Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#5976 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hank Paldum wrote: 18/04/2023 15:34 Zanimljivo će biti vidjeti kako će im djeca voditi posao koji još imaju 60 godina života pred sobom a život privatnika im neće biti toliko sladak kao u oca. Većina će onda ako ostane zadnja velika svota novca nestati i uzeti stan u Beču i voditi normalan život dok će preko Instagrama i dalje stvarati sliku da vode život na visokoj nozi.
Objasnio sam vec sta ce se desiti sa 2. i 3. generacijom, a takve gazde vec odavno imaju stanove, objekte, poslovne prostore sirom BiH, a i Evrope, da samo od rentanja tih prostora zive, ne mogu potrositi.
PaulTracy

#5977 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Ozimician wrote: 18/04/2023 15:37
Hank Paldum wrote: 18/04/2023 15:34 Zanimljivo će biti vidjeti kako će im djeca voditi posao koji još imaju 60 godina života pred sobom a život privatnika im neće biti toliko sladak kao u oca. Većina će onda ako ostane zadnja velika svota novca nestati i uzeti stan u Beču i voditi normalan život dok će preko Instagrama i dalje stvarati sliku da vode život na visokoj nozi.
Objasnio sam vec sta ce se desiti sa 2. i 3. generacijom, a takve gazde vec odavno imaju stanove, objekte, poslovne prostore sirom BiH, a i Evrope, da samo od rentanja tih prostora zive, ne mogu potrositi.
I ja sam pisao isto, ljudi se naslađuju kao "Eto ti ga Bakire, eto vam ga privatnici, jesmo vam ga suknuli, ko će radit kad sav narod ode".
A ne kontaju da su takvi već obezbijedili i sebe, i djecu i unučad.
Imaju novac, stanove po Sarajevu, Turskoj, mogu si priustit doktora gdje žele. Onaj kome će bit šuknuto je obično čovjek kad sa 50 godina ostane bez posla u gradu u kojem je sve iselilo i propalo, gdje će u PM. I ono nekretnine što je imao kao neki vid osiguranja će postati bezvrijedno u toj napuštenoj vukohebini.
Dope_Man

#5978 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 18/04/2023 14:25 Ovaj moj post je referenca na one koji odu vani, pa kukaju kako ce im biti roditeljima koji su ostali u BiH, jbg kralju, to je NUS-produkt toga sto si ti otisao.
Ja nisam nesto vidio takvih na temi. Oni koji spominju tu pricu su ovi koji bi zabranili izdavanje pasosa, postojece ponistili, a za preostale sa pasosem BiH u stranim zemljama trazili od tih zemalja mjesecnu isplatu.
detroit-mercy

#5979 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

PaulTracy wrote: 18/04/2023 15:48

I ja sam pisao isto, ljudi se naslađuju kao "Eto ti ga Bakire, eto vam ga privatnici, jesmo vam ga suknuli, ko će radit kad sav narod ode".
Imaju novac, stanove po Sarajevu, Turskoj, mogu si priustit doktora gdje žele. Onaj kome će bit šuknuto je obično čovjek kad sa 50 godina ostane bez posla u gradu u kojem je sve iselilo i propalo, gdje će u PM. I ono nekretnine što je imao kao neki vid osiguranja će postati bezvrijedno u toj napuštenoj vukohebini.
Dusa draga, sto se ono brine za dinastiju, ostace radnici hljeba gladni ako dinastija sjase :skoljka:
detroit-mercy

#5980 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Mozda, ali postoji i ona druga, postace mature business-i, koji ce donositi manju zaradu vlasnicima (procenutalno) ali zbog velicine jos uvijek jako dobar profit.
Bingo prije 30 godina mozda imao profit od 30%, na zaradu od 70M je 21M, danas na 1.2 milijarde i 5% profita mu donosi 60M :mrgreen: sto be ista prodavao.
Ozimician

#5981 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 18/04/2023 16:14

Mozda, ali postoji i ona druga, postace mature business-i, koji ce donositi manju zaradu vlasnicima (procenutalno) ali zbog velicine jos uvijek jako dobar profit.
Bingo prije 30 godina mozda imao profit od 30%, na zaradu od 70M je 21M, danas na 1.2 milijarde i 5% profita mu donosi 60M :mrgreen: sto be ista prodavao.
Naravno, i o tome sam pisao, 3. generacija ce vec upravljati preko "hedge fondova" i sl. Imat ce dionice, dividende, skupstine, upravne odbore. Nece ih niko ni poznavati, mozda nekad negdje iskoci clanak,kad neki mali ostvari neki uspjeh, da je to unuk-praunuk Senada Dzambica Binga, svojevremeno velikog BH privrednika. Takvih porodica po Evropi i USA je more. Sve sto je njih zadesilo, zadesit ce i nas, samo dok dovoljno vremena prodje, jer kasnimo. I
detroit-mercy

#5982 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 18/04/2023 16:18
detroit-mercy wrote: 18/04/2023 16:14
Naravno, i o tome sam pisao, 3. generacija ce vec upravljati preko "hedge fondova" i sl. Imat ce dionice, dividende, skupstine, upravne odbore. Nece ih niko ni poznavati, mozda nekad negdje iskoci clanak,kad neki mali ostvari neki uspjeh, da je to unuk-praunuk Senada Dzambica Binga, svojevremeno velikog BH privrednika. Takvih porodica po Evropi i USA je more. Sve sto je njih zadesilo, zadesit ce i nas, samo dok dovoljno vremena prodje, jer kasnimo. I
Dobro sad, ali napomenuo i prvobitnu akumulaciju kapitala, koja se ipak nije trebala desiti na ovaj nacin. Nismo se morali sluziti taktikama iz 18/19 vijeka u generisanju kapitala, pitanjima radnickih prava, socijalne solidarnosti i sl. Valjda smo ko drusto ipak malo odmakli od onog jaci tlaci. Tu je drzava dobro zakazala a zna se ko je bio drzava i kome treba isporuciti racun za sve.
aston_martin

#5983 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by aston_martin »

PaulTracy wrote: 18/04/2023 15:48

O tome treba da razmisljaju oni koji su izabrani i placeni. Sto njih ne krivis?
skafiskafsnjak

#5984 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Zasto traze non stop .... i zasto ce usluga da bude losija i losija.

Image
madner

#5985 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

detroit-mercy wrote: 18/04/2023 16:23
Ozimician wrote: 18/04/2023 16:18

Dobro sad, ali napomenuo i prvobitnu akumulaciju kapitala, koja se ipak nije trebala desiti na ovaj nacin. Nismo se morali sluziti taktikama iz 18/19 vijeka u generisanju kapitala, pitanjima radnickih prava, socijalne solidarnosti i sl. Valjda smo ko drusto ipak malo odmakli od onog jaci tlaci. Tu je drzava dobro zakazala a zna se ko je bio drzava i kome treba isporuciti racun za sve.
Nije drzava zakazala nego to jeste razlog zasto je SDA problem. Nakon rata su se odlucili da kazne ljude sto su volili druga Titu, odnosno da pokusaju vratiti drustveno stanje na doba prije istog. Neufeudalizam nije bio slucajna pojava.

Izgovor je naravno rat ali to jednostavno ne stoji, tesko je bilo osmisliti goru privatizaciju od ove, osim ako nije bio cilj vratiti drustvo u 1930tu.
anelsol

#5986 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 18/04/2023 12:56
Trappist wrote: 18/04/2023 10:21 plate se jesu povecale, ali su zato cijene otprilike 50% do 100% skuplje nego kad su radnici bili placeni po 500 km. Na kraju obicnom radniku isto para (ne)ostane.
Tako je, upravo to i govorim - ljudi likuju jer gazde vise ne placaju radnike 500 KM, vec 1000KM i misle da to ide gazdi na stetu, a zapravo npr. jedan gazda pekare je povecao platu radniku, a ovamo poskupio pekarske proizvode - i tako lancano svaki gazda i na kraju gazdi u ukupnom zbiru ostane jos vise, a radniku - isto (iako na papiru ima povecanje plate).

Nijedan gazda nece raditi protiv sebe, ako dodje taj momenat - onda ce radije prekinuti poslovanje, otpustiti radnike i rasprodati imovinu. Kad uvode gazdama neke namete, poreze i ostalo - na kraju ce opet taj teret podnijeti sitna buranija, oni nece ni osjetiti.

EDIT: Meni se mnogo poznanika u Njemackoj zali kako ne mogu naci nikoga u BIH da im cuva stare roditelje, da ocisti kucu, dvoriste, iscijepa drva...
Eh rekoh, to je produkt naseg iseljavanja, svi koji su nekad radili takve poslove su otisli vani, sad ovi koji su ostali - mogu da traze koliko hoce za to.
Cistacica za 3-4h posla u kuci uzme 50KM, to je doktorska satnica u BiH, pa vi vidite. + je moras doslovno moliti da dodje.
Živa istina. U Mostaru je borba, posebno za čistačicama. Počeli su pravo ucjenjivati sa cijenama.
paladinka

#5987 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by paladinka »

Ljudi su htjeli , platicemo malo tamo malo vamo , i bit ce nam dobro!
belfy

#5988 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 14/04/2023 16:25
belfy wrote: 14/04/2023 16:06

pa, ajde sto i Slo ne ide tako, ali zasto onda u svoj isti post stavljas primjer masinskog inzenjera koji trazi po De i At? i, naravno da je nekretnina bitna. i, bas tako sto je on naslijedio moze obezbijediti i svojoj djeci da je naslijede, samo tamo gdje vrijedi vise. sta ga sprecava da proda tu nekretninu i tim putem lakse stekne neku u De ili Au? pogotovo ako bi tamo djecu odgajao... ta djeca ce svakako imati malo do nista od takve nekretnine kod nas dok u suprotnom nije takav slucaj. jel tako?
Pa ja dajem primjer iz svoje blize okoline, kolege kojeg poznajem, a link je vezan za generalnu raspravu i naslov teme.

Ne znam koliko dugo pratis temu, ali ovdje se javljaju likovi koji su u Njemackoj 30+ god, rade na rukovodecim pozicijama i jos uvijek nemaju vlastitu nekretninu u DE. Ucesce je 20%, dakle on ako bi i uspio prodati tu nekretninu koju ima, a nije mu nekretnina na atraktivnoj lokaciji, pitanje je da li bi mogao od tog novca da plati samo ucesce za neki stancic u Njemackoj, a sad zivi u renoviranoj kuci sa okucnicom i garazama.

I ti sad ocekujes da neko ko jos uvijek zna jezik na A2 nivou, u srednjim 30-tim godinama, treba da zapocne karijeru u Njemackoj i da zaradjuje pocetnu platu u toj struci od koje nece moci nista ustedjeti, a u BIH moze od trenutne plate da ustedi, treba da napusti taj komfort i pati se narednih 10-tak god samo da moze reci da je otisao vani i "da mu djeci bude bolje".

Iz ovog sto sam do sad vidio, odlazak "da djeci bude bolje" je jednak nekadasnjem zidanju nedovrsene kuce na 3 sprata - da oba sina imaju po sprat kuce za sebe, a na kraju oba sina zavrsila vani, tako se i ovdje moze desiti, da odes "zbog djece" a djeca na kraju zavrse ko zna gdje u svijetu.

Uglavnom, ovaj lik je bio cvrst u uvjerenju, vec je dao otkaz na poslu i 100% ubijedjen da ce otici tamo, kad je otisao, dobio ponude, stavio na papir racunicu, skontao da mu se ne isplati. Eh to je jedan od odgovora na naslov ove teme.
jah. svi daju kao primjer nekretnine koja se posjeduje u Bosni, a koja je u vecini slucajeva nasljedjena. jel tako? pa tako i ja povukoh paralelu. ne mora neko svome potomku zaraditi nekretninu u BiH, nego moze i negdje drugo. a jos lakse ako i sam ima takvu pa jos lakse obezbijedi ovu drugu.

u oba slucaja je bas neizbezno vidjeti to sto opisujes kao "zbog djece". i u slucaju kada se nesto takvo nasljedi u BiH, kao sto bi se naslijedilo i u bilo kojoj drugoj zemlji. svejedno ide preko grbace roditelja... mada, cak i ako taj dio izuzmemo opet ce nekretnina potomcima u EU (bilo kojoj drzavi gdje zive vec), koji nece biti vezani za BiH skoro nikako, vise vrijedjeti ako je je u EU... tako da se i ta "kuca na tri sprata" isto kao i "da djeci bude bolje" tu jednostavno moze izjednaciti...
belfy

#5989 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 18/04/2023 12:56
Trappist wrote: 18/04/2023 10:21 plate se jesu povecale, ali su zato cijene otprilike 50% do 100% skuplje nego kad su radnici bili placeni po 500 km. Na kraju obicnom radniku isto para (ne)ostane.
Tako je, upravo to i govorim - ljudi likuju jer gazde vise ne placaju radnike 500 KM, vec 1000KM i misle da to ide gazdi na stetu, a zapravo npr. jedan gazda pekare je povecao platu radniku, a ovamo poskupio pekarske proizvode - i tako lancano svaki gazda i na kraju gazdi u ukupnom zbiru ostane jos vise, a radniku - isto (iako na papiru ima povecanje plate).

Nijedan gazda nece raditi protiv sebe, ako dodje taj momenat - onda ce radije prekinuti poslovanje, otpustiti radnike i rasprodati imovinu. Kad uvode gazdama neke namete, poreze i ostalo - na kraju ce opet taj teret podnijeti sitna buranija, oni nece ni osjetiti.

EDIT: Meni se mnogo poznanika u Njemackoj zali kako ne mogu naci nikoga u BIH da im cuva stare roditelje, da ocisti kucu, dvoriste, iscijepa drva...
Eh rekoh, to je produkt naseg iseljavanja, svi koji su nekad radili takve poslove su otisli vani, sad ovi koji su ostali - mogu da traze koliko hoce za to.
Cistacica za 3-4h posla u kuci uzme 50KM, to je doktorska satnica u BiH, pa vi vidite. + je moras doslovno moliti da dodje.
tek sada vidjeh ovo... kako ti pomiris sebe u svom misljenju na pocetku i na kraju posta kojeg si ti sam napisao? radnicima ne ide na ruku da budu vise placeni nego to pogoduje gazdama, pa sve do zakljucka da taj isti sloj zaradjuje vise od doktora i jos da ih se moli... kako?
skafiskafsnjak

#5990 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

@Ozimician

Gdje si? Jesi ziv? :mrgreen:

Image
anelsol

#5991 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ovi samo sto više ne mole da im dođe naša radna snaga. Stalno neki plaćeni oglasi.

https://www.klix.ba/biznis/posao/aerodr ... /230420115

Onda pročitaš ovu vjest

https://balkans.aljazeera.net/news/worl ... erodromima
Didier

#5992 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Švabe, bajramuje li se?

Jeste li posjetili staru tetku i dajdžu, ili ste zaboravili kako izgledaju?

Poslali štogod bajramluka djeci?

U kojoj ste džamiji klanjali namaz?
BlackRiver

#5993 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BlackRiver »

Tesko da se bajramuje, ljudi subotom rade.

Pare se salju u Bosnu svaki mjesec, a ne samo kada religiozni praznici nalazu.

Kada dijaspora prestane to raditi, osjetit ce to tetke, dajdze i ekonomija
skafiskafsnjak

#5994 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 21/04/2023 23:23 Švabe, bajramuje li se?

Cemu ta zloba ? :?

A zasto se ne bi bajramovalo ? Ima dzemata, klanja se Bajram i dzuma.
Neko ce danas u BiH, neko sutra, neko je otisao samo ova tri dana dole ... neko nece nikako ... pa Boze moj.
PM72

#5995 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PM72 »

BlackRiver wrote: 22/04/2023 07:53
Kada dijaspora prestane to raditi, osjetit ce to ekonomija
Hoće :lol: al u q.
BlackRiver

#5996 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BlackRiver »

PM72 wrote: 22/04/2023 08:32
BlackRiver wrote: 22/04/2023 07:53
Kada dijaspora prestane to raditi, osjetit ce to ekonomija
Meni je zao sto ti ne razumijes neke osnovne stvari, ili sto si frustriran zivotom na minimalcu, ali cinjenica je da vam nema dijaspore, hrpa ljudi ne bi imala sta da jede.

Hvala i dovidjenja
Dope_Man

#5997 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

skafiskafsnjak wrote: 22/04/2023 08:27 Cemu ta zloba ? :?

Neko ce danas u BiH, neko sutra, neko je otisao samo ova tri dana dole ... neko nece nikako ... pa Boze moj.
Ne znam zasto davati paznju, za to si samo jedna od dvije kategorije: seljacina ili nacista, trece nema.

Takvo bice samo na ignore jer nista pametno ne mozes cuti svakako.
Rockefeller

#5998 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rockefeller »

Didier wrote: 21/04/2023 23:23 Švabe, bajramuje li se?

Nego sta :mrgreen:

:kiselavoda:
skafiskafsnjak

#5999 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Dope_Man wrote: 22/04/2023 08:42
skafiskafsnjak wrote: 22/04/2023 08:27 Cemu ta zloba ? :?

Ne znam zasto davati paznju, za to si samo jedna od dvije kategorije: seljacina ili nacista, trece nema.

Takvo bice samo na ignore jer nista pametno ne mozes cuti svakako.
Ima i trece ... pripadnik FgR-a :lol:
PM72

#6000 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PM72 »

BlackRiver wrote: 22/04/2023 08:34
PM72 wrote: 22/04/2023 08:32

Meni je zao sto ti ne razumijes neke osnovne stvari, ili sto si frustriran zivotom na minimalcu, ali cinjenica je da vam nema dijaspore, hrpa ljudi ne bi imala sta da jede.

Hvala i dovidjenja
I meni je žao što ti veze nemaš sa stvarnošću i što ste sebe ubjedili da bi ovdje sve krepalo da ne pošaljete par stotina eura :lol:
Obustavite slanje tih silnih milijardi i riješili smo problem Bosne. :lol:
Post Reply