Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
_BataZiv_0809 wrote: ↑26/04/2023 18:46
Kupovat krseve ovdje i tushit ih u Turskoj kao ideja za biznis?
Neko bi se vec sjetio
Veliki su troskovi uvoza, carine, poreza. Ja sam bio 2015te a i tada je vecini vlastito auto bilo nedostizno. Dva ili vise auta u porodici skoro nepostojeci. Kad sam im pricao koliko kostaju auta po Europi, pa cak i u BiH, nisu mogli vjerovat. Punto 10000 eura. Toliko punto mk2 nije bio ni nov
P.S. ovaj sa fotke je 34 tablica, znaci Istanbul
_BataZiv_0809 wrote: ↑26/04/2023 18:46
Kupovat krseve ovdje i tushit ih u Turskoj kao ideja za biznis?
Neko bi se vec sjetio
Veliki su troskovi uvoza, carine, poreza. Ja sam bio 2015te a i tada je vecini vlastito auto bilo nedostizno. Dva ili vise auta u porodici skoro nepostojeci. Kad sam im pricao koliko kostaju auta po Europi, pa cak i u BiH, nisu mogli vjerovat. Punto 10000 eura. Toliko punto mk2 nije bio ni nov
Da, od 40000 KM za 1.4 Fire Sedan do 81000 KM za 1.5 Hybrid SW Cross.
Ali sve na stranu, mjesečno se u Tur proda 100.000 do 110.000 novih putničkih automobila (103.000 u martu 2023).
Jedan od najprodavnijih uvoznih modela Opel Moka 1.2 THP je od 90.000 KM
Kamate na auto kredite su povoljne, 2-3%
Izvozno orjentisane firme imaju i bolje kamate. Naša firma u Turskoj je dobila auta sa kamatom od 1% (VW i Škoda su u pitanju pa je to kao sigurica). Za izvozno orjentisane firme nema bolje poslovne klime u Evropi trenutno. Još kada su ulazne sirovine njihove.
KV radnik nekako će sa porodicom skupiti za Fiorina Premi, Renault Talianta i sl.
Doktor i inžinjer bez većih problema kupi/renta Tiguana, 3008 i sl
Last edited by ElRe on 26/04/2023 19:53, edited 1 time in total.
ma u turskoj su uzasno skupa polovna vozila.
Ljudi kupuju vozila da sacuvaju vrijednost svojih para, bar su tako masovno radili kad je lira potonula.
Kod njih imas brdo automehanicarskih radnji, i svega vezano za auta.
Realno nasi pojma nemaju sto se VAG tice sta turci rade. + Kod njih svega ima od vw, do hondi, itd.
Last edited by kabal1337 on 26/04/2023 20:03, edited 1 time in total.
Turkey Raises New Car Taxes From Between 60-160% To 80-220% To Discourage Imports
....tako da te ceka Reno ili Fiat koji tamo imaju fabrike ili njihov Togg ako izbace neke modele za siroke narodne mase. Kad sam bio 2015te, vrtila se prica o aktivaciji domace autoindustrije i blizu 100 modela putnickog i teretnog saobracaja, buseva i nekakvih minibuseva. Evo nas, 8 godina kasnije, Togg izbacio jedan model.
sime_cipol wrote: ↑26/04/2023 23:13
Danas sam vidio neki MG, nazad Pise awd i 3.0T, ali nigdje na internetu da nadjem koji model ima takav motor
SUV je u pitanju.