zippoo87 wrote: ↑17/04/2023 13:07
Dozer wrote: ↑17/04/2023 10:38
Naravno da bih. Razlozi - da nesto radi, da zaradjuje, da uci, da upoznaje ljude, da stice radne navike, da nauci da cijeni svoj dinar, itd.
Daleko bolje od sjedenja i struganja po mobitelu i FB, ili pametovanja o milionima koje tako nikad nece zaraditi.
A sta alo "dijete" ima 30 godina,a nije mu prvi posao pa da se uci,steli,upoznaje ljide,nego bi se zenio,kupio stan,pravio djecu,otisao na more 10 dana godisnje...gdje su ovakvi u toj prici?
Moze li se to danas sa 800-1200 KM?
I kada ce gazde kod nas prestati da traze SAMO radnike koji su socijalni slucajevi i nemaju za hljeba i iskoristavati njihovu situaciju?
I kada ce prestati prica da je bolje raditi dzaba,nego nikako...evo znam da se ti volis ograti sa brojevima,pa ako mozes,matematicki mi dokazi da je isplativije (za radnika) raditi za 800,nego nikako.
Ja na razgovorima za posao,isto kod nas primjecujem da poslodavci ciljano traze sjebane ljude i manje ekonomski nezavisne i to im je osnov,umjesto da traze najboljeg,jer sposoban ce mu mozda nekom svojom idejom smanjiti troskove ili napraviti neku vecu dobit.
Ovdje kod nas je ave naopako a ti stariji poslodavci u restoranima su oosebna prica,jer ljudi imqju prpblem u glavi sa psiholoskom granicom plate.
Prosle godine sam bio na razgovoru u jednoj IT firmi,gdje mi je gazda to bas nekako i slikovito pokazao,da pn ne misli ici preko 1000 KM,iako je mladji kao i firma i skolovan i wve.
Sve ista govna
To se danas, realno, ne moze ni sa 2.500.
Da je isplativije raditi za bilo sta nego za 0 KM - sta se tu treba dokazivati...?
Ali, hajde, da se igramo na datom primjeru... Radis za 800+, a to plus je baksis i sigurno je minimalno 400 mjesecno, sto znaci da radis za 1.200+.
Plusevi (po meni):
- Imas za izlazak, kad izadjes (mozda i nije toliko lose ne izaci svaku noc, jer se tako nesto i ustedi)
- imas za mobitel
- Imas za gorivo
- Imas za godisnji
- Mozes eventualno pogurati starce
- Imas primanje cak i ako si ozenjen (nije bas da kao konobari rade samo samci i balavci)
- Ucis nesto u zivotu, upoznajes nove ljude, i nikad ne znas kakva tu ponuda moze ispasti, pogotovo ako si vec skolovan
- itd.
Minusi (kako kome):
- Ne mozes izaci svaku noc
- Imas manje slobodnog vremena
- Moras raditi
- Smatranje da te neko izrabljuje (sto mozda jeste, a mozda i nije istina. Stvar gledista.)
- ..... ?
Hajde i u ciframa:
- Plata + baksis = 1.200+ KM
- Nema plate, nema baksisa = 0 KM
------
Sto se tice mentalnog sklopa poslodavaca, taj mentalni sklop je isti na cijeloj planeti. Plati gdje god mozes manje da tebi ostane vise. Nema tu nikakve nauke, i tako je bukvalno u svemu, u svakoj sferi.