Ukrajina

video

#156801 Re: Ukrajina

Post by video »

sumirprimus wrote: 19/04/2023 14:49
video wrote: 19/04/2023 14:29

Ja sam ovo zaozbiljno shvatio pa ti vidi :D
ja danas nist ne kontam kakva sijela ko gdje sta ?
Restarta te PM :D vratio te na fabricke postavke :mrgreen:
A ovo za Akciju, to ti je sigurica 101%
sumirprimus

#156802 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ma samo mi je digo pritisak, inace bi rado ispstovo ljudski i sportski vjeruj ,nista na hinjaka.
i opet ne kontam akciju blinken neki sanstanak sa nasim zvanccnicima u vezi cega ukrajine bosne?*
drug_profi

#156803 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 19/04/2023 14:20
drug_profi wrote: 19/04/2023 14:19

Samo što u tome nema nikakvog patriotskog čina. Ameri i Poljaci naručuju robu i mi prodajemo. Spram postojećih ugovora. Čisti oportunizam. Prodavali bi i Rusima vjerovatno da ne postoje sankcije.
pa ko je tu patriota. mrsk me sve peglat . ko prodaje . a kome ide plus ak javno objAVI., ovak na hinjaka bitna je zarada. a ostali kupe pluseve. zato srbija izbija ko saveznik a mi ko zadnje jajare
Znaju Ameri, Poljaci, a i Ukrajinci.
drug_profi

#156804 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

statixx wrote: 19/04/2023 14:19 Da Vinci Wolfes u rovovskim borbama. Ovo je iznad Khromova gdje brane onu cestu 506.

2:30. :shock:

Intenzitet na maksimumu.
Bitno je naglasiti da je potez ovoga sa kamerom bio kljucan.
Da je ostao u rupi, rusi bi ih sviju pobili rucnim bombama.
Ovako izasao pametno i povaljao trojicu.
Dakle ono sto smo pricali, bitno je da se prestanes bojati i da pocnes razmisljati u survival modu.
drug_profi

#156805 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 19/04/2023 14:49 onaj momak sa pcetka je poginuo?
Mislim da nije. Digao je palac u zrak. Vjerovatno samo osamucen.
sumirprimus

#156806 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

tihi spasi grupu :D
na 2:20 ih povalja momacki.
sumirprimus

#156807 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 19/04/2023 15:31
sumirprimus wrote: 19/04/2023 14:49 onaj momak sa pcetka je poginuo?
Mislim da nije. Digao je palac u zrak. Vjerovatno samo osamucen.
da on je ziv, kad je dolazio, rekao je on i on , druga dvojica su bila vec mrtva ja mislim.
Romanija

#156808 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

statixx wrote: 19/04/2023 14:19 Da Vinci Wolfes u rovovskim borbama. Ovo je iznad Khromova gdje brane onu cestu 506.

Ovakav komandir haman da je vrijedan vise od bataljona pjesadije.
sumirprimus

#156809 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

tihi ko otpisani :D
alal vjera
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#156810 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

malo FPS-a sa 🌻🌻🌻🌻🌻
sumirprimus

#156811 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

NAZALOST ANAVEJLBL, ZNAćI STAVI LINK I OPISI nece forum te tviterove graficke onvde :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#156812 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

sumirprimus wrote: 19/04/2023 15:45 NAZALOST ANAVEJLBL, ZNAćI STAVI LINK I OPISI nece forum te tviterove graficke onvde :D
whatever...linkovi rade...al ih ne prikazuje jer su na tweeteru pod cenzurom
drug_profi

#156813 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Samo kliknes na twit, otvorice se
agent_zero

#156814 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Spoiler
Show
Koji heroji! :shock:

SLAVA UKRAJINI, HEROJIMA SLAVA!
SLAVA NACIJI, SMRT NEPRIJATELJU!

Inače ovo je bilo neki dan.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#156815 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Romanija wrote: 19/04/2023 15:35

Ovakav komandir haman da je vrijedan vise od bataljona pjesadije.
baš hoću da napišem, jednom rukom valja orke, drugom rukom mikromenadžeriše svoje ljude. aferim.
drug_profi

#156816 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ovakav komandir prenosi ovu energiju i na sve oko sebe. Ovoga jednostavno zelis slusati jer vidis da zna sta radi.
prelivoda

#156817 Re: Ukrajina

Post by prelivoda »

statixx wrote: 19/04/2023 14:21
sumirprimus wrote: 19/04/2023 14:11
Spoiler
Show
To je ono o cemu je @romanija pisao, kao ruski ekvivalent za JDAM.
Kažuda je eksplodirala cisterna nkog eksplozivnog materijala
zigzag

#156818 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

JoseMujica wrote: 19/04/2023 15:48
sumirprimus wrote: 19/04/2023 15:45 NAZALOST ANAVEJLBL, ZNAćI STAVI LINK I OPISI nece forum te tviterove graficke onvde :D
Meni ne otvara ni tad. Kažu treba biti stariji od 18
Chmoljo

#156819 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

zigzag wrote: 19/04/2023 16:14
JoseMujica wrote: 19/04/2023 15:48

Meni ne otvara ni tad. Kažu treba biti stariji od 18
pa kad napuniš 18 onda i otvaraj.
zigzag

#156820 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

treba dočekati. sad sam na tlinaest
Chmoljo

#156821 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

:D

inače, otvori twitter acc i onda ćeš moći bez problema.
zigzag

#156822 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ma imam nekakvu averziju prema tim "mrežama".
Sreća pa vi postavite dosta materijala ovako na temi pa ih pregledam.
video

#156823 Re: Ukrajina

Post by video »

Frisak Tom Cooper :-)
Mislim da se @Sanski nece ljutiti, pa da ja njega metnem na temu.
Elem,

Ukraine War, 19 April 2023
Spoiler
Show

Zdravo svima!
Relativno kratko za danas, da se dotaknem različitim 'vijesti' (koliko su takve) i odgovorim na određene komentare.

ZRAČNI RAT

Neki vojni komentatori u Ukrajini pitaju se zašto pišem da je 'Ukrajina izgubila mnogo aviona i skoro iscrpila zalihe raketa zemlja-vazduh' (SAM), plus da je, 'u opasnosti da izgubi dominaciju u svom vazdušnom prostoru' .

Unaprijed: ne bi trebao biti problem provjeriti moje ranije postove i otkriti da zapravo nisam rekao većinu stvari u pitanju. Spomenuo sam i komentirao konkretne gubitke PSU-a, ali sigurno ništa od ostatka gore navedenog. Upravo je 'Pentagon Leaks' najavljivao da je PSU iscrpio svoje zalihe SAM-ova (posebno onih Buk M1) do sada (april 2023.).

Što se tiče Ukrajine koja gubi dominaciju u svom vazdušnom prostoru.... zapravo, ovo pitanje bi trebalo da bude jasno, ili barem očigledno – osim što neko ispisuje sopstvene zaključke sa previše patriotizma.

Kao što je rečeno u jednom od mojih dnevnih izvještaja u martu ili aprilu prošle godine, pitanje nadmoći u zraku je stepen do kojeg jedna od strana u sukobu kontroliše zrak. U suštini, postoje tri nivoa (sa tri odgovarajuća 'kontra-nivoa'):

Paritet u zraku = nijedna strana nije u prednosti (tj. paritet u zraku za jednu stranu znači da je i druga strana u poziciji zračnog pariteta)

Nadmoć iz zraka = znači da jedna strana uskraćuje zračni prostor drugoj, ali nije u potpunosti u stanju spriječiti je da iskoristi zračni prostor (tj. zračna superiornost za jednu stranu, znači uskraćivanje zračnog prostora drugoj)

Nadmoć u zraku = znači da jedna strana ima potpunu kontrolu nad zračnim prostorom, a druga ga potpuno ne može iskoristiti (tj. zračna nadmoć za jednu stranu znači nesposobnost iz zraka za drugu)

Hladna činjenica je (i to bez obzira koliko to bolno zvučalo za mnoge Ukrajince): koliko god se trudila, PSU nikada nije uspostavila 'barem' vazdušnu superiornost nad VKS – bez obzira da li nad Ukrajinom, nad linijom fronta ili iznad Rusija. Izgubio je mnogo aviona i pilota dok je uspio spriječiti VKS da uspostavi više od zračne nadmoći u prvih nekoliko dana rata. Zatim, početkom marta 2022. godine, obje strane su uključile svoje integrisane sisteme protivvazdušne odbrane duž linija fronta i bitka za nadmoć u vazduhu je završena.

Od tada (prva polovina marta 2022.) VKS nikada nije pokušao uspostaviti više od zračne nadmoći nad ograničenim sektorima fronta.

PSU je svjetlosnim godinama daleko od mogućnosti da upravlja bilo čim sličnim. Jednostavno nema sredstava za to.

Poenta je sledeća: zahvaljujući kombinaciji ( a naglasak je na 'kombinaciji', jer ne postoji jedinstven sistem naoružanja koji dominira vazdušnom bitkom između Rusije i Ukrajine u ovom ratu) alata kao što su elektronsko ratovanje, UAV, UCAV i LPGM, artiljerija, i protivradarskih raketa koje se lansiraju iz vazduha, VKS je od tada ostao sposoban da uspostavi privremenu vazdušnu superiornost nad odabranim sektorima linije fronta.

Što je još važnije: od sredine marta pokazuje se sposobnim za to sve češće.

Ovo ne bi trebalo da znači da VKS ima nešto poput 'kontinuirane' nadmoći u vazduhu, 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. To znači da je VKS dokazao da je sposoban da – u saradnji sa drugim ograncima VSRF – privremeno (recimo: na 5-15 minuta) potisne PSU PSU raspoređenu duž odabranih delova linije fronta (na primer: oblast Avdiivka , duž rijeka Dnjepar u južnom Hersonu, a u posljednje vrijeme iu oblasti Bakhmut). Ovo je dovoljno da se omogući borcima-bombarderima VKS (poput Su-34, ali možda i bombardera Tu-22M-3?) da se približe u dometu njihove precizno vođene municije (PGM; tj. oružja poput UMPK, Grom/Thunder i slično), i puštaju ih čak i iz dometa najbližih bukova i S-300 SAM lokacija kojima upravljaju Ukrajinci.

PSU ne može učiniti ništa slično.

To znači: VKS ima 'barem lokalnu i privremenu superiornost u vazduhu'.

Nasuprot tome, VKS je u stanju da PSU stalno uskraćuje korištenje zračnog prostora, čak i ako nije u stanju da u potpunosti zaustavi sve svoje operacije (posebno ne dublje iza linija fronta).

Ne sviđa ti se? Pa, činjenica da ti se ne sviđa neki moj zaključak ne čini me pogrešnim.

Činjenica je da je VKS poslednjih dana nastavio da udara po odabranim položajima ZSU uz pomoć svojih UMPK (i sličnog oružja). Zaista, najnoviji izvještaji iz Rusije ukazuju da je VKS prilagodio GLONASS komplete za navođenje i krila na ODAB-500TM gorivo-vazduh-eksplozivne bombe. Barem isto toliko važno: osim u Avidiivki i drugim područjima spomenutim ranije, VKS bi sada trebao voditi slične operacije iu oblasti Bakhmut.
Image

Dodatno zanimljiva je bila fotografija na kojoj se vidi odeljak za bombe bombardera Tu-22M-3, natovarenog sa tri kontejnera za napalm ZB-500GD, koja se poslednjih dana pojavila na ruskim društvenim mrežama. To me je navelo da zastanem i razmislim, a onda je to nešto što nemam problema da priznam: to nisam očekivao.

Image

Da se uvjerimo: Tu-22M-3 napunjeni bombama 'slobodnog pada' nisu ništa novo niti posebno. Videli smo VKS Tu-22M-3 kako postavlja sve vrste bombi u slobodnom padu iznad Sirije, od ODAB-250-200, preko FAB-500M-54 i FAB-500M-62 pa sve do FAB-3000M-54, nazad u 2015-2018.

Međutim, punjenje Tu-22M-3 kontejnerima za napalm...? To je za mene 'novo', i to iz sljedećeg razloga.

Glavni problem je što su kontejneri serije ZB 'prilično slabašni': posljednje što sam čuo za njih, piloti MiG-23- i Su-17/20/22-80-ih i 1990-ih uvijek su bili upozoreni da ne lete brže preko 700 km/h kada ih nose, jer njihova kućišta nisu napravljena da izdrže nastali nadpritisak. Drugim riječima: ako je mlaznjak koji ih nosi letio brže od oko 700 km/h, mogli bi se polomiti, uzrokujući katastrofalnu štetu na avionu.

Očigledno, sličnih problema ne bi trebalo biti kada se nose unutar bombe Tu-22M-3. Međutim, u slučaju njihovog raspoređivanja iz takvih bombardera, trenutak oslobađanja će postati kritičan: oružje će se najvjerovatnije početi raspadati kada se pusti u klizni tok ispod aviona pri brzinama većim od 700 km/, i prerano detonirati… .

S druge strane: možda su moji podaci o kontejnerima za napalm serije ZAB zastarjeli? Možda je GD-podserija ZB-familije napalm tenkova dovoljno ojačana za oslobađanje iz bržih mlaznjaka?

Volio bih dobro potkrijepljene informacije u ovom pogledu.

Na ovaj ili onaj način: ako se VKS osjeća slobodnim da počne sa raspoređivanjem Tu-22M-3 na položaje ZSU za 'tepih bombe' sa stvarima poput ZB-500, to je 'još loša vijest za Ukrajinu'. To bi značilo da velikim sektorima njegovih linija fronta nedostaje zaštita od Buka M1 i/ili S-300 (prvo i najvažnije) – što bi zauzvrat potvrdilo američke procjene iz januara-februara (vidi 'Pentagon Leaks') prema kojima je PSU bila na ivici da svoje zalihe takvih SAM-ova isprazne.

Naravno, sistemi za navigaciju/napad Tu-22M-3 su loši (čak i ako su nadograđeni instalacijom SVP-24): gube preciznost sa svakom kilometrom što dalje lete. Međutim, s obzirom na kratke udaljenosti od njihovih potencijalnih baza u Ruskoj Federaciji do Ukrajine, to bi trebao biti manji problem. Naprotiv: domet je toliko kratak da se svaki bombarder može napuniti do svog punog kapaciteta i tako osloboditi do 6.000 kg bombi (tj. 12 ODAB-500TM ili oružja sličnog kalibra) u jednom naletu – i to sa najmanje 'prilično dobra preciznost'. Ako išta od toga pogodi, to je snažniji udarac od onog koji je zadala baterija lansera BM-21, na primjer.

(Ako moja objašnjenja iznad budu suviše loša da bi ih neko razumio, slobodno postavljajte povezana pitanja. Dat ću sve od sebe da objasnim.)

U ostalim vestima o vazdušnom ratu: tokom noći sa 18. na 19. april 2023. godine pušten je tok od 12 Shahed-131/136 u pravcu Odese. PSU je tvrdila da je 10 njih oboreno. Nije bilo žrtava niti veće štete.

BITKA ZA DONBAS

Bakhmut…. I 3. jurišna i 93. meh , ZSU, izvještavaju da je Wagner u međuvremenu 'potpuno izvan Bakhmuta' . Umesto toga, Gerasimov je doveo još jednu 'svežu' diviziju na ovo ratište: 20. motornu pušku. Prema izvorima u ZSU, ova jedinica – i 98. VDV uz nju – ima dobru obuku, dobru taktiku i sastoji se od (citat) 'bez samoubica'. Uz to, Rusi su takođe de facto prestali da napadaju. Nedostaje im teška vatrena moć klasičnih ruskih mehanizovanih formacija. Očigledno, oba 20Motorna puška i bilo koja VDV pojačanja koja su tamo nedavno poslata, pripadaju ovim 'mobik-formacijama novog stila': puno teške pješadije, ali smanjena artiljerija.

Ipak, VDV i VSRF još uvijek imaju dovoljno artiljerije oko grada da snažno granatiraju ukrajinske linije, većinu vremena. Ako to nije dovoljno, sada postoje zračni napadi sa stvarima kao što su UMPK, kao što je gore spomenuto.

Zauzvrat, nedostatak kontinuiranih ruskih napada omogućava ZSU da, postepeno, počne da preuzima inicijativu. U tom pogledu Ukrajinci stiču nova iskustva: VDV mobici su tvrdoglavi u odbrani, ali niko ne puca na njih ako se povuku. Ako je potrebno, oni su slobodni da to učine.

Negdje drugdje… i zaista nisam siguran u preciznu oblast u ovom pogledu…

Otprilike 4-5 dana se šuška o nekakvoj ukrajinskoj 'kontraofanzivi'. Međutim, većina onoga što sam do sada čuo ili vidio nema mnogo smisla – prvenstveno zato što se u izvještajima pominje „mnogo preširoka” zona. Na primjer:

Jedna grupa izvora pominje područje 'između Kamjanske (Dnjepra) i Orihiva', a selo Podkove navodi kao oslobođeno.

Druga grupa izvora spominje oblast Hulaypole i navodi sela Marfopil, Stepanivka, Mezhyrich i Reshetylivske kao oslobođena.

Treća grupa izvora govori o području Polohy, i

Četvrto područje Toretsk-Horlivka.

Općenito, nema detalja, nema fotografija, nema video zapisa, ništa ne bi moglo koristiti za geolociranje, unakrsnu provjeru i potvrdu – ili demantovanje – bilo kakvih takvih izvještaja. Samo 'rumours intelligence' (RUMINT). Štaviše, poznato je da su mnoga od gore navedenih sela (mislim na ona u južnom Zaporožju) bila „ničija zemlja“ (ili, u terminologiji društvenih medija: „siva zona“) – mesecima.

Imajući u vidu opšti nedostatak strpljenja i neznanja o vremenskim prilikama većine ljudi koji prate ovaj sukob na društvenim mrežama, ili takve činjenice kao da je ZSU još 'mesecima' od dovoljno dobro obučenih trupa (i komandanta za njih) ), dovoljno artiljerijske municije, dovoljno sistema protivvazdušne odbrane, dovoljno rezervnih delova itd. za vođenje velike protivofanzive….i dok se ne dobiju dodatne informacije, nameće se zaključak da se ili ništa ne dešava, ili su ZSU i VSRF samo u borbi za bolje taktičke pozicije.

Jedini razlog zašto sve ovo uopšte pominjem je taj što su se jutros na ruskim društvenim medijima pojavili izveštaji da VSRF poziva stanovništvo južnog Zaporožja oko 10-15 km iza linije fronta da evakuiše svoje domove. Dakle, 'možda se ipak nešto dešava'...?
Crvene_brigade

#156824 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Kratko i hebitačno. Ostali su samo dugmići...

Interesantna_Vremena

#156825 Re: Ukrajina

Post by Interesantna_Vremena »

Najnoviji Tom Cooper “… meanwhile on Bosnian forum… Todorcs have gained influence on forum Administrators and they have banned @SanskiBiser for 7 day period…”
Post Reply