Ukrajina

Bernardinac

#157876 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

https://www.thedrive.com/the-war-zone/t ... in-in-ohio

Zanimljivo. Naštancali amerii.
Fol bi bio da izgledaju ko lažnjaci a budu pravi. 😂
istra_hr

#157877 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

Bernardinac wrote: 28/04/2023 13:05 https://www.thedrive.com/the-war-zone/t ... in-in-ohio

Zanimljivo. Naštancali amerii.
Fol bi bio da izgledaju ko lažnjaci a budu pravi. 😂
:D .. Slično radili zapadni saveznici prije D day-a, iskrcavanja u Normandiji
Povijest se ponavlja...Image
agent_zero

#157878 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Rusofašistički genocidni zločinci!

madner

#157879 Re: Ukrajina

Post by madner »

512MB wrote: 28/04/2023 13:02 @madner

Prije par mjeseci sam ti dao sneak preview, iako nisam smio. Sad je javno. EAP je vec od Jula 2022 u Ukraini na testiranju.

Vidio sam ja prije par sedmica. Nisam znao da aktivno koriste.

Ja sam tu uz Muska, veliki je rizik.
Čitalac

#157880 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Zbog problema sa mobilizacijom, Zelenski je preporučio Zalužnom zanimljiv potez, prenosi ministar Reznikov.
„Pozadinski vojni komiteti iz mobilizacionih centara biće upućeni na front, a ranjeni borci biće smješteni na njihova mjesta. To je preporuka predsjednika generalu Zalužnom. Ogromnu većinu vojnih komiteta koji već duže vrijeme sjede u pozadini, treba poslati kao vojnike na prvu liniju fronta. Na njihova mjesta treba poslati vojnike koji su ranjeni i koji, između ostalog, znaju kako da pravilno obave poslove na realizaciji mobilizacijskih potreba“, kaže Reznikov.
512MB

#157881 Re: Ukrajina

Post by 512MB »

madner wrote: 28/04/2023 13:25
512MB wrote: 28/04/2023 13:02 @madner

Prije par mjeseci sam ti dao sneak preview, iako nisam smio. Sad je javno. EAP je vec od Jula 2022 u Ukraini na testiranju.

Vidio sam ja prije par sedmica. Nisam znao da aktivno koriste.

Ja sam tu uz Muska, veliki je rizik.
Rizik da, za one preko nišana.

Sljedeća faza uvezivanje sa autonomnim vozilima/letjelicama. Rat u Ukrajini će do tad biti već gotov. Ali možda Kinezi u bitci za Taiwan budu pokusni kunići...
splinter

#157882 Re: Ukrajina

Post by splinter »

Auuu bruke. Đećeš na Geparda s Lancetom
Bernardinac

#157883 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

splinter wrote: 28/04/2023 14:07

Čudne slike i dešavanja zadnjih dana oko ovih PVO.
Pitanje je šta ovaj gepard radi na otvorenom i spuštenih gaća?
Pravilo je da u njemu boravi posada 24h na dan i da se rotira. Ovaj je pokvaren i napušten ili je neki drveni model od slavonske hrastovine :mrgreen:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#157884 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

haubica_i_to_teshka wrote: 28/04/2023 12:26
laserShow wrote: 28/04/2023 09:06

Jest da cu ispasti opet crna ovca od ptspovaca i bubica, ali za forumski stenogram :D moram da navedem da fotografija covjeka koji prima nagradu od zelenskog je iz aprila 2022. Ista je vec javno objavljena i kao takva dostupna na internetu. Preuzeta, blurovana i postana ovdje.

Mozda je to zaista on na fotografiji, mozda je neko iz tima. Ne zelim polemisati, ali moradoh komentarisati da je iz APRILA 2022 i da je javno dostupna na netu.

I istrazitelj tudjih identiteta, je l’ zavrshena istraga, saznao ime i prezime, ili da ti dam jos malo vremene? Ne znam, zasto te interesuje moj identitet(!?) jer da si nesto drugo imao na umu ne bi ptretrazivao foto po netu nego bio konkretan i pitao.
dugo sam na forumu da bih tako naivno “pao” na fotografiju
illi mislis da nisam znao kako ce biti gpretrage po netu (a nije bilo tesk trazitio po zelenskom jell) da ce se sve zivo “prevrat”, traziti….istrazivatii bio sam u pravu je l’ tako?Ako jel akse nisam bio, sve sam izmislio. Zavreno.
p.s. nije ovo prvi put, da me pokusaju identifikovati imam ja ovih “situacija” josh od vremena ‘wikipedije “i “shekspira”, ovi stariji forumasi znaju o cemu pisem.
uzivaj.
druže...samo na foe troprstaše
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#157885 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Čitalac

#157886 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Putin je danas pooštrio krivični zakon, za špijunažu i veleizdaju kazna sada može biti i doživotni zatvor.
Za špijunažu, davanje strancima podataka koji predstavljaju državnu tajnu, prelazak na stranu neprijatelja ili pružanje finansijske, logističke, savjetodavne ili druge pomoći u aktivnostima usmjerenim protiv Rusije, lice može biti kažnjeno doživotnim zatvorom. Ranije su ovi zločini bili kažnjivi kaznom zatvora do 20 godina sa novčanom kaznom do 500 hiljada rubalja.
Osim toga, šef države potpisao je ukaz o pooštravanju krivične odgovornosti za sabotaže i terorizam. Prema dokumentu, od sada je za organizovanje sabotaže zaprijećena kazna do 20 godina zatvora umjesto 15.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#157887 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#157888 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Specijal N1: “Zelenski ce predložiti sporazum: Granice da se vrate na 1991.”

N1 SPECIJAL Autor Ika Ferrer Gotić 27. apr 2023 21:59

Image
Ruska invazija na Ukrajinu ulazi u 428. dan. Ukrajinska vojska nastavlja pružati otpor na istoku i jugu.

Prva 24 sata dugo očekivane protuofanzive Ukrajine mogla bi biti najduži dan za ukrajinske oružane snage od početka rata.

U specijalu N1 odveli smo vas na prve linije odbrane ukrajinske vojske, sada već Zapadom potpomognute vojne sile.

Analizirali smo zločine počinjene nad civilnim stanovništvom, govorili o sankcijama Zapada prema Rusiji, ali i prijetnjama nuklearnim ratom.

Ekskluzivni gosti specijalne emisije o ratu u Ukrajini bili su nekadašnja američka novinarka, danas vojnik u oružanim snagama Ukrajine; Sarah Ashton-Cirillo.
S nama iz Kijeva je bio i CNN-ov Nic Robertson.

Kako izgleda Ukrajina sa prvih linija odbrane?

Pogledajte u specijalu N1 sa Ikom Ferrer Gotić.
Hame_

#157889 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

geralt

#157890 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Rusi smatraju da su ukrajinski samoubilacki dronovi 3-6 mjeseci ispred njihovih, i da ce njihova masovna upotreba tek da uslijedi:

Image
geralt

#157891 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Bernardinac wrote: 28/04/2023 14:41
splinter wrote: 28/04/2023 14:07

Čudne slike i dešavanja zadnjih dana oko ovih PVO.
Pitanje je šta ovaj gepard radi na otvorenom i spuštenih gaća?
Pravilo je da u njemu boravi posada 24h na dan i da se rotira. Ovaj je pokvaren i napušten ili je neki drveni model od slavonske hrastovine :mrgreen:
Realno, snimak je poprilicna bruka za Ukrajince, nebitno sto je Gepard prezivio. Ne vjerujem ni da je pokvaren ni da je maketa. Nisu smjeli dopustiti da ih uhvate na otvorenom sa ugasenim radarom.
Čitalac

#157892 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ukrajina je danas primila novi američki grant u iznosu od 1,2 milijarde dolara. Novac će biti iskorišćen za isplatu penzija i ličnih dohodaka državnim službenicima. Od početka agresije, SAD su u vidu grantova Kijevu poslale 16,7 milijardi dolara.
Hame_

#157893 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

:run:
zigzag

#157894 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ovaj treći snimak na poziciji Kiklop je razočaravajući.
Imaju dva drona iznad tranšeja ali izgleda vojnici nemaju uvid u kretanje po tranšejima niti dolazak rusa prema njima.
Poginu im čovjek bezveze. Da su imali bolju pripremu uzeli bi rov bez problema. Ako već udaraju na rov onda valjda idu dvije tri rpg rakete u njega. Ovi nešto sa ručnim bombama pokušavaju.
geralt

#157895 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Potop ruskog oklopa kod Nevelske. Ujedno i demonstracija ukrajinskih dronova-kamikaza, @karanana

karanana

#157896 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Odlicno.
CrveniKuk

#157897 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Dobra vijest. U Ukrajini se već nalaze i koriste 19 Cezara koje su poslali Danci.
Čitalac

#157898 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

General Rajmund Andrzejczak, glavnokomandujući poljske armije, po pravilu je vrlo oprezan i često šalje različita upozorenja o ratu u Ukrajini. Tako je bilo i danas, tokom debate pri tamošnjoj Agenciji za nacionalnu sigurnost. Situacija nije dobra, kaže Andrzejczak.
Prosuđujem sigurnosnu situaciju kao veoma lošu, veoma opasnu za Poljake. Rat je bio i jeste politika, a u svojim determinantama ima fundamentalni niz ekonomskih faktora: finansije, infrastrukturna pitanja, socijalna pitanja, tehnologiju, proizvodnju hrane i čitav niz problema koji se moraju postaviti na mjesto kako bismo shvatili ovaj rat.
Kada gledam na rat u Ukrajini, vidim ga kroz ta politička sočiva. Nažalost, ne izgleda dobro. Kratkoročno, kroz jednu do dvije godine, nema naznaka da će Rusiji ponestati novca za rat. Finansijski instrumenti koje je imala prije rata, dinamika potrošnje i djelotvornost sankcija ili cjelokupna ekonomska situacija, ukazuju na to da će Rusija imati novca za rat. Ukrajina, s druge strane, ima velike finansijske probleme. Znamo koliko im treba mjesečno. Znamo kolika je američka pomoć i pomoć cijelog civilizovanog Zapada. Znamo i kolika je poljska pomoć u ovoj oblasti jer smo drugi donator i vjerovatno bi trebali biti značajan inspirator drugima. Kada se radi o finansijskoj oblasti, sukob je danas, nažalost, na štetu Ukrajine.
U bliskoj budućnosti nema naznaka da će se Ukrajinci koji su pobjegli od rata vratiti kućama i započeti proces obnove zemlje. Julski samit NATO-a u Vilniusu biće sami vrhunac našeg kredibiliteta, ne samo NATO-a, već i cijelog Zapada. Ako zakasnimo, ako ne iskoristimo ovu priliku i ne pokažemo odlučnost, nećemo dati Ukrajini šansu da izgradi svoju sigurnu budućnost", naglasio je on.
Upitan da li zapadni lideri shvataju da je Ukrajina još daleko od pobjede u ratu sa Rusijom, Andrzejczak je odgovorio da je "neuljepšana procjena za većinu i dalje šok i iznenađenje".
- Kao vojnik, dužan sam da predstavim najnepovoljniju i najtežu opciju, dajući prostor svima koji mogu i trebalo bi da pomognu Ukrajini...Jednostavno, nemamo municije. Industrija nije spremna ne samo da pošalje opremu u Ukrajinu, već i da dopuni naše zalihe, kojih je sve manje. To se mora prenijeti svima i na svim forumima gdje god je to moguće, bez anestezije, što i činim - rekao je Andrzejczak.
madner

#157899 Re: Ukrajina

Post by madner »

Posada Geparda je prezivjela, ali on ce morati na remont.

Ispade da je cijela baterija PVO unistena.

Inace Rusi u zadnje vrijeme nesto puno PVO ganjaju, radare i lansere.
drug_profi

#157900 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Pa eto da se slozim sa Vukom. I ja sam isto govorio da je Rusija pustila Srbe niz vodu jer nakon njihove agresije vise nije moguce da se dozvoli da Srbi izvedu nesto sto bi prosirilo postojece granice Srbije.
Post Reply