PaulTracy wrote: ↑23/04/2023 12:00Šta misliš da naši prijatelji Amerikanci upakuju kakav Dayton i Ukraincima,u procentima 51:49 ???Honda Rajvosa wrote: ↑23/04/2023 11:52 Danas je drugi dan vikenda pa dosli zabrinuti da guslaju o nuklerkama, mindzalima, sarmata...itd. pored cetnika tu su i domace balije kojima je mozak kao andol
Zamisli taj masakr Ukraine, e takav masakr su ti naši "prijatelji" nama napravili. Rusi su govvna ali i ti za koje vi navijate (zapad) nisu puno bolji. Zao mi je Ukrainaca samo.
Ukrajina
- agent_zero
#157276 Re: Ukrajina
-
Bernardinac
#157277 Re: Ukrajina
To je bilo za očekivati. Jedini način da poremete Ukrajinsku ofanzivu je da prave udare gdje oni mogu i pokušaju spriječiti UA da se koncentriše.Čitalac wrote: ↑23/04/2023 14:05 Ukrajinska strana očekuje novu rusku ofanzivu na Vuhledar.
Rusija će uskoro započeti jurišne operacije u oblasti Vuhledara, rekao je šef press centra odbrambenih snaga pravca „Tavria“ Aleksij Dmitraškivski.
„U subotu, 22. aprila, okupatori su avionima šest puta napali Vuhledar. Neprijatelj koristi taktiku spaljene zemlje. Objekti se uništavaju, kuće se ruše sprat po sprat, identična stvar se dešava i u Bahmutu i u Vuhledaru“, kaže Dmitraškivski.
Napad je najbolja odbrana.
- madner
#157278 Re: Ukrajina
Novi komadant, ista meta isto ostojanje.
- agent_zero
#157279 Re: Ukrajina
Čišćenje tranšeja:
Bahmut, nažalost trenutno nema dobrih vijesti:
Bahmut, nažalost trenutno nema dobrih vijesti:
- duminjo
#157280 Re: Ukrajina
Ne treba zaboraviti da se i druga strana nesto pita, bez obzira sto se to nama ne svidja.pici wrote: ↑23/04/2023 13:41Najbolje u svemu je sto ruse drze sad uprtim na Djepru.Imaju rusi dole par taktickih grupa al to nije ni blizu onom u Zaprozju, Donjecku, Bahmutu, Kremini.Sad moraju nesta otrgnut sa tih ratista i prebacivati na Djepar jer ako ovo ne bude laznjak a pisalo se da je najvece iznenadjenje preko Djepra ali i najriskantnije.I hajd sad pusti da ukrajinska zastava za dva dana zavijori na Melitopolju i Sevastopolju.duminjo wrote: ↑23/04/2023 13:33
Pocelo je onda vec onog momenta kad se prvi put javno spomenula ukrajinska kontra na proljece.
Zavisi kako uzmemo. Ja sam više mislio na konkretno mijenjanje karte.
Sto se ofanzive tice, vjerujem da je istu teze ozbiljno pripremiti nego realizovati. Zato i cekamo ovoliko na taj prvi udar.
Ako uzmemo ovako ko ti, pocela je odavno. Ako uzmemo ovako kako ja, nazire se
Elem, nesto se desava. Dobro je opet
Kepec bi morao izvrsiti samoubistvom kroz kremaljski prozor kao i mnogi generali.
- agent_zero
#157281 Re: Ukrajina
Rumunski putinofili:
- Čitalac
#157282 Re: Ukrajina
Estonski ministar odbrane o ukrajinskoj ofanzivi: sve zavisi od vremenskih uslova.
Estonski ministar odbrane Hanno Pevkur tvrdi da najveća prepreka za pokretanje ukrajinske kontraofanzive ostaje kišovito vrijeme, a proći će najmanje mjesec dana do početka aktivnih neprijateljstava. Pevkur je to rekao nakon sastanka Grupe za podršku Ukrajini u vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.
- Na osnovu onoga što je rečeno u Ramsteinu, možda će proći još mjesec dana prije nego što budemo mogli razgovarati o pravoj kontraofanzivi. Ako se vrijeme promijeni, to se može dogoditi ranije. Ako ne, proći će mjesec dana, možda i dva - rekao je Pevkur.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#157284 Re: Ukrajina
mogu ako imaš tweeter nalog jer je sadržaj 18+
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
zigzag
#157286 Re: Ukrajina
Uhhh. Jedva stigoh doći , valjda vikend nije prošao....
Mislim da treba rusima dati dio Ukrajine jer su oni svjetska sila i da wolodimir treba da potpiše dejton. Neće njima amerika do vijeka pomagati.
I nama u selu pored breze je bilo drago kad je potpisan dejton. Da ne ginemo bezveze. Sirotinja gine. A na balkaninfo su istražili da je wolodimir američki igrač.
Mislim da treba rusima dati dio Ukrajine jer su oni svjetska sila i da wolodimir treba da potpiše dejton. Neće njima amerika do vijeka pomagati.
I nama u selu pored breze je bilo drago kad je potpisan dejton. Da ne ginemo bezveze. Sirotinja gine. A na balkaninfo su istražili da je wolodimir američki igrač.
-
Gvozdeni1
#157287 Re: Ukrajina
Da niste potpisali Ameri bi naredili hrvatima da se povuku iz Bos. Krajine i resavalo bi se sve na terenu. Alija nije bio spreman na to. Za Armiju BiH ne znam.BiBi911 wrote: ↑23/04/2023 12:05Jesu li te Amerikanci natjerali da podapises. Ako ti se ne djasvi trenutno stanje imas autobus pa pravac servija, kazu tamo je ljepotaPaulTracy wrote: ↑23/04/2023 12:00
Šta misliš da naši prijatelji Amerikanci upakuju kakav Dayton i Ukraincima,u procentima 51:49 ???
Zamisli taj masakr Ukraine, e takav masakr su ti naši "prijatelji" nama napravili. Rusi su govvna ali i ti za koje vi navijate (zapad) nisu puno bolji. Zao mi je Ukrainaca samo.
-
BiBi911
#157288 Re: Ukrajina
Treba ruzkiji dati pola Ukraine jer su oni druga sv. sila(ali da oni biraju koji dio) onda ono pola nek se podijeli medju ostalim pristalicama ruzkije. Eh kada se to podjeli onda ce ruzki da dijele Poljsku(ali samo ovaj razvijeni dio ce da uzmu), poslije toga Česka Slovacka takodje ovo razvijeno sa svim pravima na firme. Ono su komunjare bile u Becu eh da njima treba dati I dio austrije(da manja bude putarina), istocna Njemačka to ce bit predano uz cvijece, Rumunija Bugarska to ce ruskim prijateljima da se da. Sjever Afrike takodje al samo hoteli to ce se dati ruzkima, Aljaska al samo nafta polja ono gdje su medjedii to ce ostat Amerikancima...zigzag wrote: ↑23/04/2023 16:04 Uhhh. Jedva stigoh doći , valjda vikend nije prošao....
- video
#157289 Re: Ukrajina
- JMGuti
#157290 Re: Ukrajina
Slazem se. Na Happy TV gostovao analitičar koji nam je otkrio da Ukrajinci otimaju rusku djecu i nabijaju ih na kolac. Stoga 55% dati Rusiji.zigzag wrote: ↑23/04/2023 16:04 Uhhh. Jedva stigoh doći , valjda vikend nije prošao....
I 6% Bjelorusiji.
-
Gvozdeni1
#157291 Re: Ukrajina
-
saimidin
#157292 Re: Ukrajina
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kine ... /230423071
E moj mikrone konju jedan, eto ti sad kinezi nek te
usred pariza, sam si skinuo gace onom izjavom
A kinezi su jasni, pomoce orcima oko UA, ali sad mogu jamiti stanove uz svoju granicu
Sranje jednom kad pocne tesko se zaustavlja, a mnogo lakse siri, ja ne vidim kako mi mozemo izbjeci ga u
E moj mikrone konju jedan, eto ti sad kinezi nek te
A kinezi su jasni, pomoce orcima oko UA, ali sad mogu jamiti stanove uz svoju granicu
Sranje jednom kad pocne tesko se zaustavlja, a mnogo lakse siri, ja ne vidim kako mi mozemo izbjeci ga u
-
lajkujMe
#157293 Re: Ukrajina
Upis s moje strane, spustite loptu nista jos krenulo nije UA i dalje u defanzivi.
Brane se momacki.
Krenulo je onog momenta kad cujes Ryabara da place na sav glas Ukrajinci kod Melitpola herojska Ruska vojska uspjesno brani Melitpol
Tu otprilike znas gotovo je
Do tada paticemo se gledajuci razaranje Bakhmuta koji ce pasti za maks 2 sedmice osim ako se ne desi nesto wow
Brane se momacki.
Krenulo je onog momenta kad cujes Ryabara da place na sav glas Ukrajinci kod Melitpola herojska Ruska vojska uspjesno brani Melitpol
Tu otprilike znas gotovo je
Do tada paticemo se gledajuci razaranje Bakhmuta koji ce pasti za maks 2 sedmice osim ako se ne desi nesto wow
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#157294 Re: Ukrajina
Ažuriranje za Ukrajinu: Toliko opcija za protunapad, ali evo jedne koja bi mogla slomiti Rusiju
Kos za Dnevni list Kos
Nedjelja, 23. april 2023. · 16:39

Ukrajinski Su-24 sprema se za borbenu misiju
Osjećate li zujanje u zraku? Sprema se velika protuofenziva Ukrajine! I baš kao lažni nacrti prije dana NFL drafta, ratni analitičari (i ruski generali, možda) kopaju po kartama, pokušavajući predočiti ukrajinski gambit.

STAROBILSK

KOPNENI MOST

DONJECK GRAD
Strateška vrijednost grada Donjecka ne može biti veća.
Uz nesagledivu propagandnu vrijednost oslobađanja grada od milijun stanovnika pod ruskom kontrolom od 2014., to bi učinkovito podijelilo rusku vojsku na sjevernu i južnu polovicu. To bi Rusiju lišilo ključnog izvora topovskog mesa. Ključno logističko distribucijsko središte, presjeklo bi jedinu željezničku liniju od Rusije do Mariupolja i ostatak okupiranog kopnenog mosta (barem dok željeznička pruga na Kerčkom mostu ponovno ne proradi, što još uvijek nije slučaj).
Nadalje, kao što vidite na kartama s ruskim obrambenim linijama, ta cijela pozadina je prazna. Ako Ukrajina gurne u Donjeck, cijela ta pozadina je otvorena za pustoš. Oni mogu odsjeći ruske jedinice duž cijelog fronta u Donbasu, uključujući Bakhmut, Severodonjeck, Lisičansk i sve između sa stražnje strane. Uspjeli osloboditi Starobilsk, i odjednom Ukrajina izvodi manevar u klještima na ruske obrambene linije duž cijele fronte u Donbasu.
Izgledalo bi ovako, i bilo bi veličanstveno:

Kad bi Ukrajina oslobodila Donbas na ovaj način, ostavila bi Rusiju vezanu samo za jugoistočnu Ukrajinu i Krim, te potpuno izmijenjenu stratešku sliku.
Fantazija? Najvjerojatnije. Ali u redu je sanjati.
Kos za Dnevni list Kos
Nedjelja, 23. april 2023. · 16:39

Ukrajinski Su-24 sprema se za borbenu misiju
Osjećate li zujanje u zraku? Sprema se velika protuofenziva Ukrajine! I baš kao lažni nacrti prije dana NFL drafta, ratni analitičari (i ruski generali, možda) kopaju po kartama, pokušavajući predočiti ukrajinski gambit.

STAROBILSK

KOPNENI MOST

DONJECK GRAD
Strateška vrijednost grada Donjecka ne može biti veća.
Uz nesagledivu propagandnu vrijednost oslobađanja grada od milijun stanovnika pod ruskom kontrolom od 2014., to bi učinkovito podijelilo rusku vojsku na sjevernu i južnu polovicu. To bi Rusiju lišilo ključnog izvora topovskog mesa. Ključno logističko distribucijsko središte, presjeklo bi jedinu željezničku liniju od Rusije do Mariupolja i ostatak okupiranog kopnenog mosta (barem dok željeznička pruga na Kerčkom mostu ponovno ne proradi, što još uvijek nije slučaj).
Nadalje, kao što vidite na kartama s ruskim obrambenim linijama, ta cijela pozadina je prazna. Ako Ukrajina gurne u Donjeck, cijela ta pozadina je otvorena za pustoš. Oni mogu odsjeći ruske jedinice duž cijelog fronta u Donbasu, uključujući Bakhmut, Severodonjeck, Lisičansk i sve između sa stražnje strane. Uspjeli osloboditi Starobilsk, i odjednom Ukrajina izvodi manevar u klještima na ruske obrambene linije duž cijele fronte u Donbasu.
Izgledalo bi ovako, i bilo bi veličanstveno:

Kad bi Ukrajina oslobodila Donbas na ovaj način, ostavila bi Rusiju vezanu samo za jugoistočnu Ukrajinu i Krim, te potpuno izmijenjenu stratešku sliku.
Fantazija? Najvjerojatnije. Ali u redu je sanjati.
- skrbavi-admin
#157295 Re: Ukrajina
bude li rat trajao duze od zavrsetka ljeta..... tesko da ce ukrajinci imati vise podrske na ratnom planu....
rutalji trose drogirani ljudski škart u ratu na Bahmutu.... nemam drugacijeg objašnjenja za bjesomucne juriše sa toliko gubitaka.... jednostavno to je više nego ocito....
kako god mi na to gledali - to je izuzetna strategija - riješiti se zatvorenika - ološa, a trošiš najbolje neprijateljske rezerve, ubiti dvije i tri muhe jednim udarcem.... tako ih tretiraju i prije i u toku i poslije smrti ili kad prezive.... (oni sto su bili previse sretni).....
tesko je ratovati sa drogiranom vojskom.....
veliki broj beskrupuloznih ratnih zlocina zorno potvrdjuje da taj PMCW obiluje psihopatama......
sad sta uzmu uzeli su - ako useru - bice im DMS...... a kad god pogledam kartu Bahmuta - zlo mi je
https://time.com/5752114/nazi-military-drugs/
The FSIN is also responsible for the prisoners' physical well-being and rights under the Russian government. In March 2019 the FSIN has a total prisoner population of 558,778, which included all pretrial detainees. This number makes up 0.4% of the population.
rutalji trose drogirani ljudski škart u ratu na Bahmutu.... nemam drugacijeg objašnjenja za bjesomucne juriše sa toliko gubitaka.... jednostavno to je više nego ocito....
kako god mi na to gledali - to je izuzetna strategija - riješiti se zatvorenika - ološa, a trošiš najbolje neprijateljske rezerve, ubiti dvije i tri muhe jednim udarcem.... tako ih tretiraju i prije i u toku i poslije smrti ili kad prezive.... (oni sto su bili previse sretni).....
tesko je ratovati sa drogiranom vojskom.....
veliki broj beskrupuloznih ratnih zlocina zorno potvrdjuje da taj PMCW obiluje psihopatama......
sad sta uzmu uzeli su - ako useru - bice im DMS...... a kad god pogledam kartu Bahmuta - zlo mi je
The FSIN is also responsible for the prisoners' physical well-being and rights under the Russian government. In March 2019 the FSIN has a total prisoner population of 558,778, which included all pretrial detainees. This number makes up 0.4% of the population.
Last edited by skrbavi-admin on 23/04/2023 18:43, edited 4 times in total.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
#157296 Re: Ukrajina
Sanska koza (Saanska koza)

Sanska koza jedna je od najznačajnijih pasmina koza bijele dlake. Nastala je u području rijeke Saane u Švicarskoj odakle se raširila po cijelom svijetu. Ova je koza bila korištena u selekciji i stvaranju brojnih drugih pasmina, pa je tako njezin genom korišten u formiranju uzgoja francuske sanske koze, njemačke bijele koze, nizozemske bijele koze, izraelske sanske koze i brojnih drugih.
Sanske koze dobro su prilagođene intenzivnom uzgoju i hranidbi te u tim uvjetima u potpunosti mogu iskoristiti svoj genetski potencijal.
*Eh sa, ako neko zna pojasniti uzrečicu "Što me ba jebeš ko Sansku kozu!" bio bih zahvalan
-
Bernardinac
#157297 Re: Ukrajina
O tome ja trubim odavno. Orci u pravom smislu.skrbavi-admin wrote: ↑23/04/2023 18:31 bude li rat trajao duze od zavrsetka ljeta..... tesko da ce ukrajinci imati vise podrske na ratnom planu....
tesko je ratovati sa drogiranom vojskom.....![]()
- skrbavi-admin
#157298 Re: Ukrajina
To je faktor X zbog kojeg je na Bahmutu situacija šugava - obzirom da Wagner probija a VDVovi ciste - jasno je ko dan koliko je sati....
na zalost ponovo, ukrajinci gube najbolje meso, najherojskije i najhrabrije
¸
obzirom da ti "ljudi" nisu uopste pripadnici regularne ruske vojske toliko ni gubici nisu izrazeni...... i samoj kompaniji se zivo jebe za gubitke dokle god ima "goriva".....
"ludo hrabri jurisi" ne mogu nicim bit onako opravdani osim drogama, onakav "borbeni moral" ne moze biti normalan za bilo koga...... a kamo li za zatvorenika koji blage veze o ratu nema.....
na zalost ponovo, ukrajinci gube najbolje meso, najherojskije i najhrabrije
obzirom da ti "ljudi" nisu uopste pripadnici regularne ruske vojske toliko ni gubici nisu izrazeni...... i samoj kompaniji se zivo jebe za gubitke dokle god ima "goriva".....
"ludo hrabri jurisi" ne mogu nicim bit onako opravdani osim drogama, onakav "borbeni moral" ne moze biti normalan za bilo koga...... a kamo li za zatvorenika koji blage veze o ratu nema.....
- Hame_
#157299 Re: Ukrajina
Ukrajina sada ima izravan pristup prodavaonicama NATO-a
Decimus - član zajednice Daily Kos
Nedjelja, 23. april 2023. · 01:56

NATO-ova skladišna kuća
Vijesti su slabo popraćene u glavnim medijima, ali jučerašnja objava na konferenciji u Ramsteinu da je Ukrajina postigla sporazum s NATO-om o izravnom pristupu NSPA sustavu je ogromna.
NSPA je NATO-ov sustav za nabavu i akviziciju, kao i logistiku. U biti, Ukrajina može izravno poslati zahtjeve za ono što joj je potrebno bilo kojoj od članica NATO-a koje to imaju, a SAD (moguće u suradnji sa zajedničkim fondom EU za Ukrajinu) platit će račun.
Ukrajina možda službeno nije članica NATO-a, ali bi mogla biti. Od 21. aprila 2023. Ukrajina više ne mora čekati da Ramstein obeća oružje kako bi dobila ono što joj je potrebno za rat. A zemlje koje podupiru ne moraju davati nikakve javne izjave... osim ako to ne odluče. Moglo bi se također pretpostaviti da su ovo stražnja vrata za Ukrajinu da sada može KUPITI borbene avione od članica NATO-a koje su voljne prodati, a Uncle Sam će poduprijeti posao? Poljski F-16 bi mogli krenuti u Ukrajinu prije nego što mislimo.
“Ukrajina je dosegla neviđenu razinu interoperabilnosti s NATO-om. Mi smo, de facto, već dio sigurnosnog prostora Saveza. Izrazio sam nadu da će to ubrzati političke odluke u vezi s integracijom naše zemlje u NATO,”… ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov.
I predsjednik Zelensky će nazočiti sljedećoj konferenciji NATO-a… osobno.
To nije promaklo ni Rusima koji danas glasno prosvjeduju. Oni znaju što ovo znači.
*Ovo je veća stvar nego što mislimo i utjecaj će biti ogroman. Bez sumnje. Možda neće biti NATO čizama na terenu u Ukrajini, ali za sve praktične svrhe, Ukrajina će u kratkom roku postati potpuno integrirana sila u NATO-u.
Trebalo je doći ranije, ali bolje sad nego nikad. Evropa, usprkos Macronovim vratolomijama (i de Gaulleu), zna da su oni od NATO-a i NATO je od njih. Ovo je njihov rat koliko i Ukrajinski.
Decimus - član zajednice Daily Kos
Nedjelja, 23. april 2023. · 01:56

NATO-ova skladišna kuća
Vijesti su slabo popraćene u glavnim medijima, ali jučerašnja objava na konferenciji u Ramsteinu da je Ukrajina postigla sporazum s NATO-om o izravnom pristupu NSPA sustavu je ogromna.
NSPA je NATO-ov sustav za nabavu i akviziciju, kao i logistiku. U biti, Ukrajina može izravno poslati zahtjeve za ono što joj je potrebno bilo kojoj od članica NATO-a koje to imaju, a SAD (moguće u suradnji sa zajedničkim fondom EU za Ukrajinu) platit će račun.
Ukrajina možda službeno nije članica NATO-a, ali bi mogla biti. Od 21. aprila 2023. Ukrajina više ne mora čekati da Ramstein obeća oružje kako bi dobila ono što joj je potrebno za rat. A zemlje koje podupiru ne moraju davati nikakve javne izjave... osim ako to ne odluče. Moglo bi se također pretpostaviti da su ovo stražnja vrata za Ukrajinu da sada može KUPITI borbene avione od članica NATO-a koje su voljne prodati, a Uncle Sam će poduprijeti posao? Poljski F-16 bi mogli krenuti u Ukrajinu prije nego što mislimo.
“Ukrajina je dosegla neviđenu razinu interoperabilnosti s NATO-om. Mi smo, de facto, već dio sigurnosnog prostora Saveza. Izrazio sam nadu da će to ubrzati političke odluke u vezi s integracijom naše zemlje u NATO,”… ukrajinski ministar obrane Oleksii Reznikov.
I predsjednik Zelensky će nazočiti sljedećoj konferenciji NATO-a… osobno.
To nije promaklo ni Rusima koji danas glasno prosvjeduju. Oni znaju što ovo znači.
*Ovo je veća stvar nego što mislimo i utjecaj će biti ogroman. Bez sumnje. Možda neće biti NATO čizama na terenu u Ukrajini, ali za sve praktične svrhe, Ukrajina će u kratkom roku postati potpuno integrirana sila u NATO-u.
Trebalo je doći ranije, ali bolje sad nego nikad. Evropa, usprkos Macronovim vratolomijama (i de Gaulleu), zna da su oni od NATO-a i NATO je od njih. Ovo je njihov rat koliko i Ukrajinski.
- skrbavi-admin
#157300 Re: Ukrajina
Nadam se - sto je babi milo to joj se i snilo