Re: Razotkrivanje Biblije!
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#326 Re: Razotkrivanje Biblije!
To je tvoje lično viđenje. Irelevantno.
-
teodati
#327 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ma nema to veze sa nečijim mišljenjem, ak si pročitao Bibliju onda bi morao znati da autori koji su ju pisali su dobili diktate od Boga Jahve, sve lijepo piše kao "Dođe mi riječ Jahvina, idi ...") i tak dalje, dakle nisu svoje pisali, nego što im je rečeno, sada, druga je stvar ak su imali jako bujnu maštu pa su to sve sami izmislili, ali prije je da je ono prvo što sam rekao o tome istina, e da!
- TojoOptics
#328 Re: Razotkrivanje Biblije!
Toliko dobru maštu su imali da su sinovi Adama i Eve Kain i Abel kreirali cijelo čovječanstvo. Njih dvojica. Obojica muškarci.teodati wrote: ↑17/04/2023 21:59Ma nema to veze sa nečijim mišljenjem, ak si pročitao Bibliju onda bi morao znati da autori koji su ju pisali su dobili diktate od Boga Jahve, sve lijepo piše kao "Dođe mi riječ Jahvina, idi ...") i tak dalje, dakle nisu svoje pisali, nego što im je rečeno, sada, druga je stvar ak su imali jako bujnu maštu pa su to sve sami izmislili, ali prije je da je ono prvo što sam rekao o tome istina, e da!
-
KraljicaIzJajca
#329 Re: Razotkrivanje Biblije!
Kakve to veze ima sa religijama?teodati wrote: ↑17/04/2023 19:56Zna se, ima mnogo ljudi u stvarnom životu (neke i osobno poznajem), kojima su neki drugi ljudi TOČNO sve unaprijed rekli ŠTO će im se dogoditi u životu, i zbilja im se to i dogodilo, da je sve igra slučaja to ne bi bilo moguće znati unaprijed, pa ako se zbroji dva i dva, još uvijek su četiri, seveda!
-
teodati
#330 Re: Razotkrivanje Biblije!
Odgovorio sam nedavno na ovoj temi o tome KAKO su se ljudi po Bibliji namnožili na Zemlji, pa ne bi ponavljao, lako se nađe, samo treba pročitati, seveda.TojoOptics wrote: ↑17/04/2023 22:42Toliko dobru maštu su imali da su sinovi Adama i Eve Kain i Abel kreirali cijelo čovječanstvo. Njih dvojica. Obojica muškarci.teodati wrote: ↑17/04/2023 21:59
Ma nema to veze sa nečijim mišljenjem, ak si pročitao Bibliju onda bi morao znati da autori koji su ju pisali su dobili diktate od Boga Jahve, sve lijepo piše kao "Dođe mi riječ Jahvina, idi ...") i tak dalje, dakle nisu svoje pisali, nego što im je rečeno, sada, druga je stvar ak su imali jako bujnu maštu pa su to sve sami izmislili, ali prije je da je ono prvo što sam rekao o tome istina, e da!
-
teodati
#331 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ima, jer mnoge religije tvrde upravo to, da se SVE o čovjeku na Zemlji zna unaprijed, i ne govore to tek reda radi, dapače!KraljicaIzJajca wrote: ↑18/04/2023 11:05Kakve to veze ima sa religijama?teodati wrote: ↑17/04/2023 19:56
Zna se, ima mnogo ljudi u stvarnom životu (neke i osobno poznajem), kojima su neki drugi ljudi TOČNO sve unaprijed rekli ŠTO će im se dogoditi u životu, i zbilja im se to i dogodilo, da je sve igra slučaja to ne bi bilo moguće znati unaprijed, pa ako se zbroji dva i dva, još uvijek su četiri, seveda!![]()
-
KraljicaIzJajca
#332 Re: Razotkrivanje Biblije!
- TojoOptics
#333 Re: Razotkrivanje Biblije!
Dajete malo o Severini, Dodiku, Sebiji...
-
teodati
#334 Re: Razotkrivanje Biblije!
Na Zemlji se zna, inače u cijeloj dimenziji se ne zna, e da!
-
KraljicaIzJajca
#335 Re: Razotkrivanje Biblije!
-
KraljicaIzJajca
#336 Re: Razotkrivanje Biblije!
Žena odgovori zmiji: »Plodove sa stabala u vrtu smijemo jesti. Samo za plod stabla što je nasred vrta rekao je Bog: ’Da ga niste jeli! I ne dirajte u nj da ne umrete!’« Nato će zmija ženi: »Ne, nećete umrijeti! Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njim jeli otvorit će vam se oči i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo.
Negdje piše kao Bog, a negdje kao bogovi!?
-
teodati
#337 Re: Razotkrivanje Biblije!
Pa to i govorim, da Biblija daje poruku da postoji i vječni Bog (oduvijek i zauvijek postoji, dakako kao neosobno biće), ali i Bogovi (koji ne postoje oduvijek nego su rođeni u našoj dimenziji), koji su naš materijalni svijet napravili, zato tako i piše, treba znati razlikovati o čemu se radi u nekim citatima, pa je onda sve jasno, ali kako kome, e da!KraljicaIzJajca wrote: ↑30/04/2023 16:55Žena odgovori zmiji: »Plodove sa stabala u vrtu smijemo jesti. Samo za plod stabla što je nasred vrta rekao je Bog: ’Da ga niste jeli! I ne dirajte u nj da ne umrete!’« Nato će zmija ženi: »Ne, nećete umrijeti! Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njim jeli otvorit će vam se oči i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo.
Negdje piše kao Bog, a negdje kao bogovi!?
-
KraljicaIzJajca
#338 Re: Razotkrivanje Biblije!
Fantaziraš, neozbiljan si.teodati wrote: ↑01/05/2023 16:10Pa to i govorim, da Biblija daje poruku da postoji i vječni Bog (oduvijek i zauvijek postoji, dakako kao neosobno biće), ali i Bogovi (koji ne postoje oduvijek nego su rođeni u našoj dimenziji), koji su naš materijalni svijet napravili, zato tako i piše, treba znati razlikovati o čemu se radi u nekim citatima, pa je onda sve jasno, ali kako kome, e da!KraljicaIzJajca wrote: ↑30/04/2023 16:55
Žena odgovori zmiji: »Plodove sa stabala u vrtu smijemo jesti. Samo za plod stabla što je nasred vrta rekao je Bog: ’Da ga niste jeli! I ne dirajte u nj da ne umrete!’« Nato će zmija ženi: »Ne, nećete umrijeti! Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njim jeli otvorit će vam se oči i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo.
Negdje piše kao Bog, a negdje kao bogovi!?![]()
Thou shalt have no other gods before me'
can be taken in different ways, one being, Me first, the godlets next.
Danasnje abrahamske monoteisticke religije imaju politeisticke korijene.
-
teodati
#339 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ne razumiješ ti Bibliju do kraja, ona govori o Bogu i kao vječnom uzroku ali i kao o Sili koja je naš svijet, dale svemir napravila, a to NIJE jedno te isto, u tome griješe oni koji tako tumače Bibliju da je to isto, dakle treba ZNATI kada Biblija opisuje vječnoga, koji je oduvijek i zauvijek, a kada opisuje Inteligentnu Silu koja NIJE oduvijek, nego postoji kada i naše prostor-vrijeme.KraljicaIzJajca wrote: ↑01/05/2023 17:42Fantaziraš, neozbiljan si.teodati wrote: ↑01/05/2023 16:10
Pa to i govorim, da Biblija daje poruku da postoji i vječni Bog (oduvijek i zauvijek postoji, dakako kao neosobno biće), ali i Bogovi (koji ne postoje oduvijek nego su rođeni u našoj dimenziji), koji su naš materijalni svijet napravili, zato tako i piše, treba znati razlikovati o čemu se radi u nekim citatima, pa je onda sve jasno, ali kako kome, e da!![]()
U tome je problem, Biblija i jedno i drugo zove BOGOM, zato recimo Jahve, Sila koja je svemir napravila MOŽE reći da NEMA drugih Bogova osim Njega, ALI, to vrijedi samo za našu dimenziju, a što je s drugim dimenzijama koje isto postoje osim naše, u kojima NEMA te naše Sile koje je naš svemir napravila, jel kontaš o čemu pričam?
Dakle postoji i Bog (oduvijek), ali i Bogovi (nisu oduvijek), zato i piše u stvaranju čovjeka i jednina i množina, sve jasno, ali kako kome.
Postanak 1,26 Tada reče Bog: "Načinimo čovjeka na sliku i priliku svoju! Neka on vlada nad ribama morskim, nad pticama nebeskim, nad stokom, nad svim zvijerima zemaljskim i nad svim, što gmiže po zemlji!"
E da!
-
KraljicaIzJajca
#340 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ne razumijes ti rani i kasni judaizam.teodati wrote: ↑01/05/2023 18:28Ne razumiješ ti Bibliju do kraja, ona govori o Bogu i kao vječnom uzroku ali i kao o Sili koja je naš svijet, dale svemir napravila, a to NIJE jedno te isto, u tome griješe oni koji tako tumače Bibliju da je to isto, dakle treba ZNATI kada Biblija opisuje vječnoga, koji je oduvijek i zauvijek, a kada opisuje Inteligentnu Silu koja NIJE oduvijek, nego postoji kada i naše prostor-vrijeme.KraljicaIzJajca wrote: ↑01/05/2023 17:42
Fantaziraš, neozbiljan si.
U tome je problem, Biblija i jedno i drugo zove BOGOM, zato recimo Jahve, Sila koja je svemir napravila MOŽE reći da NEMA drugih Bogova osim Njega, ALI, to vrijedi samo za našu dimenziju, a što je s drugim dimenzijama koje isto postoje osim naše, u kojima NEMA te naše Sile koje je naš svemir napravila, jel kontaš o čemu pričam?
Dakle postoji i Bog (oduvijek), ali i Bogovi (nisu oduvijek), zato i piše u stvaranju čovjeka i jednina i množina, sve jasno, ali kako kome.
Postanak 1,26 Tada reče Bog: "Načinimo čovjeka na sliku i priliku svoju! Neka on vlada nad ribama morskim, nad pticama nebeskim, nad stokom, nad svim zvijerima zemaljskim i nad svim, što gmiže po zemlji!"
E da!![]()
U svim semitskim jezicima El je bio uobičajeni, opći naziv za (bilo koje) božanstvo ili (u kanaanskom politeizmu) bilo
kojeg boga. (Islamski naziv za Boga Alah također ima ovaj korijen “EL”, te bi Alah mogao značiti “uzvišeni, moćni”).
Stari izraelci su to kratko i jasno ime pridjenuli svom Bogu, “Bogu otaca” – za njih je On El nad El-ovima.
“Ja sam Bog (EL), Bog (ELOHE) tvoga oca.” (Post46).
Kad su Izraelci došli u kanaan i susreli se s tim mjesnim bogovima, vrlo su ih lako prihvaćali, ali su pod tim nazivom oni
uvijek štovali svoga vlastitog Boga, “Boga otaca”. Oni nisu vidjeli nikakve razlike između svog Boga i Boga kojeg su
kanaanci štovali pod raznim imenima i na raznim mjestima.(str.43)
Izra+el (יִשְׂרָאֵל) je složenica od “El” + “hrvanje”, te je jedno od tumačenja imena “onaj koji se hrva/bori s El-om (Bogom)”
(knjiga Postanka 32,28 kaže da je Jakov dobio ime nakon hrvanja s Bogom: »Više se nećeš zvati Jakov, nego Izrael, jer si
se hrabro borio i s Bogom i s ljudima i nadvladao si.«).
Stari zavjet, a posebno elohistička predaja, taj naziv pridaju Bogu Jahvi koji u svojoj osobi ispunjava odlike svih bogova. Izrael pod tim pojmom izražava univerzalnost Boga.
“Jer Jahve, Bog vaš (hebr.: ELOHEKEM), Bog (hebr.: ELOHE) je nad bogovima (hebr.: HA-ELOHIM), Gospodar (adone) nad gospodarima (ha-adonim), Bog (ha-EL) velik (ha-gadol), jak (ha-gibor) i strašan (ha-nora)…” (Pnz 10, 17).
Mojsiju se Bog ukazao kao Jahve. Jahve je Bog Otac.
Današnji judaizam je spoj oboje.
Danas u Izraelu boga spomenu kao HaShem.
-
teodati
#341 Re: Razotkrivanje Biblije!
Mene ne zanima judaizam, nego Biblija, a nju su stručnjaci preveli tako ne bez razloga, dakle treba samo shvatiti ono što piše u današnjoj Bibliji, eto, poznavao sam osobno jednog prevodioca Biblije, tako da znam kako se to radi, mada sam nisam učio hebrejski, ali jesam grčki, i latinski dakako, dakle ono što prevedena Biblija govori je da se Bog NE KORISTI samo za jedno, nego kako sam rekao za više značenja, pa treba to skužiti, eto to je sva mudrost.KraljicaIzJajca wrote: ↑01/05/2023 19:05
Ne razumijes ti rani i kasni judaizam.
U svim semitskim jezicima El je bio uobičajeni, opći naziv za (bilo koje) božanstvo ili (u kanaanskom politeizmu) bilo
kojeg boga. (Islamski naziv za Boga Alah također ima ovaj korijen “EL”, te bi Alah mogao značiti “uzvišeni, moćni”).
Stari izraelci su to kratko i jasno ime pridjenuli svom Bogu, “Bogu otaca” – za njih je On El nad El-ovima.
Kad su Izraelci došli u kanaan i susreli se s tim mjesnim bogovima, vrlo su ih lako prihvaćali, ali su pod tim nazivom oni
uvijek štovali svoga vlastitog Boga, “Boga otaca”. Oni nisu vidjeli nikakve razlike između svog Boga i Boga kojeg su
Izra+el (יִשְׂרָאֵל) je složenica od “El” + “hrvanje”, te je jedno od tumačenja imena “onaj koji se hrva/bori s El-om (Bogom)”
(knjiga Postanka 32,28 kaže da je Jakov dobio ime nakon hrvanja s Bogom: »Više se nećeš zvati Jakov, nego Izrael, jer si
Stari zavjet, a posebno elohistička predaja, taj naziv pridaju Bogu Jahvi koji u svojoj osobi ispunjava odlike svih bogova. Izrael pod tim pojmom izražava univerzalnost Boga.
“Jer Jahve, Bog vaš (hebr.: ELOHEKEM), Bog (hebr.: ELOHE) je nad bogovima (hebr.: HA-ELOHIM), Gospodar (adone) nad gospodarima (ha-adonim), Bog (ha-EL) velik (ha-gadol), jak (ha-gibor) i strašan (ha-nora)…” (Pnz 10, 17).
-
KraljicaIzJajca
#342 Re: Razotkrivanje Biblije!
To je kardinalna greška kršćna i muslimana, jer nepoznavanjem židovstva, se nedovoljno ne poznaju kršćanstvo i islam.teodati wrote: ↑01/05/2023 21:13Mene ne zanima judaizam, nego Biblija, a nju su stručnjaci preveli tako ne bez razloga, dakle treba samo shvatiti ono što piše u današnjoj Bibliji, eto, poznavao sam osobno jednog prevodioca Biblije, tako da znam kako se to radi, mada sam nisam učio hebrejski, ali jesam grčki, i latinski dakako, dakle ono što prevedena Biblija govori je da se Bog NE KORISTI samo za jedno, nego kako sam rekao za više značenja, pa treba to skužiti, eto to je sva mudrost.KraljicaIzJajca wrote: ↑01/05/2023 19:05
Ne razumijes ti rani i kasni judaizam.
-
teodati
#343 Re: Razotkrivanje Biblije!
Nije baš tako, kršćanstvo IMA nešto što Židovi NEMAJU, ispunjenje proroštva o Mesiji, Židovi još na to čekaju, ali neće dočekati, jer Mesija je već svoje obavio što je morao, samo kažem, e da!KraljicaIzJajca wrote: ↑02/05/2023 07:59To je kardinalna greška kršćna i muslimana, jer nepoznavanjem židovstva, se nedovoljno ne poznaju kršćanstvo i islam.teodati wrote: ↑01/05/2023 21:13
Mene ne zanima judaizam, nego Biblija, a nju su stručnjaci preveli tako ne bez razloga, dakle treba samo shvatiti ono što piše u današnjoj Bibliji, eto, poznavao sam osobno jednog prevodioca Biblije, tako da znam kako se to radi, mada sam nisam učio hebrejski, ali jesam grčki, i latinski dakako, dakle ono što prevedena Biblija govori je da se Bog NE KORISTI samo za jedno, nego kako sam rekao za više značenja, pa treba to skužiti, eto to je sva mudrost.
-
KraljicaIzJajca
#344 Re: Razotkrivanje Biblije!
Rabinski mesijanizam je upravo izvor razvoja krščanstva.teodati wrote: ↑02/05/2023 14:39Nije baš tako, kršćanstvo IMA nešto što Židovi NEMAJU, ispunjenje proroštva o Mesiji, Židovi još na to čekaju, ali neće dočekati, jer Mesija je već svoje obavio što je morao, samo kažem, e da!KraljicaIzJajca wrote: ↑02/05/2023 07:59
To je kardinalna greška kršćna i muslimana, jer nepoznavanjem židovstva, se nedovoljno ne poznaju kršćanstvo i islam.
Rani krščani su bili židovi.
Konstantinovo krščanstvo je krščanstvo koje ti prakticiraš.
-
teodati
#345 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ali rabini ne priznaju Isusa kao Mesiju, u tome je problem, seveda!KraljicaIzJajca wrote: ↑02/05/2023 15:54Rabinski mesijanizam je upravo izvor razvoja krščanstva.
- tranquil
#346 Re: Razotkrivanje Biblije!
Njeno Kraljevstvo Visočanstvo ti pokušava objasniti da, iako ti možeš gledati "Matrix 2" bez da si gledao "Matrix", i čak uživati u njemu, možda ćeš ga ipak bolje razumjeti ako odgledaš prvi dio.teodati wrote: ↑02/05/2023 17:37Ali rabini ne priznaju Isusa kao Mesiju, u tome je problem, seveda!KraljicaIzJajca wrote: ↑02/05/2023 15:54
Rabinski mesijanizam je upravo izvor razvoja krščanstva.
-
KraljicaIzJajca
#347 Re: Razotkrivanje Biblije!
Problem je neznanje kršćana, pročitaj obrazloženje:teodati wrote: ↑02/05/2023 17:37Ali rabini ne priznaju Isusa kao Mesiju, u tome je problem, seveda!KraljicaIzJajca wrote: ↑02/05/2023 15:54
Rabinski mesijanizam je upravo izvor razvoja krščanstva.
https://aish.com/why-jews-dont-believe-in-jesus/
-
KraljicaIzJajca
#348 Re: Razotkrivanje Biblije!
-
teodati
#349 Re: Razotkrivanje Biblije!
Znam za sve to, sve sam to dobro već davno proučio, i mogu reći da je to samo jedno od mišljenja ali ne i činjenica, jer recimo ima mnogo stihova iz Biblije koji se odnose na Mesiju a koje je Isus Krist u cijelosti ISPUNIO, a koji se uopće tu ne spominju, namjerno seveda, a ovo prepucavanje da li je bio potomak Davidov ili ne je glupost, nitko to ne može dokazati kada nitko ne zna KAKO je zapravo Isus zbilja začet, sve je to mlaćenje prazne slame i sa strane Židova ali i kršćana.KraljicaIzJajca wrote: ↑03/05/2023 08:11Problem je neznanje kršćana, pročitaj obrazloženje:
https://aish.com/why-jews-dont-believe-in-jesus/
I osnovni problem Židova je taj što ne shvaćaju BIT Mesijinog dolaska na Zemlju, lijepo piše da će kada on dođe vladati MIR i blagostanje u cijelom svijetu, ali isto tako piše da će Mesija, PATITI I UMRIJETI, I TREĆI DAN USTATI OD MRTVIH NA SVOJU SLAVU, e pa ne može se istovremeno dogoditi I JEDNO I DRUGO, ak će Mesiju ubiti KAKO da napravi MIR na cijelom našem planetu, dakle treba se sve LOGIČKIM redom dogoditi, seveda.
Pošto Mesija mora i umrijeti i ustati od mrtvih (onda ne može u isto vrijeme i donijeti MIR cijelom svijetu, je tako), onda se nešto mora prvo dogoditi (što se i dogodilo, Isus je osuđen, ubijen, i USKSRNUO je od mrtvih na svoju slavu, tisuće svjedoka je to u ono vrijeme svojim očima vidjelo a ne samo Apostoli), a tek kada DRUGI puta dođe napraviti će taj MIR u cijelom svijetu, o kojima Židovi još sanjaju.
Eto, ne mora se netko složiti, ali ja sam UVJEREN da je to tako, i najveća nesreća za Židove je da je Mesija već došao, a oni Ga nisu prepoznali, i još uvijek Ga čekaju.
A taj koji bi došao kao navodni Mesija, MORAO bi zapravo SVE napraviti što je već po prorocima Isus Krist napravio, bio bi u biti KOPIJA Isusa Krista, a Mesija nije nikakva kopija nego ORIGINAL, jedini takav, eto u to sam čvrsto uvjeren, ali dakako svatko može vjerovati u što hoće, pa bile to bajke ili laži, svijet je prepun toga, i sa strane religija ali i znanosti, pa jedna laž više ili manje ne igra veliku ulogu, naprotiv, e da!
- apsidejzi
#350 Re: Razotkrivanje Biblije!
Ovaj konkretni primjer nije iskljucivo vezan za Bibliju nego i Kur'an jer i jedna i druga knjiga opisuju Isusa (Isa) na isti nacin. No prica o Isusu je kombinacija nekoliko starijih prica:
1) Osiris (6000 godina prije Isusa) - egipatski bog kojeg je rodila djevica i koji je ustao iz mrtvih.
2) Horus (6000 godina prije Isusa) - takodjer egipatski bog koji je bio poznat kao "Pastir" i ciji simbol je bio krst
3) Dionisis (1350 godina prije Isusa) - grcki bog koji je bio boziji sin, rodjen od djevice, jahao magarca, bio propovjednik, ubijen i uskrsnuo.
4) Krisna (1000 godina prije Isusa) - hindu bog koji je zacet na cudesan nacin. Kada se rodio posjetili su ga mudraci koji su slijedili zvijezdu, roditeljima receno da je on spasitelj.
5) BUda (563 godina prije Isusa) - nije bozanstvo ali je njegovoj mami receno kako ce on biti spasitelj, pokrenuo religiju sa 30 godina. Jedan ucenik ga izdrao. LIjecio bolesne, slijepi progledali, gluhi proculi. Hodao po vodi.
6) Mitra (cca 300 godina prije Isusa) - Rodjendan mu 25 decembra, imao 12 ucenika, imao posljednju veceru sa njima prije nego je otisao u raj. Vratice se pred kraj svijeta da spasi i sudi covjecanstvu.
Malo previse da bi bilo "slucajno".
1) Osiris (6000 godina prije Isusa) - egipatski bog kojeg je rodila djevica i koji je ustao iz mrtvih.
2) Horus (6000 godina prije Isusa) - takodjer egipatski bog koji je bio poznat kao "Pastir" i ciji simbol je bio krst
3) Dionisis (1350 godina prije Isusa) - grcki bog koji je bio boziji sin, rodjen od djevice, jahao magarca, bio propovjednik, ubijen i uskrsnuo.
4) Krisna (1000 godina prije Isusa) - hindu bog koji je zacet na cudesan nacin. Kada se rodio posjetili su ga mudraci koji su slijedili zvijezdu, roditeljima receno da je on spasitelj.
5) BUda (563 godina prije Isusa) - nije bozanstvo ali je njegovoj mami receno kako ce on biti spasitelj, pokrenuo religiju sa 30 godina. Jedan ucenik ga izdrao. LIjecio bolesne, slijepi progledali, gluhi proculi. Hodao po vodi.
6) Mitra (cca 300 godina prije Isusa) - Rodjendan mu 25 decembra, imao 12 ucenika, imao posljednju veceru sa njima prije nego je otisao u raj. Vratice se pred kraj svijeta da spasi i sudi covjecanstvu.
Malo previse da bi bilo "slucajno".