sarajlija120 wrote: ↑20/04/2023 22:35
teodati wrote: ↑20/04/2023 22:22
Nije filozofija za sve.
Filozofija jeste za sve i uopće nije nauka, a kamoli egzaktna. Može poslužiti da se kreiraju nove ili podupru postojeće teorije i to je sve.
Ponavljam, beskonačno je nešto beskrajno.
Beskonačnost (lat. infinitum) označava nešto što nema početak ni kraj.
Polupravac nema veze sa paradoksom u tvojoj glavi.
zasto ti mislis da si bolji od njega? meni izgleda kao da su se dvojica istih nasli da raspravljaju. malo je cudno da se Dozer nije javio da ti kaze "nemoj me vise braniti majke ti"...
ono sto i ti i teodor ne razumijete je bas ono o cemu pricate. bekonacnost. vama onako jedan usputni pojam jer ne znate ni kako ga vezati za matematiku jer vam je ista isto tako bila usputni pojam. evo ovaj post iznad sam izdvojio kao primjer, mada bi skoro svaki tvoj, kao i teodorov, mogao posluziti kao isti za nepoznavanje matematike i pojma beskonacnosti.
naravno da beskonacnost nije to sto ti mislis, kao ni ovo sto pises. kao sto nije ni ono sto teodor misli, bas kao sto misli da njegovi "APSOLUTNI i RELATIVNI SISTEMI" nisu poznati, dok je istina sasvim drugacija. ali za takvo nesto ste trebali vise posvecivati vremena skolskom gradivu ili barem guglati malo vise prije nego napisete neku nebulozu.
evo, recimo ova tvoja glupa izjava (izvinjavam se) da beskonacnost nema pocetak i kraj... ona je pogresna na toliko nivoa da je to tesko opisati bez matematike. evo da ne bude da serem dat cu ti i primjer koji bi trebao razumjeti. skup prirodnih brojeva N je
beskonacan skup, ali ogranicen sa jedne strane. skup negativnih brojeva je
beskonacan skup, ali ogranicen (opet) sa jedne strane. dok, recimo
skup brojeva koji se nalaze izmedju 1 i 2 je beskonacan, ali ogranicen sa obe strane. isto vazi i za skup brojeva izmedju -152 i 36. a onda je tu i skup realnih brojeva koji je beskonacan i neogranicen i sl. vama je samo lakse u glavi zamisliti neku pravu ili polupravu. ali je ne bi znali ni zapisati na papiru...
nakon recenog zakljucio bih da ti i tvoj drug teodor ne razumijete ni skupove. zamisli sada samo (a teodor je pokusao, ali bezuspjesno - naravno) da neko onda krene da prica o tim komplikovanim operacijama kao sto su presjek i unija skupova iz prvih razreda osnovne skole (sto teodor i ne zna da pokusava raditi sa svojim primjerima, bas kao sto ne vidi da je njegovo "Apsolutno i Relativno" vec rijeseno).
dobro, mozda jeste malo nepravedno reci da je to samo za osnovnu skolu jer se teorije skupova rade i na prvoj godini fakulteta, kao i filozofija matematike, ali da bi se doslo do tog nivoa moraju da se savladaju ove stepenice prije... jer prije toga nema smisla. koliko god druge kolege pominjale infitenzimalni racun (limese) ili Riemana ili, kao ja, onaj najjednostavniji primjer Ajnstajnove relativnosti sa liftom/vagonom... to ne pije vode jer je potrebno neko predznanje. unija i presjek su predznanje potrebno za sabiranje i oduzimanje, pa poslije i mnozenje i dijeljenje. ali razumijevanje toga dolazi dosta poslije...
@Njanjavi, nista nije beskorisno. cak i los covjek moze posluziti kao los primjer. citaj i uci... barem ti imas vremena.