Pa dobro, uzevši u obzir da si kategorički tvrdio kako se pravopis ne slaže sa mnom, čovjek bi rekao da možeš citirati makar jedan pravopis koji je taj oblik normirao. Imam pred sobom Halilovićev pravopis, Gramatiku bosanskog jezika (grupa autora), i Rječnik bosanskog jezika (grupa autora). Oblik "obadvije/obadvojica" nije prepoznat čak ni kao riječ bosanskog jezika, a kamoli kao pravopisna norma.Avetinho wrote: ↑30/01/2023 22:20Na zalost, bosanski pravopis nije objavljen on-line, pa nemam link. A i da jeste, jedan od posljednjih je bio onaj bruka-od-pravopisa Senahida Halilovica. Ne znam sto je o ovoj rijeci imao reci ovaj lakrdijas i nije me briga, nakon sto sam samo letimice bacio pogled.
Ali gotovo sam siguran da ces ga naci u pravopisu srpsko-hrvatskog hrvatsko-srpskog jezika iz 1989. Za Ridjanovicev novi pravopis iz 2020 ne znam, ali bih se mogao kladiti da je ugledni profesor imao sta reci i o ovome.
Ako ti imas kakav link, postavi, nece ti ruka otpast.
Srpsko-hrvatski/hrvatsko-srpski pravopis je irelevatan, ne samo zato što tema nosi naziv "Pravopis bosanskog jezika", nego zato što taj pravopis više nije preovladavajuća norma ni u srpskom, odnosno hrvatskom jeziku. Ali sam bacio oko na Klajnov rječnik jezičkih nedoumica, te on također isključivo prihvata oblik "oba".