EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
dr_Evil

#3401 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by dr_Evil »

...
Last edited by dr_Evil on 22/04/2023 10:36, edited 1 time in total.
ja71

#3402 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

JoseMujica wrote: 22/04/2023 09:02 ima li iko iskustva s ovim mild hybridima? Isplati li se to uzimati?
Da li se nešto označi kao mild hibrid, full hibrid ili plug in hibrid odlučuje veličina baterije.

Mild hibrid je jeftin za napraviti i zato se sve češće ugrađuje najviše zbog toga jer se u već postojeće mašine lako ugradi.

Ekonomski gledano, svaka baterija prije ili kasnije isplati samu sebe jer smanjuje potrošnju. Želim reći, svaki hibrid se na kraju isplati (izuzev ako ga prije toga ne slupaš kola).

Elektromotor podržava prilikom otto motor prilikom kretanja i tako gu u stvari čuva napora.

Čak i ako ti poslije 10 godina, a iskustvo pokazuje da to nije slučaj, skroz ode baterija, ostane ti običan benzinac.

Naravno da je tu Toyota sa full hibridom i najdužim iskustvom, tata mata igre ali koliko para toliko muzike.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#3403 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by RagibUzoriti »

ja71 wrote: 22/04/2023 10:33
JoseMujica wrote: 22/04/2023 09:02 ima li iko iskustva s ovim mild hybridima? Isplati li se to uzimati?
Da li se nešto označi kao mild hibrid, full hibrid ili plug in hibrid odlučuje veličina baterije.

Mild hibrid je jeftin za napraviti i zato se sve češće ugrađuje najviše zbog toga jer se u već postojeće mašine lako ugradi.

Ekonomski gledano, svaka baterija prije ili kasnije isplati samu sebe jer smanjuje potrošnju. Želim reći, svaki hibrid se na kraju isplati (izuzev ako ga prije toga ne slupaš kola).

Elektromotor podržava prilikom otto motor prilikom kretanja i tako gu u stvari čuva napora.

Čak i ako ti poslije 10 godina, a iskustvo pokazuje da to nije slučaj, skroz ode baterija, ostane ti običan benzinac.

Naravno da je tu Toyota sa full hibridom i najdužim iskustvom, tata mata igre ali koliko para toliko muzike.
Ne siri dezinformacije ziv bio.

Baci na papir ustedu sa hybridom odnosno autonomiju na bateriju.
E sad skontaj kolika ti je garancija na vozilo
Pa proguglaj koliko kosta opravka hibrida prilikom prvog kvara zbog baterije odnosno elektronike.

Hibrid je smece.
dr_Evil

#3404 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by dr_Evil »

Salu na stranu elektricno auto je prava stvar, a ustedi se jako puno. Dok ne stanu ovome u kraj.

Ko ga je kupio prije 7-8 godina do sad mu se pozlatio. Nazalost kasno sam skuzio :)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3405 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Bobi »

Toyota daje 10 godina garanciju na bateriju :D.
ja71

#3406 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

Bobi wrote: 22/04/2023 10:48 Toyota daje 10 godina garanciju na bateriju :D.
Ne širi dezinformacije :D
problemnatravunu

#3407 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by problemnatravunu »

JoseMujica wrote: 22/04/2023 10:26
tintilinic wrote: 22/04/2023 10:04 Samo TOYOTA je full hybrid i to se isplati.
Ostalo budalastine.
da

ali je skupa pravo...yaris cross hybrid sa ovim điđama što hoću (blind spot monitor) izađe nekih 63.000 sa pdvom i carinom.

znači čak i na invalidsku povlasticu došla bi me nekih 50.000

čini mi se da bi i toyotu rađe uzeo sa klasik 1.5 motorom jer ona dođe nekih 5-6 milja manje, pa minus pdv i carina vjerovatno između 40 i 45 milja, što bi mogao podnijeti u nekih 7-10 godina, a da se ne patim.

@dr_Evil veliko mi je to...ja sam za mala auta 4,1-4,2 metra...fakat nemam potrebe za većim😂

evo vozim Modusa 1.5 dci već 6-7 godina...jedina mu je mana baš premali gepek i što više nije automatik
Evo ga , ispunjava sve zahtjeve @JoseMujica
TOYOTA C-HR HYBRID ELECTRIC C-ENTER SMART 55.900 KM
10 godina garancije Toyota Relax
10 godina garancije na hibridnu bateriju
10 godina garancije na gume
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3408 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by JoseMujica »

ma lako je vama sa EU plata vaziti😂

jebga ovdje se mora gledati i koliko dugoročno održavanje košta....kad mi dođe nakon 5 ili haj 10 godina zamjena baterije jedno 5 milja biće mi najjeftinije da se polijem benzinom i zapalim😂😂😂😂😂

@problemnatravunu al ću pogledati ovu toyoticu...plus je da FBiH vraća 5 milja ...barem je tako bilo za prošlu godinu što faktički izjednačava cijenu toyote klasik i hybrida
RagibUzoriti

#3409 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by RagibUzoriti »

To ti je isto kao sa Kia. 7 godina lafo garancije.

Kad reklamiras nesto,izvuku neki papir ispod stola napisan na korejskom...e vidis kazu, nije to bas tako kao sto raja misli. Pa dobijes klempu.

BiH jos nije uvjek sazrela za hybrida i EVa sigurno. A kada ce to biti,treba jos vode da protece...
dr_Evil

#3410 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by dr_Evil »

JoseMujica wrote: 22/04/2023 11:04 ma lako je vama sa EU plata vaziti😂

jebga ovdje se mora gledati i koliko dugoročno održavanje košta....kad mi dođe nakon 5 ili haj 10 godina zamjena baterije jedno 5 milja biće mi najjeftinije da se polijem benzinom i zapalim😂😂😂😂😂
Sto se toga tice, ipak poslusaj Ragiba, i kani se hibrida u Bosni. Drz se klasike, ono sta znaju pravit, i za sta ima dijelova.

Super su te tehnologije, komsija ima priusa 2010 godiste hibrid, oni prvi, nikad greske. ALi ni on nece da ga za Bosnu vodi bas zbog odrzavanja.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#3411 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Evolution_IV »

ne znaju nista pravit :D
ja71

#3412 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ja71 »

RagibUzoriti wrote: 22/04/2023 11:07 To ti je isto kao sa Kia. 7 godina lafo garancije.

Kad reklamiras nesto,izvuku neki papir ispod stola napisan na korejskom...e vidis kazu, nije to bas tako kao sto raja misli. Pa dobijes klempu.

BiH jos nije uvjek sazrela za hybrida i EVa sigurno. A kada ce to biti,treba jos vode da protece...
Koju si Kiu vozio pa te Korejanci zajebali ?

I kako prepoznati da li je neka država zrela za hibrida ?

Mujica je postavio pitanje u vezi mild hibrida ali imam utisak da ti misliš da tog hibrida (ili full hibrid od Toyote) možeš puniti, što nije slučaj. Oni se pune rekuperacijom.
Evolution_IV

#3413 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Evolution_IV »

samo budala poredi toyotu sa kiom :-)

sto se tice tih stvari...
jesam1

#3414 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by jesam1 »

Skromni dopris temi nakon promjenjenih 100tak auta (posao/rentanje/vlasnistvo)

Hybrid je marketinski hype koji nema buducnost. Isto cevapi sa nutelom. Jednostavno dobijes najgore od 2 svijeta.
Nit dobar/efektivan elektro pogon sa dobrim range-om.
Nit dobijes dobrog ICE benzinca - jer motor mora da nosi dodatnu tezinu baterije koja je teska. Voznja na autoputu ubi potrosnju.
Idemo dalje:
Servis i troskovi: Dobijes 2 u 1. Imas sve troskove benzinca + ako sta zapne na elektro strani, popravljaj i to. U najboljem slucaju ce ti ovlasteni servis (jer ne zelis dat alvijanerima da experimentisu) zaracunati dodatne sate da "provjeri" bateriju i elektro pogon.

Jedini, ponavljam JEDINI, scenario u kojem je hybrid mozda isplati je ako je voznja 95% vremena u gradu u radijusu od 10-20km. Tipa dostava hrane itd.

Trenutno vozim Teslu Y max range i utisci su:
Ovo je tehnologija buducnosti. Nema sumnje u to. Promjena je isto nokia na iphone.

ALI:
ekonomski se jednostavno ne isplati > JOS UVIJEK, nazalost.
Cijena punjenja struje u EU je u rangu dizela/benzina. Racunajuci nabavnu cijenu auta - jednostavno si u minusu.

Da bi ovo uspjelo potrebne su masivne kolicine jeftine struje i siroka mreza punjaca. Na putu smo, ali trebace nazalost jos dosta vremena.
Evolution_IV

#3415 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Evolution_IV »

necea bolan nikad dobiti jeftiniju struju, fkt ne znam u kojim oblacima zivite...
Naslovnica

#3416 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Naslovnica »

JoseMujica wrote: 22/04/2023 09:54
EFD22 wrote: 22/04/2023 09:10 Novo da, i ako ćeš ga prodavati čim ga otplatiš, odnosno nakon tri četiri godine.
znači :run:

ma kontam iduće godine šta uzeti, ali novo i automatik..RVI povlastica i nisam toliko bogat da ga otplatim u 3-4 godine, prije 7-10

treba mi šta da nije golemo pa gledao Stonic, Bayon, T-croos, Arona, Yaris cross, Vitara, pa vidim da skoro svi nude te mild hybrid verzije.

A ja nisam preprodavač niti me to interesuje. Ako uzmem novo auto vjerovatno ću ga najmanje 10-15 godina vozati i ne vjerujem da ću preći više od 100.000 km za to vrijeme, jer do sada nisam prelazio više od 5.000km godišnje.

znači bolje mi se držati klasik benzinca sa 1.4 ili 1.0 motorom?
Iduće godine izlazi Duster hibrid.
Samo kaem.
dr_Evil

#3417 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by dr_Evil »

jesam1 wrote: 22/04/2023 11:27 Skromni dopris temi nakon promjenjenih 100tak auta (posao/rentanje/vlasnistvo)

Hybrid je marketinski hype koji nema buducnost. Isto cevapi sa nutelom. Jednostavno dobijes najgore od 2 svijeta.
Nit dobar/efektivan elektro pogon sa dobrim range-om.
Nit dobijes dobrog ICE benzinca - jer motor mora da nosi dodatnu tezinu baterije koja je teska. Voznja na autoputu ubi potrosnju.
Idemo dalje:
Servis i troskovi: Dobijes 2 u 1. Imas sve troskove benzinca + ako sta zapne na elektro strani, popravljaj i to. U najboljem slucaju ce ti ovlasteni servis (jer ne zelis dat alvijanerima da experimentisu) zaracunati dodatne sate da "provjeri" bateriju i elektro pogon.

Jedini, ponavljam JEDINI, scenario u kojem je hybrid mozda isplati je ako je voznja 95% vremena u gradu u radijusu od 10-20km. Tipa dostava hrane itd.

Trenutno vozim Teslu Y max range i utisci su:
Ovo je tehnologija buducnosti. Nema sumnje u to. Promjena je isto nokia na iphone.

ALI:
ekonomski se jednostavno ne isplati > JOS UVIJEK, nazalost.
Cijena punjenja struje u EU je u rangu dizela/benzina. Racunajuci nabavnu cijenu auta - jednostavno si u minusu.

Da bi ovo uspjelo potrebne su masivne kolicine jeftine struje i siroka mreza punjaca. Na putu smo, ali trebace nazalost jos dosta vremena.
Punim po 0,17km po kw :) naravno promijenit ce se i to jednom!
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#3418 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by JoseMujica »

ja ljudi nit sam neki vozač nit se razumijem u auta...zato i pitam

godišnje pređem do 5-6 hiljada...malo vozam po gradu, većinom van grada...automatik mi je MUST jer mi je lijeva noga sjebana od ranjavanja...i gledam mala auta jer mi fakat ne treba ništa veliko i bitna stvar je da su podiguta jer dosta vremena provodim po šumama i gorama :D

zato sam i gledao ova nabrojana yaris cross, kia stonic, hyundai bayon, vw t-cross, seat arona i reno capture. A uzeo bi napucanu verizu sa blind spot monitorom i haman svim kurcima palcima, senzorima.

jebga yaris cross je u startu 10 milja skuplji od svega nabrojanog. Zatim t-cross, arona i capture (izbijam samo pdv 17%), a najjeftini su bayon i stonic, posebno što na njih osim pdv-a izbijam i carinu (mislim da je carina 15% :? )
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3419 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Bobi »

5000 prelazi i gleda hybrid, pa za to nije ni dizel, uzmi kakvog benzinca duster dacia...ha ja :D.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#3420 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by izvrsni direktor »

JoseMujica wrote: 22/04/2023 11:04 ma lako je vama sa EU plata vaziti😂

@problemnatravunu al ću pogledati ovu toyoticu...plus je da FBiH vraća 5 milja ...barem je tako bilo za prošlu godinu što faktički izjednačava cijenu toyote klasik i hybrida
Hybrid od prije 10 godina i hybrid sad su nebo i zemlja, ovo je nova tehnologija koja se rapidno razvija i bukvalno svake godine se pojavi neko novi ko do sad nije radio te auto, tako da nema pojma kako ce se koji dugorocno ponasati jer ne postoji iskustvo. Ja ne bih uzeo sad hybrid/elektro na dugorocan period.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3421 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by konektovan »

Naslovnica wrote: 22/04/2023 11:49
JoseMujica wrote: 22/04/2023 09:54

znači :run:

ma kontam iduće godine šta uzeti, ali novo i automatik..RVI povlastica i nisam toliko bogat da ga otplatim u 3-4 godine, prije 7-10

treba mi šta da nije golemo pa gledao Stonic, Bayon, T-croos, Arona, Yaris cross, Vitara, pa vidim da skoro svi nude te mild hybrid verzije.

A ja nisam preprodavač niti me to interesuje. Ako uzmem novo auto vjerovatno ću ga najmanje 10-15 godina vozati i ne vjerujem da ću preći više od 100.000 km za to vrijeme, jer do sada nisam prelazio više od 5.000km godišnje.

znači bolje mi se držati klasik benzinca sa 1.4 ili 1.0 motorom?
Iduće godine izlazi Duster hibrid.
Samo kaem.
To ce biti preskupo..
mayab

#3422 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by mayab »

Image :lol:
Laplace

#3424 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Laplace »

ja71 wrote: 22/04/2023 10:12
dr_arsla wrote: 22/04/2023 09:36 Kako je nastala sirova nafta?
Pusti tu kvazinauku da se nafta stalno obnavlja. Da je tako, svugdje bi je bilo i ne bi se zalihe smanjivale.

Naučnici su složni po tom pitanju . a tu priču , da se nafta obnavlja, su smislili neki 'naučnici' tipa Semir Osmanagić. Pogodi kome koristi, da se nafta i dalje vadi.

Da bi se nafta vadila također je potrebno uložiti energiju. Najkasnije kada za vađenje litra nafte bude bilo potrebno također uložiti litar nafte biće definitivno fajront. A ekonomski gledano još ranije.

Kako je nastalo sunce ?
Ne vrijedi. Ljudi više vjeruju Obmanagiću nego geolozima i svim naučnicima uopšte. I mene je neko ovdje pitao isto, nisam imao volje ni pokušati da odgovorim (odmah sam znao odakle vjetar puše). Uvjeren sam da će krenuti sa pseudonaukom.
RagibUzoriti

#3425 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by RagibUzoriti »

Evolution_IV wrote: 22/04/2023 11:26 samo budala poredi toyotu sa kiom :-)

sto se tice tih stvari...
Ti si bas lik sa manjkom inteligencije kad ti se sve mora crtati.

Ne poredi niko Toyotu sa Kiom niti sa bilo kojim drugim proizvodjacem.

Pitanje je konkretno: sta nakon 3 godine odnosno sta nakon garancije?

Ali ja sam gori sto uopste tebi sta odgovaram :lol:
Post Reply