Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ci-Nick

#3326 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Ci-Nick »

ovo_malo_duse wrote: 13/04/2023 09:00
Ovako prvo ja sam Laik, amater i ako moram priznat do sad mi je ovo islo...I smatram dok god se budem gledao tako da sam laik i da veze nemam da moram bit pazljiv da ce ic kako treba...Jer u voj trgovini je ko u pokeru umislis se da znas pa te otrese lola i onda si gotov to je prvo pravilo. Ne znas i prvo istrazi pa onda ulazi..

Višak informacija donosi i višak straha.
Mislim da je u cijeloj priči najbitnije znati pročitati finansijski izvještaj, razmisliti kuda ide djelatnost kojom se bavi firma, kako stoji među firmama koje se bave istom djelatnošću, koliko ima vanjskog utjecaja i donijeti zaključak da li je značajno podcjenjena njena vrijednost. Ako jeste kupuj.
Treba uletiti u pravom trenutku. Kad je stigla korona i popadale dionice u Njemačkoj, ja bratu kažem kupuj al nije me poslušao. Te u koje bi ja uložio su poslije pola godine vrijedile više nego duplo. Al i ja sam pogriješio što nisam brzo reagovao, prodao dionice koje ovdje imam na ovoj statičnoj berzi i kupio te koje sam imao na nišanu. Mogao za pola godine uduplati ovaj moj bosanski portfelj.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3327 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Truba »

S te strane ja bih ulagao samo u one firme čije usluge koristim... nekako mi to logično... ali znam da ste me opovrgnuli

koristim usluge = znam ponudu i kvalitet :mrgreen:
ovo_malo_duse

#3328 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by ovo_malo_duse »

Ci-Nick wrote: 13/04/2023 10:13
ovo_malo_duse wrote: 13/04/2023 09:00
Ovako prvo ja sam Laik, amater i ako moram priznat do sad mi je ovo islo...I smatram dok god se budem gledao tako da sam laik i da veze nemam da moram bit pazljiv da ce ic kako treba...Jer u voj trgovini je ko u pokeru umislis se da znas pa te otrese lola i onda si gotov to je prvo pravilo. Ne znas i prvo istrazi pa onda ulazi..

Višak informacija donosi i višak straha.
Mislim da je u cijeloj priči najbitnije znati pročitati finansijski izvještaj, razmisliti kuda ide djelatnost kojom se bavi firma, kako stoji među firmama koje se bave istom djelatnošću, koliko ima vanjskog utjecaja i donijeti zaključak da li je značajno podcjenjena njena vrijednost. Ako jeste kupuj.
Treba uletiti u pravom trenutku. Kad je stigla korona i popadale dionice u Njemačkoj, ja bratu kažem kupuj al nije me poslušao. Te u koje bi ja uložio su poslije pola godine vrijedile više nego duplo. Al i ja sam pogriješio što nisam brzo reagovao, prodao dionice koje ovdje imam na ovoj statičnoj berzi i kupio te koje sam imao na nišanu. Mogao za pola godine uduplati ovaj moj bosanski portfelj.
Da trgujem vani da odgovorim ovom kolegi.

Da naravno ja sam u coroni to uradio ...Usao i vidio koje su kompanije bile stabilne 5 godina prije corone i koje su zbog corone roknule preko 60%.

Izabrao 7-8 i kupio . Koristio iste kriterijume kao sto si napisao, djelatnost, okruzenje itd. Recimo Dutyfree shopovi i firme sto sluze avio kompanije na aerodromima su roknule po 80%. Ni u jednu avio kompaniju nisam ulozio ali u ove jesam jer sam znao da ce kad tad aerodromi pocet funkcionisat i ovi ce se morat oporavit. Povrat preko 60% bila nakon korone..
Evo primjer jedne gdje se vidi konkretan pad zbog korone jan-feb 2020:

Image

Ja kupio xx komada na 33 Eura a prodao na 48 :D Htio cekat 50 al onda upali lampica uspori dovoljno je 15 eura po dionici i uzmem finu cifru ...
I tako je bilo na svim..,Jedna me je roknula i tu sam prodao sa gubitkom jer sam vidio da se nece dugorocno oporavit prihvatio sam gubitak i prodao cisto da ubacim pare u nesto drugo sto mi je vratilo dio gubitka...al tako je u ovom ne dobja svaka... :skoljka:
drug_profi

#3329 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

Vrlo lijepa diskusija. :thumbup:
Truba

#3330 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Truba »

stvarno trebalo je imati muda u koroni ulagat
ja sam mislio da će sve trajati 10 godina
kupio ko levat 270 knjiga uvalio se u dugove :lol:
ovo_malo_duse

#3331 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by ovo_malo_duse »

drug_profi wrote: 13/04/2023 10:53 Vrlo lijepa diskusija. :thumbup:
Kako kad jarane zavisi od sugovornika... Ja kad sam unazad 2 godine pokusao napisat nesto slicno tip koji se suta pojmovima i glumi experta me nazvao domacicom kojoj je bolje da se drzi sudja i kuce...
ovo_malo_duse wrote: 06/02/2021 12:30
ExNihilo wrote: 06/02/2021 11:58 Čim domaćice krenu pričati o kupovini finansijskog instrumenta, znaš da je riječ o maniji. A o kupovini bitcoina ne pričaju samo domaćice, nego i klošari ispod mosta. :D

Što ne znači da se ne možeš obogatiti na njemu. :lol:
Jebiga dosao cudan vakat. Domacice mlate pare na burzama a strucnjaci masu usima i palmude po forumu. :mrgreen:
I ovo sto mu napisah onda se ispostavilo tacno. :D :D
zigzag

#3332 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by zigzag »

svaka čast knjigama ali brEte, kupovati knjige a rusi nadiru.... :mrgreen:
Truba

#3333 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Truba »

zigzag wrote: 13/04/2023 11:26 svaka čast knjigama ali brEte, kupovati knjige a rusi nadiru.... :mrgreen:
kako mali đokica zamišlja apokalipsu :D ležim čitam knjige ima struje sve bajno
i tako 10 godina :D :lol:

znači nihilo ekonomski stručnjak sfušio :mrgreen: lovu
zigzag

#3334 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by zigzag »

eee da si kupovao ove dionice što je kolega, sad bi bio napola milijunaš. A knjige bi se svakako zbavile
Dino79

#3335 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Dino79 »

Citava privreda RS bez dividende.

https://www.capital.ba/dividendu-isplat ... u-srpskoj/

Kad se pogleda ucesce obveznica u prometu na BL berzi jasno je da je to berza duga a ne berza kapitala
Ci-Nick

#3336 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Ci-Nick »

Dino79 wrote: 15/04/2023 09:41 Citava privreda RS bez dividende.

https://www.capital.ba/dividendu-isplat ... u-srpskoj/

Kad se pogleda ucesce obveznica u prometu na BL berzi jasno je da je to berza duga a ne berza kapitala
Ono što je smiješno,.. prije dva mjeseca su najavili kako će uvesti porez na dividendu i čekaju da to urade skupa sa FBiH. Od ovih 150 miliona KM dividende oko pola je isplaćeno u budžet RS-a pa bi od poreza na dividendu mogli oprihodovati dodatnih desetak miliona što je smiješan iznos.
A već su jednom uvodili porez pa ukidali.
Slično je i sa FBiH. Maksimalno 300 miliona se isplati a da ne završe u budžetu. To bi bilo 30 miliona poreza što je beznačajno.
Dino79

#3337 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Dino79 »

Osim ako ne planiraju isplacivati vise dividende. To bi imalo smisla.
ovo_malo_duse

#3338 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by ovo_malo_duse »

zigzag wrote: 13/04/2023 11:57 eee da si kupovao ove dionice što je kolega, sad bi bio napola milijunaš. A knjige bi se svakako zbavile
Ma nije ova rabota za nestrpljive i ko ima slabo srce i visok pritisak. :D :D

Evo sta samo jedna izjava uradi ocekujes porast bar na 37 Eura da uzmes 5 eura po dionici I sve ukazuje na to i onda haldan tus umjesto u + odes 4-5 eura po dionici u - I sad opet cekaj 3-4 mjeseca da se oporavi mozda. I duze ako rokne jos.

Image
Ci-Nick

#3339 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Ci-Nick »

ovo_malo_duse wrote: 15/04/2023 10:26
zigzag wrote: 13/04/2023 11:57 eee da si kupovao ove dionice što je kolega, sad bi bio napola milijunaš. A knjige bi se svakako zbavile

Evo sta samo jedna izjava uradi ocekujes porast bar na 37 Eura da uzmes 5 eura po dionici I sve ukazuje na to i onda haldan tus umjesto u + odes 4-5 eura po dionici u - I sad opet cekaj 3-4 mjeseca da se oporavi mozda. I duze ako rokne jos.

Image
Ako vrijedi, čekaš,.. ako ne vrijedi iskačeš iz voza. :run:
Postoje ti karatkoročni utjecaji, koji najčešće dolaze iz vana, kao što je bila korona, takvi utjecaji mogu biti jaki ali ne i dugotrajni pa je to idealan trenutak za kupovinu ili dokupljivanje ako se ima čime. Ako su utjecaji koji dolaze iznutra, onda je to mnogo opasnije po trend tržišne cijene.
ovo_malo_duse

#3340 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by ovo_malo_duse »

Ci-Nick wrote: 15/04/2023 10:33
ovo_malo_duse wrote: 15/04/2023 10:26

Image
Ako vrijedi, čekaš,.. ako ne vrijedi iskačeš iz voza. :run:
Postoje ti karatkoročni utjecaji, koji najčešće dolaze iz vana, kao što je bila korona, takvi utjecaji mogu biti jaki ali ne i dugotrajni pa je to idealan trenutak za kupovinu ili dokupljivanje ako se ima čime. Ako su utjecaji koji dolaze iznutra, onda je to mnogo opasnije po trend tržišne cijene.
Ma vrijedi drug u tome je problem. Ali poveznica sa drugom kompanijom koja vec duzi period ima veliku varijaciju i trebala bi bit stabilna al nije, prozrokuje ove padove . Trebao sam je se rijesit prije al sam rizikovao jer ovaj pad je mogo bit I skok u drugom smjeru. Doce ona na svoje a malo I zavisi I do ugovora koje imaju u pipeline, moze za mjesec da bude boost pa da ode 20-30% gore.
Al pojebala mi planove mislio sam je prodat i kupit nesto drugo sad sam na cekanju.

U stvari kad je bolje pogledam mozda je bolje ostavit jer je je stvarna vrijednost daleko veca nego trenutna i ima potencijal za finu zaradu na njoj. Da ne govorim o pred corona vremenu

Image
damjan6915

#3341 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by damjan6915 »

Pozdrav svima

Može li neko ko je ulagao u SP500, poželjno iz Republike Srpske, da ostavi Viber ili Instagram

Imam par pitanja.
Incub

#3342 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Incub »

Ekipa ima li nekih prognoza za dividendu Tvornice Cementa Kakanj...
Ima akomulirane dobiti ali koliki ce biti znos dividende ili se mozda ostavi dio I u rezervi firme...
drug_profi

#3343 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

Incub wrote: 17/04/2023 11:58 Ekipa ima li nekih prognoza za dividendu Tvornice Cementa Kakanj...
Ima akomulirane dobiti ali koliki ce biti znos dividende ili se mozda ostavi dio I u rezervi firme...
Jedino da neko ode da pogleda materijale za skupštinu.
Incub

#3344 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Incub »

Ostalo je samo jos par dana, 20.4 je skupstina.
Truba

#3345 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Truba »

znači ulijećemo poslije dividendi i kupujemo čak 50 dionica :D
Dino79

#3346 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Dino79 »

Zasto je kriminal kupovati dionice ako imas neke informacije.

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /230417154

Svi imamo neke informacije na osnovu cega kupujemo dionice. Odluka o kupovini se donosi na osnovu informacija. Pa berza nije kocka ni kladionica da se ulaze na srecu..
I kome ce vratiti pare ovaj direktor. Cisto sumnjam da sud moze sad naci sve dionicare koji su mu prodali dionice po 5 maraka pa da im isplate razliku.
Dope_Man

#3347 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Dope_Man »

E sad moramo pratiti ko se s teme nece neko vrijeme javljati :lol:
Horcrux

#3348 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Horcrux »

Dino79 wrote: 17/04/2023 16:46 Zasto je kriminal kupovati dionice ako imas neke informacije.

Svi imamo neke informacije na osnovu cega kupujemo dionice. Odluka o kupovini se donosi na osnovu informacija. Pa berza nije kocka ni kladionica da se ulaze na srecu..
I kome ce vratiti pare ovaj direktor. Cisto sumnjam da sud moze sad naci sve dionicare koji su mu prodali dionice po 5 maraka pa da im isplate razliku.
Pa nisu sve informacije iste... Ovdje se radi o povlastenim informacijama osobe koje radi za tu firmu. Prilicno cisto.
Haris.ba

#3349 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Haris.ba »

Dino79 wrote: 17/04/2023 16:46 Zasto je kriminal kupovati dionice ako imas neke informacije.

Na osnovu javnih informacija. U tome je sustina.
hzsa22

#3350 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by hzsa22 »

Informacije na osnovu kojih mi trgujemo su vec poznate trzistu i samim tim ‘ugradjene’ u trenutnu cijenu. Dok mi trgujemo tako, osoba sa povlastenim informacijama trguje na osnovu buduceg dogadjaja koji ce znatno uticati na poslovanje i vrijednost firme. Na zapadu se za insider trading ide na dugogodisnju robiju.
Post Reply