Ne znam da li ovaj tvoj komentar predstavlja šprdanciju ili nešto drugo.
Ozbiljni obrazovni sistem svaku lektiru koja je dio nastavnog programa treba jednom godišnje (ili svake 3-4 godine) da "skenira".
Moderator: Chloe
Ne znam da li ovaj tvoj komentar predstavlja šprdanciju ili nešto drugo.
Ne znam da li me razumiješ.
Ruža bijaše, ne znam da li je još uvijek...osnovna škola.
Aha, sad razumijem.Bloo wrote: ↑29/04/2023 22:19Ne znam da li me razumiješ.
Ti si napisao: ..čime tačno Andrićeva djela zaslužuju da budu dio nastavnog programa u EDUKATIVNOM smislu...
Ako to tvrdiš odnosno dovodiš u pitanje opravdanost obrađivanja njegovih djela tj. da li su ista edukativna, onda sam mišljenja da si poznavatelj književnosti, te te upitah za gore navedena djela....da li su edukativna? Ako nisu, zasto?
Nekada djela nisu "edukativna" na način na koji misliš, već su edukativna na način da prikazuju duh jednog vremena, stil jednog vremena ili su začetak nekog stila, ideje nekog vremena.sehohari wrote: ↑29/04/2023 22:26 Aha, sad razumijem.
Iskreno rečeno, moram priznati da sam zbog manjka vremena u "dovoljnom" broju samo Andrića čitao, kada su spomenuti pisci u pitanju. Tako da se kod drugih ne bih usudio dati mišljenje.
Pretpostavljam da dosta djela u bh. nastavnim programima nisu "edukativna", imajući u vidu sveopšte stanje u sistemu obrazovanja. Ali ne bih mogao za svako djelo pojedinačno dati sud, a da autore nisam dovoljno čitao.
Razumijem na šta alaudiraš - prikazivanje različitih epoha.Bloo wrote: ↑29/04/2023 22:29Nekada djela nisu "edukativna" na način na koji misliš, već su edukativna na način da prikazuju duh jednog vremena, stil jednog vremena ili su začetak nekog stila, ideje nekog vremena.sehohari wrote: ↑29/04/2023 22:26 Aha, sad razumijem.
Iskreno rečeno, moram priznati da sam zbog manjka vremena u "dovoljnom" broju samo Andrića čitao, kada su spomenuti pisci u pitanju. Tako da se kod drugih ne bih usudio dati mišljenje.
Pretpostavljam da dosta djela u bh. nastavnim programima nisu "edukativna", imajući u vidu sveopšte stanje u sistemu obrazovanja. Ali ne bih mogao za svako djelo pojedinačno dati sud, a da autore nisam dovoljno čitao.
Nisu sva knjizevna djela tu sa nekom uzvisenom svevremenskom porukom . Neka djela su dobre priče i predstavnici svog stila ili vremena. Ili pak dobro prikazuju neki mikrosvijet.
Npr. Patnje mladog Vertera - romantizam.
Hejtam romantizam u svim knjizevnostima.![]()
Imas pogresnu predstavu o knjizevnosti.sehohari wrote: ↑29/04/2023 22:35 Razumijem na šta alaudiraš - prikazivanje različitih epoha.
Da, naravno da kao predstavnik jednog vremena određena lektira ne mora da nosi neku sveopštu poruku, ali isto tako, po mom mišljenju, bilo bi poželjno kada bi ona to radila, odnosno kada ideale jednog društva ne bi u značajnog mjeri negirala.
Ili kada već to radi, da nastavnik jasno ukaže na ta tada - nažalost i danas - prisutna nazadna razmišljanja. Sumnjam da se o tome vodi računa.
Da znaš šta je književnost, znala bi da u literaturi nikad nema pogrešnih tumačenja, samo loše obrazloženihBloo wrote: ↑29/04/2023 22:43Imas pogresnu predstavu o knjizevnosti.sehohari wrote: ↑29/04/2023 22:35 Razumijem na šta alaudiraš - prikazivanje različitih epoha.
Da, naravno da kao predstavnik jednog vremena određena lektira ne mora da nosi neku sveopštu poruku, ali isto tako, po mom mišljenju, bilo bi poželjno kada bi ona to radila, odnosno kada ideale jednog društva ne bi u značajnog mjeri negirala.
Ili kada već to radi, da nastavnik jasno ukaže na ta tada - nažalost i danas - prisutna nazadna razmišljanja. Sumnjam da se o tome vodi računa.
Procitaj Lord of the Flies i javi mi sta si zakljucio. I onda mozemo diskutovati kako analizirati to djelo.
Ili Slaughterhouse-Five.![]()
Pa dovoljno je da procitas djelo da bi o tom konkretnom djelu stekao nekakav dojam, nesto dozivio ili nesto zakljucio ili sta vec, ovisno o tome kako citateljski funkcionirassehohari wrote: ↑29/04/2023 22:26 Iskreno rečeno, moram priznati da sam zbog manjka vremena u "dovoljnom" broju samo Andrića čitao, kada su spomenuti pisci u pitanju. Tako da se kod drugih ne bih usudio dati mišljenje.
Ne znam, to je moj profesor vazda volio reći. Ja sam iz književnosti vazda imao 5, maturirao na njoj
Pobogu, valjda je to poenta života da svaki dan učiš ili ponavljaš već zaboravljeno?John Cleese wrote: ↑29/04/2023 21:54Bosko, ja ne mogu znati sta ti mislis - znam sta pisesŠkobo Habu wrote: ↑29/04/2023 21:24
Možda ja ne znam razliku između jezika i pisma, kako ti veliš uz cerek, ali vrlo dobro znam šta sam mislio kada sam spomenu prevod.
SpoilerShowTo ću ti plastično i dokazati:
Da bi se sa tobom nastavila neka dalja smislena rasprava prvo moraš znati šta Andrić, u svojoj disertaciji, smatra narodnim jezikom, i uopšte duhovnom kulturom kod Južni Slovena.
Istina, Andrić u svom "znastvenom" radu nigdje ne napada Islam, već otomansku upravu i tradiciju, odnosno kompletan upravni sistem, zbog tavorenja Južnih Slovena u mraku i njihovoj zapuštenosti. Jednom riječju, bez Otomana, ovdje bi humanizam i renesansa započeli kad i u Zapadnoj Evropi. Godinama kasnije, upravo će Andrić dobiti Nobela za književnost, gradeći priču oko mosta, kojem se nesebično divio, a koji je, zapravo, djelo te iste orijentalne tradicije i kulture koju je, u svojoj mladosti, grdio zbog mraka koje je donjela na ove prostore. To je jedan od tzv. andrićevskih paradoksa.
A vidis i sam sta si u prethodnim postovima pisao i ako cemo o smislenosti - nema smisla o tome dalje beskrajno pisati
Raduje me da si nesto ovom prilikom i naucio, makar nekakve evidentne koristi ima od ovog piskaranja, a trebalo bi to i tebe radovati, umjesto da bespotrebno negodujes.
Ima tome već podosta godina, ne sjećam se više tačno, znam da je se radilo o poprilično novoj knjizi... pišem ti kad se budem sjetio...
Maturirala sam i ja iz fizike, tema astrofizika, pa nisam na odredenim temama.
Samo sam htio reći da mi ta rečenica nikad nije služila kao izgovor.
Pa eto ti na prethodnoj strani link na tekst Nenada Veličkovića u "Školegijumu". Oni su išli tragom tom pisma i ustanovili da niko ne posjeduje ni kopiju, ni original. A na onoj drugoj temi - "Ivo Andrić", smo takodje to pismo temeljito pretresli._BataZiv_0809 wrote: ↑29/04/2023 17:24Sa ovim Friburgom/Frajburgom je haznadar smarao pa ga je Nihilo nagazao. Ocigledno se i Kanadjanin napaja istom pseudoliteraturom.
Nihilo je cak problematizirao koji je grad u pitanju Freiburg ili Friburg, ni to nisu znali odgovoriti sljedbenici Muhsina Rizvica
Nobelovu nagradu za mir dodjeljuje druga akademija u skroz drugoj drzavi, pobogu si brateŠkobo Habu wrote: ↑29/04/2023 21:48Nobelovci su svetci u čiji se moral ne smije sumnjati?
Koliko je samo genijalnih pisaca koji nisu dobili nagradu?
I Obama je nobelovac, i Kissinger, također.
Mislim da je akademija čak nominovala i Staljina 1948. godine.
To znači da dobitnici nisu nobelovci?_BataZiv_0809 wrote: ↑30/04/2023 11:04
Nobelovu nagradu za mir dodjeljuje druga akademija u skroz drugoj drzavi, pobogu si brate![]()