.
- zateznistub
#3101 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Hahahaha jedan sa ove slike mi je vjenčani kum...
-
PM72
#3102 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Nemam ti ja protiv njega ništa lično nego mi pojavom mrzak i nije mangup niti nešto zajeban.Bez pištolja i trojce iza leđa nesmije pisnut.Grean wrote: ↑15/04/2023 10:02Razumijem da ga ti ne volis i da je tu nesto personalno ali to sto pises su poluistine, prije svega za imovinsko stanje a i za Juku.PM72 wrote: ↑15/04/2023 06:41
Imao je para-bio glavni u raji.Pare mu je majka obezbjeđivala a on samostalno nije za tena zaradio.Ja sam ga gledao u stanici policije kako plače ko da mu je sve pomrlo.U ratu se privalio Juki pa mu muda porasla.Prvoj liniji nikad prišo nije,doduše jeste se spremao,oblačio jurišne prsluke i crtao po licu ali nikad do linije nije došao- uvijek se usput "gubio".Već smo tumačili o tome,ti ga branio a ja govorio istinu.Jedine "akcije" koje je imao upad u Jugokomercovo skladište i po srpskim stanovima kad su tražili "petokolonaše i snajperiste"![]()
Jesu imali kao momci ali on je jos vise napravio poslije, drzao aparate kad je to bio najunosniji poso'. Imaju i dan danas.
Nije se u ratu privalio Juki, bio je s njim od prije rata.
Ja ga znam dobro licno i drag mi je. Jeste bio pogane naravi kad ustane na lijevu ali je dobar, skociti, uciniti za svakog.
Nejse, od Rambovaca odosmo na Edu. On nije s tim imao nista, to je bila poenta price. Rambovci su bili mala raja, djecija furka, mozda sesnestogodisnjaci u to doba, generacija 71' - 72'.
-
HelaS
#3103 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Divan je osjećaj, čovjek se osjeća nekako ponosno, uzvišeno, kada čita ove prijeratne "momke sa sarajevskog asfalta", njihov intelektualni kapacitet, društvena dostignuća i kroz njih cjelokupne, promociju grada i njegovog stanovništva u svijetu. Tačno bude žao što i mi ostali nismo išli njihovim putem.... Možda da Grad Sarajevo podigne neki spomenik tim generacijama, svim ovim imenima sa ove teme, a ima ih bezbroj 
- drug_profi
- zateznistub
#3105 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Malo si fulio temu, ovo nije tema o ljudima tipa Paržik, Blum, Kalaj i slični. Svi ovi jesu dio istorije grada na ovaj ili onaj način. Niko nikad nije rekao da nekom Juki, Ćelama ili Omerovicima treba podići ikakav spomenik, tim prije što ni ovo gore pomenuti nemaju iste. Al' eto prisjećamo se i tih i takvih...HelaS wrote: ↑15/04/2023 11:58 Divan je osjećaj, čovjek se osjeća nekako ponosno, uzvišeno, kada čita ove prijeratne "momke sa sarajevskog asfalta", njihov intelektualni kapacitet, društvena dostignuća i kroz njih cjelokupne, promociju grada i njegovog stanovništva u svijetu. Tačno bude žao što i mi ostali nismo išli njihovim putem.... Možda da Grad Sarajevo podigne neki spomenik tim generacijama, svim ovim imenima sa ove teme, a ima ih bezbroj![]()
-
DZONPI
#3106 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Ma stipu ga garant strucnjak za kompjutere.To i jesu bile glavne face grada jer se uvjek nesto desavalo,prepricavalo.Znao se red u gradu.Nisi mogo doc u Svrakino i kurcit se jer si znao sta te moze strefit ili bilo koje naselje u gradu.Mi jalijasi neko manje neko vise smo zivili na ulici bukvalno 24 sata.Zato si poznavao i puno ljudi jer si vazda bio u pokretu.Naletiš nekad i na belaj ali to je bio sastavni dio zivota.Imali smo i lokalne trebe koje su se druzile snama.Bile su nam ko sestre.Nije im smjela dlaka sa glave falit.Gotivili smo ih pravo.Ono je bio votazi.A ne sad tetovaza,bumbava glava 18 mu kuka nabio vec 90 kila i odma zajeban.Normala nemislim na sve ali vecina fura taj neki fazon.Mojne ganje jeni on Ferida mi malog.Pozdrav za Muhu ahbaba sa foruma.
- dječak sa šibicama
#3107 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Mangupi se nisu kurcili, zna se ko se kurci.
Mama imala neke probleme sa jednom osobom, da ne navodim sada sta i kako, Celo kako nam je bio komsija diskretno je pitao hoces da ti ja to rijesim. U tisini, tada sam prvi put i cuo za tog Celu, mislim znam ga ko komsiju ali nisam znao da je zajeban.
Inace prva faca grada po meni, iako ne volim takve likove i ja mu ne zaboravljam ubistvo onog vojnika na Ciglanama, ali da je pazio svoje pazio je.
Mama imala neke probleme sa jednom osobom, da ne navodim sada sta i kako, Celo kako nam je bio komsija diskretno je pitao hoces da ti ja to rijesim. U tisini, tada sam prvi put i cuo za tog Celu, mislim znam ga ko komsiju ali nisam znao da je zajeban.
Inace prva faca grada po meni, iako ne volim takve likove i ja mu ne zaboravljam ubistvo onog vojnika na Ciglanama, ali da je pazio svoje pazio je.
- dacha bosanac
#3108 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Da li neko zna šta o raji iz Kaktusa i Roka? Posebno me interesuje da li neko zna jel onaj Bato živ?
- muha_sa
#3109 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
DZONPI wrote: ↑15/04/2023 12:42 Ma stipu ga garant strucnjak za kompjutere.To i jesu bile glavne face grada jer se uvjek nesto desavalo,prepricavalo.Znao se red u gradu.Nisi mogo doc u Svrakino i kurcit se jer si znao sta te moze strefit ili bilo koje naselje u gradu.Mi jalijasi neko manje neko vise smo zivili na ulici bukvalno 24 sata.Zato si poznavao i puno ljudi jer si vazda bio u pokretu.Naletiš nekad i na belaj ali to je bio sastavni dio zivota.Imali smo i lokalne trebe koje su se druzile snama.Bile su nam ko sestre.Nije im smjela dlaka sa glave falit.Gotivili smo ih pravo.Ono je bio votazi.A ne sad tetovaza,bumbava glava 18 mu kuka nabio vec 90 kila i odma zajeban.Normala nemislim na sve ali vecina fura taj neki fazon.Mojne ganje jeni on Ferida mi malog.Pozdrav za Muhu ahbaba sa foruma.
Nije bilo šlepanja komšinici.
Bilo ih je bogme i opasnih--Pekar je držo ispod kazandziluka zelenaru--njegova ženska (ne bih joj ovdje ime pominjo) kad levata koji se kurci štocira sve zvijezde prebroji
Otpozdrav
- muha_sa
#3110 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Javit ce se neko od mladje raje--posjetioci "Roka"dacha bosanac wrote: ↑15/04/2023 17:12 Da li neko zna šta o raji iz Kaktusa i Roka? Posebno me interesuje da li neko zna jel onaj Bato živ?
Kad sam ja bio inventar u tom objektu tad se zvala kafana kod Muniba--u novije vrijeme joj ime promjenio a samim tim i druga raja pocela dolazit
- dacha bosanac
#3111 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Pa znam da se zvala kod Muniba, nisam baš tako mlad
- drug_profi
#3112 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Ovo nisu likovi koji bi trebali biti uzori nekome. Ali su normalna pojava u svakom gradu. Bio sam dobar sa Spaskom, Edom, Brnetom, Jukom... u nekoj granici da se postujemo i ne sudaramo. Das mu respekt i to je to. Par puta sam morao pokazati muda i na tom se zavrsilo.
U svakom slucaju, ne mogu ih zvati kriminalcima, naravno ni akademicima. Ali da su recimo bili likovi na divljem zapadu, danas bi se biblioteke zvale po njima.
U svakom slucaju, ne mogu ih zvati kriminalcima, naravno ni akademicima. Ali da su recimo bili likovi na divljem zapadu, danas bi se biblioteke zvale po njima.
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#3113 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Postoji nekoliko razloga zašto su ljudi zainteresirani za huligane, jalijaše, iako ovi pojedinci često krše zakon i ugrožavaju druge. Neki ljudi se možda osjećaju privučenima huliganima, kriminalcima i lopovima zbog osjećaja moći i autoriteta. Ljudi koji teže drugoj strani zakona su često složeni likovi s nekonvencionalnim stavovima i ponašanjima. Takvo ponašanje ne treba odobravati i ne treba ga romantizirati. Kriminalci, huligani i lopovi obično uzrokuju neizrecivu štetu i bol drugima i njihovo ponašanje bi trebalo biti sankcionirano. Senzacionalizam i intrigantnost privlače pažnju, ali u stvarnosti to nije dobra ili pozitivna pažnja. Interes za opasne i nezakonite aktivnosti je povezan s tabuom i buntovničkim stavom. Međutim, fokusiranje na takve osobe može ojačati negativne stereotipe o njima i ojačati problematično ponašanje u društvu. Stoga je važno prepoznati i obraćati pažnju na pozitivne primjere ponašanja kako bi se promovirale pozitivne vrijednosti. U Srbiji, ali i u Bosni, imamo primjere idealiziranja takvih likova (Ljuba Zemunac, Arkan, Giška, raznorazne Ćele, Juke), što dovodi da se njihovo ponašanje prihvata kao normalno i društveno prihvatljivo, koje u krajnjoj liniji dovodi do društva koje je kriminalno (korupcija, falsifikovanje diploma, fizičke eliminacije, itd.). Od jalijaša do lopova i kriminalca put je jako kratak.
Last edited by TojoOptics on 17/04/2023 13:31, edited 1 time in total.
- vjeshalica
#3114 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Napravili kultove od propalica. Kad si vidio da je neki lik koji je uspio u necemu poout nauke i sporta, da je povukao sa sobom 100 ljudi ili djece? Sad samo propalice navlace publiku u modernizovanom svijetu komunikacije sebi na perfidan nacin i prave idolopoklonike. Lakse je navabiti pubertetlije da im Hatici kojekakvi drze govore o zivotu i zivotnoj skoli, nego da neki intelektualac povuce djecu u nauku ili nesto slicno.TojoOptics wrote: ↑17/04/2023 10:54 Postoji nekoliko razloga zašto su ljudi zainteresirani za huligane, jalijaše, iako ovi pojedinci često krše zakon i ugrožavaju druge. Neki ljudi se možda osjećaju privučenima huliganima, kriminalcima i lopovima zbog osjećaja moći i autoriteta. Ljudi koji teže drugoj strani zakona su često složeni likovi s nekonvencionalnim stavovima i ponašanjima. Takvo ponašanje ne treba odobravati i ne treba ga romantizirati. Kriminalci, huligani i lopovi obično uzrokuju neizrecivu štetu i bol drugima i njihovo ponašanje bi trebalo biti sankcionirano. Senzacionalizam i intrigantnost privlače pažnju, ali u stvarnosti to nije dobra ili pozitivna pažnja. Interes za opasne i nezakonite aktivnosti je povezan s tabuom i buntovničkim stavom. Međutim, fokusiranje na takve osobe može ojačati negativne stereotipe o njima i ojačati problematično ponašanje u društvu. Stoga je važno prepoznati i obraćati pažnju na pozitivne primjere ponašanja kako bi se promovirale pozitivne vrijednosti. U Srbiji, ali i u Bosni, imamo primjere idealiziranja takvih likova (Ljuba Zemunac, Arkan, Giška, raznorazne Ćele, Juke), sto dovodi da se njihovo ponašanje prihvata kao normalno i društveno prihvatljivo, koje u krajnjoj liniji dovodi do društva koje je kriminalno (korupcija, falsifikovanje diploma, fizičke eliminacije, itd.). Od jalijaša do lopova i kriminalca put je jako kratak.
Sve sto si napisao je od rijeci do rijrci tacno
- Tvrtko II Kotromanić
#3115 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
TojoOptics wrote: ↑17/04/2023 10:54 Postoji nekoliko razloga zašto su ljudi zainteresirani za huligane, jalijaše, iako ovi pojedinci često krše zakon i ugrožavaju druge. Neki ljudi se možda osjećaju privučenima huliganima, kriminalcima i lopovima zbog osjećaja moći i autoriteta. Ljudi koji teže drugoj strani zakona su često složeni likovi s nekonvencionalnim stavovima i ponašanjima. Takvo ponašanje ne treba odobravati i ne treba ga romantizirati. Kriminalci, huligani i lopovi obično uzrokuju neizrecivu štetu i bol drugima i njihovo ponašanje bi trebalo biti sankcionirano. Senzacionalizam i intrigantnost privlače pažnju, ali u stvarnosti to nije dobra ili pozitivna pažnja. Interes za opasne i nezakonite aktivnosti je povezan s tabuom i buntovničkim stavom. Međutim, fokusiranje na takve osobe može ojačati negativne stereotipe o njima i ojačati problematično ponašanje u društvu. Stoga je važno prepoznati i obraćati pažnju na pozitivne primjere ponašanja kako bi se promovirale pozitivne vrijednosti. U Srbiji, ali i u Bosni, imamo primjere idealiziranja takvih likova (Ljuba Zemunac, Arkan, Giška, raznorazne Ćele, Juke), sto dovodi da se njihovo ponašanje prihvata kao normalno i društveno prihvatljivo, koje u krajnjoj liniji dovodi do društva koje je kriminalno (korupcija, falsifikovanje diploma, fizičke eliminacije, itd.). Od jalijaša do lopova i kriminalca put je jako kratak.
samo ovaj nas mentalitet nas tu zeza
o Moricima se pjesme ispjevale
Hadzi lojo se nametnuo kao neka bitna historijska licnost
itd itd
volimo mi te hajduke, pljackase, nasilnike, silovatelje (poput Cele) itd
- muha_sa
#3116 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
TojoOptics wrote: ↑17/04/2023 10:54 Postoji nekoliko razloga zašto su ljudi zainteresirani za huligane, jalijaše, iako ovi pojedinci često krše zakon i ugrožavaju druge. Neki ljudi se možda osjećaju privučenima huliganima, kriminalcima i lopovima zbog osjećaja moći i autoriteta. Ljudi koji teže drugoj strani zakona su često složeni likovi s nekonvencionalnim stavovima i ponašanjima. Takvo ponašanje ne treba odobravati i ne treba ga romantizirati. Kriminalci, huligani i lopovi obično uzrokuju neizrecivu štetu i bol drugima i njihovo ponašanje bi trebalo biti sankcionirano. Senzacionalizam i intrigantnost privlače pažnju, ali u stvarnosti to nije dobra ili pozitivna pažnja. Interes za opasne i nezakonite aktivnosti je povezan s tabuom i buntovničkim stavom. Međutim, fokusiranje na takve osobe može ojačati negativne stereotipe o njima i ojačati problematično ponašanje u društvu. Stoga je važno prepoznati i obraćati pažnju na pozitivne primjere ponašanja kako bi se promovirale pozitivne vrijednosti. U Srbiji, ali i u Bosni, imamo primjere idealiziranja takvih likova (Ljuba Zemunac, Arkan, Giška, raznorazne Ćele, Juke), sto dovodi da se njihovo ponašanje prihvata kao normalno i društveno prihvatljivo, koje u krajnjoj liniji dovodi do društva koje je kriminalno (korupcija, falsifikovanje diploma, fizičke eliminacije, itd.). Od jalijaša do lopova i kriminalca put je jako kratak.
Djete sam čaršije i sve i jednog žestokog momka sam poznavao i nije mi bilo mrsko i kafu s nekim od njih popit al NIKAD za nikad u njima nisam vidio nekakve idole nit pozitivne likove jer sam znao cime se bave, al nisu ni klošari bili (poznavo sam i klošare i sa njima nikad ne bih popio kafu osim vozdra za vozdra)
Idoli su mi bili i ovi iz malog Želje
Ja malo u svoje ime--halalite
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#3117 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Da npr moderatori na ovom forumu imaju imalo interesa da uticu na stanje naseg drustvo, ovaku temu bi davno uklonili. Svako od nas na neki nacin moze doprinijeti borbi za zajednicu, moderatpri na ovom forumu-zna se kako
- Tvrtko II Kotromanić
#3118 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
to je to dragi Muhamuha_sa wrote: ↑17/04/2023 11:44TojoOptics wrote: ↑17/04/2023 10:54 Postoji nekoliko razloga zašto su ljudi zainteresirani za huligane, jalijaše, iako ovi pojedinci često krše zakon i ugrožavaju druge. Neki ljudi se možda osjećaju privučenima huliganima, kriminalcima i lopovima zbog osjećaja moći i autoriteta. Ljudi koji teže drugoj strani zakona su često složeni likovi s nekonvencionalnim stavovima i ponašanjima. Takvo ponašanje ne treba odobravati i ne treba ga romantizirati. Kriminalci, huligani i lopovi obično uzrokuju neizrecivu štetu i bol drugima i njihovo ponašanje bi trebalo biti sankcionirano. Senzacionalizam i intrigantnost privlače pažnju, ali u stvarnosti to nije dobra ili pozitivna pažnja. Interes za opasne i nezakonite aktivnosti je povezan s tabuom i buntovničkim stavom. Međutim, fokusiranje na takve osobe može ojačati negativne stereotipe o njima i ojačati problematično ponašanje u društvu. Stoga je važno prepoznati i obraćati pažnju na pozitivne primjere ponašanja kako bi se promovirale pozitivne vrijednosti. U Srbiji, ali i u Bosni, imamo primjere idealiziranja takvih likova (Ljuba Zemunac, Arkan, Giška, raznorazne Ćele, Juke), sto dovodi da se njihovo ponašanje prihvata kao normalno i društveno prihvatljivo, koje u krajnjoj liniji dovodi do društva koje je kriminalno (korupcija, falsifikovanje diploma, fizičke eliminacije, itd.). Od jalijaša do lopova i kriminalca put je jako kratak.![]()
Djete sam čaršije i sve i jednog žestokog momka sam poznavao i nije mi bilo mrsko i kafu s nekim od njih popit al NIKAD za nikad u njima nisam vidio nekakve idole nit pozitivne likove jer sam znao cime se bave, al nisu ni klošari bili (poznavo sam i klošare i sa njima nikad ne bih popio kafu osim vozdra za vozdra)oni svoj poso ja svoj
moji idoli su bili Hase, Jesenkovic, Šiljkut, Prodanovic....... (sportske i ljudske velicine koje smo poslije utakmice pred stadionom cekali da izadju i onda s njima pjehoke do Titove i svak na svoju stranu a mi sretni jer su oni sa nama pricali i hodali
)
Idoli su mi bili i ovi iz malog ŽeljeOsim, Smajlovic, Bukal, Spreco............a bogme i Pimpek, Kemica..................i da ne nabrajam više jer je dugacak spisak
![]()
Ja malo u svoje ime--halalite![]()
-
milojicabrzi
#3119 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Ma jašta, Rambovci, Rokijevci, pa bili neki Wild Boys sa Chengich Vile, nosili neke roze ili ljubičaste pramenove, nekad tamo '90-te, '91. pa Koreja, bilo je tih "dječjih" bandi puno Sarajevo 
- uglavnomja
#3120 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
ja znam ponesto, sto nije isparilodacha bosanac wrote: ↑15/04/2023 17:12 Da li neko zna šta o raji iz Kaktusa i Roka? Posebno me interesuje da li neko zna jel onaj Bato živ?
ne znam ko je bato
imam dojam da je to malo starija raja od mene
- muha_sa
#3121 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Ovdje i na forumu sam najstariji--jadan ja

-
PM72
- dacha bosanac
#3124 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
Bato, Nermin mu ime. Visok, crne ravne duge kose.uglavnomja wrote: ↑17/04/2023 12:09
ja znam ponesto, sto nije isparilo![]()
ne znam ko je bato![]()
Ako možeš u poruci pošalji o kome šta znaš.
Bili su tu (malo mlađi) Irfan i Nana. Čini mi se da sam Irfana vidio na Alipašino,ali prošlo sijaset godina, pa nisam bio siguran. Znam da je Panjeta Sanin , Sana, poginuo.
- uglavnomja
#3125 Re: Momci sa sarajevskog asfalta prije rata
ne znam nikoga od ove raje, ili su stariji, raja roker & codacha bosanac wrote: ↑17/04/2023 13:41Bato, Nermin mu ime. Visok, crne ravne duge kose.uglavnomja wrote: ↑17/04/2023 12:09
ja znam ponesto, sto nije isparilo![]()
ne znam ko je bato![]()
Ako možeš u poruci pošalji o kome šta znaš.
Bili su tu (malo mlađi) Irfan i Nana. Čini mi se da sam Irfana vidio na Alipašino,ali prošlo sijaset godina, pa nisam bio siguran. Znam da je Panjeta Sanin , Sana, poginuo.
ili su mladji