Ja sam već zaključio da ti hoćeš razmišljati samo do određene granice.
Nisam ja kriv što vi penzioneri, fol-gol liberalni, rušite mitove samo dok vam to privatno odgovara. Kad se pređe granica, kad se ruše mitovi (i norme) na kojima ste, htjeli-ne htjeli, bazirali svoje (ako baš hoćeš intelektualno) postojanje, koje ste dobili komunističkim obrazovanjem u socijalističkoj zemlji, onda su svi drugi kockoglavi, fašisti, ovakvi, onakvi.
Ruši Tita, ali ne diraj Andrića, koji je karakterno bio milion puta veći odron od Tita. Zašto? Zato što je napisao par dobrih romana, i od jedne globalne stvari kao što je mržnja među različitostima koje zajedno žive, napravio samo balkanski fenomen, i na šta vene režu samo ljudi koji pojma nemaju o svijetu.
Pismo jebenom prijatelju. Pa jbmt život, takve mržnje (i gore) ima na stotine, ako ne i hiljade mjesta širom svijeta. Samo, što je on na mržnji gradio književni opus, a ne da razumije išta o tome.
Kad su ga pitali zašto dublje ne piše o muslimanskim (tada su ih tako zvali) porodicama, napisao je da je to posao muslimanskih pisaca. Dakle, nije se ni trudio da razumije.
Više je milion puta onaj čudak i prelivoda or whatever Drašković znao o muslimanima, nego Andrić. Ali, kako bi Ivo i znao kad je bio sistemski čovjek i kancelarijski pacov, koji je, eto, naučio da slaže rečenice na savršen način. Pojma on nije imao o narodu. Niti ga je interesiralo.
A sad, ko god udari na njega je, ni manje ni više, islamski fundamentalista. Ja čak ni Bošnjak nisam.
Naravno, spomenici mu se ne trebaju rušiti. Ali, kao što rekoh, Kusturica ga je već zapalio.