Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kabal1337
#19751 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Zanimljivo je sta je sve "zakon", sto po zakonu ne naprave kvalitetnije rjesenje. Zasto filteri nisu osmisljeni da su pristupacni i da se mogu redovno cistit?
Zanimljivi su ti zakoni koji stite mafiju
Zasto to Srbija ima test ovalnosti diskova, a okolne EU zemlje ne?
Kad USB c moze biti standard, pa cak i neku firmu iz SAD "natjerat" da predje na USB C, to se nije moglo uraditi sa DPF filterima i EGR ventilima?
Kad USB c moze biti standard, pa cak i neku firmu iz SAD "natjerat" da predje na USB C, to se nije moglo uraditi sa DPF filterima i EGR ventilima?
- ZoomZoomKiwi
#19752 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Zato što je DPF izmišljotina zelenih lobista koja osim što ti izbija novac iz džepa ništa ne pridonosi, a najmanje smanjenju zagađenja na globalnom nivou.
To uopšte nije filter per se, jer ni na jedan način on ne pročisti izduvni gas od štetnih materija, nego je to obična zamka za te iste nečistoće koje se poslije kroz "regeneraciju" opet ispuste u atmosferu u istoj količini.
Bukvalno je samo promijenjena mikrolokacija izvora zagađenja.
Ali je uz to dodano još troškova i eventualnih problema za krajnjeg korisnika.
To uopšte nije filter per se, jer ni na jedan način on ne pročisti izduvni gas od štetnih materija, nego je to obična zamka za te iste nečistoće koje se poslije kroz "regeneraciju" opet ispuste u atmosferu u istoj količini.
Bukvalno je samo promijenjena mikrolokacija izvora zagađenja.
Ali je uz to dodano još troškova i eventualnih problema za krajnjeg korisnika.
- madner
#19753 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
DPF se moze izmjeriti tako da ako auto fino radi, onda je garant izvadjen. 
- dr_Evil
#19754 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Naravno da bi trebalo, ali trenutno nije tako. Da li je u pitanju lobij, vjerovatno. Da li mene briga za prirodu, naravno da nije.kabal1337 wrote: ↑20/04/2023 11:27 Zanimljivo je sta je sve "zakon", sto po zakonu ne naprave kvalitetnije rjesenje. Zasto filteri nisu osmisljeni da su pristupacni i da se mogu redovno cistit?
Da li cu voziti auto bez DPF-a, hocu, ali tako sto cu kupiti elektricno i benzinca, kao sto sam uradio.
- kabal1337
#19755 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
GPFdr_Evil wrote: ↑20/04/2023 11:45Naravno da bi trebalo, ali trenutno nije tako. Da li je u pitanju lobij, vjerovatno. Da li mene briga za prirodu, naravno da nije.kabal1337 wrote: ↑20/04/2023 11:27 Zanimljivo je sta je sve "zakon", sto po zakonu ne naprave kvalitetnije rjesenje. Zasto filteri nisu osmisljeni da su pristupacni i da se mogu redovno cistit?
Da li cu voziti auto bez DPF-a, hocu, ali tako sto cu kupiti elektricno i benzinca, kao sto sam uradio.
- RagibUzoriti
- Vozim: Vozim se na struju
#19756 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja sam u No prolazio EU kontrolu sa izvadjenim DPFom na E60 i C5.
Doduse nisam vozio vozila u NAF ili njihove drzavne kontrolne kuce.
Bili su neki lijevi tehnicki.
Danas imas tonu vozila benzinaca i dizela po oglasima koji se prodaju upravo zbog ove stavke jer nisu prosli EU kontrolu. Vrijednosti lambda sonde izvan tolerancije,vrijednosti DPFa izvan tolerancije.
Prosle godine je bila racija u jednoj tuning kuci,okolina Osla. Uletila murija sa njihovom sluzbom za saobracaj i izvrsila plijenidbu baze podataka- kome su radili tuning,DPF off ,EGR off itd...
Vlasnici vozila dobili cestitku- dovezite vozila na vanredni tehnicki pregled+kazna.
Sudski spor mislim za firmu jos nije okoncan.
DPF i ove cake su najmanji problem.
Kocnice,sistem upravljanja,hrdja itd e na te stavke su rigorozni
Doduse nisam vozio vozila u NAF ili njihove drzavne kontrolne kuce.
Bili su neki lijevi tehnicki.
Danas imas tonu vozila benzinaca i dizela po oglasima koji se prodaju upravo zbog ove stavke jer nisu prosli EU kontrolu. Vrijednosti lambda sonde izvan tolerancije,vrijednosti DPFa izvan tolerancije.
Prosle godine je bila racija u jednoj tuning kuci,okolina Osla. Uletila murija sa njihovom sluzbom za saobracaj i izvrsila plijenidbu baze podataka- kome su radili tuning,DPF off ,EGR off itd...
Vlasnici vozila dobili cestitku- dovezite vozila na vanredni tehnicki pregled+kazna.
Sudski spor mislim za firmu jos nije okoncan.
- Averus
#19757 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Preporuka za gradski autić za starijeg pocetnika?
Par hiljada, po mogucnosti automatik
Par hiljada, po mogucnosti automatik
- kabal1337
#19758 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
to je to, tako i treba da bude.RagibUzoriti wrote: ↑20/04/2023 11:59
Pa da iskreno drzavi da je stalo zbog povecanja sigurnosti uveli bi neku olaksicu(novcanu) na dijelove kocionog sistema.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
- ZoomZoomKiwi
#19760 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ma jašta. Ne treba olakšica na dijelove ikakve.kabal1337 wrote: ↑20/04/2023 12:23to je to, tako i treba da bude.RagibUzoriti wrote: ↑20/04/2023 11:59
Pa da iskreno drzavi da je stalo zbog povecanja sigurnosti uveli bi neku olaksicu(novcanu) na dijelove kocionog sistema.
Treba prvo opismenit bagru, i naučit da nema džabaluka i da se mora raditi ali i tražiti naknada za urađeno.
To je prvo.
Drugo je naučit bagru da auto nije samo kupit i to je, nego ga treba i održavati, što znači da se prije kupovine malo raspita o troškovima održavanja istog, pa da se onda kupi auto u skladu sa mogućnostima, a ne samo u skladu sa željama. Ovo nas opet vraća na ono prvo, znači opismenit, opasuljit bagru, da mućne malo glavom.
Treće naravno je da se pooštre tehnički pregledi ono na neki vojnički nivo, znači buraz ne sviđa mi se zvuk prilikom zatvaranja vrata, nećeš proć'. Pa ti granaj i bogaraj gdje hoćeš.
Četvrto je da se na ljekarskom za VD uvede obavezan IQ test gdje se ekipi sa IQ manjim od 95 ne smije dati pravo upravljanja projektilom od 1500 kg u prosjeku.
Peto svakako je da se javni prevoz, kako drumski tako i željeznički dovede na maksimalan nivo pouzdanosti i iskoristivosti, i time destimuliše uopšte potreba za imanjem automobila.
Auto, kao i vožnja, nisu osnovna ljudska prava, i tako to treba i tretirati. To je određena privilegija. Naravno da je i potreba, ali sve u skladu sa propisima.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#19761 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Tiguan, Passatsacred000 wrote: ↑20/04/2023 10:23 Pozdrav
Potreban savjet.
U Njemackoj sam trenutno, zivim i radim tu.
Sljedeci mjesec planiram kupiti auto pa mi treba par savjeta sta odabrati. Ono sto mi je bitno je sljedece:
- cijena od 9.000 do 12.000 eura
- automatik
- karavan ili SUV, gepek mi je potreban veliki zbog djece, putovanja...
- navi sustav
- dizel ima prednost ali vjerovatno bi pristao i na benzin ako nadjem povoljno
- ne bih vise od 150.000km
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#19762 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
U hrvatskoj ko i kod nas, svega ima..EFD22 wrote: ↑20/04/2023 09:05Živim za taj dan.RagibUzoriti wrote: ↑20/04/2023 09:00 Nikad i nikad se nece desiti nikakav reset.
Ja bih volio da dozivim ,da vidim da u BiH tehnicki pregled ne mozes proci ako ti vozilo ima manjkavosti pa da si taman ne znam ti ko.
Kod nas tehnicki, sprdancija i uzimanje love na foru
Da se najezis![]()
I nikako mi ne ide u glavu kako su u Hrvatskoj uspjeli takve neke stvari, unatoč sličnom mentalnom sklopu.
- RagibUzoriti
#19763 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Hajde stisni "ovde" pa stavi one krkanske felge sa gumama sto auto izgleda ko valjak sa itim.
Prva patrola, plava svjetla i skidanje tablica momentalno.
Folije naprijed,nema tog atesta koji je validan da moze naprijed ici folija.
Spustanje vozila,opruge,folovi...moze ali izricito uz prikaz pratece dokumentacije opruga,ko je proizvodjac i samo i izricito kontrola/atest kod njihove drzavne direkcije za sigurnost saobracaja.
Kineski ksenoni, skidanje tablica na licu mjesta.
Usputno,skidanje tablica kosta 390 eura plus kazna 800 eura plus 3 one tačkice u vozačkoj .
Polaganje vozačke,sa minimalnim brojem casova oko 4000 eura.
Pa ti skontaj isplati li se zayebavati
Prva patrola, plava svjetla i skidanje tablica momentalno.
Folije naprijed,nema tog atesta koji je validan da moze naprijed ici folija.
Spustanje vozila,opruge,folovi...moze ali izricito uz prikaz pratece dokumentacije opruga,ko je proizvodjac i samo i izricito kontrola/atest kod njihove drzavne direkcije za sigurnost saobracaja.
Kineski ksenoni, skidanje tablica na licu mjesta.
Usputno,skidanje tablica kosta 390 eura plus kazna 800 eura plus 3 one tačkice u vozačkoj .
Polaganje vozačke,sa minimalnim brojem casova oko 4000 eura.
Pa ti skontaj isplati li se zayebavati
- beco
#19764 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Mazda 6 ili Honda Accord karavan.sime_cipol wrote: ↑20/04/2023 12:43Tiguan, Passatsacred000 wrote: ↑20/04/2023 10:23 Pozdrav
Potreban savjet.
Sljedeci mjesec planiram kupiti auto pa mi treba par savjeta sta odabrati. Ono sto mi je bitno je sljedece:
- automatik
- navi sustav
- kravamuzara
#19765 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Za te pare ce naci samo neodrzavane dizele, a za benzin automatik 2015+ treba 17+ hiljada.
U 12 sa velikim gepekom i automatikom a da nije les se moze uklopiti samo Octavia, i to jedva.
U 12 sa velikim gepekom i automatikom a da nije les se moze uklopiti samo Octavia, i to jedva.
-
citroen xm
#19766 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Nemojmo samo da se poredimo sa Srbijom, posebno po zakonu o bezbjednosti saobraćaja i tehničkim pregledima. Tamo se ne zna ni ko pije ni ko plaća, totalni debilizam na djelu.
Nama treba edukacija o bezbjednosti u saobraćaju. Uvesti u škole od prvog osnovne do četvrtog srednje. Učiti djecu od malena koliko je opasno biti kreten u saobraćaju i uz to maksimalno pooštriti kaznenu politiku i raditi na povećanju postotka realizacije.
To da li ima DPF ili nema je možda i najnebitnija stavka, manje bitna od korišćenja kineskih xenon-a i LED-ova u farovima.
Više nam ekonomske i demografske štete napravi stoka za volanom nego bilo kakvi izduvni gasovi.
Nama treba edukacija o bezbjednosti u saobraćaju. Uvesti u škole od prvog osnovne do četvrtog srednje. Učiti djecu od malena koliko je opasno biti kreten u saobraćaju i uz to maksimalno pooštriti kaznenu politiku i raditi na povećanju postotka realizacije.
To da li ima DPF ili nema je možda i najnebitnija stavka, manje bitna od korišćenja kineskih xenon-a i LED-ova u farovima.
Više nam ekonomske i demografske štete napravi stoka za volanom nego bilo kakvi izduvni gasovi.
- sacred000
#19767 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ima jedan Tiguan 2012 2.0 Tdi dsg 4motion, izgleda dobar, na satu 187000 sta mislis?sime_cipol wrote: ↑20/04/2023 12:43Tiguan, Passatsacred000 wrote: ↑20/04/2023 10:23 Pozdrav
Potreban savjet.
- automatik
- navi sustav
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#19768 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
@citroen xm
sve je bitno, al eto preseravanje u nekim zemljama oko felgi i auspuha nidje veze, fol moraju oni(drzava) odobrit...englezi su u tom top, stavi ti sta hoces ali da je okviru toga i toga, nemoj dovlacit hrdjav o razjeban auto jer neces proc i tako to...
jesul to ovi evropejci puno bolji od engleza, jasta su...
sve je bitno, al eto preseravanje u nekim zemljama oko felgi i auspuha nidje veze, fol moraju oni(drzava) odobrit...englezi su u tom top, stavi ti sta hoces ali da je okviru toga i toga, nemoj dovlacit hrdjav o razjeban auto jer neces proc i tako to...
- kabal1337
#19769 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
jest u q.Evolution_IV wrote: ↑20/04/2023 19:48 @citroen xm
Kod engleza sve moras prijaviti osiguranju, veca felga prijavi osiguranju i onda veca cijena police/ polise - pogotovo ako si novi vozac
Ma da im je odlicno, preko tablice mozes provjeriti jel proslo vozilo tehnicki, je li bilo prijedloga za popravke, jel bilo nesto zbog cega nije prosao. Super uvid ako neko kupuje vozilo.
- Evolution_IV
#19770 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
pa da, zakon o osiguranju je radi balavurdije izmjenjen iz temeljakabal1337 wrote: ↑20/04/2023 20:03jest u q.Evolution_IV wrote: ↑20/04/2023 19:48 @citroen xm
Kod engleza sve moras prijaviti osiguranju, veca felga prijavi osiguranju i onda veca cijena police/ polise - pogotovo ako si novi vozac
Ma da im je odlicno, preko tablice mozes provjeriti jel proslo vozilo tehnicki, je li bilo prijedloga za popravke, jel bilo nesto zbog cega nije prosao. Super uvid ako neko kupuje vozilo.
pametni su oni ba, jedino sto im menagment ne valja q
- RagibUzoriti
#19771 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Oooo Amareeee. Amkoooo jel ovo ti gore iznad napisa ili me oci moje varaju?Evolution_IV wrote: ↑20/04/2023 19:48 @citroen xm
Trepni dva puta ako si otet pa te neko prisilio da ovo iznad napises...
Pa gdje nestadose one tvoje teorije inzinjera koji dane provedose da bi nesto konstruisali i testirali, da bi sad neko tek tako, umjesto 8j felgu nabio 11j i uz to neke gume cudnih dimenzija. Isto tako sa oprugama i sta znam sve vec...
Hoce li to utjecati na upravljivost vozila ili ne?
Amare.... priznaj da ti je neko hakovao profil pa napisao ono sto ti inace nikad ne bi ni pomislio da napises
- Evolution_IV
#19772 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
jeste hakovanRagibUzoriti wrote: ↑20/04/2023 21:24Oooo Amareeee. Amkoooo jel ovo ti gore iznad napisa ili me oci moje varaju?Evolution_IV wrote: ↑20/04/2023 19:48 @citroen xm
Pa gdje nestadose one tvoje teorije inzinjera koji dane provedose da bi nesto konstruisali i testirali, da bi sad neko tek tako, umjesto 8j felgu nabio 11j i uz to neke gume cudnih dimenzija. Isto tako sa oprugama i sta znam sve vec...
Amare.... priznaj da ti je neko hakovao profil pa napisao ono sto ti inace nikad ne bi ni pomislio da napises![]()
to je prica za obicna auta i prosjecnog vozaca/korisnika u koje i ja spadam...
al evo primjer, nek su iste felge, fabricka 17x7 i neka kovana 17x7 i sad ova druga ne moze dok ne dobije odobrenje nekog debila iz drzavnog organa, a ima tih primjera...ili ne moze auspuh drugi koji se uklapa u ogranicenja nivoa buke dok ne dobije odobrenje opet ovih u organima
vecina tih aparata napravljena da uzimaju pare, to mi smeta samo
ja sam fabrika, sve osim dimenzije guma(al imam atest
- RagibUzoriti
#19773 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Evolution_IV wrote: ↑20/04/2023 21:34jeste hakovanRagibUzoriti wrote: ↑20/04/2023 21:24
Oooo Amareeee. Amkoooo jel ovo ti gore iznad napisa ili me oci moje varaju?
Amare.... priznaj da ti je neko hakovao profil pa napisao ono sto ti inace nikad ne bi ni pomislio da napises![]()
![]()
al evo primjer, nek su iste felge, fabricka 17x7 i neka kovana 17x7 i sad ova druga ne moze dok ne dobije odobrenje nekog debila iz drzavnog organa, a ima tih primjera...ili ne moze auspuh drugi koji se uklapa u ogranicenja nivoa buke dok ne dobije odobrenje opet ovih u organima![]()
vecina tih aparata napravljena da uzimaju pare, to mi smeta samo![]()
ja sam fabrika, sve osim dimenzije guma(al imam atest) , nusprodukt je malo veca potrosnja goriva za sto me zabole
![]()
Sad karikiram ovo boldirano.
On je debil koji se skolovao i studirao nesto, i to mu struka, a ti nisi debil sto natakaris nesto na vozilo bez porijekla i ne zna se ko je uopste takvo nesto sklepao , i to je kao ok?
Sutra sto ta felga moze da odpadne/raspadne se sama od sebe i opali nekog u glavu kroz sajbu,to nije bitno.
Bitno je biti u fazonu Dragona i Smoki bandita?
- Evolution_IV
#19774 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Hajd budi realan, felga ta od renominarog proizvodjaca je sigurno kvalitetnija od fabricke ljevene u kini i slino, a i nju kovanu je neki inzinjer projektovao jbm ga ja(zato je i skupo)..RagibUzoriti wrote: ↑20/04/2023 21:40Evolution_IV wrote: ↑20/04/2023 21:34
jeste hakovan![]()
al evo primjer, nek su iste felge, fabricka 17x7 i neka kovana 17x7 i sad ova druga ne moze dok ne dobije odobrenje nekog debila iz drzavnog organa, a ima tih primjera...ili ne moze auspuh drugi koji se uklapa u ogranicenja nivoa buke dok ne dobije odobrenje opet ovih u organima![]()
vecina tih aparata napravljena da uzimaju pare, to mi smeta samo![]()
ja sam fabrika, sve osim dimenzije guma(al imam atest) , nusprodukt je malo veca potrosnja goriva za sto me zabole
![]()
Sad karikiram ovo boldirano.
On je debil koji se skolovao i studirao nesto, i to mu struka, a ti nisi debil sto natakaris nesto na vozilo bez porijekla i ne zna se ko je uopste takvo nesto sklepao , i to je kao ok?
Sutra sto ta felga moze da odpadne/raspadne se sama od sebe i opali nekog u glavu kroz sajbu,to nije bitno.
Bitno je biti u fazonu Dragona i Smoki bandita?
i fazon je ko plati taj i dobije taj tuv i odobrenje, ko ne plati dobije karinu..
za ostalo se slazem s tobom..
te ublehase ne pratim, nit znam sta rade
- kabal1337
#19775 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
hahaha bas imas papir, ili stavi 11" siroku i max strec ako ne viri van blatobrana tipa hrvatska upisu ti je u saobracajnu.
To je ono samo hoces drugacije, moze al cemo ti naplatiti.
To je ono samo hoces drugacije, moze al cemo ti naplatiti.