Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
GOLDZEN

#8751 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

zigubigule wrote: 18/04/2023 02:07 Kakva ste vi mraka od ljudi, toliko pljuvanja na svoje nisam vidio dugo. Vi ste uspjeli razvezati 100 postova kontra OSa na stranici o OSu.

Sve i da je najgore stanje na svijetu razligu na drugu temu, dezurni pljuvaci.

OS postoje. Unatoc svim silama da ih ne bude, da ih se ne finansira, da ih se ugusi, ukloni .. one postoje. Stanje nije bajno zbog remetilackih faktora.

Zamisli ja vama svezem ruke i gurnem vas u Drinu i kazem vidi levata ne znaju plivati. Jeate levati.
I uvijek jedni te isti jedni te isti... Imam osjećaj da su ljudi alergični na sreću i lijepe stvari pa sve što znaju napisati na forumu se svodi na pljuvanje OS. Kritika je OK i treba kritikovati ali likovi toliko pljuju da postaje smor kao da su momci i djevojke u čizmama odgovorni za financiranje OS odnosno manjak istog.

Da ne pričam o prepirkama koje ne vode apsolutno nigdje. Doduše jeste forum i to još Klix forum ali odvadite malo...
hatemondays

#8752 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by hatemondays »

PM72 wrote: 16/04/2023 17:19
NedoDJ wrote: 16/04/2023 17:14

kao što su ih spriječili i 92, je li?
doduše, ruku na srce, Ameri i NATO su htjeli narokat i 92 ali prosrpsko matoro govno Miteran je to spriječio dolaskom u Sarajevo i pretvarajuči cijeli dalji tok u UN mirovnu humanitarnu misiju ?!?
ali jesu spriječili NAS 95 kad smo ojačali i bili vojni spremni protjerat separatiste i onda Dejtonom i poklonoti separtistima pola države sa statusom republike i jos uz naziv srpska, što je kao fatalnu grešku kasnije proznao i sam šupak Holbruk

a što se tiče ima li se s čime ibračunat sa separatistima?
pa ima puno više nego 92
a oni daleko manje, nema više JNA da im ostavi 530 tenkova i u startu okupira 2/3 teritorije
osim 16 raspalih tenkova M-84 na Manjači imaju jos par mrtvačkih sanduka u policiji koje nazivaju oklopnim transporterima

samo nek se ne miješaju Ameri i nek ispoštuju suverenitet države da se ne mješaju vojno susjedi kao u prethodnom ratu i lako će se separatisti dovest u red
Izvini,koliko imaš godina?
Izvini pm vjerovatno isto pitanje tebi su postavljali prvoborci NOB-a kad si se uhvatio puske. Druga vremena, nema razloga ismijavati se buducim braniocima Bosne. Uvijek ce biti neko ko ce se puske uhvatiti, BILO i BICE na veliku zalost nasih smanadu. I moj stari se meni smijao ( vjerovatno i tvoj tebi) kad sam mu dosao u martu 92 u stan sa puskom, kaze ja puske i heroja pa na kraju balavac ostade do kraja da brani i njegove guzove.
dr_Evil

#8753 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dr_Evil »

hatemondays wrote: 18/04/2023 06:20
PM72 wrote: 16/04/2023 17:19

Izvini,koliko imaš godina?
Izvini pm vjerovatno isto pitanje tebi su postavljali prvoborci NOB-a kad si se uhvatio puske. Druga vremena, nema razloga ismijavati se buducim braniocima Bosne. Uvijek ce biti neko ko ce se puske uhvatiti, BILO i BICE na veliku zalost nasih smanadu. I moj stari se meni smijao ( vjerovatno i tvoj tebi) kad sam mu dosao u martu 92 u stan sa puskom, kaze ja puske i heroja pa na kraju balavac ostade do kraja da brani i njegove guzove.
Jedno je bit mudonja pa stati i branit svoj dom, a drugo je imati nerealne rambo snove o pijanim bradatim cetnicima sa druge strane koji ce pobjeci cim se on mallo vise zaleti.

Nemamo mi ljudski kapacitet.. jednostavno nema nas.

A to za "puske i heroja", tako valjda mi pricamo, pogotovo starije generacije. Kad god nesto dobro uradim, stari kaze "bjezi sta je to, ja bih bolje lijevom rukom" :)
PM72

#8754 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

Moj post je skretanje pažnje na nerad uhljupa u komandi OSBiH koji nisu u stanju fino obući deset vojnika da se ne brukaju...
vjeshalica

#8755 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by vjeshalica »

Ima li neko objasnjenje zasto policijski slizbenik ima po pravilu uniformu na sebi i dole patike? Zar nije postojala mpgucnost da kili makar crne patike ili da se nabavi prikladna udobna obuca koja ne odudara od jednoobraznosti uniforme???
Why?
Ima li neki poseban razlog ili?
Koliko mi je poznato u strukturama ima pravilnik sta sacinjava uniforma koja se nosi zimi i ljeti, i naravno zavisno od jedinice u kojoj se nalazis,ovo mi je onako proletilo na oko?
Gore uniforma ok,dole BIJELE PATIKE krajnje neprikladne.

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /230418042
PM72

#8756 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

Koliko vidim na slici,ovo su pripadnici interventne policije koji su djelovali u civilkama a obično kad krene hapšenje obuku neki dio policijske opreme-čisto radi raspoznavanja.
U svakom slučaju,prilikom vježbi ili akcija kad su u kompletnoj borbenoj opremi-tene ne idu nego specijalne čizme-gojzerice
Škobo Habu

#8757 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Škobo Habu »

Izvini i ti, ali prvo moraš imati na umu da se takav rat neće više ponoviti u formu o kojoj se mantra po forumu.

Rat devedesetih nije bio ni nalik onome iz WW II.

Ko god da se drzne i ukaže na nerad, šlampavost, aljkavosti i neprofesionalan odnos u OS BiH postane - po defeiniciji - autošovinista.

U ratu devedesetih 95% pripadnika ABiH je posjedovalo vojno znanje: prošli su obuku u određenom rodu vojske. Današnje patriote na baterije, koji nam sole pamet o patriotizmu, jedino što znaju i što im je maximum u životu - airsoft oružje.

Treba se suočiti sa činjenicom da nam je gro pripadnika OS BiH u uniformu zbog kreditne spososnosti, sve ostalo je manje važno.

Ne može vojnik, koji je već u petoj deceniji, i vaga preko sto kila, biti sposoban vojnik. Vidi nam oficirskog kadara - sve živi uhljeb koji ne može izdržati 15 kilometara marša.
vjeshalica

#8758 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by vjeshalica »

PM72 wrote: 18/04/2023 10:37 Koliko vidim na slici,ovo su pripadnici interventne policije koji su djelovali u civilkama a obično kad krene hapšenje obuku neki dio policijske opreme-čisto radi raspoznavanja.
U svakom slučaju,prilikom vježbi ili akcija kad su u kompletnoj borbenoj opremi-tene ne idu nego specijalne čizme-gojzerice
Jedno je dio a jedno je cijela uniforma. Lik je u cijeloj odjeci, a patike bijele. Ima propis sluzbe i kraj price.
Ne govorim o liku u dukserici, i ovo nije interventna vec SJP FMUPa
dend

#8759 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dend »

Škobo Habu wrote: 18/04/2023 10:37
Izvini i ti, ali prvo moraš imati na umu da se takav rat neće više ponoviti u formu o kojoj se mantra po forumu.

Ko god da se drzne i ukaže na nerad, šlampavost, aljkavosti i neprofesionalan odnos u OS BiH postane - po defeiniciji - autošovinista.

U ratu devedesetih 95% pripadnika ABiH je posjedovalo vojno znanje: prošli su obuku u određenom rodu vojske. Današnje patriote na baterije, koji nam sole pamet o patriotizmu, jedino što znaju i što im je maximum u životu - airsoft oružje.

Treba se suočiti sa činjenicom da nam je gro pripadnika OS BiH u uniformu zbog kreditne spososnosti, sve ostalo je manje važno.

Ne može vojnik, koji je već u petoj deceniji, i vaga preko sto kila, biti sposoban vojnik. Vidi nam oficirskog kadara - sve živi uhljeb koji ne može izdržati 15 kilometara marša.
A kakvo je stanje kod anamo drugih? Da li je i kod njih maksimum airsoft puške ili nešto drugo?
PM72

#8760 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

vjeshalica wrote: 18/04/2023 11:24
PM72 wrote: 18/04/2023 10:37 Koliko vidim na slici,ovo su pripadnici interventne policije koji su djelovali u civilkama a obično kad krene hapšenje obuku neki dio policijske opreme-čisto radi raspoznavanja.
Jedno je dio a jedno je cijela uniforma. Lik je u cijeloj odjeci, a patike bijele. Ima propis sluzbe i kraj price.
Gori sam ja što ti objašnjavam...sve ok,u pravu si sve.
Škobo Habu

#8761 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Škobo Habu »

dend wrote: 18/04/2023 11:25
A kakvo je stanje kod anamo drugih? Da li je i kod njih maksimum airsoft puške ili nešto drugo?
Anamo oni kupuju najmodernije avione i tenkove.

I, svakako, ne ovise o lažima, petljanju, spletkama kao što to rade decenijama SDA-ovi profiteri koji su nam NI uništili do temelja.

Gdje su te haubuce, samohodke, pješadijsko naouražanje po kom smo postali "sila" u regionu, kako su to dežurni propagandisti Izetbegovića najvljivali po društvenim mrežama?
PM72

#8762 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

Škobo Habu wrote: 18/04/2023 11:31

I, svakako, ne ovise o lažima, petljanju, spletkama kao što to rade decenijama SDA-ovi profiteri koji su nam NI uništili do temelja.

Gdje su te haubuce, samohodke, pješadijsko naouražanje po kom smo postali "sila" u regionu, kako su to dežurni propagandisti Izetbegovića najvljivali po društvenim mrežama?
:thumbup:
Pogledaj slike njihovih počasnih strojeva...ili vojnih vježbi.
dend

#8763 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by dend »

Škobo Habu wrote: 18/04/2023 11:31

Mislim da si mašio temu. Namjenska industrija su druga desno.

Opet, pitao sam da li je i kod njih anamo maksimum airsoft jer pretpostavljam da si mislio na civilni dio stanovništva ili si mislio da je i oružanim snagama/vojskama/armijama airsoft maksimum?
CrazyDiablo

#8764 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by CrazyDiablo »

Sta bolan lupas ovo je dukserica i pantole. Akcija bila u civilu. Ovo je SPJ FMUP, kad vec pametujes..
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#8765 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by izvrsni direktor »

vjeshalica wrote: 18/04/2023 10:28 Ima li neko objasnjenje zasto policijski slizbenik ima po pravilu uniformu na sebi i dole patike? Zar nije postojala mpgucnost da kili makar crne patike ili da se nabavi prikladna udobna obuca koja ne odudara od jednoobraznosti uniforme???
Why?
Koliko mi je poznato u strukturama ima pravilnik sta sacinjava uniforma koja se nosi zimi i ljeti, i naravno zavisno od jedinice u kojoj se nalazis,ovo mi je onako proletilo na oko?

Ima objasnjenje. Objasnjenje je da se ti petljas u svasta i lupas po svim temama na forumu. Nisi nikad vidjela policajce u civilu??
skoronikako

#8766 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by skoronikako »

Dakle zakljucak: svi prespremni, samo mi nespremni.

Pa hajmo odmah u pripajanje ove drzave ovim susjednim i zavrsimo tu pricu jednom zauvijek.
liyf

#8767 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

vjeshalica wrote: 18/04/2023 10:28 Ima li neko objasnjenje zasto policijski slizbenik ima po pravilu uniformu na sebi i dole patike? Zar nije postojala mpgucnost da kili makar crne patike ili da se nabavi prikladna udobna obuca koja ne odudara od jednoobraznosti uniforme???
Why?

FUP često vrši ovakve operacije gdje ili nema vremena ili nema potrebe za oblačenje u uniformu. Dešava se i u vojsci i u policiji širom svijeta, nije ovo da se nema šta obući već je takav opis zadatka. Jednostavno ih se možda zovne kada nemaju dovoljno vremena da obuku uniformu i slično, i onda idu u civilkama. Evo ti primjera iz svijeta, da ne bude da Bosna nema para za uniforme.

liyf

#8768 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

lavi wrote: 18/04/2023 19:30
Why?

FUP često vrši ovakve operacije gdje ili nema vremena ili nema potrebe za oblačenje u uniformu. Dešava se i u vojsci i u policiji širom svijeta, nije ovo da se nema šta obući već je takav opis zadatka. Jednostavno ih se možda zovne kada nemaju dovoljno vremena da obuku uniformu i slično, i onda idu u civilkama. Evo ti primjera iz svijeta, da ne bude da Bosna nema para za uniforme.
evo ti još slika na linku. Američki pararescuemen, JW Grom, AFSOC, njemački KEK...

FUP je na svjetskom nivou što se tiče opremljenosti policajaca i operativne akcije se izvode na najbolje načine. Ovo je jednostavno takav opis posla da se nekada ne mora ili ne može nositi puna uniforma.
Hrmpallier

#8769 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Hrmpallier »

" FUP je na svjetskom nivou što se tiče opremljenosti policajaca i operativne akcije se izvode na najbolje načine. Ovo je jednostavno takav opis posla da se nekada ne mora ili ne može nositi puna uniforma. "

I bilo je za očekivati, jer je svijest decenijama peglana u smislu da su hajduci, drumski razbojnici, ubice i sjecikese nacionalni JUNACI.

I onda imamo slobodne/oslobođene planine, i jedan veliki, relativno bogat grad sa mnoštvom izazova i iskušenja, a gdje žive "Turci" koje treba opljačkati, što je bogougodno djelo.

Ovo je bilo poznato još '95.
General War

#8770 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by General War »

Nije to problem, ovo je drugacija vrsta intervencije gdje policija (mahom inspektori) ima slobodu odjevanja u komotnije stvari.
hatemondays

#8771 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by hatemondays »

Škobo Habu wrote: 18/04/2023 10:37

Uzecu se releavntan kao sagovornik ovdje. Bio sam pripadnik ARBiH tokom rata, onda sam zavrsio u Vojno Obavjestajnoj Upravi na Crnom Vrhu kod rahmetli Talijana, Bahte na kraju kod Sedica i onda zavrsim u kabinetu generala Dudakovica kad je postao glavni u VF i napustam VF 2002. Dakle znam dobro in and out oko vojske usudjujem se reci i previse, takodje znam dosta moja drugova koji su jos u OS. Situacija je kakve je, nije sjajna ali daleko od toga da se ne bi opet nasle patriote koji bi se opet zapucali ako treba. I za pusku nije samo potrebna obuka, valja imati damu kao sto kaze pm. Koliko maloljetnih boarca smo imali 92 , nisu vidjeli JNA obuke. Ja jesam ali osim rukovanja oruzjem koje nisam imao ostalo mozes baciti u vodu u ratu kakav nam je nametnut. Tos e nije ucilo u JNA i da se ne lazemo i to sam odradio 86 u Nisu. Danasnji artovi se vode na druge nacine, ubise dronovima orke , ne znaju gdje im je nos a gdje guzara dakle taj konvencionalni rat polako pada u vodu. O kadru u OS ne bi svi se slazemo da to nije ni blizu ozbiljne organizacije ali opet kazem ako je to mantra nasih smanadu da ne bude opet da su se zajebali, nije ni kod njih bas najbolje. Najgiore je mi je provocirati ovu omladinu, nije ni njima lako da budemo realni, mi stariji smo krivi za ovo sranje u kojem su. Oni su ma pocetku zivota i nekad pretjeraju ali i to je mladost.
liyf

#8772 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by liyf »

General War wrote: 19/04/2023 01:08

Nije to problem, ovo je drugacija vrsta intervencije gdje policija (mahom inspektori) ima slobodu odjevanja u komotnije stvari.
nisu ovi inspektori, ali mislim da se kolegica više malo našla praviti pametna i probala reći da FMUP nema para za uniforme.
Piaty

#8773 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Piaty »

lavi wrote: 19/04/2023 02:46
General War wrote: 19/04/2023 01:08
nisu ovi inspektori, ali mislim da se kolegica više malo našla praviti pametna i probala reći da FMUP nema para za uniforme.
Ili da je gledala S.V.U gdje detektivi Benson i Stabler ponekad i sami obuku pancire, a ispod civilka. A nešto mi se čini da sam to vidio još mnogo puta na filmovima/serijama.
GOLDZEN

#8774 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by GOLDZEN »

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine revidiralo je prvobitni Godišnji plan vježbi uz učešće pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH) u zemlji i inostranstvu, a s obzirom na to da taj plan u međuvremenu nije razmatran na sjednicama Predsjedništva BiH.

U skladu s revidiranim planom, ovogodišnja međunarodna vježba "Brzi odgovor 2023" neće biti održana u Bosni i Hercegovini, ali će pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvovati u njenoj realizaciji.

"U skladu sa zakonskim nadležnostima i ovlaštenjima, ministar odbrane Bosne i Hercegovine je donio Godišnji plan vježbi o učešću pripadnika OSBiH kako u zemlji, tako i u inostranstvu", rečeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH.

Referirajući se u vezi s tim, iz resornog ministarstva podsjećaju kako je Plan koji se odnosi na održavanje međunarodnih vježbi u zemlji, dostavljen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na razmatranje, ali da u međuvremenu nije razmatran na sjednicama ovog organa.

Imajući u vidu ovu činjenicu, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine revidiralo je prethodno doneseni Plan.

Kako iz Ministarstva odbrane BiH navode, u skladu sa spomenutim revidiranim Planom, međunarodna vježba "Immediate Response 2023" neće biti održana u Bosni i Hercegovini, ali će u njenoj realizaciji učestvovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.
Penicilin

#8775 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by Penicilin »

Moram primjetiti da se broj trolova izenadno drastično povećao u zadnjih 10 dana što mislim da ne može biti slučajno. Da sam na drugoj strani u svakom slučaju bi izveo takvu pripremu informativnog terena tako da moža je to najava da su se konačno odlučili da krenu u tom pravcu.

Obzirom da je Dodik bukvalno pritjeran uz zid što se tiče dospijevanja dugova entiteta počevši od idućeg mjeseca i kolapsa budzeta koji će uslijediti mislim da on nema vremena za odlaganje niti druge opcije i da mora krenuti.

U svakom slučaju treba biti dodatno oprezan u ovom periodu. Ne nasjedajte na gluposti OS akve kakve su u ovom trenutku su sasvim dovoljno spremne i opremljene da odbrane i teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Naravno tu je i podrška saveznika tak da bilo kakva avantura biće samo na štetu onih koji je pokrenu.
Post Reply