Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#6351 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 29/04/2023 18:21
elcaliente wrote: 29/04/2023 16:10
Sa 70 godina starosti kada ostvaris pravo na penziju gledas gdje imas dobar doktor, staracki dom i gdje su ti djeca.
Ostale stvar nemaju toliki prioritet.
Eh sada jedino da BiH napravi vrhunske starcke domove pa da se mozda tu nesto pokusa uraditi ali problem je taj da su djeca i unucad u Detschland i oni ce doci mozda jednom u dvije godine na 10 dana.
Ne baš.

Stariji ljudi se većinom vraćaju u rodno mjesto, tako je sa svim migracionim grupama. Koliko god imali potrebu za ovim drugim stvarima, ljudi sa godinama sve više teže da budu u poznatoj okolini.
Pa ako je negdje proveo 30-40 godina, vjerovatno se navikao na to mjesto. Pogotovo ako su mu djeca i unuci tu, tesko ih je pokrenuti.
skafiskafsnjak

#6352 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 29/04/2023 16:10
Sa 70 godina starosti kada ostvaris pravo na penziju gledas gdje imas dobar doktor, staracki dom i gdje su ti djeca.
Ostale stvar nemaju toliki prioritet.
Eh sada jedino da BiH napravi vrhunske starcke domove pa da se mozda tu nesto pokusa uraditi ali problem je taj da su djeca i unucad u Detschland i oni ce doci mozda jednom u dvije godine na 10 dana.
Ne baš.

Stariji ljudi se većinom vraćaju u rodno mjesto, tako je sa svim migracionim grupama. Koliko god imali potrebu za ovim drugim stvarima, ljudi sa godinama sve više teže da budu u poznatoj okolini.
Zasto ovo kazes ? Jel imas primjere ili onako?
Ja vise ljudi znam koji su ostali vani nego sto su se vratili. Jedino mozda u penziji malo vise u BiH dolaze, ali malo ko se vrati za stalno
Optimus09

#6353 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

Ja govorim za generaciju poslije mene.Djeca koja se rode u Njemackoj vrlo tesko da ce se vratiti u BiH,kao mladi ili u penziji.
Mene ceka staracki dom jer cu vjerovatno i ostariti sam :mrgreen:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#6354 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

skafiskafsnjak wrote: 29/04/2023 20:16

Ne baš.

Ja vise ljudi znam koji su ostali vani nego sto su se vratili. Jedino mozda u penziji malo vise u BiH dolaze, ali malo ko se vrati za stalno
Da, imam dosta primjera.

Ovi sto su po Svedskoj i Danskoj su najvise kasnije u Bosni, zbog dobrih primanja.
Mozda zbog papira gore budu 2-3 mjeseca godisnje, ali to je sve.
Dope_Man

#6355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Postotak toh koji se vrate sigurno nije prevelik, a i to su samo ljudi koji su otisli originalno. Njihova djeca nece imati nikakvu potrebu da se vrate u "rodnu grudu" jer im je rodna gruda Austrija, Njemacka itd. Tako da nije neka strategija ocekivati da ce se djuturumi od 65-70 godina vracati da potrose zadnjih 10tak godinaa zivota u BiH.
elcaliente

#6356 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Zamisljam covjeka koji je radio i zivio zadnjih 30 godina u Stuttgartu i tamo ima svog doktora koji mu prati dijabetis i par srcanih mana zadnjih 10 godina i onda se taj covjek vraca za 70 godina u Brezu ili selo pored Breze da bude u tim godinama na rodnoj grudi i trazi nekog doktora u Sarajevu, moleci nekoga da ga vozi tom doktoru 4 puta mjesecno najmanje.
PreWiBa

#6357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 29/04/2023 21:10 Zamisljam covjeka koji je radio i zivio zadnjih 30 godina u Stuttgartu i tamo ima svog doktora koji mu prati dijabetis i par srcanih mana zadnjih 10 godina i onda se taj covjek vraca za 70 godina u Brezu ili selo pored Breze da bude u tim godinama na rodnoj grudi i trazi nekog doktora u Sarajevu, moleci nekoga da ga vozi tom doktoru 4 puta mjesecno najmanje.
Pa imas i jedno i drugo.

Kod Turaka je to najizrazenije.
ZoomZoomKiwi

#6358 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Rugafet wrote: 29/04/2023 19:53 Jbg danas konto malo se opustit uz Zvezde granda, malo kakve meze u rakiju kad ono šefica sinoć zove de živ bio bil nešto danas završio $400 dobiješ, a reko ajd hoću yebaji ga ne možeš ništa planirat danas
Sranje. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6359 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Jeftina radna snaga :D
elcaliente

#6360 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 29/04/2023 21:14
elcaliente wrote: 29/04/2023 21:10 Zamisljam covjeka koji je radio i zivio zadnjih 30 godina u Stuttgartu i tamo ima svog doktora koji mu prati dijabetis i par srcanih mana zadnjih 10 godina i onda se taj covjek vraca za 70 godina u Brezu ili selo pored Breze da bude u tim godinama na rodnoj grudi i trazi nekog doktora u Sarajevu, moleci nekoga da ga vozi tom doktoru 4 puta mjesecno najmanje.
Pa imas i jedno i drugo.

Ma Bosanci ili ex yu to slabo furaju.
Evo pogledaj po Minhenu koliko ima nasih udruzenja za te starije ljude, gdje se druze.
Ne vracaju se nego ostaju ovdje, pogotovo ove geneacije koje su dosle 70-80 godina.
I pogledaj groblja u Minhenu, puno nasih imena.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ti Bosne nisi vidio decenijama
PreWiBa

#6362 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

elcaliente wrote: 29/04/2023 21:20
sehohari wrote: 29/04/2023 21:14

Pa imas i jedno i drugo.

Evo pogledaj po Minhenu koliko ima nasih udruzenja za te starije ljude, gdje se druze.
Ne vracaju se nego ostaju ovdje, pogotovo ove geneacije koje su dosle 70-80 godina.
Znam, i žalosno je da se tu ništa radi.

Ne znam, ja ovdje u Vestfaliji imam drugačija iskustva, i ne bih mogao niti mene, roditelje, niti ljude iz okoline zamisliti da se ukopavaju u Njemačkoj - to za mene već spada u "gluho bilo".
elcaliente

#6363 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sehohari wrote: 29/04/2023 21:24
elcaliente wrote: 29/04/2023 21:20

Znam, i žalosno je da se tu ništa radi.

Ne znam, ja ovdje u Vestfaliji imam drugačija iskustva, i ne bih mogao niti mene, roditelje, niti ljude iz okoline zamisliti da se ukopavaju u Njemačkoj - to za mene već spada u "gluho bilo".
Sve je to i do ljudi.
Ima vjernika koji su toliko u vjeri da smatraju haram kada se mejt prevozi. Jer po Islamu gdje umres trebas se i ukopati.
Eh sada ako su mu djeca gore i unucad on u Bosni nema nikoga, samim tim i preseli u Njemackoj i tu se ukopa.
mali_balon

#6364 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Ma kakav povratak...imam u familiji napravili vikendice dodju od aprila do oktobra i nazad u dojcland...a u medjuvremenu odu koji puta nazad do doktora ..jbga wizair 20ojra....djeca nikako ne dolaze ima vec 20ak godina.....to su vise svabe nego jugovici

A upoznam lika u austriji izbjego u ratu i osto gore, iz okoline Prijedora, kad mu dirnes bakira i sda hoce da se tuce, ne da ni pedlja Bosne bakir jednin parvi patriota, napravio kucu u svom selu, ima vlastiti stan u austriji, on ce se vratiti da umre a djeci je izganjo austrijske papire, nemaju nase, kaze jos ce jedan stan drugom sinu kupiti, pa reko kome kuca u BiH, kaze meni dok ne umrem onda nek djeca prodaju....reko im da se ne vracaju ninza zivu glavu dole, upozno sam mu jednog sina jedva prica nas....
Naravno ima povratka, to su prve generacije i njih imq malo, druge generacije su vec asimilirane...ti nece ni dolazit u BiH kad im roditelji umru
HelaS

#6365 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by HelaS »

mali_balon wrote: 30/04/2023 10:27 Ma kakav povratak...imam u familiji napravili vikendice dodju od aprila do oktobra i nazad u dojcland...a u medjuvremenu odu koji puta nazad do doktora ..jbga wizair 20ojra....djeca nikako ne dolaze ima vec 20ak godina.....to su vise svabe nego jugovici

A upoznam lika u austriji izbjego u ratu i osto gore, iz okoline Prijedora, kad mu dirnes bakira i sda hoce da se tuce, ne da ni pedlja Bosne bakir jednin parvi patriota, napravio kucu u svom selu, ima vlastiti stan u austriji, on ce se vratiti da umre a djeci je izganjo austrijske papire, nemaju nase, kaze jos ce jedan stan drugom sinu kupiti, pa reko kome kuca u BiH, kaze meni dok ne umrem onda nek djeca prodaju....reko im da se ne vracaju ninza zivu glavu dole, upozno sam mu jednog sina jedva prica nas....
Naravno ima povratka, to su prve generacije i njih imq malo, druge generacije su vec asimilirane...ti nece ni dolazit u BiH kad im roditelji umru
Al' su im zato na forumima usta puna Bosne :-)
Blixen

#6366 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

mali_balon wrote: 30/04/2023 10:27kad mu dirnes bakira i sda hoce da se tuce
Pa to je zato što ga nije bakirova žena bez diplome liječila 🤣
mali_balon

#6367 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Blixen wrote: 30/04/2023 10:34
mali_balon wrote: 30/04/2023 10:27kad mu dirnes bakira i sda hoce da se tuce
Mos ti takvima sat vremena pricat, dzaba, nakir i sda su Bog otac majka....
Blixen

#6368 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

mali_balon wrote: 30/04/2023 10:36
Blixen wrote: 30/04/2023 10:34

Nisu više 🤣🤣🤣 ispušili ga na svim nivoima
Dope_Man

#6369 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

mali_balon wrote: 30/04/2023 10:27 druge generacije su vec asimilirane...ti nece ni dolazit u BiH kad im roditelji umru
Sto je i sasvim logicno. Rodis se u zemlji X, tu odrastes, prijatelji, skola, fakultet, ljubavi... cijeli zivot ti je tu i nemas nikakvih zivotnih iskustava zbog kojih bi neko zelio ici u zemlju Y iz koje su mu roditelji dosli u X. Uostalom, da je im je Y valjala ne bi roditelji ni dosli u X.

A taj kakirovac je idiot. Takvih ima nazalost, pa eno onaj najpoznatiji branitelj zelenih po drustvenim mrezama je neki lik iz Luksemburga cini mi se.
mali_balon

#6370 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Blixen wrote: 30/04/2023 10:38
mali_balon wrote: 30/04/2023 10:36

Nisu više 🤣🤣🤣 ispušili ga na svim nivoima
Znam, dzaba i to, tu neku zasljepljenost i zatucanost je tesko opisat...ima i ovdje takvih budala ali nekako mi ovdasnje idiote lakse shvatit....ali in u drugoj drzavi gdje mu nista je fali gdje moze da uporedi stvari....bakir mu sve u zivotu
mali_balon

#6371 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Dope_Man wrote: 30/04/2023 10:39
mali_balon wrote: 30/04/2023 10:27 druge generacije su vec asimilirane...ti nece ni dolazit u BiH kad im roditelji umru
Sto je i sasvim logicno. Rodis se u zemlji X, tu odrastes, prijatelji, skola, fakultet, ljubavi... cijeli zivot ti je tu i nemas nikakvih zivotnih iskustava zbog kojih bi neko zelio ici u zemlju Y iz koje su mu roditelji dosli u X. Uostalom, da je im je Y valjala ne bi roditelji ni dosli u X.

A taj kakirovac je idiot. Takvih ima nazalost, pa eno onaj najpoznatiji branitelj zelenih po drustvenim mrezama je neki lik iz Luksemburga cini mi se.
Pa to je logicno nije to nista cudno....mislim neces na osnovu roditeljske nostalgije ti graditi svoj zivot....nema od tog hajra....

Ja svim kazem, koji hoce da odu, ako ces otici zaboravi Bosnu i sve resurse i zivce preusmjeri na novi zivot, ako ti budes dusom i srcem u bosni a glavom u njemackoj samo ces se patiti i bolje ne idi
konami666

#6372 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

skafiskafsnjak wrote: 29/04/2023 20:16

Ne baš.

Za stalno se vraćaju u rodno mjesto uglavnom oni koji su vani živjeli na socijali, tipa izbjeglice koje se nisu integrirale dok oni koji su se “snašli”, kako vole reci ovdje na topicu, njihova djeca i unučad su vani i oni uglavnom dodju u Bosnu na kraći vremenski period. Međutim, određeni broj tih ljudi kupi nesto na jadranu ili je kupila nesto na jadranu još prije 10-15 godina i tu planira provoditi ljeta. Razlog je uglavnom nesigurnost u Bosni a Hrvatska je u NATO i EU tako da se ne moraju zajebavati oko papira koliko bi morali u Bosni ako nemaju dva pasoša.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6373 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

mali_balon wrote: 30/04/2023 10:27 Ma kakav povratak...imam u familiji napravili vikendice dodju od aprila do oktobra i nazad u dojcland...
Od aprila do oktobra je pola godine. Tako da to nije zanemarivo.
mali_balon

#6374 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

_BataZiv_0809 wrote: 30/04/2023 12:24
mali_balon wrote: 30/04/2023 10:27 Ma kakav povratak...imam u familiji napravili vikendice dodju od aprila do oktobra i nazad u dojcland...
Pa nije, ali se opet vracaju nazad preko zime, i u tih 6mjeseci ako treba doktoru ili rijesavati bilo sta ide se nazad avionom za 20 30 eura....ovdje je minimum zajebancija sa sistemom...uziva se u prirodi i rahatluku trosi njemacka peMzija.....a u zimu se vraca u sigurnost otadzbine njemacke
Povratak racunam stalni boravak u BiH i jebada sa naism sistemom
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6375 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

mali_balon wrote: 30/04/2023 13:00
_BataZiv_0809 wrote: 30/04/2023 12:24

Pa nije, ali se opet vracaju nazad preko zime, i u tih 6mjeseci ako treba doktoru ili rijesavati bilo sta ide se nazad avionom za 20 30 eura....ovdje je minimum zajebancija sa sistemom...uziva se u prirodi i rahatluku trosi njemacka peMzija.....a u zimu se vraca u sigurnost otadzbine njemacke
Povratak racunam stalni boravak u BiH i jebada sa naism sistemom
Ali 6 mjeseci u Bosni trose ojre, a ne trose zdravstveni sistem, kuzis?
Post Reply