Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonca

#226 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by moonca »

Zahto ih trebate zvati.. kako sam shvatila, imate pravo zalbe. i obavite to pismeno.. ima i vremenski rok za to..
Sanjarko

#227 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Sanjarko »

moonca wrote: 16/02/2023 16:01 Zahto ih trebate zvati.. kako sam shvatila, imate pravo zalbe. i obavite to pismeno.. ima i vremenski rok za to..
Ma ne znamo sta treba još. Poslali smo mi žalbu i dokumentaciju i stiglo ovo da imamo osnova za žalbu samo. Znači žalili smo se mi, a sad ne znamo šta dalje treba dodatno.

Hoćemo zvat da vidimo šta još treba. Postupak vodi izgleda porijeklom s ovdašnjih prostora čovjek.

Vidjeti ćemo šta dalje.
NediM17

#228 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by NediM17 »

Izvini, po kojem osnovu trazite to od Slovenaca, neko radio tamo nekad?
Sanjarko

#229 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Sanjarko »

NediM17 wrote: 16/02/2023 16:08 Izvini, po kojem osnovu trazite to od Slovenaca, neko radio tamo nekad?
Rahmetli stari, pred smrt dobio iako je i on kao invalid imao pravo na to ranije. Bio invalid I kategorije, ali Slovenci rekli da je II kategorije invalid pa mu nisu dali do navršenih 65 godina.

Radio kao momak u Sloveniji oko 6 godina.
Last edited by Sanjarko on 20/02/2023 11:47, edited 1 time in total.
Sanjarko

#230 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Sanjarko »

Zvala stara Sloveniju prije oko sat vremena, mozda malo vise. Prvo zvali onaj broj njihov glavni, automatska sekretarica se javi, pritisnuli broj 3, pa i broj 2 da nam se barem neko javi i nece. Zvali podrsku njihovu kasnije da nas spoje sa osobom koja vodi moj postupak, i nije nas htjelo spojiti, podrska je poziv preusmjerila, ali nije htjelo nesto da spoji.

Sutra ce stara opet zvati i traziti broj od podrske osobe koja vodi moj postupak ili broj ureda. Razumila je podrska ko zove. 8 KM je staroj skinulo, min/KM, pokusat ce znaci stara jos jednom sutra. Puno nam uzelo, da je barem pola KM minuta, ali KM minuta, puno. Najgore nije se cula uopste s kim je trebala da se cuje.

Vidit cu ja preko informacija, preko email-a da priupitam za kontakt broj ureda, da preskoci sekretaricu stara, odmah da nas spoji. Otici ce stara jos advokatu da vidi moze li se ista, ali ako bude skupo i sl, odustat ce stara. Vec je potrosila prilicno para na ovo sve, a nemozemo priustiti.

Odustat ce vjerovatno stara, ali ce me dati ponovo na komisiju za invalidninu. Jer ipak mi je oduzeta radna sposobnost itd., a za invalidninu me vode kao invalida II kategorije i to 90%.
moonca

#231 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by moonca »

Sanjarko wrote: 20/02/2023 11:46 Sutra ce stara opet zvati i traziti broj od podrske osobe
. pazi na rok zalbe...
Sanjarko

#232 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Sanjarko »

moonca wrote: 20/02/2023 18:08
Sanjarko wrote: 20/02/2023 11:46 Sutra ce stara opet zvati i traziti broj od podrske osobe
. pazi na rok zalbe...
+1 Ma zalba je bila, sad ne znamo sta jos traze, otic ce i advokatu, ali mi nije dobro ni stara da se bakce s ovim. Kaze da ce me predati na komisiju ovdje opet jer mi je oduzeta radna sposobnost itd, a vode me kao invalida II kategorije 90%.

Za ovo nema stara zdravlja da ganja. Nije ni ona nikako dobro, tlak ima visok i jos nesto o cemu ne bi, srecom za sad joj je stabilno stanje.

Probat cu i ja vidit email-om da ih kontaktiram i dodzem do broja zaposlenika koji vodi moj postupak.

Hvala @moonca. Ima jos ja mislim, 13 ili 14-tog smo digli ovo. Ima jos dana, 15 je bio rok prije.
swanfilter

#233 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by swanfilter »

Sanjarko wrote: 16/02/2023 14:50
moonca wrote: 16/02/2023 13:45

Udruzenju Slovenaca... da vam prevedu presudu?

Zashto ne chovjeka koji vodi postupak..
Ma ima ovdje u Zenici udruženje Slovenaca, Encijan. Prevela nam je djevojka jedna koja prevodi, a nije pri udruženju. Kaže da imamo pravo žalbe samo to da piše, mi mislili da je usvojena žalba i da imam pravo na to neko primanje. Kad ono čorak, samo imamo pravo na žalbu.

Stara kaže da odemo advokatu nekom da bi tražio puno para za postupak.

Zvati će sljedeće sedmice Sloveniju i njihov PIO i tražiti će čovjeka koji vodi postupak. Samo ne znam koliko će nas to koštati jer nemamo fiksni. Zvati će stara sa prepaid-a tj s mobitela. Ima kredita na njemu ali ne znamo koliko minuta košta prema Sloveniji i hoće li moći biti to kredita dovoljno.

Ohladila stara u vezi ovoga. Ja sam odmah govorio da nisam optimista šta se tiče ovoga.

A primanje bi bilo od 20-60 eura možda. Značilo bi nam dosta. Hoće stara da sve mi izganja i ostvari dok je živa.

Ići ćemo i na reviziju u vezi ovdašnje invalidnine. Jer mi je oduzelo radnu sposobnost i vode me sad kao invalida I kategorije, a u vezi invalidnine me vode kao invalida II kategorije.

Birokratija je jb-na svuda ali na ovim prostorima pogotovo.
Nađi mail i posalji.

Ja, kada bih zvao za svaku stvar, nikada ne bih trazeno dobio. Telefoni su stacionarni i kostace te prilicno, a pitanje hoce li se ko javiti dok ne potrosis pare ...
Sanjarko

#234 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Sanjarko »

swanfilter wrote: 21/02/2023 08:48
Nađi mail i posalji.

Ja, kada bih zvao za svaku stvar, nikada ne bih trazeno dobio. Telefoni su stacionarni i kostace te prilicno, a pitanje hoce li se ko javiti dok ne potrosis pare ...
+1 Hvala. Otici ce stara danas advokatici nekoj koja je od starog vodila zalbu. Ovdje na ovome sta smo mi dobili nema roka uopste, samo pise da je izgleda u toku postupak i da izgleda ima osnova na zalbu. Ali ne znamo sta traze dodatno od dokumentacije, a mi smo im sve predali i nas PIO|MIO FBiH.

Prvo ce viditi sa advokaticom stara sta dalje, pa onda cemo email poslati prema zavodu njihovom, a zvati ce i stara mozda opet za koji dan. Na ovo svo stanje i sr*nje s inflacijom i ostalim bi nam valjalo jos dodatno ovih od 20-60 eura. Kad bi i 20 dobio bilo bi veliko. Pokrilo bi nam i internet i telefoniju meni i staroj.

A hoce i stara da sredi sve dok je ziva. Radi doma, i opet ce nedostajati sredstava za smjestaj u dom, ako nemognem samostalno uz pomoc ostatka porodice da funkcionisem. Jer ja bez pratnje i pomoci dosta toga nemogu.
swanfilter

#235 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by swanfilter »

Ako trebas pomoc po pitanju prevoda, posalji mi.
deer_hunter

#236 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by deer_hunter »

DEMONIKA wrote: 28/12/2022 23:59

ne
nego mislim mislim niži negu u prosječnog, kako bi to dragi janezi rekli, bošnje ;-)
Ovo neka "odokativna procjena"?? Na cemu je ovo zasnovano? Kako to da glupi Slovenci imaju u svakom segmentu uspjesniju drzavu od pametnih Bosanaca? Ekonomija, turizam, briga o okolisu, sport, bukvalno u svemu napredniji i moderniji. Urlanje na stadionima je jedino u cemu je Bosanac uspjesniji. I to "bosnjo" Janezi sigurno ne koriste, tu rijec, naravno u negativnom kontekstu, najvise koriste sami Bosnjaci.
Sanjarko

#237 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Sanjarko »

swanfilter wrote: 21/02/2023 09:35 Ako trebas pomoc po pitanju prevoda, posalji mi.
+1 Hvala. Prevela nam je ovdje neka djevojka tj staroj samo procitala ali ako cemo trebati prevesti ima ovdje neko ko je vec prevodio, zvanicno dokumenat na nas s Slovenskog. Nace se neko vec, nalazili smo do sad.

Razumijemo i mi nesto Slovenski, stara pogotovo. Ali ako nam sta bude trebalo pojasniti, cujemo se.

:kakoste:
Sanjarko

#238 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Sanjarko »

deer_hunter wrote: 21/02/2023 09:50

ne
nego mislim mislim niži negu u prosječnog, kako bi to dragi janezi rekli, bošnje ;-)
Ovo neka "odokativna procjena"?? Na cemu je ovo zasnovano? Kako to da glupi Slovenci imaju u svakom segmentu uspjesniju drzavu od pametnih Bosanaca? Ekonomija, turizam, briga o okolisu, sport, bukvalno u svemu napredniji i moderniji. Urlanje na stadionima je jedino u cemu je Bosanac uspjesniji. I to "bosnjo" Janezi sigurno ne koriste, tu rijec, naravno u negativnom kontekstu, najvise koriste sami Bosnjaci.
Ma uspjesniji su od nas. Rahmetli stari htio tamo da ode s nama da se iseli, u Sloveniji i u Ameriku, ali nije. Govorio koliko su napredni sta se tice tada zdrastva i bolnica, da su jos 70-tih godina imali podna grijanja u bolnicama itd.
swanfilter

#239 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by swanfilter »

ne

Slovenci ni danas ne kontaju nase podjele, a tek da koriste izraz Bosnje.

Za njih smo jedno, čefurji.
mali_balon

#240 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by mali_balon »

swanfilter wrote: 21/02/2023 12:18

Slovenci ni danas ne kontaju nase podjele, a tek da koriste izraz Bosnje.

Za njih smo jedno, čefurji.
Ma ne kontaju to ovi nasi da je za janeza sve juznomod bregane proklet bosanc ili cefur...
moonca

#242 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by moonca »

:janpi: Boshnjak :wink:
Sanjarko

#243 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Sanjarko »

Odustat ce stara od ovoga svega u vezi Slovenije, nije ni ona dobro da se s ovim zjb-je, a i nemoze vise ni zaradit kao nekad. Nemoze da zove Sloveniju vise tj zvala je ali nije je htjelo spojiti, jedino preko email-a da pokusamo, ali ne znam ja sta da odkucam, a stara ne zna sta da izdiktira. Ici cemo na reviziju u Aprilu ili Maju za invalidninu jer me ipak vode kao invalida I kategorije s oduzetom radnom sposobnoscu, a za invalidninu me vode kao invalida II kategorije 90%.

Hvala vam svima, a ko zna mozda nesto opet posalju Slovenci ponovo.
swanfilter

#244 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by swanfilter »

Sanjarko wrote: 02/03/2023 08:01 Odustat ce stara od ovoga svega u vezi Slovenije, nije ni ona dobro da se s ovim zjb-je, a i nemoze vise ni zaradit kao nekad. Nemoze da zove Sloveniju vise tj zvala je ali nije je htjelo spojiti, jedino preko email-a da pokusamo, ali ne znam ja sta da odkucam, a stara ne zna sta da izdiktira. Ici cemo na reviziju u Aprilu ili Maju za invalidninu jer me ipak vode kao invalida I kategorije s oduzetom radnom sposobnoscu, a za invalidninu me vode kao invalida II kategorije 90%.

Tek sada naletim na ovaj post. Sta bi od tada? Ako ikako mogu pomoci, tu sam.

Ako je od pomoci da ja zovem i nekako urgiram da se barem mail pravovremeno procita, tu sam. Pri tom mislim na troskove poziva, jer veza nemam :lol:

Sta god i kako god ...

Ono sto ti iz iskustva mogu reci. Stari je na zavodu fakticki od one prve krize prije deceniju. Na osnovu preporuke Dr. dva puta predavao za invalidsku, dva puta ga odbili jer kaze izracun, da bi imao visu invalidsku. I tako, evo, ceka da dođe do jos dvije godine i ide redovno.

Znam kako je na salterima i sa pozivima. Zato, ako mogu pomoci, javi se. Ako je pravo vase za nesto dobiti, zasto ne. Jer mnogo njih ovdje neopravdano koristi benefite ...
Sanjarko

#245 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Sanjarko »

swanfilter wrote: 17/04/2023 22:03
Sanjarko wrote: 02/03/2023 08:01 Odustat ce stara od ovoga svega u vezi Slovenije, nije ni ona dobro da se s ovim zjb-je, a i nemoze vise ni zaradit kao nekad. Nemoze da zove Sloveniju vise tj zvala je ali nije je htjelo spojiti, jedino preko email-a da pokusamo, ali ne znam ja sta da odkucam, a stara ne zna sta da izdiktira. Ici cemo na reviziju u Aprilu ili Maju za invalidninu jer me ipak vode kao invalida I kategorije s oduzetom radnom sposobnoscu, a za invalidninu me vode kao invalida II kategorije 90%.

Ako je od pomoci da ja zovem i nekako urgiram da se barem mail pravovremeno procita, tu sam. Pri tom mislim na troskove poziva, jer veza nemam :lol:

Sta god i kako god ...

Ono sto ti iz iskustva mogu reci. Stari je na zavodu fakticki od one prve krize prije deceniju. Na osnovu preporuke Dr. dva puta predavao za invalidsku, dva puta ga odbili jer kaze izracun, da bi imao visu invalidsku. I tako, evo, ceka da dođe do jos dvije godine i ide redovno.

Znam kako je na salterima i sa pozivima. Zato, ako mogu pomoci, javi se. Ako je pravo vase za nesto dobiti, zasto ne. Jer mnogo njih ovdje neopravdano koristi benefite ...
Ništa nije bilo od tada. Kažu Slovenci da samo imam pravo na žalbu i ništa drugo. Kažu da je invalidnost itd nastupila nakon smrti mog starog, a mi im uredno dokumenta poslali da se vodim bolestan od 2012 godine a šizofrenija da mi se vodi od 2013 i da nisam nikad radio i da me je stari do smrti uzdržavao.

Ma neće više stara da pokušava bilo šta u vezi Slovenaca, jedino da je ujutro pitam. Sad spava, neće se buditi do jutra.

Predati će me na komisiju opet za invalidninu našu, jer primam sad samo 90% kao II kategorija invalida, a trebao bi biti I kategorija s 100% invalidnosti. Jer mi je oduzelo radnu sposobnost i rečeno je da sam 100-tni invalid.

Sad od 1 Aprila primati će stara na mene 380 KM, a trebala bi primati 680.

Rekao mi neko da je šizofrenija trajno oštećenje tj trajna invalidnost.

Uvijek valjda mogu pokrenuti postupak kod Slovenaca opet. 60-70 eura bi to primanje trebalo da bude ako se ne varam.

Vidim sa starom pa ti javim, uglavnom hvala ti na ponuđenom. Vidjeti ču šta će reći stara ujutro.
Ludzak

#246 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Ludzak »

Ljudi se, umjesto religiji, usmjerili ka ekonomiji i državnom napredovanju. Ljudi odabrali zapad. I šta ima tu posebno loše?
swanfilter

#247 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by swanfilter »

Sanjarko wrote: 17/04/2023 22:41
swanfilter wrote: 17/04/2023 22:03

Sta god i kako god ...

Ništa nije bilo od tada. Kažu Slovenci da samo imam pravo na žalbu i ništa drugo. Kažu da je invalidnost itd nastupila nakon smrti mog starog, a mi im uredno dokumenta poslali da se vodim bolestan od 2012 godine a šizofrenija da mi se vodi od 2013 i da nisam nikad radio i da me je stari do smrti uzdržavao.

Ma neće više stara da pokušava bilo šta u vezi Slovenaca, jedino da je ujutro pitam. Sad spava, neće se buditi do jutra.

Predati će me na komisiju opet za invalidninu našu, jer primam sad samo 90% kao II kategorija invalida, a trebao bi biti I kategorija s 100% invalidnosti. Jer mi je oduzelo radnu sposobnost i rečeno je da sam 100-tni invalid.

Sad od 1 Aprila primati će stara na mene 380 KM, a trebala bi primati 680.

Rekao mi neko da je šizofrenija trajno oštećenje tj trajna invalidnost.

Uvijek valjda mogu pokrenuti postupak kod Slovenaca opet. 60-70 eura bi to primanje trebalo da bude ako se ne varam.

Vidim sa starom pa ti javim, uglavnom hvala ti na ponuđenom. Vidjeti ču šta će reći stara ujutro.
Znam da su to stvari koje paraju zivce i oduzimaju mnogo energije. Posbeno u vasem slucaju, kada moras na daljinu nesto sređivati.

Uglavnom, tu smo za pomoci.
Piko18

#248 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Piko18 »

Ludzak wrote: 17/04/2023 23:29 Ljudi se, umjesto religiji, usmjerili ka ekonomiji i državnom napredovanju. Ljudi odabrali zapad. I šta ima tu posebno loše?
A religija i ekonomija ne mogu zajedno? Ili si vise mislio Islam i zpada ne mogu zajedno?
Ci-Nick

#249 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Ci-Nick »

Služio vojsku, JNA na granici Slovenije i Mađarske nekad davno 1984.
Selo najbliže granici mješano, više Mađara, nego Slovenaca ali svi vrijedni, radišni, nema blata pred vratima ko kod našeg seljaka. Svi okrenuti sebi, svom postojanju i boljitku.
Kod nas se ljudi više bave tuđim životima nego svojim.
Lažni vjernici, moralisti, stvarni prevaranti i lopovi. Svi bi nešto od Zajednice a niko ne bi učinio ništa za Zajednicu.
Ludzak

#250 Re: Zasto su slovenci toliko drugaciji?

Post by Ludzak »

Piko18 wrote: 18/04/2023 11:57
Ludzak wrote: 17/04/2023 23:29 Ljudi se, umjesto religiji, usmjerili ka ekonomiji i državnom napredovanju. Ljudi odabrali zapad. I šta ima tu posebno loše?
A religija i ekonomija ne mogu zajedno? Ili si vise mislio Islam i zpada ne mogu zajedno?
Teško. U slučaju zajedničkog djelovanja, onda se religija mora distancirati i od državne i od ekonomske strukture.
Post Reply