Nit boljih ljuudiii, nit ljepsih zeeeeenaaaaaaskafiskafsnjak wrote: ↑25/04/2023 08:18 Nema smisla raspravljati. Bosna je zemlja snova, glup ko ode
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Dope_Man
#6076 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Dope_Man
#6077 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pitanje ti je vise za podforum dijaspora, mozda ce vise ljudi vidjeti i odgovoriti iz iskustva. Al u sustini u svakoj zemlji je princip isti, sve ostalo su nijanse:use your illusion wrote: ↑25/04/2023 08:16 Kako se dobija radna dozvola za posao u Nizozemskoj bez eu pasoša. Ima li bilo kakva procedura.
Nadjes poslodavca koji ce te zaposliti
Uz pismo namjere/predugovor/garanciju od poslodavca predas aplikaciju za radnu/boravisnu dozvolu (negdje ce ti to uraditi i poslodavac)
Prilozis ostale dokumente iz BiH, prevedene. Obicno su to pasos, uvjerenje o nevodjenju sudskog postupka itd..
I to je to, saceka se dozvola, dobije, i pravac na pranje guzova
- skafiskafsnjak
#6078 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
70 kilometara se vozis sat i pol .... al nek ne puca 
-
mali_balon
#6079 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nizozemska je malo jebena kod njih je ko kod svaba sto je bilo.Dope_Man wrote: ↑25/04/2023 08:48Pitanje ti je vise za podforum dijaspora, mozda ce vise ljudi vidjeti i odgovoriti iz iskustva. Al u sustini u svakoj zemlji je princip isti, sve ostalo su nijanse:use your illusion wrote: ↑25/04/2023 08:16 Kako se dobija radna dozvola za posao u Nizozemskoj bez eu pasoša. Ima li bilo kakva procedura.
Nadjes poslodavca koji ce te zaposliti
Uz pismo namjere/predugovor/garanciju od poslodavca predas aplikaciju za radnu/boravisnu dozvolu (negdje ce ti to uraditi i poslodavac)
Prilozis ostale dokumente iz BiH, prevedene. Obicno su to pasos, uvjerenje o nevodjenju sudskog postupka itd..
I to je to, saceka se dozvola, dobije, i pravac na pranje guzova![]()
Ide oglas, ako se niko ne javi iz holandije (i to se 3x ponavlja) ide na eu nivo ako se tu niko ne javi tek tad ide iz trecih zemalja, prednost imaju bivse kolonije....e sad kad dodjes ides na jezik i reintegracijske kurseve koje placa poslodavac.....tako da je holanija malo zeznuta a za 1/3 skuplja u svemu od njemacke
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6080 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Odgovor imam, ali mi se mrsko sa tobom dalje nadjebavati jer ne vodi nidje.skafiskafsnjak wrote: ↑25/04/2023 08:18
Ma pusti ba .... ja mu lijepo odgovorim i pitam neshto, ignorise jer nema odgovor.
Nema smisla raspravljati. Bosna je zemlja snova, glup ko ode
Necemo nikad na zelenu granu i mislim da je to ok. No hard feelings!
-
Seyfo
#6081 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dobra konstatacija! Otvara novu podtemu: zbog loših cesta i još lošijih vozačkih navika, život građanja BiH je ugrožen !
U aprilu mjesecu 2023 g, koji još nije ni prošao, čak 25 osoba u BiH je izgubilo život na cestama.
- Blixen
#6082 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
i sta ste se dogovorili?
isplati ili ne?
30 novih stranica i dalje ista prica
fasizam i pogrdni nazivi za djecu koja su otisla vani da probaju
jedni pljuju EU, drugi je brane
treci pljuju BiH i onda sve svi istovremeno
pljuju
isplati ili ne?
30 novih stranica i dalje ista prica
fasizam i pogrdni nazivi za djecu koja su otisla vani da probaju
jedni pljuju EU, drugi je brane
treci pljuju BiH i onda sve svi istovremeno
- Dope_Man
#6083 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nazalost ovo cak i nije visoka cifra, mada jeste iznad prosjeka.
Sad pogledah nabrzinu statistiku koju nadjoh kod Bihamka (https://bihamk.ba/assets/upload/Informa ... m_nezg.pdf)
Ispada da godisnje nekih 253 ljudi gine (to je zadnjih godina, prije bilo i vise), sto je na mjesecnom nivou 21 osoba.
Strasna statistika. Znao sam da se gine, al sam mislio da je taj broj par ljudi mjesecno, nisam mogao zamisliti da svako 3 dana 2 osobe poginu.
Last edited by Dope_Man on 25/04/2023 15:21, edited 1 time in total.
-
melac
#6084 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim, svakom si loncu poklopac, ali bas sad ti se neda odgovoriti, interesantno._BataZiv_0809 wrote: ↑25/04/2023 12:07Odgovor imam, ali mi se mrsko sa tobom dalje nadjebavati jer ne vodi nidje.skafiskafsnjak wrote: ↑25/04/2023 08:18
Ma pusti ba .... ja mu lijepo odgovorim i pitam neshto, ignorise jer nema odgovor.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6085 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hos da te poklopimmelac wrote: ↑25/04/2023 15:03Mislim, svakom si loncu poklopac, ali bas sad ti se neda odgovoriti, interesantno._BataZiv_0809 wrote: ↑25/04/2023 12:07
Odgovor imam, ali mi se mrsko sa tobom dalje nadjebavati jer ne vodi nidje.
- Blixen
#6086 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nemoj mi se unositi u lice
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6087 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- skafiskafsnjak
#6088 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da je zivot ugrozeniji nego na autoputu. To mislis da nije?
Sinoc u mjestu Celebici kod hotela Palma , u krivini , debil bukvalno tu pretice , u pola metra me izbjegao.
Preticanje na pravcu preko pune je normalna stvar .....
- skafiskafsnjak
#6089 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma da._BataZiv_0809 wrote: ↑25/04/2023 12:07Odgovor imam, ali mi se mrsko sa tobom dalje nadjebavati jer ne vodi nidje.skafiskafsnjak wrote: ↑25/04/2023 08:18
Nasi ljudi rade na losim pozicijama..... to je pokazatelj da se ja druzim s nasim ljudima zato sto nemam s kim .... i s takvima u BiH se ne bih druzio .
Meni je najjace od svega sto ti na forumu znas s kim se ja druzim u Njemackoj
100%. Jasta
- Rugafet
#6090 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ha ha još se u krug vrtite…Elem da ja koju pametnu napišem. Vi’te nešto, mene ovdje u državama niko ne drži svezanog ili tako nešto, znaci u svakom momentu mogu izvadit kartu za nazad i adio. Kapirate? Ali ja to gle čuda ne radim, šta to znaci, znaci da mi se isplati je’l tako. Da mi je život ugodniji u svakom pogledu, zato sam i dalje tu a nisam u BiH. Nije mi jasno šta nije jasno? Evo, bas uživam u jednoj ruci tacosi u drugoj mtn dew i grohotom se smijem na komentare ovih iz BiH, de ćeš šta bolje. Toliko za sada od mene…
Studio?
Studio?
- skafiskafsnjak
#6091 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I ti se garant druzis sa nasima samoRugafet wrote: ↑25/04/2023 20:22 Ha ha još se u krug vrtite…Elem da ja koju pametnu napišem. Vi’te nešto, mene ovdje u državama niko ne drži svezanog ili tako nešto, znaci u svakom momentu mogu izvadit kartu za nazad i adio. Kapirate? Ali ja to gle čuda ne radim, šta to znaci, znaci da mi se isplati je’l tako. Da mi je život ugodniji u svakom pogledu, zato sam i dalje tu a nisam u BiH. Nije mi jasno šta nije jasno? Evo, bas uživam u jednoj ruci tacosi u drugoj mtn dew i grohotom se smijem na komentare ovih iz BiH, de ćeš šta bolje. Toliko za sada od mene…
Studio?
-
mali_balon
#6092 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jes jarane al ti nemas s kim na kafi supljirat eeeeee drug moj...pa jos koju drustveno politicku bacit.....pa onda kombinacija za kladionice i tako toRugafet wrote: ↑25/04/2023 20:22 Ha ha još se u krug vrtite…Elem da ja koju pametnu napišem. Vi’te nešto, mene ovdje u državama niko ne drži svezanog ili tako nešto, znaci u svakom momentu mogu izvadit kartu za nazad i adio. Kapirate? Ali ja to gle čuda ne radim, šta to znaci, znaci da mi se isplati je’l tako. Da mi je život ugodniji u svakom pogledu, zato sam i dalje tu a nisam u BiH. Nije mi jasno šta nije jasno? Evo, bas uživam u jednoj ruci tacosi u drugoj mtn dew i grohotom se smijem na komentare ovih iz BiH, de ćeš šta bolje. Toliko za sada od mene…
Studio?
eeee otga nema u ameriki
-
melac
#6093 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da je Ozimicanin naginjao na to da vrednujemo razloge pro i cont odlaska i u kojim situacijama vrijedi pokusati a kada ne.Rugafet wrote: ↑25/04/2023 20:22 Ha ha još se u krug vrtite…Elem da ja koju pametnu napišem. Vi’te nešto, mene ovdje u državama niko ne drži svezanog ili tako nešto, znaci u svakom momentu mogu izvadit kartu za nazad i adio. Kapirate? Ali ja to gle čuda ne radim, šta to znaci, znaci da mi se isplati je’l tako. Da mi je život ugodniji u svakom pogledu, zato sam i dalje tu a nisam u BiH. Nije mi jasno šta nije jasno? Evo, bas uživam u jednoj ruci tacosi u drugoj mtn dew i grohotom se smijem na komentare ovih iz BiH, de ćeš šta bolje. Toliko za sada od mene…
Studio?
Ja licno sam donekle imao cistu situaciju jer sam dobio otkaz.
Ja cu napisati svoje stanje, otisao sam 2019 iz BiH, prvo u Norvesku ( tamo bio projekat ) a poslije 2020 se skrasio u Svedskoj.
Zivot u Sarajevu 2019 u iznajmljenom stanu od 50 kvm ( samo ja radim u familiji ):
- Plata: 1 500 KM ( topli obrok plus, ali najmanje toliko i potrosim na hranu na poslu ) - sluzbeni auto
- Troskovi zivota: min. 1 500 KM ( 400 Stan, 200 Rezije, 400 Hrana, 300 Kredit, 200 odjeca i pasjaluci ) - nisam imao trosak auta ako bih jos to ima, to je jos dodatnih 400 KM
Zivot u Svedskoj 2020 u iznajmljenom stanu 50 kvm ( samo ja radim u familiji ):
- Plata: 4 300 KM ( radim na gradilistu, vanjski radovi - baustela sto bi se reklo )
- Troskovi zivota: 3 300 (1700 stan, nema rezija, 1000 hrana, 500 odjeca i pasjaluci ) - ovdje vec imamo i 1 dijete
- Inicijali troskovi preseljenja: min. 1000 KM mjesecno prvu godinu dana ( znaci sve ti treba, od jastucnice do djecijih kolica ).
Zakljucak: Razlika zivota u Sarajevu 2019 sa 1 500 KM i u Svedskoj 2020 sa 4 300 KM je vrlo mala, plus na to ide stres oko jezika, velika stavka kada govorimo o stresu, pa onda i prilagodbi nacina zivota.
Zivot u Svedskoj 2021 u iznajmljenom stanu 65 kvm ( samo ja radim, promijenio posao ):
- Plata: 7 000 KM
- Troskovi zivota: 4 300 - sada vec ide i trosak auta na konto
Zakljucak: Promjenom posla na bolje placeni ili da jos i zena radi drasticno mijenja status, i potrebno je godina-dvije da se to osjeti i mentalno dok se rijese jos zaostaci, mozda i neki bolji auto, mozda i bicklo da se kupi i jos mnoge materijalne stvari koje su potrebe ( ne i neophodne odmah po dolasku, ali potreebne ). Sada se vec moze ustedjeti za putovanje ili jednom godisnje dolazak u Bosnu i tako.
Zivot u Svedskoj 2023 u iznajmljenom stanu 85 kvm ( sada radimo dvoje ):
Sada necu navoditi iznose, ali troskovi su porasli mnogo manje u odnosu na prihode.
Tako da i ja smatra da dolazak u Svedsku ( ne vjerujem da je velika razlika s Njemackom ) trazi da jedno zaradjuje 4 500 KM ili oboje 5 000 KM da bi bilo u poredjenju sa zivotom u Sarajevu ko zaradjuje ( moje pretpostavka sadasnjih troskova ) 1 500-2000 jedno ili zajedno toliko.
Za okusiti razliku u zivotu treba zaradjivati barem 4-5 puta vecu neto platu vec je imao u BiH.
Za pocetak mozemo pricati da plata i nije vazna, ali zivotni troskovi se moraju pokriti, te obdaniste, stan, hrana, auto, mobitel, odjeca, ako se mora jesti makarone mjesec dana da bi se spoji kraj s krajem to je vec problem. Zato ako dobijete ponudu da radite u Njemackoj ili Svedskoj i na osnovu nje mislite zivjeti ti i tvoja porodica, pride jos i djeca, a manja je od 2 300 Eura neto, ne vrijedi ni pokusavati.
No ako je neko mlad i bez obaveza, apsolutno treba probati, ako nista da se vidi da i ti tamo svabe nisu neki bauk, a i jezik se nauci, samopouzdanje stekne.
- Didier
#6094 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da ti je žena radila u Bosni, sve biste to imali u Bosni još 2020. godine, s tim da se ne bi morao patiti po građevini.
Ali zašto ne izgubiti četiri - pet godina na prilagodbu, učenje ružnog jezika, biti okružen hladnim Šveđanima, ružnim gradovima, vječnom zimom itd.
Ali zašto ne izgubiti četiri - pet godina na prilagodbu, učenje ružnog jezika, biti okružen hladnim Šveđanima, ružnim gradovima, vječnom zimom itd.
Last edited by Didier on 25/04/2023 23:34, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#6095 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato se visi na forumumali_balon wrote: ↑25/04/2023 22:00
jes jarane al ti nemas s kim na kafi supljirat eeeeee drug moj...pa jos koju drustveno politicku bacit.....pa onda kombinacija za kladionice i tako to
eeee otga nema u ameriki
-
melac
#6096 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da je mogla dobiti posao imali bismo, i da ja jos nisam dobio otkaz, sve bismo imali. Ali eto nije islo, ali isto tako nisam imao ni nade da ce biti bolje.
I Svedska uopce nije ruzna, a ni jezik, cak sta vise ljepsi je od naseg, melodicniji, nama cudan jer ima vise vokala, ali generalno nije uopce ruzan kao Njemacki recimo. Gradovi su tako-tako, svaki isti. Svedjani nisu hladni, ni najmanje, samo bolje kontroliraju svoje emocije, ali hladni jok.
Zima je sasvim u redu, nije strasno, daplacem nama bas odgovara, zeni jos vise jer ne podnosi vrucine ni pod razno. Samo jos snow scooter da nabavimo i sve super
A vidi ti komentara molim te lijepo, zivis u Sarajevu a svedski gradovi ti ruzni. Mislim znam da volis Sarajevo, ali bas Sarajlije ne bi trebali drugim predbacivati kako su im gradovi ruzni.
-
mali_balon
#6097 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne shvataj njega ozbiljno...ukratko lik seremelac wrote: ↑26/04/2023 00:39Da je mogla dobiti posao imali bismo, i da ja jos nisam dobio otkaz, sve bismo imali. Ali eto nije islo, ali isto tako nisam imao ni nade da ce biti bolje.
I Svedska uopce nije ruzna, a ni jezik, cak sta vise ljepsi je od naseg, melodicniji, nama cudan jer ima vise vokala, ali generalno nije uopce ruzan kao Njemacki recimo. Gradovi su tako-tako, svaki isti. Svedjani nisu hladni, ni najmanje, samo bolje kontroliraju svoje emocije, ali hladni jok.
Zima je sasvim u redu, nije strasno, daplacem nama bas odgovara, zeni jos vise jer ne podnosi vrucine ni pod razno. Samo jos snow scooter da nabavimo i sve superi 5-6 dzukela minimum.
A vidi ti komentara molim te lijepo, zivis u Sarajevu a svedski gradovi ti ruzni. Mislim znam da volis Sarajevo, ali bas Sarajlije ne bi trebali drugim predbacivati kako su im gradovi ruzni.
-
mali_balon
#6098 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ja dodju po dnevnu dozu Bosne i kad se odlloguju kazu e hvala Bogu pa nisam dole/tamo..._BataZiv_0809 wrote: ↑25/04/2023 23:34Zato se visi na forumumali_balon wrote: ↑25/04/2023 22:00
jes jarane al ti nemas s kim na kafi supljirat eeeeee drug moj...pa jos koju drustveno politicku bacit.....pa onda kombinacija za kladionice i tako to
eeee otga nema u ameriki![]()
Ja odem vani na arbajt na 4 sedmice, drugi dna kad se vratim mogu komotno saku apaurina, da ne vozim nazad kuci odma bi na macelju poceo sa aparinima
- Blixen
- Blixen
#6100 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
sjecam se 2014, mi u Brazilu na plazi, Pape selektor
pijemo pive, a oko nas par hiljada "BH guzicoperaca"
sve go kokuz
toksicnoj osobi ne mozes dokazati, da nisu svi u kategoriji low paid jobs
dijaspora = guzicoperaci i tacka
to je jedini nacin da neki preguraju svoj mizerni dan
i ne znam zasto jos pokusavas