Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Da
77
39%
Ne
123
62%

Total votes: 200

PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1051 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 29/04/2023 22:09
sehohari wrote: 29/04/2023 21:19 Ti si u tih par rečenica jedino kukaš i govoriš da je Nobelovac, ni jednom nisi spomenuo čime tačno Andrićeva djela zaslužuju da budu dio nastavnog programa u EDUKATIVNOM smislu.
Zasto Ana Karenjina, PAtnje mladog Vertera, Nura Bazdulj - Hubijar - sta god od nje, Ugursuz, Doktor Živago, Ćelava pjevačica...?
Ne znam da li ovaj tvoj komentar predstavlja šprdanciju ili nešto drugo.

Ozbiljni obrazovni sistem svaku lektiru koja je dio nastavnog programa treba jednom godišnje (ili svake 3-4 godine) da "skenira".
Bloo
Globalna šefica

#1052 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Bloo »

sehohari wrote: 29/04/2023 22:13

Zasto Ana Karenjina, PAtnje mladog Vertera, Nura Bazdulj - Hubijar - sta god od nje, Ugursuz, Doktor Živago, Ćelava pjevačica...?

Ozbiljni obrazovni sistem svaku lektiru koja je dio nastavnog programa treba jednom godišnje (ili svake 3-4 godine) da "skenira".
Ne znam da li me razumiješ.
Ti si napisao: ..čime tačno Andrićeva djela zaslužuju da budu dio nastavnog programa u EDUKATIVNOM smislu...

Ako to tvrdiš odnosno dovodiš u pitanje opravdanost obrađivanja njegovih djela tj. da li su ista edukativna, onda sam mišljenja da si poznavatelj književnosti, te te upitah za gore navedena djela....da li su edukativna? Ako nisu, zasto?
John Cleese

#1053 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

sehohari wrote: 29/04/2023 21:19 Ti si u tih par rečenica jedino kukaš i govoriš da je Nobelovac, ni jednom nisi spomenuo čime tačno Andrićeva djela zaslužuju da budu dio nastavnog programa u EDUKATIVNOM smislu.
Zar su Nurine umotvorine stvarno u nastavnom programu? :D
Bloo
Globalna šefica

#1054 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Bloo »

John Cleese wrote: 29/04/2023 22:24

Zar su Nurine umotvorine stvarno u nastavnom programu? :D
Ruža bijaše, ne znam da li je još uvijek...osnovna škola.
PreWiBa

#1055 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 29/04/2023 22:19
sehohari wrote: 29/04/2023 22:13

Ne znam da li me razumiješ.
Ti si napisao: ..čime tačno Andrićeva djela zaslužuju da budu dio nastavnog programa u EDUKATIVNOM smislu...

Ako to tvrdiš odnosno dovodiš u pitanje opravdanost obrađivanja njegovih djela tj. da li su ista edukativna, onda sam mišljenja da si poznavatelj književnosti, te te upitah za gore navedena djela....da li su edukativna? Ako nisu, zasto?
Aha, sad razumijem.

Iskreno rečeno, moram priznati da sam zbog manjka vremena u "dovoljnom" broju samo Andrića čitao, kada su spomenuti pisci u pitanju. Tako da se kod drugih ne bih usudio dati mišljenje.

Pretpostavljam da dosta djela u bh. nastavnim programima nisu "edukativna", imajući u vidu sveopšte stanje u sistemu obrazovanja. Ali ne bih mogao za svako djelo pojedinačno dati sud, a da autore nisam dovoljno čitao.
Bloo
Globalna šefica

#1056 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Bloo »

sehohari wrote: 29/04/2023 22:26 Aha, sad razumijem.

Iskreno rečeno, moram priznati da sam zbog manjka vremena u "dovoljnom" broju samo Andrića čitao, kada su spomenuti pisci u pitanju. Tako da se kod drugih ne bih usudio dati mišljenje.

Pretpostavljam da dosta djela u bh. nastavnim programima nisu "edukativna", imajući u vidu sveopšte stanje u sistemu obrazovanja. Ali ne bih mogao za svako djelo pojedinačno dati sud, a da autore nisam dovoljno čitao.
Nekada djela nisu "edukativna" na način na koji misliš, već su edukativna na način da prikazuju duh jednog vremena, stil jednog vremena ili su začetak nekog stila, ideje nekog vremena.
Nisu sva knjizevna djela tu sa nekom uzvisenom svevremenskom porukom . Neka djela su dobre priče i predstavnici svog stila ili vremena. Ili pak dobro prikazuju neki mikrosvijet.

Npr. Patnje mladog Vertera - romantizam.
Hejtam romantizam u svim knjizevnostima. :D
PreWiBa

#1057 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 29/04/2023 22:29
sehohari wrote: 29/04/2023 22:26 Aha, sad razumijem.

Nekada djela nisu "edukativna" na način na koji misliš, već su edukativna na način da prikazuju duh jednog vremena, stil jednog vremena ili su začetak nekog stila, ideje nekog vremena.
Nisu sva knjizevna djela tu sa nekom uzvisenom svevremenskom porukom . Neka djela su dobre priče i predstavnici svog stila ili vremena. Ili pak dobro prikazuju neki mikrosvijet.

Npr. Patnje mladog Vertera - romantizam.
Hejtam romantizam u svim knjizevnostima. :D
Razumijem na šta alaudiraš - prikazivanje različitih epoha.

Da, naravno da kao predstavnik jednog vremena određena lektira ne mora da nosi neku sveopštu poruku, ali isto tako, po mom mišljenju, bilo bi poželjno kada bi ona to radila, odnosno kada ideale jednog društva ne bi u značajnog mjeri negirala.
Ili kada već to radi, da nastavnik jasno ukaže na ta tada - nažalost i danas - prisutna nazadna razmišljanja. Sumnjam da se o tome vodi računa.
Bloo
Globalna šefica

#1058 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Bloo »

sehohari wrote: 29/04/2023 22:35 Razumijem na šta alaudiraš - prikazivanje različitih epoha.

Da, naravno da kao predstavnik jednog vremena određena lektira ne mora da nosi neku sveopštu poruku, ali isto tako, po mom mišljenju, bilo bi poželjno kada bi ona to radila, odnosno kada ideale jednog društva ne bi u značajnog mjeri negirala.
Ili kada već to radi, da nastavnik jasno ukaže na ta tada - nažalost i danas - prisutna nazadna razmišljanja. Sumnjam da se o tome vodi računa.
Imas pogresnu predstavu o knjizevnosti.
Procitaj Lord of the Flies i javi mi sta si zakljucio. I onda mozemo diskutovati kako analizirati to djelo.
Ili Slaughterhouse-Five. :)
PreWiBa

#1059 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 29/04/2023 22:43
sehohari wrote: 29/04/2023 22:35 Razumijem na šta alaudiraš - prikazivanje različitih epoha.

Imas pogresnu predstavu o knjizevnosti.
Procitaj Lord of the Flies i javi mi sta si zakljucio. I onda mozemo diskutovati kako analizirati to djelo.
Ili Slaughterhouse-Five. :)
Da znaš šta je književnost, znala bi da u literaturi nikad nema pogrešnih tumačenja, samo loše obrazloženih :mrgreen:
John Cleese

#1060 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

sehohari wrote: 29/04/2023 22:26 Iskreno rečeno, moram priznati da sam zbog manjka vremena u "dovoljnom" broju samo Andrića čitao, kada su spomenuti pisci u pitanju. Tako da se kod drugih ne bih usudio dati mišljenje.

Pa dovoljno je da procitas djelo da bi o tom konkretnom djelu stekao nekakav dojam, nesto dozivio ili nesto zakljucio ili sta vec, ovisno o tome kako citateljski funkcioniras :D

I nije iskljuciva svrha knjizevnosti da bude "edukativna" (mada ima i takvih pisanija koja, eto, spadaju u knjizevnost - socrealizam u cjelosti, na primjer) - ako bi to bio kriterij, onda kompletni knjizevni pravci uopce ne bi dosli u obzir.
Last edited by John Cleese on 29/04/2023 22:51, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#1061 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Bloo »

sehohari wrote: 29/04/2023 22:45 Da znaš šta je književnost, znala bi da u literaturi nikad nema pogrešnih tumačenja, samo loše obrazloženih
Mda. To je bio izgovor onih što obnove godinu na mom fakultetu ili se provale na predavanju. :D
PreWiBa

#1062 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 29/04/2023 22:51
sehohari wrote: 29/04/2023 22:45 Da znaš šta je književnost, znala bi da u literaturi nikad nema pogrešnih tumačenja, samo loše obrazloženih
Mda. To je bio izgovor onih što obnove godinu na mom fakultetu ili se provale na predavanju. :D
Ne znam, to je moj profesor vazda volio reći. Ja sam iz književnosti vazda imao 5, maturirao na njoj :mrgreen:
John Cleese

#1063 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

sehohari wrote: 29/04/2023 22:55

Ne znam, to je moj profesor vazda volio reći. Ja sam iz književnosti vazda imao 5, maturirao na njoj :mrgreen:
Na cemu konkretno, ako nije tajna? :D
sikstinajn

#1064 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by sikstinajn »

Andrić ....ne znam
pročito sam sve od njega i tražio sam i više ali nema.
umro čovjek.

treba ga dati djeci i omladini na uvid uz objašnjenje a to je posao prosvjetnih radnika.

ovaj...tekstopisac za guslare...Njegoš.
imamo dovoljno domaćih fašista, ne trebamo ih i uvoziti.
goni!

istraga poturica?

ko je poturica?

to sam ja....kad se pogase svjetla.

:D
John Cleese

#1065 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

Ja bih u plan i program uvrstio onu tvoju kratku pricu o stolaru, ozbiljno :D
Škobo Habu

#1066 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Škobo Habu »

John Cleese wrote: 29/04/2023 21:54
Škobo Habu wrote: 29/04/2023 21:24

Možda ja ne znam razliku između jezika i pisma, kako ti veliš uz cerek, ali vrlo dobro znam šta sam mislio kada sam spomenu prevod.
Spoiler
Show
To ću ti plastično i dokazati:

Image

Da bi se sa tobom nastavila neka dalja smislena rasprava prvo moraš znati šta Andrić, u svojoj disertaciji, smatra narodnim jezikom, i uopšte duhovnom kulturom kod Južni Slovena.

Istina, Andrić u svom "znastvenom" radu nigdje ne napada Islam, već otomansku upravu i tradiciju, odnosno kompletan upravni sistem, zbog tavorenja Južnih Slovena u mraku i njihovoj zapuštenosti. Jednom riječju, bez Otomana, ovdje bi humanizam i renesansa započeli kad i u Zapadnoj Evropi. Godinama kasnije, upravo će Andrić dobiti Nobela za književnost, gradeći priču oko mosta, kojem se nesebično divio, a koji je, zapravo, djelo te iste orijentalne tradicije i kulture koju je, u svojoj mladosti, grdio zbog mraka koje je donjela na ove prostore. To je jedan od tzv. andrićevskih paradoksa.
Bosko, ja ne mogu znati sta ti mislis - znam sta pises :D
A vidis i sam sta si u prethodnim postovima pisao i ako cemo o smislenosti - nema smisla o tome dalje beskrajno pisati :D

Raduje me da si nesto ovom prilikom i naucio, makar nekakve evidentne koristi ima od ovog piskaranja, a trebalo bi to i tebe radovati, umjesto da bespotrebno negodujes.
Pobogu, valjda je to poenta života da svaki dan učiš ili ponavljaš već zaboravljeno?

No, moje neznanje je najmanji problem, jer će se obiti o glavu meni.

I Andrićeva disertacija vrvi neznanjem, površnošću, predrasudama, pa ga ljudi opet doživljavaju kao neprevaziđenog virtuoza pisane riječi.
PreWiBa

#1067 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by PreWiBa »

John Cleese wrote: 29/04/2023 23:00

Ima tome već podosta godina, ne sjećam se više tačno, znam da je se radilo o poprilično novoj knjizi... pišem ti kad se budem sjetio...
Bloo
Globalna šefica

#1068 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Bloo »

Maturirala sam i ja iz fizike, tema astrofizika, pa nisam na odredenim temama. :D
PreWiBa

#1069 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 29/04/2023 23:51

Maturirala sam i ja iz fizike, tema astrofizika, pa nisam na odredenim temama. :D
Samo sam htio reći da mi ta rečenica nikad nije služila kao izgovor.

I ja sam književnost ipak imao iz ljubavi prema pisanoj riječi :kiss:
piupiu

#1070 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by piupiu »

_BataZiv_0809 wrote: 29/04/2023 17:24
piupiu wrote: 28/04/2023 11:43

Mislim da je to oko kopije pisma davno apsolvirano i na ovoj temi, a i šire. Ako se dobro sjećam, iz biblioteka u Freiburgu su odgovorili da ne posjeduju kopiju takvog pisma.
Sa ovim Friburgom/Frajburgom je haznadar smarao pa ga je Nihilo nagazao. Ocigledno se i Kanadjanin napaja istom pseudoliteraturom.
Pa eto ti na prethodnoj strani link na tekst Nenada Veličkovića u "Školegijumu". Oni su išli tragom tom pisma i ustanovili da niko ne posjeduje ni kopiju, ni original. A na onoj drugoj temi - "Ivo Andrić", smo takodje to pismo temeljito pretresli.
John Cleese

#1071 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by John Cleese »

sehohari wrote: 29/04/2023 23:33
John Cleese wrote: 29/04/2023 23:00

Ima tome već podosta godina, ne sjećam se više tačno, znam da je se radilo o poprilično novoj knjizi... pišem ti kad se budem sjetio...
Ma nije toliko bitno, nemoj se obavezivati - iz puke radoznalosti sam pitao :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1072 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by _BataZiv_0809 »

piupiu wrote: 30/04/2023 06:39
Pa eto ti na prethodnoj strani link na tekst Nenada Veličkovića u "Školegijumu". Oni su išli tragom tom pisma i ustanovili da niko ne posjeduje ni kopiju, ni original. A na onoj drugoj temi - "Ivo Andrić", smo takodje to pismo temeljito pretresli.
Nihilo je cak problematizirao koji je grad u pitanju Freiburg ili Friburg, ni to nisu znali odgovoriti sljedbenici Muhsina Rizvica :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1073 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by _BataZiv_0809 »

Škobo Habu wrote: 29/04/2023 21:48
Bodkin wrote: 29/04/2023 21:29 Cuj dokazati zasto jedini nobelovsc treba ostati u programu :D
Nobelovci su svetci u čiji se moral ne smije sumnjati?

Koliko je samo genijalnih pisaca koji nisu dobili nagradu?

I Obama je nobelovac, i Kissinger, također.

Mislim da je akademija čak nominovala i Staljina 1948. godine.
Nobelovu nagradu za mir dodjeljuje druga akademija u skroz drugoj drzavi, pobogu si brate :D
Ludzak

#1074 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Ludzak »

Vidim ja, još malo pa će se turska i arapska književna djela proučavati u školama. Šta će meni Andrić iz Travnika u Bosni? Bruka za obrazovanje
Škobo Habu

#1075 Re: Treba li izbaciti Andrića i Njegoša iz školskih programa ?

Post by Škobo Habu »

_BataZiv_0809 wrote: 30/04/2023 11:04

Nobelovu nagradu za mir dodjeljuje druga akademija u skroz drugoj drzavi, pobogu si brate :D
To znači da dobitnici nisu nobelovci? :D :D :-)
Post Reply