Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#19651 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by sime_cipol »

Seawolf wrote: 18/04/2023 16:51 Ima višak brzina u mjenjaču, pa je zato to tako.
Sreca pa stadoše na 7, Zamisli da ima 10. :D
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#19652 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by mk ultra »

zato elektrićni može za svaki broj obrtaja imati maksimalni momenat :mrgreen:
Seawolf

#19653 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Seawolf »

mk ultra wrote: 18/04/2023 17:36 zato elektrićni može za svaki broj obrtaja imati maksimalni momenat :mrgreen:
:?:
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#19654 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Evolution_IV »

to to, jos manje treba znat vozit auto, ko video igra, nek ih pocnu prodavat sa dualschockom :thumbup:
kravamuzara

#19655 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kravamuzara »

mk ultra wrote: 18/04/2023 17:36 zato elektrićni može za svaki broj obrtaja imati maksimalni momenat :mrgreen:
Ne bas, oko 80% u najgorem slucaju, ali opet naravno puno veci raspon nego klasicni.
ZoomZoomKiwi

#19656 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Kod Smake jedna od prvih lekcija :mrgreen:
Napamet znam krivulju

Otprilike ovako nekako, ali nikako 100% cijelim radnim opsegom.

Image
ZoomZoomKiwi

#19657 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Za usporedbu, jedan odličan dizel 2.0 sa 120kW i 400Nm
Image
ZoomZoomKiwi

#19658 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

Evolution_IV wrote: 18/04/2023 17:53 to to, jos manje treba znat vozit auto, ko video igra, nek ih pocnu prodavat sa dualschockom :thumbup:
Ma ništa to, samo Level4 i nek se samo vozi govno.

Al’ neka, meni daj big block V8 atmosferac s kraja šezdesetih i početka sedamdestih. A ostali nek se voze na usisivačima sa autopilotom koliko hoće, dok ću da plešem krugove oko njih.
Seawolf

#19659 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Seawolf »

Sinhroni AC elektromotori sa permanentnim magnetima koji se ugrađuju u EV, daju konstantan obrtni moment do broja obrtaja koji odgovara brzini kretanja vozila od najviše oko 60 km/h.

Sa porastom broja obrtaja elektromotora i brzine kretanja vozila iznad te brzine, vrijednost obrtnog momenta opada po hiperboli i od tog broja obrtaja do najvećeg broja obrtaja, daju konstantnu snagu.

U stvari, kada bi električni motori davali konstantnu vrijednost obrtnog momenta duž cijelog radnog područja broja obrtaja, vozilima koja bi pogonili takvi motori bi trebala transmisija sa promjenjivim prenosnim odnosima, kao što treba vozilima sa SUS motorima.
ticmaaa

#19660 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ticmaaa »

da li se moze trazit povrat poreza ako se auto kupi u Hrvatskoj auto kuci?

hvala, lp
Me_again

#19661 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Me_again »

Seawolf wrote: 18/04/2023 19:33 Sinhroni AC elektromotori sa permanentnim magnetima koji se ugrađuju u EV, daju konstantan obrtni moment do broja obrtaja koji odgovara brzini kretanja vozila od najviše oko 60 km/h.

Sa porastom broja obrtaja elektromotora i brzine kretanja vozila iznad te brzine, vrijednost obrtnog momenta opada po hiperboli i od tog broja obrtaja do najvećeg broja obrtaja, daju konstantnu snagu.

U stvari, kada bi električni motori davali konstantnu vrijednost obrtnog momenta duž cijelog radnog područja broja obrtaja, vozilima koja bi pogonili takvi motori bi trebala transmisija sa promjenjivim prenosnim odnosima, kao što treba vozilima sa SUS motorima.
Malo si me zbunio sa ovim navodom, a nije baš da se ne razumijem u elektromotore i u tu priču opčenito. Paradoksalno mi zvuči jer prenosni odnosi kod SUS motora i služe zbog toga da se bolji obrtni moment "namiješta" za odgovarajuču brzinu.
Ako motor teoretski u cijelom dijapazonu svog opsega vrtnje "ispucava" maksimalni obrtni moment, čemu mehanički prenosi ?
Seawolf

#19662 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Seawolf »

Me_again wrote: 18/04/2023 23:11
Seawolf wrote: 18/04/2023 19:33 Sinhroni AC elektromotori sa permanentnim magnetima koji se ugrađuju u EV, daju konstantan obrtni moment do broja obrtaja koji odgovara brzini kretanja vozila od najviše oko 60 km/h.

Malo si me zbunio sa ovim navodom, a nije baš da se ne razumijem u elektromotore i u tu priču opčenito. Paradoksalno mi zvuči jer prenosni odnosi kod SUS motora i služe zbog toga da se bolji obrtni moment "namiješta" za odgovarajuču brzinu.
Ako motor teoretski u cijelom dijapazonu svog opsega vrtnje "ispucava" maksimalni obrtni moment, čemu mehanički prenosi ?
Zadatak promijenjivih prenosnih odnosa u transmisiji nije da na pogonskim točkovima bude uvijek ista vrijednost obrtnog momenta.

Naprotiv.

Probaj sebi dočarati (ili još bolje nacrtati) kako izgleda kriva zavisnosti najvećeg obrtnog momenta na pogonskim točkovima od brzine kretanja vozila, kod automobila sa ugrađenim SUS motorom i sa CVT transmisijom.

E, upravo tako treba da izgleda zavisnost najvećeg obrtnog momenta na pogonskim točkovima od brzine kretanja vozila pri ubrzavanju do najveće brzine kretanja.

A to se ne može postići ako u vozilu imaš motor koji razvija konstantnu vrijednost najvećeg obrtnog momenta kroz cijelo radno područje broja obrtaja i samo jedan stepen prenosa u transmisiji.

Sinhroni AC motor sa permanentnim magnetima, upravo kroz veći dio svog radnog područja broja obrtaja, ima karakteristiku najvećeg obrtnog momenta, koja odgovara karakteristici najvećeg obrtnog momenta na pogonskim točkovima, kombinacije SUS motor / CVT transmisija (samo sa puno manjim gubicima u transmisiji).
preludezalude

#19663 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by preludezalude »

U cemu je fazon sa ovim motorima u Volvu, gledam XC60 2018-2019... dizeli 2.0 i spominje se D3 i D4. U cemu je razlika, prednosti, mane.
D3...D4...D5
Throttle

#19664 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Throttle »

preludezalude wrote: 19/04/2023 03:05 U cemu je fazon sa ovim motorima u Volvu, gledam XC60 2018-2019... dizeli 2.0 i spominje se D3 i D4. U cemu je razlika, prednosti, mane.
D3...D4...D5
Nivoi snage. Nekad je bilo i po zapreminama razlika, u zadnjem su 2.0 pa je d5 npr biturbo u odnosu na d4 i d3 koji su sa jednom turbinom
Prije je za d2 uglavnom vazilo da je 1.6, d3 je bio 4 ili 5 cilindara 2.0, zavisno od modela, d4 i d5 2.4 5 cilindara. Sad se to svelo na jedan motor u 3 nivoa snage. Vozim cesto stariju generaciju xc60, tog novog nisam vozio. Lik koji dugo vozi volvo modele kaze da mu je prva generacija xc60 puno kvalitetnije uradjena nego druga, koju mu trenutno zena vozi.
Me_again

#19665 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Me_again »

Seawolf wrote: 19/04/2023 01:05
Zadatak promijenjivih prenosnih odnosa u transmisiji nije da na pogonskim točkovima bude uvijek ista vrijednost obrtnog momenta.

Naprotiv.

Probaj sebi dočarati (ili još bolje nacrtati) kako izgleda kriva zavisnosti najvećeg obrtnog momenta na pogonskim točkovima od brzine kretanja vozila, kod automobila sa ugrađenim SUS motorom i sa CVT transmisijom.

E, upravo tako treba da izgleda zavisnost najvećeg obrtnog momenta na pogonskim točkovima od brzine kretanja vozila pri ubrzavanju do najveće brzine kretanja.

A to se ne može postići ako u vozilu imaš motor koji razvija konstantnu vrijednost najvećeg obrtnog momenta kroz cijelo radno područje broja obrtaja i samo jedan stepen prenosa u transmisiji.

Sinhroni AC motor sa permanentnim magnetima, upravo kroz veći dio svog radnog područja broja obrtaja, ima karakteristiku najvećeg obrtnog momenta, koja odgovara karakteristici najvećeg obrtnog momenta na pogonskim točkovima, kombinacije SUS motor / CVT transmisija (samo sa puno manjim gubicima u transmisiji).
Da, ali u toj teoriji si izostavio najbitniju varijablu a to je energija. Jer dovodom energije (kod SUS motora je to količina goriva a kod električnih naravno struja) izabiremo količinu obrtnog momenta koja nam odgovara. Motor pri istom broju obrtaja može davati maksimalnih npr 250 Nm ako idemo uzbrdo ili 0 Nm ako idemo nizbrdo.
Ali ako pri svakom broju obrtaja mogu "posegnuti" za maksimalnim obrtnim momentom ili bilo kojom drugom vrijednoti kako mi to odgovara, mehanički prenosi su suvišni.
Ispravi me ako griješim.....
Seawolf

#19666 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Seawolf »

Me_again wrote: 19/04/2023 07:45
Seawolf wrote: 19/04/2023 01:05

Naprotiv.

Da, ali u toj teoriji si izostavio najbitniju varijablu a to je energija. Jer dovodom energije (kod SUS motora je to količina goriva a kod električnih naravno struja) izabiremo količinu obrtnog momenta koja nam odgovara. Motor pri istom broju obrtaja može davati maksimalnih npr 250 Nm ako idemo uzbrdo ili 0 Nm ako idemo nizbrdo.
Ali ako pri svakom broju obrtaja mogu "posegnuti" za maksimalnim obrtnim momentom ili bilo kojom drugom vrijednoti kako mi to odgovara, mehanički prenosi su suvišni.
Ispravi me ako griješim.....
Griješiš u tumačenju fizičkih principa, kada su fizičke veličine u pitanju.

Svaki motor jeste uređaj koji pretvara neki vid energije u mehaničku energiju i pri tome obavlja neki rad.

Dinamika kojom se ta mehanička energija oslobađa i kojom se obavlja rad je snaga, a ne obrtni moment.

Ubaci u tekst koji si napisao "snaga", umjesto "obrtni moment" i, manje više, to je to.

Glavna vanjska karakteristika motora je snaga, a ne obrtni moment.

Potreban obrtni moment na pogonskim točkovima se dobija kroz transmisiju, odgovarajućim prenosnim odnosom (odnosno odnosima).

Snaga na pogonskim točkovima se ne može modifikovati kroz transmisiju (osim dijela gubitaka), nego je upravo onolika koliku je oslobađa motor (minus gubici).

Najbrža kopnena vozila u praktičnoj upotrebi su pogonjena elektromotorima. A nemaju transmisiju sa promjenjivim prenosnim odnosima. Kako njima izgleda kriva obrtnog momenta i kriva snage, u zavisnosti od brzine kretanja?
Me_again

#19667 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by Me_again »

Seawolf wrote: 19/04/2023 08:07
Griješiš u tumačenju fizičkih principa, kada su fizičke veličine u pitanju.

Svaki motor jeste uređaj koji pretvara neki vid energije u mehaničku energiju i pri tome obavlja neki rad.

Dinamika kojom se ta mehanička energija oslobađa i kojom se obavlja rad je snaga, a ne obrtni moment.

Ubaci u tekst koji si napisao "snaga", umjesto "obrtni moment" i, manje više, to je to.

Glavna vanjska karakteristika motora je snaga, a ne obrtni moment.

Potreban obrtni moment na pogonskim točkovima se dobija kroz transmisiju, odgovarajućim prenosnim odnosom (odnosno odnosima).

Snaga na pogonskim točkovima se ne može modifikovati kroz transmisiju (osim dijela gubitaka), nego je upravo onolika koliku je oslobađa motor (minus gubici).

Najbrža kopnena vozila u praktičnoj upotrebi su pogonjena elektromotorima. A nemaju transmisiju sa promjenjivim prenosnim odnosima. Kako njima izgleda kriva obrtnog momenta i kriva snage, u zavisnosti od brzine kretanja?
Dragi moj Vuče, previše te cijenim da bih sada u nedogled polemizirao s tobom oko tih stvari.
Ipak, obrtni momenat je sila koja pogoni točak i jedina je veličina koja se može izmjeriti. Za snagu, kao što znaš, postoji formula po kojoj se izračunava. Kao što se u elektrotehnici može izmjeriti struja (koja btw pogoni elektromotor) pa se umnoškom sa vrijednosti napona dobija snaga (električna naravno). Snaga je dapače energija po jedinici vremena, a sve se bazira na zakonu o očuvanju energije.
Mislim da mi govorimo o istim stvarima samo na različite načine. Ja iz svog ugla a ti iz svog :-D
preludezalude

#19668 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by preludezalude »

Kada bi uporedili xc60 i glc...2018. godiste...da li su uopste u istoj klasi? Ili je mozda gle u klasi sa xc60 a sa glc je xc40?
ZoomZoomKiwi

#19669 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

preludezalude wrote: 19/04/2023 11:53 Kada bi uporedili xc60 i glc...2018. godiste...da li su uopste u istoj klasi? Ili je mozda gle u klasi sa xc60 a sa glc je xc40?
XC40 je više GLA. GLC je taman XC60.
Ja bih Volva :mrgreen:
kravamuzara

#19670 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kravamuzara »

Jesu u istoj klasi, XC40 je dosta manje auto od ta oba.
preludezalude

#19671 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by preludezalude »

EFD22 wrote: 19/04/2023 11:56
preludezalude wrote: 19/04/2023 11:53 Kada bi uporedili xc60 i glc...2018. godiste...da li su uopste u istoj klasi? Ili je mozda gle u klasi sa xc60 a sa glc je xc40?
Nesto mi xc60 djeluje mnogo veci od glc.
Generalno poredjenje ova dva auta?
Narodski receno, sta je bolje? Sta je pouzdanije? Ciji su motori u xc60? Ford?
kravamuzara

#19672 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by kravamuzara »

Njihovi vlastiti.

Otkud fordu motor :lol:
ZoomZoomKiwi

#19673 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by ZoomZoomKiwi »

preludezalude wrote: 19/04/2023 12:03
EFD22 wrote: 19/04/2023 11:56

Ako govorimo o novim automobilima, u Volvu su njihovi novi E6 motori. Sve redom četverocilindraši 2.0, sa različitim tehnologijama u mixu. Mislim da su sad 99% svi mild hybrid. Prije su takvi imali oznaku B (bez obzira na pogonsko gorivo).

Iskreno, ako već gledaš novog, onda obavezno B5 benzin verziju, jer je poveliko auto.

A još iskrenije, tražio bih godišnjaka kakvog, sa D ili T oznakom, u ovisnosti da li želiš benzin ili dizel. Ukoliko bi s njim prelazio manje od 25000 km godišnje, ja bih išao na benzin.

https://olx.ba/artikal/50698231/volvo-x ... nscription

https://olx.ba/artikal/51141096/volvo-x ... acija-id43

https://olx.ba/artikal/50765972/volvo-x ... a-at8-id87

https://olx.ba/artikal/52618720/
preludezalude

#19674 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by preludezalude »

EFD22 wrote: 19/04/2023 12:15
preludezalude wrote: 19/04/2023 12:03

Ako govorimo o novim automobilima, u Volvu su njihovi novi E6 motori. Sve redom četverocilindraši 2.0, sa različitim tehnologijama u mixu. Mislim da su sad 99% svi mild hybrid. Prije su takvi imali oznaku B (bez obzira na pogonsko gorivo).

Iskreno, ako već gledaš novog, onda obavezno B5 benzin verziju, jer je poveliko auto.

A još iskrenije, tražio bih godišnjaka kakvog, sa D ili T oznakom, u ovisnosti da li želiš benzin ili dizel. Ukoliko bi s njim prelazio manje od 25000 km godišnje, ja bih išao na benzin.

https://olx.ba/artikal/50698231/volvo-x ... nscription

https://olx.ba/artikal/51141096/volvo-x ... acija-id43

https://olx.ba/artikal/50765972/volvo-x ... a-at8-id87

https://olx.ba/artikal/52618720/
Ma djavo mi neda mira, treba mi neko dva samara opalit da se smirim.
Inace, auto koje bi zamijenilo prelazi manje od 10 000 km godisnje.
dr_Evil

#19675 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2

Post by dr_Evil »

Meni se cini da vi imate malo viska para, u svakom slucaju aferim!
Post Reply