Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
milojicabrzi

#13501 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

Free Spirit wrote: 25/04/2023 18:21 Potraga za stanom na Ilidzi se nastavlja, hvala svima na dosadašnjim prijedlozima, još nema slatke :D

Nedavno je izašao još jedan oglas na olx, lokacija nam je super ali cijena haos s obzirom na stanje. Bukvalno se sve mora raditi.

https://olx.ba/artikal/52822737

Koliko je uopste ocekivati da ce htjeti pregovarati o cijeni, tipa da spuste na 190k :zoka:
Mislim da nije nerealno, uglavnom se stanovi, auta, itd. prodaju sa nekom do 10% nižom cijenom od oglašene.

Ponudi, ljudi se neće naljutiti....tako meni nedavno za auto, lik nudi cca 90 % oglašene cijene i kaže, molim vas nemojte se uvrijediti...

Kakvo vrijeđanje, tu smo da trgujemo i svako zna svoje.

Ove zgrade su dosta kvalitetna gradnja sa kraja '70-ih i početka '80-ih, kad je taman gradnja u ex Yu došla na solidnu razinu.

Rodjak imao stan u drugom gradu, ali ovaj tip zgrada, sličan projekat, stan bio sasvim ok.
suspect_zero

#13502 Re: Cijene stanova All about

Post by suspect_zero »

Nije se problem popeti do 4-5 ako je samo tašnica na ramenu.
Jbg.kad se uprtiš sa cekerima onda jebeš od do :twisted: dolazilo mi milion puta da sve frknem ili samo ostavim na stepenicama.
Imala sam sreću pa smo bili na prizemlju kad se mali tek rodio....mada i tih devet stepenica sa kolicima, a on otež'o a još plus u onoj mreži ispod vazda nešto natovareni, znalo mi prisjest :twisted:
suspect_zero

#13503 Re: Cijene stanova All about

Post by suspect_zero »

milojicabrzi wrote: 26/04/2023 00:26
Free Spirit wrote: 25/04/2023 18:21 Potraga za stanom na Ilidzi se nastavlja, hvala svima na dosadašnjim prijedlozima, još nema slatke :D

Nedavno je izašao još jedan oglas na olx, lokacija nam je super ali cijena haos s obzirom na stanje. Bukvalno se sve mora raditi.

Koliko je uopste ocekivati da ce htjeti pregovarati o cijeni, tipa da spuste na 190k :zoka:
Mislim da nije nerealno, uglavnom se stanovi, auta, itd. prodaju sa nekom do 10% nižom cijenom od oglašene.

Ponudi, ljudi se neće naljutiti....tako meni nedavno za auto, lik nudi cca 90 % oglašene cijene i kaže, molim vas nemojte se uvrijediti...

Kakvo vrijeđanje, tu smo da trgujemo i svako zna svoje.

Ove zgrade su dosta kvalitetna gradnja sa kraja '70-ih i početka '80-ih, kad je taman gradnja u ex Yu došla na solidnu razinu.

Rodjak imao stan u drugom gradu, ali ovaj tip zgrada, sličan projekat, stan bio sasvim ok.

Baš tako, što bi se uvrijedio. Svjestan je i on da ćeš kuhinju i kupatilo, unutrašnju stolariju morati renovirati....parket može sačekati, ovo mu baš otišlo.
Ti reci imaš 180.000 i kapak. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#13504 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

suspect_zero wrote: 26/04/2023 00:27 Nije se problem popeti do 4-5 ako je samo tašnica na ramenu.
Jbg.kad se uprtiš sa cekerima onda jebeš od do :twisted: dolazilo mi milion puta da sve frknem ili samo ostavim na stepenicama.
Imala sam sreću pa smo bili na prizemlju kad se mali tek rodio....mada i tih devet stepenica sa kolicima, a on otež'o a još plus u onoj mreži ispod vazda nešto natovareni, znalo mi prisjest :twisted:
Ma niko ne kaze da je lakse penjati se na 4. Nego zivjeti na 1. ili imati lift. Stvar je u tome sto svi kada kupujemo vagamo dobro i lose.

Neko se moze penjati, neko ne moze. Mi mozemo. I zato sto mozemo smo pride ustedili 45-60 minuta dnevno zbog mjesta na kojem zivimo. Takodjer, uvijek bi prije odabrali 4. bez lifta, nego prizemlje.

Glupo je samo ravnati se po tome da ako je tebi tesko, mora biti i drugima. I ako kazes da nije problem, ispada da hvalis svoje nasilu. Od svih stanova koje smo gledali i koje smo bili spremni pazariti (Dobrinja vise njih, Alipasino, Jezero i Vojnicko) ovo je bio najbolji izbor i u dvije i po godine se nismo pokajali.

Mozda nam nesto dozlogrdi u medjivremenu. Izbor nije sveto slovo da se ne smije mijenjati, ali nepostojanje lifta ne mora nista znaciti.
acuupo

#13505 Re: Cijene stanova All about

Post by acuupo »

Koja katastrofa od stana !!
Za stan od 53 godine plus u ovom stanju ... 200k ,druze bjezi od ovog stana ,ako imalo gledas do sebe ovo je proklestvo navucenog ,renoviraj pod pa kupatilo pa stolariju i td itd i na kraju kostace 260k ...
madesa

#13506 Re: Cijene stanova All about

Post by madesa »

acuupo wrote: 26/04/2023 02:14

Koja katastrofa od stana !!
Za stan od 53 godine plus u ovom stanju ... 200k ,druze bjezi od ovog stana ,ako imalo gledas do sebe ovo je proklestvo navucenog ,renoviraj pod pa kupatilo pa stolariju i td itd i na kraju kostace 260k ...
uzas za luzane dok renoviras 250k :lol:
Free Spirit

#13507 Re: Cijene stanova All about

Post by Free Spirit »

Što se tiče svih parametara nama stan odgovara, samo je problem cijene. Ja radim u Hrasnici, supruga na Otoci pa je super što je tramvaj 5 min od stana. U zadnjih 15 godina sam živio na Pofalićima, Trgu Heroja, Nedžarićima i evo Pejton trenutno. Nama je selidbe preko glave, samo kad pomislim žeudac mi se prevrne :-)

Centar grada nam stvarno nije interesantan, idemo samo kad moramo. "Oćejfili" smo kroz studiranje i prve godine zajedničkog života, sad sa malcem Ilidža nam sad puno više leži zbog blizine šetališta i mogućnosti vožnje bicikla dalje od saobraćaja. Tu su i vrtići, osnovna škola, a i tramvaj za sve ostalo.
Danas ćemo tražiti da pogledamo stan, pa ćemo uživo pregovarati o cijeni. Nama je sreća što je haman čitava šira porodica majstora - struja, pločice i krečenje će nas puno manje koštati nego prosjek. Pločasti namještaj radimo privatno svakako. Najveći trošak će biti vanjska stolarija ukoliko se bude morala mijenjati. Opet je to max 25000 za komplet renoviranje.

Tražili smo alternative, jednostavno ih nema. Na dobrinji ima jeftinijih stanova, svi su na granici sa RS i ne bih na tu stranu išao, a nema ni tramvaja. Može se proći jeftinije sa manjim stanom, ali sve što iole valja opet košta previše. Stanovi od 50-60 m2 koštaju 170-180k minimum i opet treba renovirati.
"Pasji vakat" za kupovinu stana, ovo dobiješ kad čekaš previše :izet:
gidra

#13508 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Stan u izvornom stanju star 50 godina, toliko je i stara stolarija što unutarnja i vanjska, to ti je pod obavezno ovdje promjeniti, ali zajedno u startu najmanje 10 hiljada KM po trenutnim cijenama. Pa kuhinja, gledaj kolika je :-) . U ovom stanu nema nista vrijedno, doslovno je za sve polupati i uraditi nanovo, nema ovdje šminkanja.
25 hiljada EURA okvirno minimum, maraka ni u ludilu za renoviranje ovog stana od 73 m2.
Test1234

#13509 Re: Cijene stanova All about

Post by Test1234 »

convict wrote: 25/04/2023 18:51 Kad pogledam cijene stanova u Zagrebu ili Beogradu, mislim da cijene u Sarajevu mogu samo dodatno rasti. Ne kažem da će doći do tog nivoa, ali će se rast sigurno nastaviti mada smanjenim intenzitetom. Očekivati da dođe to pada je vrlo naivno u najmanju ruku.
Prijatelju, naslušah se pametnjakovića ovdje godinama..te kriza te obaranje cijena.. svake godine sve skuplje i skuplje!
Sve je više novca u opticaju!
Standard raste!
Ljudi više zarađuju!
Dijaspora sve više ubrizgava novca u BiH (oko 3 milijarde/god)!
Peru se pare preko novih projekata, stanova, nekretnina, masovno se ulaže novac u iste iz sivih zona.
Tako da od pojeftinjenja nema ništa, možda u manjim sredinama, izvjesno je, ljudi odlaze, ali SA, samo će da bude gore i gore, kao što smo govorili prije 4 god skupo 2.500 m2 tako ćemo za 4 god govoriti skupo 6.000 m2 itd..
shape of despair

#13510 Re: Cijene stanova All about

Post by shape of despair »

Izgleda da nam dolazi dozivotno podstanarstvo. Fakat nisam znao da to tako ide u npr. Njemackoj.Potpis ugovora na npr. 30godina i placaj kiriju,jer da kupis sebi nesto nikad neces moci
gidra

#13511 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Ovaj stan ne vrijedi više od 150k KM i samo ce budala dati ove pare, moze on traziti koliko hoce. Ako u kalkulaciju ubacis renoviranje po m2 ode ovo izmedju 3500 do 4000 po m2 za ove pare pa i manje, jer veći stan (70+ m2) osjetno manja cijena po m2 mozes kupiti renoviran stan u Sarajevu a ne na Ilidzi. Na ilidzi mozes kupiti i novogradnju, pusti se Olxa i cijena, javis se ljudima/investitorima privatno i vidis da su druge cijene ako si ozbiljna musterija. Mi smo u Wavesu kupovali stan pofino ispod oglašene cijene.
madner

#13512 Re: Cijene stanova All about

Post by madner »

Luzani su zanimljivi jer se mogu fino iznajmiti.
ElRe

#13513 Re: Cijene stanova All about

Post by ElRe »

Free Spirit wrote: 26/04/2023 07:49 "Pasji vakat" za kupovinu stana, ovo dobiješ kad čekaš previše
Vrtovi Riverine, nova zgrada. Čujem da je cijena oko 3000 KM/m2.
Haris.ba

#13514 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

ElRe wrote: 26/04/2023 09:19
Free Spirit wrote: 26/04/2023 07:49 "Pasji vakat" za kupovinu stana, ovo dobiješ kad čekaš previše
Ali, to nisu Luzani. :D
breuer

#13515 Re: Cijene stanova All about

Post by breuer »

Haris.ba wrote: 26/04/2023 09:21
ElRe wrote: 26/04/2023 09:19

Ali, to nisu Luzani. :D
meni se iskreno lokacijski ne mogu porediti, Vrtovi ko da su na mjesecu, tako mi djeluju sami u onom polju odsječeni zapadnim prilazom gradu...

Lužani opet, vrlo dobro naselje koje odlično priča i sa centrom Ilidže kao i Alejom i hotelima...
Haris.ba

#13516 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

breuer wrote: 26/04/2023 09:25 meni se iskreno lokacijski ne mogu porediti,
Neko je spomenuo i one Valove Otesa novogradnju. Sve je to fino. Ali, to nisu Luzani.

To isto ko neko ko se orjentisao da kupi stan na Malti. Dzaba ti pricati da za te pare mozes kupiti kucu na obliznjem brdu.

Ima Duljevic novogradnju kod Bihamka na Ilidzi. Treba to pogledati, nisu Luzani, ali nije toliko ni daleko. Jeste da nema skole.
gidra

#13517 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Haris.ba wrote: 26/04/2023 09:27
breuer wrote: 26/04/2023 09:25 meni se iskreno lokacijski ne mogu porediti,
Neko je spomenuo i one Valove Otesa novogradnju. Sve je to fino. Ali, to nisu Luzani.

To isto ko neko ko se orjentisao da kupi stan na Malti. Dzaba ti pricari da za te pare mozes mupiti kucu na obliznjem brdu.
Za zivot ok, ali kao investicija i rentanje po danu Arapima nikad :D
Pogotovo sto u Valovima, ako hoces mozes prepustiti njima da vode sve, od primanja gostiju do odrzavanja nekretnine.
breuer

#13518 Re: Cijene stanova All about

Post by breuer »

dobro, al Otes je također mikro centar i ima neke predratne gradnje pa se osjete urbani obrisi...Vrtvovi Riverine ko pali s marsa...
Free Spirit

#13519 Re: Cijene stanova All about

Post by Free Spirit »

Ma ljudi svu okolinu Ilidže smo prečešljali, Waves, Otes i Vrtovi zahtjevaju drugo auto, i autom si vezan za sve sadržaje osim eto šetnje.

Čak smo jedno vrijeme razmišljali i o kupovini zemljišta u doglodima/otesu i izgradnji manje kuće. Ta bi nas investicija koštala bar 180-200k i opet imaš problem prevoza. A 2 kuće oko Breze će svakako ostati nama djeci, održavamo ih sad sa roditeljima pa nam ne fali te vrste "komocije".

U Lužanima smo našli još jedan sličan stan, ista kvadratura i isti sprat. Rezervisan je da se pogleda, s tim što su to one prve zgrade kod skloništa pa nije baš idealno. Početna cijena 205k :-)

U Pejtonu smo takođe našli 2 "kandidata" ali su opet cijene haman iste kao i ovaj. Jednostavno je premala ponuda stanova, kome se ne žuri nema potrebu da obara cijenu i to je to.

Ove novogradnje na Ilidži imaju po par stanova još koji nisu prodati (60, 70 i 80 i nešto m2), početne cijene 3500 po m2 i ni marke ispod, nemaju potrebe smanjiti jer je sve ostalo prodato. Uz to imaš situaciju npr da novogradnja i stan od 60m2 košta 200-210k, oduzmi 2.5-3m2 balkona ili lođe jer i to je uračunato u ukupnu kvadraturu.

S druge strane u starim zgradama imaš često po 2 balkona ili 2 lođe koje nisu uračunate. Čak nisu uračunati ni ovi "ugradbeni" ormari u spavaćim sobama koji su nekako uvučeni u formu zgrade (150x60cm). Dakle i ovaj preskupi stan u realnoj kvadraturi košta nešto ispod 2500 po m2. Nemam namjeru prodavati ikad, može samo ostati djeci tako da mi te varijante ne igraju ulogu.
Ne možeš biti pametan tačno :run:

Za Duljević zgradu iz pouzdanih izvora imam info da je kvalitet gradnje bio maksimalna ušteda na svemu moguće...

Ako nekog interesuje, fond kantona Sa će prodavati novogradnju u Ilijašu pored općine za nekih 2600-2700 po m2, a u Vogošći (Rosulje) su cijene od 2770 po m2 pa na gore :izet:
Norea

#13520 Re: Cijene stanova All about

Post by Norea »

Free Spirit wrote: 26/04/2023 07:49 Što se tiče svih parametara nama stan odgovara, samo je problem cijene. Ja radim u Hrasnici, supruga na Otoci pa je super što je tramvaj 5 min od stana. U zadnjih 15 godina sam živio na Pofalićima, Trgu Heroja, Nedžarićima i evo Pejton trenutno. Nama je selidbe preko glave, samo kad pomislim žeudac mi se prevrne :-)

Centar grada nam stvarno nije interesantan, idemo samo kad moramo. "Oćejfili" smo kroz studiranje i prve godine zajedničkog života, sad sa malcem Ilidža nam sad puno više leži zbog blizine šetališta i mogućnosti vožnje bicikla dalje od saobraćaja. Tu su i vrtići, osnovna škola, a i tramvaj za sve ostalo.
Danas ćemo tražiti da pogledamo stan, pa ćemo uživo pregovarati o cijeni. Nama je sreća što je haman čitava šira porodica majstora - struja, pločice i krečenje će nas puno manje koštati nego prosjek. Pločasti namještaj radimo privatno svakako. Najveći trošak će biti vanjska stolarija ukoliko se bude morala mijenjati. Opet je to max 25000 za komplet renoviranje.

Tražili smo alternative, jednostavno ih nema. Na dobrinji ima jeftinijih stanova, svi su na granici sa RS i ne bih na tu stranu išao, a nema ni tramvaja. Može se proći jeftinije sa manjim stanom, ali sve što iole valja opet košta previše. Stanovi od 50-60 m2 koštaju 170-180k minimum i opet treba renovirati.
"Pasji vakat" za kupovinu stana, ovo dobiješ kad čekaš previše :izet:
Evo vam troškovnik/predračun koji sam ja napravila za stan od 56 m2 koji smo gledali, u ukupnu cijenu koju vidite gore je uračunato i 10% neplaniranih troškova. Ovo su sve standardne cijene trenutno pa sebi primijenite za stvari koje su vama potrebne. I mi smo računali na to da imamo pomoć od članova porodice, pa je i dalje cijena renoviranja cca. 30 000 KM.

Pretpostavljam da je minimum za ovaj stan koji gledate 35000 KM sa sanitarnim elementima, bez namještaja, imate dosta vrata i prozora, veću kvadraturu podova, valja srediti struju i vodu vjerovatno, izgletovati neka mjesta, stan okrečiti, kupatilo je samo 7000, kuhinja cca. 9000 sa uređajima, pa na kraju i ostali namještaj. Dobro izanalizirajte.

Image
moimoi

#13521 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Najskuplje u ovom stanu ce ti biti vanjska stolarija i kupatilo. Posto, koliko mogu skontati, imas barem troje balkonskih vrata. Mi sad mijenjamo vanjsku, istina da smo uzeli skuplju firmu od ovih da nazovem- bolje srednje klase, ali racunaj da ti to treba trajati barem 30-40 god. Ovisi naravno hocete li roletne i komarice, za ovaj stan mislim da ne mozes izaci ispod 7000 KM. Kupatilo ti je oko 9000 KM (racunaj skrivene troskove-cijevi, ventili etc). Moj ti je savjet da odmah sve uradis jer nema nista gore nego renovirati useljen stan. Pogotovo podove. Dobra strana sto imas parket po sobama koji je samo potrebno izbrusiti i prelakirati. Nemoj da se zajebes pa da dignes drvo da bi stavio laminat-drvo je drvo, uvijek ce biti bolje od bilo koje plastike. Ako imas familiju da ti pomogne ti realno mozes sa 35000 proci bez namjestaja ofkorz.

Ako vec razmisljas da bilo sta ostavis za nekad poslije, onda ti je moj savjet ostavi stolariju.Sad je mozes samo prefarbati. Jer je to jedino sto mozes odraditi nekad uz krecenje a da nema puno prasine. Podove, mijenjanje keramike obavezno prije useljenja.
Last edited by moimoi on 26/04/2023 10:41, edited 1 time in total.
moimoi

#13522 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Norea wrote: 26/04/2023 10:07
Free Spirit wrote: 26/04/2023 07:49

Image
:thumbup:
Ajs_Nigrutin

#13523 Re: Cijene stanova All about

Post by Ajs_Nigrutin »

Sto se tiče ovog stana u Lužanima - živim u zgradi do već 10 godina. Prednost je definitivno sama lokacija i ne važi džabe za nekadašnji elitni dio grada. Prednost ovog stana (kao same starogradnje) je i raspored prostorija, tako da kad se renovira kako treba - nema dalje.

Međutim, ono što bih ja izdvojio kao možda jedinu manu koja meni izuzetno smeta jeste kvalitet gradnje jer sve odzvanja kad odrasla osoba (a kamoli dijete) u stanu iznad hoda/trči. Znaci od svoje 7 godine živim u stanu (promijenio vise njih u međuvremenu), ja ovakvo lupanje nisam nikad doživio. Lupanje je i kad sam hodam, tačno osjetim (nisam debeo, čak mi i fali kila na moju visinu). Jesu li to nekakve ploče umjesto pravih podova/plafona nemam pojma. Ja sam stan renovirao, estrih nisam dizao jer je bio u dobrom stanju, po njemu položen nov hrastov parket. Dzaba, opet jednostavno onaj dum-dum zvuk čim malo ubrzas hod.

Eto suma sumarum, samo prijedlog da se malo i na to obrati pažnja pri ukoliko dođe do potencijalne realizacije kupovine.
Free Spirit

#13524 Re: Cijene stanova All about

Post by Free Spirit »

@Ajs_Nigrutin Hvala na savjetu, obratićemo pažnju kad odemo pogledati!

u Pejtonu je i ovaj oglas frišak, prema tel. razgovoru su raspoloženi za dogovore oko cijene ali svakako uživo se treba naći. Nisam nešto u toku oko ove lokacije, ova zgrada je negdje na početku jednosmjerne ulice

https://olx.ba/artikal/52958860/stan-il ... an-komplet

Jedina druga opcija koja bi odgovarala je novogradnja, imaju još ovakav stan slobodan (i veći od ovih)
https://olx.ba/artikal/51077119/ilidza- ... -stan-77m2

3500 po m2 potpuno namješten sa svim elementima, i eventualno bi se moglo razgovarati o korekciji cijene za 10% za "brzo" plaćanje :roll:
madesa

#13525 Re: Cijene stanova All about

Post by madesa »

Test1234 wrote: 26/04/2023 08:27
convict wrote: 25/04/2023 18:51 Kad pogledam cijene stanova u Zagrebu ili Beogradu, mislim da cijene u Sarajevu mogu samo dodatno rasti. Ne kažem da će doći do tog nivoa, ali će se rast sigurno nastaviti mada smanjenim intenzitetom. Očekivati da dođe to pada je vrlo naivno u najmanju ruku.
Prijatelju, naslušah se pametnjakovića ovdje godinama..te kriza te obaranje cijena.. svake godine sve skuplje i skuplje!
Sve je više novca u opticaju!
Standard raste!
Ljudi više zarađuju!
Dijaspora sve više ubrizgava novca u BiH (oko 3 milijarde/god)!
Peru se pare preko novih projekata, stanova, nekretnina, masovno se ulaže novac u iste iz sivih zona.
Tako da od pojeftinjenja nema ništa, možda u manjim sredinama, izvjesno je, ljudi odlaze, ali SA, samo će da bude gore i gore, kao što smo govorili prije 4 god skupo 2.500 m2 tako ćemo za 4 god govoriti skupo 6.000 m2 itd..
sve si rekao. Budala je ko misli da ce se cijene smanjiti.
Post Reply