Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- skafiskafsnjak
- skafiskafsnjak
#6102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma nije to poenta bila ... al nebitno.Blixen wrote: ↑26/04/2023 08:29sjecam se 2014, mi u Brazilu na plazi, Pape selektor![]()
pijemo pive, a oko nas par hiljada "BH guzicoperaca"iz Danske, Holandije, Norveske itd
sve go kokuz![]()
![]()
toksicnoj osobi ne mozes dokazati, da nisu svi u kategoriji low paid jobs
dijaspora = guzicoperaci i tacka
to je jedini nacin da neki preguraju svoj mizerni dan
i ne znam zasto jos pokusavas
Forumski strucnjaci bolje znaju od mene s kim se ja druzim....
- Didier
#6103 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo spuštam loptu, mada nisam siguran kako će završiti na kraju.melac wrote: ↑26/04/2023 00:39Da je mogla dobiti posao imali bismo, i da ja jos nisam dobio otkaz, sve bismo imali. Ali eto nije islo, ali isto tako nisam imao ni nade da ce biti bolje.
I Svedska uopce nije ruzna, a ni jezik, cak sta vise ljepsi je od naseg, melodicniji, nama cudan jer ima vise vokala, ali generalno nije uopce ruzan kao Njemacki recimo. Gradovi su tako-tako, svaki isti. Svedjani nisu hladni, ni najmanje, samo bolje kontroliraju svoje emocije, ali hladni jok.
Zima je sasvim u redu, nije strasno, daplacem nama bas odgovara, zeni jos vise jer ne podnosi vrucine ni pod razno. Samo jos snow scooter da nabavimo i sve superi 5-6 dzukela minimum.
A vidi ti komentara molim te lijepo, zivis u Sarajevu a svedski gradovi ti ruzni. Mislim znam da volis Sarajevo, ali bas Sarajlije ne bi trebali drugim predbacivati kako su im gradovi ruzni.
Šta hoćeš reći, da je Sarajevo ružno? Prvi put u životu čujem takvo što, ali hajde ljepota je u oku posmatrača. Grad s austrougarskom, turskom i jugoslovenskom gradnjom, okružen planinama, teško može biti ružan.
Nisam skontao odakle si, moguće da u tvom gradu stvarno nije bilo posla, ali ja fakat ne razumijem kad mi neko kaže "nema posla". Pa uvijek ima nešto da se čisti, negdje da se vozi, negdje da se konobariše... Ne znam kako je u manjim gradovima, ali znam da bi u Sarajevu mene posao našao, nikad nisam morao ni tražiti. Pa eno kamiondžije bez dvije milje eura neće da pričaju uopšte, položi se C kategorija, i fino kao gospodin doneseš kući neki novac.
Kad dvoje radi bilo šta u Sarajevu, danas mogu zaraditi tri hiljade maraka. Istina, ne može se uvijek kupiti stan zbog loših ugovora, i to je prilično bezveze, ali većina ljudi koji odu u Njemačku nikad ni ne kupe svoju nekretninu, nego bukvalno rade za platu, i ništa drugo, daleko of familije, prijatelja, itd. Ti si još odabrao groznu klimu i rad na građevini, meni je to horor. Ni meni nije smetala kiša u Antwerpenu i Rotterdamu, ali nakon nekoliko godina shvatiš da imaš manjak D vitamina, da sunca ne vidiš po sedam - osam mjeseci. Ali dobro, doći će to, frišak si.
Fakat ne vidim po čemu si dobio nešto što nisi mogao u Sarajevu. Pa radije bih otišao u Dubrovnik ili Istru raditi u turizmu, barem bih bio na moru, i bliže kući, a para bi bilo možda i više.
Last edited by Didier on 26/04/2023 08:48, edited 1 time in total.
- Blixen
#6104 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
glavni grad suplje price na dunjaluku je Sarajevoskafiskafsnjak wrote: ↑26/04/2023 08:50 .... veliki gazda, okruzen prijateljima, biznismen ciji radnici kupuju stanove po Sarajevu i slicno.
to upamti
- skafiskafsnjak
#6105 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ljudi stoje u redu da piju kafu s njimBlixen wrote: ↑26/04/2023 08:59glavni grad suplje price na dunjaluku je Sarajevoskafiskafsnjak wrote: ↑26/04/2023 08:50 .... veliki gazda, okruzen prijateljima, biznismen ciji radnici kupuju stanove po Sarajevu i slicno.![]()
to upamti
Neshto kao ispred njemacke ambasade Sarajevo .... samo tri puta duzi
- madner
#6106 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Stockholm je preljep. Najljepsi je kada se vidi i nije mrak, od Maja do Septembra. 
- Blixen
- madner
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- skafiskafsnjak
#6111 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da da. Ali ogromna je razlika sta se u tom periodu udise u Stokholmu, a sta u Sarajevu
- madner
#6112 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Samo da ima snjega i nema boljeg grada do Garmisa.
-
konami666
#6113 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni npr uopste ne smetaju zime u skandinaviji, jeste mračno ali to je od novembra do aprila. A i ako mi dopizdi onda mi je sekund posla skoknuti do Spanije ili Italije a ako hoću mogu i dalje. Imam 33 dana plaćenog godišnjeg plus sto imam slobodu na poslu raditi odakle hoću (a i supruga) tako da je to najmanji problem. Naravno da je velika razlika između low end poslova VS poslova gdje si struĆnjak 
Razlika je velika i u kojoj životnoj dobi čovjek ode, ja sam npr otišao u ranim dvadesetim, naučio jezik brzo jer nije komplikovan i kasnije oženio straMkinju. To je dosta utjecalo na moju integraciju tsko da društvo uglavnom čini lokalno stanovništvo koje sam upoznao preko ženske ili kroz posao. To isto utice i na poslovni život, s kim si, takav si, kako u Bosni tako i na zapadu tako da to dosta utice i na karijeru.
Razlika je velika i u kojoj životnoj dobi čovjek ode, ja sam npr otišao u ranim dvadesetim, naučio jezik brzo jer nije komplikovan i kasnije oženio straMkinju. To je dosta utjecalo na moju integraciju tsko da društvo uglavnom čini lokalno stanovništvo koje sam upoznao preko ženske ili kroz posao. To isto utice i na poslovni život, s kim si, takav si, kako u Bosni tako i na zapadu tako da to dosta utice i na karijeru.
- agent_zero
#6114 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I još jedan razlog za iseljenje - pravo loša klima, tu prvenstveno mislim na Bosnu, u zadnjih 12-13 godina. Preduge jeseni i zime, kratka i kišna ljeta. Generalno previše oblačnih i kišnih dana, što je meni lično kako sam stariji teže durati.
- Didier
#6115 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I gdje bi ti to, u Švedsku?agent_zero wrote: ↑26/04/2023 13:05 I još jedan razlog za iseljenje - pravo loša klima, tu prvenstveno mislim na Bosnu, u zadnjih 12-13 godina. Preduge jeseni i zime, kratka i kišna ljeta. Generalno previše oblačnih i kišnih dana, što je meni lično kako sam stariji teže durati.
- Blixen
#6116 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Velika vecina u BiH ima radnu subotu (neki cak i nedelju)
Bar 70% privatnog sektora ima taj sistem
subota - najnormalniji radni dan kod gazda u BiH
to znaci da radnik pokloni 52 dana gazdi ONAKO
a plata mu je ista
ali jebo ba SveCku
https://www.youtube.com/watch?v=9nDseNT ... =nvukelic1
- madner
#6117 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bar 80%, mislim kada vec izmisljas bar se pravi da ima neki princip. 
- Blixen
#6118 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Google
statistika koliko ljudi radi subotom u bih?
kazu preko 70% u privatnom sektoru
mozda je 80% kako ti kazes
Nedjeljom uobičajeno radi oko 118.000 zaposlenih, a subotom oko 240.000, pokazali su novi podaci Državnog zavoda za statistiku.
Riječ je o anketi o radnoj snazi za 2018
bitno je srati, jebo cinjenice
veze ti nemas
statistika koliko ljudi radi subotom u bih?
kazu preko 70% u privatnom sektoru
mozda je 80% kako ti kazes
Nedjeljom uobičajeno radi oko 118.000 zaposlenih, a subotom oko 240.000, pokazali su novi podaci Državnog zavoda za statistiku.
Riječ je o anketi o radnoj snazi za 2018
bitno je srati, jebo cinjenice
veze ti nemas
- Didier
#6120 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sreća pa se na Zapadu ne radi ni subotom, a ni nedjeljom
Kafane zatvorene, aerodromi takođe, ne smiješ se razboljeti jer nema doktora, sve što plane to i izgori jer vatrogasci čekaju ponedjeljak, policija sjedi kući s porodicama, pa i kriminalci onda odmore... I tako...

Kafane zatvorene, aerodromi takođe, ne smiješ se razboljeti jer nema doktora, sve što plane to i izgori jer vatrogasci čekaju ponedjeljak, policija sjedi kući s porodicama, pa i kriminalci onda odmore... I tako...
- Blixen
#6121 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nema smoga u Sarajevu
izgleda da nisi pomno pratio temu
nema ba smoga u Sarajevu
mozda u vrh glave 20 dana i to je to
a tada se skija
firme se presele na Jahorinu i Bjelasnicu
svi se presele
pekare, domovi zdravlja, butici, vatrogasci, cak se i aerodrom preseli na Bjelasnicu
Last edited by Blixen on 26/04/2023 14:02, edited 1 time in total.
- DaysleepeR
#6122 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cijeli život živim u Sarajevu, bio sam prošle godine u Švedskoj, na guzicu sam pao kako je dobro.
Nemamo mi ničim parirati Švedskoj, nemojte se bezveze provaljivati.
- Blixen
#6123 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nemas ti pojmaDaysleepeR wrote: ↑26/04/2023 14:01 Cijeli život živim u Sarajevu, bio sam prošle godine u Švedskoj, na guzicu sam pao kako je dobro.
u toj Svedskoj piju onu filter kafu
bio jedan i vidio
pobjegao glavom bez obzira
- anelsol
#6124 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sarajevo je katastrofa što se tiče smoga a i klime, ali zato Mostar i Hercegovina ko iz raja. Malo nas hebu žege jedno par mjeseci, što jest, ali i za to ima lijeka. Za sat na more, pet rijeka u blizini, par jezera za okupat se kad pritisne. Čudo jedno.
- Dope_Man
#6125 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svedzani su obicni brdjani i seljacine za sarajevsku gospodu