Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- tvojkomsija
#95151 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sjecate se kad je Dodik rekao da ako Schmidt nametne zakon da imovina pripada BiH, on isti dan u NSRS pokrece nezavisnost.
Jel Schmidt ima muda da to uradi ako ovi opet pokusaju uzeti drzavnu imovinu?
Hoce li Dodik uraditi sto je obecao?
Schmidt ce se naci u teskoj situaciji... ako ne reaguje direktno dopusta urusavanje drzave, ako reaguje moze biti glavni krivac za urusavanje drzave koje ce Dodik izazvati, a mozda i potencijalni sukob.
Imovina je crvena linija i za bosnjacke i za srpske stranke i zato ja mislim da je ova kriza ozbiljnija od nekih proteklih. A ogromno zaduzenje i finansijska nestabilnost RS samo doljevaju ulje na vatru.
Jel Schmidt ima muda da to uradi ako ovi opet pokusaju uzeti drzavnu imovinu?
Hoce li Dodik uraditi sto je obecao?
Schmidt ce se naci u teskoj situaciji... ako ne reaguje direktno dopusta urusavanje drzave, ako reaguje moze biti glavni krivac za urusavanje drzave koje ce Dodik izazvati, a mozda i potencijalni sukob.
Imovina je crvena linija i za bosnjacke i za srpske stranke i zato ja mislim da je ova kriza ozbiljnija od nekih proteklih. A ogromno zaduzenje i finansijska nestabilnost RS samo doljevaju ulje na vatru.
- Prpa.ba
#95152 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tzv. medjunarodna zajednica uvijek ide linijom manjeg otpora. Vrijeme je da Bosnjaci prestanu biti na toj liniji.
-
kox
#95153 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Rata je vrlo lako moglo biti prije par godina. Zapad nezainteresovan i slab, Rusija neizgled jaka, Kina sila u usponu. Nakon Ukrajine mogućnost rata je minimalna. Sa kojim saveznicima da Dodik pokreće secesiju i sukobe ? Samo da ima malo više pameti i mnogo manje kriminalnih sukoba i egotripova u probosanskim snagama nikada ne bismo lakše napredovali. Ovako mrka kapa, vječna rahat patnja.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#95154 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Tako je bilo i 1992.kox wrote: ↑22/04/2023 00:06 Rata je vrlo lako moglo biti prije par godina. Zapad nezainteresovan i slab, Rusija neizgled jaka, Kina sila u usponu. Nakon Ukrajine mogućnost rata je minimalna. Sa kojim saveznicima da Dodik pokreće secesiju i sukobe ? Samo da ima malo više pameti i mnogo manje kriminalnih sukoba i egotripova u probosanskim snagama nikada ne bismo lakše napredovali. Ovako mrka kapa, vječna rahat patnja.
Rusija krahirala, Kina ni na mapi, početak pax americana, pa ništa.
-
kox
#95155 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Totalno drugačija situacija je danas. Strane trupe sa mandatom da djeluju u BiH, potpuna kontrola stranaca u svakom smislu, političkom i finansijskom, nema JNA. Ruska opasnost prepoznata. Da je Ukrajina prošla drugačije ili da je kod nas puklo prije njih imali bismo problem. Ovako ništa od toga.sehohari wrote: ↑22/04/2023 00:07Tako je bilo i 1992.kox wrote: ↑22/04/2023 00:06 Rata je vrlo lako moglo biti prije par godina. Zapad nezainteresovan i slab, Rusija neizgled jaka, Kina sila u usponu. Nakon Ukrajine mogućnost rata je minimalna. Sa kojim saveznicima da Dodik pokreće secesiju i sukobe ? Samo da ima malo više pameti i mnogo manje kriminalnih sukoba i egotripova u probosanskim snagama nikada ne bismo lakše napredovali. Ovako mrka kapa, vječna rahat patnja.
Rusija krahirala, Kina ni na mapi, početak pax americana, pa ništa.
-
saimidin
#95156 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ova saka jada sto ih zovu eufor je tu da proba stati izmedju I stvoriti uslove za "miran razlaz", ali realno pitanje mogu li sebe zastiti
Drugo njima se svake god u novembru obnavlja mandat u sbun, a putler tamo ima veto
Ja imam ideju da 2024 nece biti obnovljen zbog putlerovog veta, a u usa ce tada biti izbori
Do tada ce se preko pririska na bosnjake pokusati umiriti I udovoljiti susjede I komsije da ne pokrecu eskalaciju
Pitanje je mogu li sta bosnjaci osim izjava napraviti, jer ako je suditi po dosadasnjem to je neki maximum
Drugo njima se svake god u novembru obnavlja mandat u sbun, a putler tamo ima veto
Ja imam ideju da 2024 nece biti obnovljen zbog putlerovog veta, a u usa ce tada biti izbori
Do tada ce se preko pririska na bosnjake pokusati umiriti I udovoljiti susjede I komsije da ne pokrecu eskalaciju
Pitanje je mogu li sta bosnjaci osim izjava napraviti, jer ako je suditi po dosadasnjem to je neki maximum
-
Novak20
#95157 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Cvitanović kuži o čemu se radi ali ne govori ono što sluti. Prvenstveno zato što su žrtve ovih političkih igrokaza opet Hrvati i prozapadno orijentirani građani BiH.
Sve se vrti oko izbjegavanja obveza o ispunjavanju prioriteta EU, izbjegavanje izmjena Ustava i IZ, privlačenju pažnje radi dobijanja na značaju i snazi pred moĝuće Schmidtove intervencije i sasvim izvjesno za.ebu svake hrvatske inicijative radi čuvanja statusa quo.
Što se nekog rata tiče, ništa od toga dok Plenković ne bude glavni tajnik NATO.
https://hms.ba/cvitanovic-bih-ulazi-u-o ... o-izgovor/
Sve se vrti oko izbjegavanja obveza o ispunjavanju prioriteta EU, izbjegavanje izmjena Ustava i IZ, privlačenju pažnje radi dobijanja na značaju i snazi pred moĝuće Schmidtove intervencije i sasvim izvjesno za.ebu svake hrvatske inicijative radi čuvanja statusa quo.
Što se nekog rata tiče, ništa od toga dok Plenković ne bude glavni tajnik NATO.
Cvitanović je gostujući u emisiji “BHT1 uživo” komentirao Zajedničku izjavu o imovini, koju su potpisali bošnjački članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović i predsjednici bošnjačkih političkih stranaka (SDA, SDP, NIP, Naša stranka, NES i SBiH).
“Smatram da je ovo još jedna pobjeda Bakira Izetbegovića, s jedne strane i Milorada Dodika, s druge strane. Epilog je dodatno dijeljenje i usložavanje odnosa, a ne vidimo europsku perpektivu”, istaknuo je Cvitanović.
Prema njegovim riječima, ni meta ni cilj nije državna imovina, već samo dodatno usložnjavanje odnosa i dodatne podjele i svađe.
“Cilj je neispunjavanje preuzetih obveza koji smo dobili kroz status kandidata za Europsku uniju, koji nismo zaslužili. Dodik je izvojevao još jednu političku pobjedu. Tzv. probosanske stranke su nakon odluke Schmidta o državnom zemljištu, išle u dizanje tenzija u BiH, s meni potpuno nepoznatim ciljem”, rekao je Cvitanović.
Naglasio je kako vjeruje da će BiH čekati blokade, te da navedena Zajednička izjava nikome ništa dobro ne može donijeti.
“Ta izjava im ne može ništa donijeti, već može neke procese zaustaviti. Ja smatram da se pitanje državnog zemljišta treba urediti državnim zakonom, da napokon stavimo tu zemlju u funkciju koja će biti u potpunosti na raspolaganju i entitetima i županijsma i općinama… Smatram da je politička neodgovornost na vrlo visokoj razini, izražena s obje strane”, poručio je Cvitanović.
Kako je rekao, kroz dizanje tenzija ne može se doći do rješenja.
“To definitivno nije ono što nam treba, svima u BiH. Ja ne očekujem da će biti apsolutne blokade, ali hoće neki vid blokade. Bojim se da ćemo učiniti nekoliko koraka unazad. Vrlo neizvjesno razdoblje je pred nama”, naveo je Cvitanović.
Osvrnuo se i na izjavu Milorada Dodika o tome da nagovara Hrvate da jednokratno napuste institucije BiH.
“Jednostrano napuštanje institucija bi u suštini pokazalo da ne postoji BiH, da sustav u potpunosti ne funkcionira… Ali do toga neće doći. Nama je potpuno neprihvatljiva teza o napuštanju institucija BiH”, poručio je./HMS/
-
kox
#95158 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Za Miletove vatrogasce i lovačka društva, jer to je ono sa čim on bez podrške izvana raspolaže, je bilo kakva vojna sila više nego dovoljna.
-
saimidin
#95159 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mislim da u situaciji kao 93.
danas nema sanse, jer snage unutar
su najmanji problem, ukljucivanje susjeda I komsija je neizbjezno, sad dal javno ili kao dobrovoljci je stvar detalja
Pisao je pecanin neki dan o tome, usa vise nema poluge da iz lahka pritisne susjede da odustanu od velike hr
Glavno pitanje je mozemo li dobiti iskren odgovor od usa jesu li oni odlucili da
podijele, I kako, tj jel to ono smitovo mozemo zivjeti ovdje ali da se ne pitamo mnogo
Sa druge strane, treba pitati I mozemo li se predomisliti oko onog odgovora slovencu da se ne mozemo mirno razici, jer kad smo rekli da ne mozemo mirno, to znaci da mozemo pod prisilom
Mislim da vecina iz vrhova
stranaka zna odgovore ali nema nikakvo rjesenje, pa jece ni da prepada narod I dize paniku, u principu mirno spavajte...a oni ce malo uhljebiti malo tenderisati, nadajuci se da ce im zavrsiti mandat prije nego dodje 5 do 12
Pisao je pecanin neki dan o tome, usa vise nema poluge da iz lahka pritisne susjede da odustanu od velike hr
Glavno pitanje je mozemo li dobiti iskren odgovor od usa jesu li oni odlucili da
Sa druge strane, treba pitati I mozemo li se predomisliti oko onog odgovora slovencu da se ne mozemo mirno razici, jer kad smo rekli da ne mozemo mirno, to znaci da mozemo pod prisilom
Mislim da vecina iz vrhova
-
kox
#95160 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
USA ima mnogo jače poluge za ovu našu regionalnu saku jada danas nego '93, ili bilo kada prije '95. Da smo mi drugačiji, manje kriminalizovani i nesposobni i rezultati bi nam bili drugačiji. Ovako cemo i dalje ostati u opstoj pat poziciji do daljnjeg.
-
saimidin
#95161 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mi cemo ostati u govnima I definitivno velikim dijelom svojom zaslugom, ali nivo govana je po cijelom svijetu uzburkan, I cini mi se nemoguce da ne bude bitnih promjena u
Nadam se samo da se ne utusimo u silnom sranju jer susjedi I komsije su I prije a pogotovu u zadnje vrijeme se naoruzavaju
To je pretpostavka da ce usa imati interes da pritisne svoje saveznike iz nato vise nego
Mnogo lakse je usloviti
I dobiti to nesto sto zele kao narednu pat poziciju - rjesenje krize, jer prethodna je postala preskupa za odrzavanje
Nadam se samo da se ne utusimo u silnom sranju jer susjedi I komsije su I prije a pogotovu u zadnje vrijeme se naoruzavaju
To je pretpostavka da ce usa imati interes da pritisne svoje saveznike iz nato vise nego
Mnogo lakse je usloviti
-
kox
#95162 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da mozemo gubiti u političkom ringu i ovo sto danas imamo - naravno da mozemo. Ja samo o ratu govorim da je ta priča sad za sad završena.
- donnie_darko
#95163 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vec dugi niz godina Dodik vec, slalomski i uvjezbano, prijeti otcjepljenjem i novim ratom pa nakon toga dobije tapsanje po glavi i 'novu igracku' od svoga tate. Iznova i iznova.
Ovo je danas ipak prvi puta da se direktno spominje izlazak oruzanih postrojbi (mup rs) na liniju razgranicenja entiteta, i ne samo spominje vec se to stavilo na papir kao prijedlog. Bez obzira usvojila narodna skupstina rs-a iste te prijedloge ili ne usvojila - ovo je vec eskalacija u odnosu na ono sto smo navikli od 'bebe' Dodika. Naravno da naplata duga i pojacana nervoza Dodika utice na tu eskalaciju. Ipak, on je dosuo jednu veliku kap u casu - pitanje je ko mu smije i na koji nacin odgovoriti te da li je ta casa skoro puna?
Misljenja sam da stranci, bas kao i pocetkom 90ih, nisu nesto pretjerano zainteresovani u nas Bosanskohercegovacki lonac, ma koliko mi mislili da smo im interesantni. 90ih je zanimljivije bilo gledati SSSR kako se raspada, gledati Zaljevski Rat i kontrolisati cijene nafte, prednost je sigurno imala i unifikacija Istocne sa Zapadnom Njemackom - samo neki od dogadjaja kojima je prvobitno Amerika bila preokupirana vise nego li Jugoslavijom, a kamoli Bosnom i Hercegovinom unutar iste.
Jugoslavijom te Bosnom i Hercegovinom su se bavili kilava EU te Francuske i Njemacke vlade.
Tako da od 'tate' ne ocekujem nikakav, za BiH, pozitivan potez prema Dodiku - Bio bih zadovoljan tek da mu ne poklone neku novu igracku.
Na potezu ostaju takozvani "pro-BiH" politicari i politicke stranke. Isti ti koji su Dodika u proslosti izvlacili iz slicnih corsokaka u kakvom se sada nalazi, isti oni koji se 'dogovaraju' sa njim jer znaju da ce svojim osmijehom i krasnim rijecima privoliti Dodika da zauzme proeuropski kurs. Oni kojima je realno bitniji vlastit dzep, nego li drzava. Na potezu su oni koji su zapravo isti, sada su clan jedne stranke, sutra druge pa sve najgore o prethodnoj - i obrnuto. Te isti oni koji da su na celu mjesne zajednice - ne bi se mogli dogovoriti 'kroz ciju mahalu ce rasvjeta prvo da prodje'.
Tako da mirno spavajte, odgovora Dodiku sigurno nece biti. Pod tim naravno mislim da konkretnog poteza protiv njegove destabilizacije nece biti - sve dok kap ne prelije casu.
A tada ce biti kasno, bas kao sto se 92-e vec kasno stalo na branik domovine na istoku zemlje, jer pobogu "mi smo za mir", i bas kao sto se 'tata' sa zapada ipak prekasno ukljucio te je samo cistio ono sto plavi sljemovi zas*ase...
Ovo je danas ipak prvi puta da se direktno spominje izlazak oruzanih postrojbi (mup rs) na liniju razgranicenja entiteta, i ne samo spominje vec se to stavilo na papir kao prijedlog. Bez obzira usvojila narodna skupstina rs-a iste te prijedloge ili ne usvojila - ovo je vec eskalacija u odnosu na ono sto smo navikli od 'bebe' Dodika. Naravno da naplata duga i pojacana nervoza Dodika utice na tu eskalaciju. Ipak, on je dosuo jednu veliku kap u casu - pitanje je ko mu smije i na koji nacin odgovoriti te da li je ta casa skoro puna?
Misljenja sam da stranci, bas kao i pocetkom 90ih, nisu nesto pretjerano zainteresovani u nas Bosanskohercegovacki lonac, ma koliko mi mislili da smo im interesantni. 90ih je zanimljivije bilo gledati SSSR kako se raspada, gledati Zaljevski Rat i kontrolisati cijene nafte, prednost je sigurno imala i unifikacija Istocne sa Zapadnom Njemackom - samo neki od dogadjaja kojima je prvobitno Amerika bila preokupirana vise nego li Jugoslavijom, a kamoli Bosnom i Hercegovinom unutar iste.
Jugoslavijom te Bosnom i Hercegovinom su se bavili kilava EU te Francuske i Njemacke vlade.
Tako da od 'tate' ne ocekujem nikakav, za BiH, pozitivan potez prema Dodiku - Bio bih zadovoljan tek da mu ne poklone neku novu igracku.
Na potezu ostaju takozvani "pro-BiH" politicari i politicke stranke. Isti ti koji su Dodika u proslosti izvlacili iz slicnih corsokaka u kakvom se sada nalazi, isti oni koji se 'dogovaraju' sa njim jer znaju da ce svojim osmijehom i krasnim rijecima privoliti Dodika da zauzme proeuropski kurs. Oni kojima je realno bitniji vlastit dzep, nego li drzava. Na potezu su oni koji su zapravo isti, sada su clan jedne stranke, sutra druge pa sve najgore o prethodnoj - i obrnuto. Te isti oni koji da su na celu mjesne zajednice - ne bi se mogli dogovoriti 'kroz ciju mahalu ce rasvjeta prvo da prodje'.
Tako da mirno spavajte, odgovora Dodiku sigurno nece biti. Pod tim naravno mislim da konkretnog poteza protiv njegove destabilizacije nece biti - sve dok kap ne prelije casu.
A tada ce biti kasno, bas kao sto se 92-e vec kasno stalo na branik domovine na istoku zemlje, jer pobogu "mi smo za mir", i bas kao sto se 'tata' sa zapada ipak prekasno ukljucio te je samo cistio ono sto plavi sljemovi zas*ase...
- tataćusak
#95164 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A ti icvotanović bi da stavite državni imovinu na raspolaganje entitetima i neustavnim županijama? Pametan si, pojedini primati bi ti pozavidjeliNovak20 wrote: ↑22/04/2023 00:34 Cvitanović kuži o čemu se radi ali ne govori ono što sluti. Prvenstveno zato što su žrtve ovih političkih igrokaza opet Hrvati i prozapadno orijentirani građani BiH.
Što se nekog rata tiče, ništa od toga dok Plenković ne bude glavni tajnik NATO.![]()
Cvitanović je gostujući u emisiji “BHT1 uživo” komentirao Zajedničku izjavu o imovini, koju su potpisali bošnjački članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović i predsjednici bošnjačkih političkih stranaka (SDA, SDP, NIP, Naša stranka, NES i SBiH).
“Smatram da je ovo još jedna pobjeda Bakira Izetbegovića, s jedne strane i Milorada Dodika, s druge strane. Epilog je dodatno dijeljenje i usložavanje odnosa, a ne vidimo europsku perpektivu”, istaknuo je Cvitanović.
Prema njegovim riječima, ni meta ni cilj nije državna imovina, već samo dodatno usložnjavanje odnosa i dodatne podjele i svađe.
“Cilj je neispunjavanje preuzetih obveza koji smo dobili kroz status kandidata za Europsku uniju, koji nismo zaslužili. Dodik je izvojevao još jednu političku pobjedu. Tzv. probosanske stranke su nakon odluke Schmidta o državnom zemljištu, išle u dizanje tenzija u BiH, s meni potpuno nepoznatim ciljem”, rekao je Cvitanović.
Naglasio je kako vjeruje da će BiH čekati blokade, te da navedena Zajednička izjava nikome ništa dobro ne može donijeti.
“Ta izjava im ne može ništa donijeti, već može neke procese zaustaviti. Ja smatram da se pitanje državnog zemljišta treba urediti državnim zakonom, da napokon stavimo tu zemlju u funkciju koja će biti u potpunosti na raspolaganju i entitetima i županijsma i općinama… Smatram da je politička neodgovornost na vrlo visokoj razini, izražena s obje strane”, poručio je Cvitanović.
Kako je rekao, kroz dizanje tenzija ne može se doći do rješenja.
“To definitivno nije ono što nam treba, svima u BiH. Ja ne očekujem da će biti apsolutne blokade, ali hoće neki vid blokade. Bojim se da ćemo učiniti nekoliko koraka unazad. Vrlo neizvjesno razdoblje je pred nama”, naveo je Cvitanović.
Osvrnuo se i na izjavu Milorada Dodika o tome da nagovara Hrvate da jednokratno napuste institucije BiH.
“Jednostrano napuštanje institucija bi u suštini pokazalo da ne postoji BiH, da sustav u potpunosti ne funkcionira… Ali do toga neće doći. Nama je potpuno neprihvatljiva teza o napuštanju institucija BiH”, poručio je./HMS/
-
made_in_sarajevo
#95165 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nema vise jna i oruzja i kasarni sirom bih. Rusija ispuhala ko dusica, kinu bas zanima preko pola svijeti doci ratovati radi neke bosne, kod njih 2 ulice vise stanovnika imaju. Vucic nije toliko retardiran da se petlja u rat i izgubi sve sto su napravili, ekonomiju, firme, razvoj jer su otisli dobro od nas po pitanju ekonomije, firmi, razvoja. Hrvati bas ce se petljati preko nato, evrope i amerikanaca. Strasna hrvatska. Europol se onako otvorio jer stranci nemaju pojma sta se desava. RS nikad jaca da iznese rat, pa pola jebenog despota se u Sarajevu napravi u jednoj firmi, banja luka sto zivi i bijeljina i to je to. Jedini u drzavi koji konstantno pucaju su FMUP ono da bas pucaju svakodnevno haman, mozda mup KS da ih prati. Ostali su imamo posla pa kad stignemo. Nema ni teritorije kao.prije da se ide u rat. Pojedinaca i grupa sigurno ima kao svugdje u svijetu, ali para, logistike nema. Zato bi se za sedmicu dana kamenjem gadjali.
Ameri dva aviona starija da posalju bi preorali ovo sve ovdje, jebali hrvatskoj majku i srbiji isto tako. Eto kad tako se to ratuje sto vucic kosovo nije zavrsio. Hoce ali u kurcu pored amera napasti. Amerima je dovoljno da se 1% svog vremena brinu o balkanu da rusija ne udje. Svakako rusija krahirala pa prst u uho.
I taj dodik.nek krene vise da se otcjepi, svakako entiteti imaju sve kao drzava od zakona i vlasti, eto buraz kreni sretno ti bilo, postali najbolja drzava na svijetu. Nakon mjesec dana ih pustiti da se vrate pkd ustavom RBIH i zastavom RBiH. Jedina galama je radi imovine sto nema.sta zaloziti za ratu kredita koja dolazi.
Uostalom i ja se bezveze brinem. Vi kuhajte, ja odo moler biti u kanadi
Ameri dva aviona starija da posalju bi preorali ovo sve ovdje, jebali hrvatskoj majku i srbiji isto tako. Eto kad tako se to ratuje sto vucic kosovo nije zavrsio. Hoce ali u kurcu pored amera napasti. Amerima je dovoljno da se 1% svog vremena brinu o balkanu da rusija ne udje. Svakako rusija krahirala pa prst u uho.
I taj dodik.nek krene vise da se otcjepi, svakako entiteti imaju sve kao drzava od zakona i vlasti, eto buraz kreni sretno ti bilo, postali najbolja drzava na svijetu. Nakon mjesec dana ih pustiti da se vrate pkd ustavom RBIH i zastavom RBiH. Jedina galama je radi imovine sto nema.sta zaloziti za ratu kredita koja dolazi.
Uostalom i ja se bezveze brinem. Vi kuhajte, ja odo moler biti u kanadi
- MuaDib
#95166 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bećirevićeva deklaracija je poruka svih bošnjačkih političara da ne vjeruju institutu Ustavnog suda i da oni stav oko imovine moraju politički ovjeriti. Što je Dodik vješto iskoristio, da ponovo napravi kvagu i prijeti odlukama, koje nikom ne donose štetu osim RS.
Sad će ih opet EU privesti za sto da rješe državnu imovinu i opet će nam Hrvati donijeti solomonsko rješenje vlasništvo pola država pola entiteti i da bez obostrane saglasnosti se ne može imovinom raspolagati.
Sad će ih opet EU privesti za sto da rješe državnu imovinu i opet će nam Hrvati donijeti solomonsko rješenje vlasništvo pola država pola entiteti i da bez obostrane saglasnosti se ne može imovinom raspolagati.
-
konami666
#95167 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
U Bosni svaki dan priča o ratu zato i jeste mentalni propast društva. Samo nek se ne puca, dobro je.
I tako preko 30 godina. I nakon rata rat.
Vani stavljaju 5G antene na autoceste, testiraju i gledaju kako da riješe sinkronizaciju da omoguće autonomnu vožnju a u Bosni umjesto da se bave napretkom i radu na budućnosti i za sljedeće generacije, ono se bavi ratom od prije 30 godina i politikom gdje jašu isti koji su jahali i prije 30 godina. Samo nek ne puca…
I tako preko 30 godina. I nakon rata rat.
Vani stavljaju 5G antene na autoceste, testiraju i gledaju kako da riješe sinkronizaciju da omoguće autonomnu vožnju a u Bosni umjesto da se bave napretkom i radu na budućnosti i za sljedeće generacije, ono se bavi ratom od prije 30 godina i politikom gdje jašu isti koji su jahali i prije 30 godina. Samo nek ne puca…
-
PM72
#95168 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa o čemu drugom se mogu dogovorit ako ne o tenzijama? Svako malo se podgrije atmosfera i na žar baci cjepka šovinizma da se ne ugasi skroz.
Oni "tamo" misle da su dovoljne ručice da izglasaju nekakvu samostalnost ili priključenje Srbiji.Ne znaju ni oni sami a bez Federacije i stranih kredita ne mogu izdurat heftu.
Ovi "ovamo" pišu nekakva pisma i deklaracije uzdajući se u nebo i američku šestu flotu da nam riješi probleme.
A nemamo konzervi i goriva za usranu vojnu vježbu.Samo imamo dovoljno ljudstva koji bi kao ratovali al da upravljaju dronovima i dijasporu koja sere i tuđim gloginje mlati.
Oni "tamo" misle da su dovoljne ručice da izglasaju nekakvu samostalnost ili priključenje Srbiji.Ne znaju ni oni sami a bez Federacije i stranih kredita ne mogu izdurat heftu.
Ovi "ovamo" pišu nekakva pisma i deklaracije uzdajući se u nebo i američku šestu flotu da nam riješi probleme.
A nemamo konzervi i goriva za usranu vojnu vježbu.Samo imamo dovoljno ljudstva koji bi kao ratovali al da upravljaju dronovima i dijasporu koja sere i tuđim gloginje mlati.
- 512MB
#95169 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nerko je rekao da će se xmorka povući ako Dodik bude zajebavao. Gdje smo sad?
-
Novak20
#95170 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nisam to sa državnom imovinom ni pomislio, a nisam ni napisao jer je to problem za sebe još od 1995. samo se danas potencira ponovno u tko zna koje svrhe.
To što Cvitanović misli da se ova tema o državnoj imovini ne koristi da se nešto riješi nego da se preko nje ostvare drugi ciljevi, ne znači da nije u pravu.
A što se tebe i tvoje kulture dijaloga tiče, svoje riječi ne podmeći meni. To rade primitivne hinje koje su što se mene tiče kategoriju niže od primata.
-
PM72
#95171 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako vidi da je izvisio za premijersko mjesto i Nerko će se kao povuć i glumit uvrijeđenu seosku mladu.Nerko je čist dokaz za onu izreku o ražnju i zecu u šumi.
-
Novak20
#95172 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
PM72 wrote: ↑22/04/2023 07:35 Pa o čemu drugom se mogu dogovorit ako ne o tenzijama? Svako malo se podgrije atmosfera i na žar baci cjepka šovinizma da se ne ugasi skroz.
-
Bossona
#95173 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Državna imovina je isključivo vlasništvo države, nikakve polovine niti bilo koji procenat se ne može prenositi na blentitet-e i čentitet-e kojem treba državna imovina kao završni preduslov za razbijanje države.MuaDib wrote: ↑22/04/2023 07:19 Bećirevićeva deklaracija je poruka svih bošnjačkih političara da ne vjeruju institutu Ustavnog suda i da oni stav oko imovine moraju politički ovjeriti. Što je Dodik vješto iskoristio, da ponovo napravi kvagu i prijeti odlukama, koje nikom ne donose štetu osim RS.
BiH je titular i nosilac prava vlasništva na imovinu u društvenom vlasništvu, kako je propisano članom 1. tog zakona koji je BiH zaključila Sporazum o pitanjima sukcesije između BiH, Republike Hrvatske, Republike Makedonije, Republike Slovenije i Savezne Republike Jugoslavije (zaključen u Beču 29. juna 2001. godine, koji je odlukom Predsjedništva BiH ratificiran 28. novembra 2001. godine). Prema članu 2. Aneksa A na Sporazum o sukcesiji, "nepokretna imovina bivše SFRJ koja se nalazi na teritoriji bivše SFRJ pripast će državama nasljednicama na čijoj se teritoriji ta imovina nalazi". Podnosioci zahtjeva smatraju da Sporazum o sukcesiji nedvojbeno pokazuje da je država BiH titular vlasništva nad nepokretnom imovinom bivše SFRJ koja se raspadom bivše SFRJ nalazila na teritoriji BiH. Dalje, BiH je kao subjekt međunarodnog prava i potpisnica tog multilateralnog sporazuma (Sporazuma o sukcesiji), koji su ratificirali njeni nadležni organi i tijela, dužna poštovati taj sporazum.
-
axe22
#95174 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mislim da je plan gori nego 91-92 godine.
Ili je plan sve presutit i lagano dati Dodiku sto trazi. S svim ovim politicarima na celu Bosnjacke strane cudo da jos uvijek i postoji BiH.
(mislim na citav period od kraja rata pa do sad, cast par izuzetaka)
Samo se borebza fotelje i to je to.
-
PM72
#95175 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
SDP i njeno vođstvo su ratoborni i agresivni ko ovca.Samo foteljeAlfa_Ze wrote: ↑17/02/2011 19:53ovo je ''brutalno'' od SDP-aOn se osvrnuo na one koji, kako je kazao, Platformu koju su potpisale četiri stranke neće „ni mašicama da dirnu“.
„Neće da se očituju zato što kad im kažem 'uzmi tri flomastera
- plavim obilježi svaku tačku koja ti se dopada i koju hoćeš,
- crvenim obilježi ono što nećeš,
- a žutim ono što ti nije možda jasno ili hoćeš da razgovaraš pa se možemo dogovoriti.
Spreman sam i pozivam vas da s onim plavim koje probereš, da makar na tome radimo zajedno. Zašto neće da se očituju. Zato što moraju uzeti boju - plavu, crvenu ili žutu i očitovati se o zakonu o oduzimanju opljačkane imovine“, kazao je predsjednik SDP-a.![]()