u rukama američke vlade, uprošteno rečeno.
Ja nisam rekao da je grafika netačna, nego da je glupava bez dodatnog objašnjenja. Na grafici je predstavljeno 7.3 triliona američkog duga, a Amerika je ukupno dužna otprilike 31 trilion.
Većina toga, dakle oko 24 triliona, je u rukama američke vlade, uprošteno rečeno.
-
Benjaminsky
#6744 Re: AMERIKA
Sinko postsokratovski, osim smijanja i proglašavanje analitičara glupacima,Osmi Socrates wrote: ↑03/05/2023 10:11Nemam pojma zašto si me citirao, iskreno govoreći, sa istom grafikom koju si i prije postirao.Ja nisam rekao da je grafika netačna, nego da je glupava bez dodatnog objašnjenja. Na grafici je predstavljeno 7.3 triliona američkog duga, a Amerika je ukupno dužna otprilike 31 trilion.Većina toga, dakle oko 24 triliona, je u rukama američke vlade, uprošteno rečeno.
možda treba pročitati analize iza oba linka u kojima je ipak neko objašnjenje...
-
biglebovski
#6745 Re: AMERIKA
I currently serve on the House Committee on Appropriations. The Appropriations Committee is the body that writes the laws that direct federal funding... https://frankel.house.gov/about/committees.htmultima_palabra wrote: ↑03/05/2023 02:44 A koje je informacije dobila, jel zena u nekom komitetu vezanom za banke? Meni djeluje da je sabrala dva i dva.
Evo da pohvalim i ove demokrate što bi zabranili ovakvo ponašanje, nadam se da će uspjeti progurati zakon, ali sve me strah da ne prođe kao i onaj oprost studentskih kredita, još jedna predizborna patka Demokratske stranke.
- jeza u ledja
#6746 Re: AMERIKA
Ovo je konf za stampu u Izraelu, prilikom posjete delegacije.Osmi Socrates wrote: ↑03/05/2023 07:32 Trebao ga je istjerati sa konferencije za štampu. Šalim se. Trebao ga je istjerati iz zemlje. I to se šalim.
-
Maxxtro
#6747 Re: AMERIKA
Vrlo rado. Dakle, u samo jednoj razmjeni smo krenuli odzikamu wrote: ↑03/05/2023 01:45Da izbjegnemo ping-pong diskusiju i posto iza tvog krajnje drskog komentara i vjerovatno ogromnog znanja na ovu temu, ja bih te najljunaznije zamolio da mi maloMaxxtro wrote: ↑03/05/2023 01:06
Opet ponavljam, jesi li probao da se informises prije nego krenes pisati gluposti? Je li to nova pravila kazu, ili je pak brzopotezna retardirana reakcija jedino misljenje koje formiras o bilo kojoj temi?
Sta kaze tacno, hajde sad napisi ovdje, pa cemo vidjeti je li to stvarno znaci to sto kazes.
objasnis dole prepisano...
S postovanjem...
pa dosli doJa cu sa odlicnim kreditnim skorom placati veci kamatu od onoga sto je duzan bogu o narodu...
Dakle, od imbecilne opaske da ces sa sa odlicnim skorom placati vecu kamatu od nekog sa losijim skorom, do toga da je zapravo samo smanjen taj jaz izmedju kamatnih stopa. Rizicniji krediti logicno i dalje imaju znacajno vece stope."...For example, beginning May 1, a buyer with a good credit score of 750 who puts down 25% on a $400,000 home would now pay 0.375% in fees on a 30-year loan, or $1,125, compared to 0.250%, or $750, under the previous fee rules.
Meanwhile, a buyer with a credit score of 650 putting a 25% down payment on a $400,000 home would now pay 1.5% in fees on a 30-year loan, or $4,500. That compares with 2.75%, or $8,250, under the previous rules.
Medjutim, nastavljas sa zasipanjem glupostima pa kazes
Vlasti (FHFA) ne guraju ruke u niciji dzep niti uzimaju pare od ikoga. One pruzaju odredjeni vid garancije za kredite poduprte od strane Fannie Mae i Freddie MAc, pa se logicno koriste odredjenim regulacionim mehanizmima kako bi osigurali njihovo stabilno poslovanje. Odredjivanjam Loan-Level Price Adjustments (LLPAs) koje Fannie Mae i Freddie Mac naplacuju bankama i kreditorima bazirano na odredjenim faktorima rizika, kreditori te provizije prenose na ljude koji dizu te kredite, sto samim time utice na kamatne stope.Kad ih vlasti toliko gotive, sto ih ne poguraju bez na silu stavljanja ruke u dzep onih sa dobrom istorijom.
Da pojasnim jednostavnim primjerom. Imas recimo nekog velikog poljoprivrednog proizvodjaca koji snabdijeva neko trziste psenicom. Kako ne bi bilo nestasica usljed kojekakvih fluktuacija na trzistu, vlada odluci da osigura snabdijevanje trzista psenicom nekim vidom subvencije tako sto recimo garantuje otkup viska psenice koji se ne proda tokom godine. Samim time sto vlada podrzava tog proizvodjaca, ima pravo na odredjivanje odredjenih standarda i regulacije kojih se prozivodjac mora pridrzavati kako bi i dalje bio subvencioniran. Tako recimo vlada, kako bi garantovala da cijena hljeba bude pristupacna i najugrozenijim kategorijama stanovnistva, odredi gornju granicu po kojoj proizvodjac moze naplacivati psenicu ukoliko i dalje zeli garanciju. Medjutim, proizvodjacu bude krivo sto su prihodi na psenici sada ograniceni pa odluci da digne cijenu mlijecnih proizvoda koje takodjer proizvodi. I onda Mujo, koji je inace gurman i voli se pocastiti skupim punomasnim sirom koji je sada jos vise poskupio a koji fukara ionako ne moze priustiti, ljutito mase pesnicom i kaze kako njemu vlada stavlja ruke njemu u dzep da bi se podrzala fukara koja je svakako sama kriva sto nema para. Ali Mujo je idiot, zar ne?
Prije nego krenes busiti rupe u analogiji, reci cu odmah da nije savrsena, ali pogadja srz. A to je, kako ti je covjek gore rekao "drzi se dalje od Fannie and Freddie i nista ekstra neces platiti." Tako i Mujo nek kupuje od privatnika koji ne uzima nikakve subvencije pa nece biti podlozan nikakvim vladinim uticajem nego iskljucivo zakonima slobodnog trzista.
Eh sad, sve receno po strane, postoje dodatne nijanse u ovoj prici koje ukazuju da se ovdje velikim dijelom ne radi o cross-subsidies (subvenncijom jednog dijela biznisa drugim dijelom), nego se radi o dvije neovisne odluke o promjenama cijena.
Za ovu plavo boldano, ne znam kakav necovjek moras biti pa se ne sloziti sa opravdanoscu odluke. Odatle dolazi vecina subvencije za rizicnije kredite. Drugo boldano je odgovorno za manji dio te subvencije, a razlog nema veze sa subvencijom nego sa promjenom capital requirementa:...But the criticism is misplaced, conflating two separate, largely unrelated moves on pricing for the government-sponsored enterprises, or GSEs.
Last year, FHFA increased pricing on loans for which there is less justification for deep government support—loans for vacation homes, investor properties, million-dollar homes, and cash-out refinancing. And FHFA has used the increased revenues from those changes to decrease costs for people who genuinely need the help—borrowers with limited wealth or income.
In a separate move, FHFA is also increasing pricing in the GSEs’ core business, not to generate cross-subsidy but to cover the higher capital requirements that went into effect last year. The increases here will raise pricing on the average loan in their core business by about 4 basis points, or $10 a month for someone taking out a $300,000 mortgage. A modest portion of that increase will cover the risk that profits from business lines that warrant less government support fall short of what is needed to cover those that warrant more government support. But the portion of the cross-subsidy these changes cover is small.
https://www.urban.org/urban-wire/no-fan ... bad-credit
-
Neriya
#6749 Re: AMERIKA
Trump o suđenju za silovanje: Sramota da se ovo događa bogatoj osobi poput mene
Ali mi je još nejasnije i van svake logike i zdrave pameti da je ovaj lik bio predsjednik.
Lik je egomanijak, vrlo opasna osoba po društvo, klaun na lokalnom nivou i kafanski komičar.
Horor ako postoji ikakva šansa da bude ponovo izabran.
Nikada mi neće biti jasno kako USA ima tako loše kandidate za predsjednika u posljednjoj deceniji...Trump do sada nije prisustvovao suđenju, ali je rekao kako bi se mogao pojaviti u sudnici. "Vjerojatno ću prisustvovati (suđenju) i mislim da je sramota da se to dopusti, lažne optužbe protiv bogataša ili u mom slučaju protiv poznate, bogate i političke osobe", poručio je, prenosi Sky News.
Ali mi je još nejasnije i van svake logike i zdrave pameti da je ovaj lik bio predsjednik.
Lik je egomanijak, vrlo opasna osoba po društvo, klaun na lokalnom nivou i kafanski komičar.
Horor ako postoji ikakva šansa da bude ponovo izabran.
- sinuhe
#6750 Re: AMERIKA
Dovela ga djeca iz Makedonije na vlast.
Ali Trumpovo doba zivimo - glasajte za Bidena da Trump ne bude predsjednik SAD
Ali Trumpovo doba zivimo - glasajte za Bidena da Trump ne bude predsjednik SAD