Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
- ZoomZoomKiwi
#1151 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
To je trenutno jedino i logično.
Jer inače čemu tolika tajnost, umjesto da se pravi hype, oni taje kao da su potpisali sa Air North Korea.
Jer inače čemu tolika tajnost, umjesto da se pravi hype, oni taje kao da su potpisali sa Air North Korea.
- Thorgerson
#1152 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
To jedino onda ima smisla.almirony wrote: ↑19/04/2023 11:22Ne znam, možda griješim, ali meni sve to koincidira sa pričom o osnivanju novog Lufthansa subsidiary - City Airlines. Čekaju se pregovori sa sindikatom pilota i zadnje informacije su da će im hub biti Minhen i da bi trebali poceti letjeti sredinom ljeta. Imaju website, ali ništa nema na njemu osim uopstenih info. E sad da li je to ta firma sa kojom je SJJ potpisao ugovor, veliko je pitanje, ali su mi i jedna i druga priča vrlo slične, čeka se ljeto.Thorgerson wrote: ↑18/04/2023 08:51
Meni je nevjerovatno da se takva info moze sakriti u nasoj mahali. To je prakticno nemoguce. Mislim svaka im cast.
- Thorgerson
#1153 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Iskreno, kakav cemo mi biti problem ima nas 2.5 mil. Pa nekoliko dijelova Londona skupi i imaju vise stanovnika.thekupus wrote: ↑18/04/2023 11:35Britanci imaju vjerovatno najbolje diplomate na svijetu. Osim očitih stvari poput podrške svojim građanima koji se nađu u BiH, i traženja prilika za razvoj UK ekonomije izvozom i na druge načine, veliki dio njihovog posla je da stvore osjećaj da je UK prisutna i aktivna u BiH. To se radi na različite načine, od davanja stipendija studentima do trčanja po humanitarnim maratonima. Možemo reći da je Field bio vrlo uspješan u tome, i vjerovatno je ambasador o kojem javnost u BiH ima najbolje mišljenje od svih poslije rata. Ali on nema doslovno nikakav utjecaj na mogućnost ukidanja viza, te odluke donosi Home Office na osnovu niza faktora - interesa za UK, potencijalnih rizika, itd. Jednostavno nemaju nikakav interes da građane BiH oslobode viza, jer nit su značajni po broju turista, niti postoje potencijalni investitori. A rizici od dodatnog broja imigranata su veliki, s čim već imaju problem iz drugih država regiona (Albanija i Kosovo).Thorgerson wrote: ↑18/04/2023 08:53
To isto sad sve radi, samo u Ceskoj. Al bukvalno isto.
I mene je u nekim trenucima ufatio ono vidi jbt sto nas je zgotivio. Al ustvari to je liku posao.
Uglavnom, oni ne ukidaju vize iz milostinje, tako da ne treba očekivati da će se to desiti uskoro.
Ja mislim da je tu jednostavno nasa nezainterosavnost, javasluk, nerad na lobiranju itd.
Mi ne predstavljamo apsolutno nikakvu opasnost.
Niti smo migranti, niti smo opasni.
Koliki je uopste pokusaj ilegalni ulazaka nasih ljudi u zapadne zemlje.
Ja mislim da je to smijesan broj.
Upravu si da smo mi UK neinteresantni, ali mozda bi raja turisticki isla vise tamo da nema viza. Odnosno znam 100% da bi. Zbog filmova, serija, muzike, sporta i jezika ja bih prije turisticki otisao u Englesku, nego u bilo koju drugu drzavu.
Zato kazem, da imamo prave ljude moglo.bi se to obaviti. Kako to radi Hrvatska.
A ja samo mogu misliti na sta lice ti nasi konzulati i ambasade. Posto znam neke od uposlenika. Znaci to su uhljebljenja nad uljebljenjima. Neradnici na kvadrat. O diplomaciji su mozda negdje na nekoj seriji, filmu culi.
- agent_zero
#1154 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Potpuno se slažem, pogotovo ovo podvučeno.Thorgerson wrote: ↑19/04/2023 12:02Iskreno, kakav cemo mi biti problem ima nas 2.5 mil. Pa nekoliko dijelova Londona skupi i imaju vise stanovnika.thekupus wrote: ↑18/04/2023 11:35
Britanci imaju vjerovatno najbolje diplomate na svijetu. Osim očitih stvari poput podrške svojim građanima koji se nađu u BiH, i traženja prilika za razvoj UK ekonomije izvozom i na druge načine, veliki dio njihovog posla je da stvore osjećaj da je UK prisutna i aktivna u BiH. To se radi na različite načine, od davanja stipendija studentima do trčanja po humanitarnim maratonima. Možemo reći da je Field bio vrlo uspješan u tome, i vjerovatno je ambasador o kojem javnost u BiH ima najbolje mišljenje od svih poslije rata. Ali on nema doslovno nikakav utjecaj na mogućnost ukidanja viza, te odluke donosi Home Office na osnovu niza faktora - interesa za UK, potencijalnih rizika, itd. Jednostavno nemaju nikakav interes da građane BiH oslobode viza, jer nit su značajni po broju turista, niti postoje potencijalni investitori. A rizici od dodatnog broja imigranata su veliki, s čim već imaju problem iz drugih država regiona (Albanija i Kosovo).
Uglavnom, oni ne ukidaju vize iz milostinje, tako da ne treba očekivati da će se to desiti uskoro.
Ja mislim da je tu jednostavno nasa nezainterosavnost, javasluk, nerad na lobiranju itd.
Mi ne predstavljamo apsolutno nikakvu opasnost.
Niti smo migranti, niti smo opasni.
Koliki je uopste pokusaj ilegalni ulazaka nasih ljudi u zapadne zemlje.
Ja mislim da je to smijesan broj.
Upravu si da smo mi UK neinteresantni, ali mozda bi raja turisticki isla vise tamo da nema viza. Odnosno znam 100% da bi. Zbog filmova, serija, muzike, sporta i jezika ja bih prije turisticki otisao u Englesku, nego u bilo koju drugu drzavu.
Zato kazem, da imamo prave ljude moglo.bi se to obaviti. Kako to radi Hrvatska.
A ja samo mogu misliti na sta lice ti nasi konzulati i ambasade. Posto znam neke od uposlenika. Znaci to su uhljebljenja nad uljebljenjima. Neradnici na kvadrat. O diplomaciji su mozda negdje na nekoj seriji, filmu culi.
- DaysleepeR
#1155 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ako bude City Airlines to će onda biti varijanta lošije usluge nego Lufthansa ali po istim cijenama?Thorgerson wrote: ↑19/04/2023 11:55To jedino onda ima smisla.almirony wrote: ↑19/04/2023 11:22
Ne znam, možda griješim, ali meni sve to koincidira sa pričom o osnivanju novog Lufthansa subsidiary - City Airlines. Čekaju se pregovori sa sindikatom pilota i zadnje informacije su da će im hub biti Minhen i da bi trebali poceti letjeti sredinom ljeta. Imaju website, ali ništa nema na njemu osim uopstenih info. E sad da li je to ta firma sa kojom je SJJ potpisao ugovor, veliko je pitanje, ali su mi i jedna i druga priča vrlo slične, čeka se ljeto.
Pa nama treba low cost carrier, a ne Lufthansina B klasa...
-
NediM17
#1156 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nekad iza rata, cini mi se, nama nisu trebale vize za UK, sa hrvatskom putovnicom trebale.
Znam da je kolega izbjeglica iz Knina u BL imao hrvatsku putovnicu
i da je rukama i nogama kopao da dobije BH drzavljansto i pasos da moze slobodno putovati u London, imao neku familiju tamo.
Al' okrenuse se sljive na rogace.
i da je rukama i nogama kopao da dobije BH drzavljansto i pasos da moze slobodno putovati u London, imao neku familiju tamo.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1157 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Sumnjam, bh. državljanima je tada i za evropsku zajednicu trebala viza, a kamoli za UK.NediM17 wrote: ↑19/04/2023 12:31 Nekad iza rata, cini mi se, nama nisu trebale vize za UK, sa hrvatskom putovnicom trebale.
Možda si tada odmah poslije rata s našim papirima mogao jedino lakše dobiti izbjeglički status ili tako nešto. Ili je već bio tamo 3 mjeseca pa htio da pokuša sa drugim pasošem.
-
NediM17
#1158 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ja u Italiju isao 1998 bez vize, pasos sa ljiljanima.
Trebala mi tranzitna viza za Sloveniju.
Italija zadnja zemlja EU koja nam je uvela vize kad su je pritisle ove ostale clanice.
Nadjoh da su Britanci Hrvatskoj uveli vize 1999 a ukinuli 2006.
Za BiH nisam mogao pronaci kad su uvedene vize za UK.
Italija zadnja zemlja EU koja nam je uvela vize kad su je pritisle ove ostale clanice.
- ZoomZoomKiwi
#1159 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /230420182
Eto, neko se nedavno ovdje žalio na toranj na LQSA. Bit će novi nekad
Eto, neko se nedavno ovdje žalio na toranj na LQSA. Bit će novi nekad
- ZoomZoomKiwi
#1160 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ja sam u Mađarsku dugo išao bez vize, ako se ne varam čak možda do 2006. i onda su nam ih uveli. Al’ eto brzo nakon toga se uvelo ovo Schengensko pravilo 90/180.NediM17 wrote: ↑19/04/2023 21:07 Ja u Italiju isao 1998 bez vize, pasos sa ljiljanima.
-
NediM17
#1161 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Za Madjarsku si bez vize isao do 1.7.2000.
Znam sigurno jer sam iskoristio prvomajske praznike te godine da odvedem famEliju do Budimpeste prije uvodjenja viza.
Nissan bluebird 2.0 D, 68 KS, lozika sa Trebevica.
Ladja, samo ne d'o bog da moras preteci koga.
Znam sigurno jer sam iskoristio prvomajske praznike te godine da odvedem famEliju do Budimpeste prije uvodjenja viza.
Nissan bluebird 2.0 D, 68 KS, lozika sa Trebevica.
Ladja, samo ne d'o bog da moras preteci koga.
- ZoomZoomKiwi
#1162 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Moguće, ne mogu se tačno sjetiti, ali znam sa sam išao u Budimpeštu nekoliko puta i isto tako mjesec do uvođenja viza zadnji put.
Al’ nešto mi friško, pa kontam da je bilo iza 2000.
Mi smo išli Passatom, 1992. godište, 1.8i 66kW, bio je udoban ali nije imao klimu jbg
Al’ nešto mi friško, pa kontam da je bilo iza 2000.
Mi smo išli Passatom, 1992. godište, 1.8i 66kW, bio je udoban ali nije imao klimu jbg
-
NediM17
#1163 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Klima toshiba, otvoris prozor. 
- ZoomZoomKiwi
- Better Man
#1165 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Nije tačno. Itekako su trebale vize i teško ih je blio dobiti. Ako ocjene da bi mogao ostati i da se nećeš vratiti, glat su te odbijali.NediM17 wrote: ↑19/04/2023 12:31 Nekad iza rata, cini mi se, nama nisu trebale vize za UK, sa hrvatskom putovnicom trebale.
- agent_zero
#1166 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Priča se da je "tajanstvena" aviokompanija ustvari opet neko low budget arapsko smeće, inače nam malo arapa i arapskih destinacija
Zato se šuti.
Zato se šuti.
-
HelaS
#1167 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Izmišljaš, kolega... valja li to takoagent_zero wrote: ↑22/04/2023 01:10 Priča se da je "tajanstvena" aviokompanija ustvari opet neko low budget arapsko smeće, inače nam malo arapa i arapskih destinacija![]()
Zato se šuti.
- agent_zero
#1168 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ako mene lažu, onda lažem i ja.HelaS wrote: ↑22/04/2023 01:20Izmišljaš, kolega... valja li to takoagent_zero wrote: ↑22/04/2023 01:10 Priča se da je "tajanstvena" aviokompanija ustvari opet neko low budget arapsko smeće, inače nam malo arapa i arapskih destinacija![]()
Zato se šuti.![]()
-
akcija007
#1169 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Moram na sluzbeni put u Zagreb. Isti dan polazak i po ratak
Iz SA u 06 30 h a i iz ZG u 22h navecer
I 204 eur povratna karta sa svim taxama i samo s rucnim koferom
Firma placa . Skupoooo
Iz SA u 06 30 h a i iz ZG u 22h navecer
I 204 eur povratna karta sa svim taxama i samo s rucnim koferom
Firma placa . Skupoooo
- drndalo
#1170 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pa i nije to bas extremno skupo... Probaj vidjeti posto je spavanje u ZG u hotelu, pa kad uracunas i to, lakse ce biti firmi progutati trosak...
Auto ? Sati voznje, gorivo, putarina, amortizacija... Izadje skuplje, i jos se napatis.
Auto ? Sati voznje, gorivo, putarina, amortizacija... Izadje skuplje, i jos se napatis.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1171 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Pa ne ide na hadž sa autom..da se umori od voznje. 
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
-
mistek
#1173 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ma vala je granično isplati li se sad u Zagreb ići avionom. Ok, firma plaća, što nećeš, ali sve u svemu ima i kontra argumenata. Kad uračunaš dolazak, potrebno vrijeme prije leta, let, kontrole tamo i izlazak, ne možeš vala ispod 3h proći od lupam Grbavice do Travnog
U prevodu, kreneš s Grbavice u 05:00, tamo si u 08:00. Autom, u ta dobra, malo iza 9 si u Zagrebu. Ne znam, al privatno to nikad ne bih plaćao (avion). Kad firma plaća, može sve 
- Better Man
#1174 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Ako možeš avionom, glupo je ići autom. Prvo sigurnije je avionom i nema umora kao kad ideš autom.
- skafiskafsnjak
#1175 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)
Vrijeme prije leta gdje ces da sjedis i kafu pijuckas umjesto da se autom drndas?mistek wrote: ↑25/04/2023 01:25 Ma vala je granično isplati li se sad u Zagreb ići avionom. Ok, firma plaća, što nećeš, ali sve u svemu ima i kontra argumenata. Kad uračunaš dolazak, potrebno vrijeme prije leta, let, kontrole tamo i izlazak, ne možeš vala ispod 3h proći od lupam Grbavice do TravnogU prevodu, kreneš s Grbavice u 05:00, tamo si u 08:00. Autom, u ta dobra, malo iza 9 si u Zagrebu. Ne znam, al privatno to nikad ne bih plaćao (avion). Kad firma plaća, može sve
![]()
Autom, cisto sumnjam prije 10 da moze doci. A to je u najboljem slucaju, svigdje se moze neka guzva desiti.
Mislim da je smijesno i porediti ali eto