Kaže da je u BiH daleko bolji socijalni źivot koji mu se sviđa, ima dovoljno novca i puno slobodnog vremena jer je prosvjetni radnik pa ima ferje kad i učenici, a zaradio je veću njemačku penziju pošto je imao veću plaću . Prijatelj mi je pričao kako je upoznao jednu Estonku koja je učiteljica i čitavo ljeto provede u Hrvatskoj na moru. Treba uživati.bitangeIprinceze wrote: ↑14/04/2023 16:33Zašto i dalje ne radi za njemačkog poslodavca i tržište? I njemačku platu?nikeze wrote: ↑14/04/2023 09:30
Da, to je najveća istina. Ko ima dobar poslić u BiH ne treba da ide.
Neki dan sam pričao sa čovjekom koji je 6 godina radio kao web developer u Njemačkoj i vratio se. Kupio je nekoliko stanova u BiH i izdaje ih. u BiH radi za nešto skromniju prosječnu BiH platu i dobro mu je. Sigurno bolje nego tamo. I polako do penzije. Po mom mišljenju odlični potezi.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
nikeze
#5776 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
elcaliente
#5777 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nesto ne stima sto se tice penzije ako je radio samo 6 godina u Njemackoj. Al pusti covjeka da masla.nikeze wrote: ↑14/04/2023 19:56Kaže da je u BiH daleko bolji socijalni źivot koji mu se sviđa, ima dovoljno novca i puno slobodnog vremena jer je prosvjetni radnik pa ima ferje kad i učenici, a zaradio je veću njemačku penziju pošto je imao veću plaću . Prijatelj mi je pričao kako je upoznao jednu Estonku koja je učiteljica i čitavo ljeto provede u Hrvatskoj na moru. Treba uživati.bitangeIprinceze wrote: ↑14/04/2023 16:33
Zašto i dalje ne radi za njemačkog poslodavca i tržište? I njemačku platu?
-
nikeze
#5778 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Osnovica za obračun penzije za visoke.plate tj. Fakultetlije nije 40 Eura godišnje nego puno više, a u penziju mu računaju i dvije godine gimnazije koju je završio u Njemačkoj. Tako da ima 8 godina i navodno imače oko 420 Eura penzije sa.67 godina ako doživi ili ako se zakoni ne.promijene. Navodno oni računaju i školovanje u Njemačkoj u staź, to sam čuo ali možda neko bolje zna nešto više o tome.elcaliente wrote: ↑14/04/2023 20:05Nesto ne stima sto se tice penzije ako je radio samo 6 godina u Njemackoj. Al pusti covjeka da masla.nikeze wrote: ↑14/04/2023 19:56
Kaže da je u BiH daleko bolji socijalni źivot koji mu se sviđa, ima dovoljno novca i puno slobodnog vremena jer je prosvjetni radnik pa ima ferje kad i učenici, a zaradio je veću njemačku penziju pošto je imao veću plaću . Prijatelj mi je pričao kako je upoznao jednu Estonku koja je učiteljica i čitavo ljeto provede u Hrvatskoj na moru. Treba uživati.
-
elcaliente
#5779 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Osnovica je uvjek ista.nikeze wrote: ↑14/04/2023 22:31Osnovica za obračun penzije za visoke.plate tj. Fakultetlije nije 40 Eura godišnje nego puno više, a u penziju mu računaju i dvije godine gimnazije koju je završio u Njemačkoj. Tako da ima 8 godina i navodno imače oko 420 Eura penzije sa.67 godina ako doživi ili ako se zakoni ne.promijene. Navodno oni računaju i školovanje u Njemačkoj u staź, to sam čuo ali možda neko bolje zna nešto više o tome.elcaliente wrote: ↑14/04/2023 20:05
Nesto ne stima sto se tice penzije ako je radio samo 6 godina u Njemackoj. Al pusti covjeka da masla.
Al evo i da ima 420 eur to je brutto nekih 340 eur i odbiti ce mu jos 100 eur sto ne zivi u Njemackoj znaci imati ce 240 eur i na tu izmisljenu sumu. Gdje je tu velika penzija?
To za skolu je normala od 17te godine se ubraja i dobijas 0,75 poena po godini dana.
-
nikeze
#5780 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koliko je meni poznato Njemačke penzije su oporezovane porezom na dohodak I zdravstvenim osiguranjem pa čak i u slučaju boravka u drugim zemljama. Postoje zemlje koje su izuzeci od tog pravila i Bosna je na tom spisku što sam provjerio na web stranici na kojoj je taj spisak.nikeze wrote: ↑14/04/2023 22:31Osnovica za obračun penzije za visoke.plate tj. Fakultetlije nije 40 Eura godišnje nego puno više, a u penziju mu računaju i dvije godine gimnazije koju je završio u Njemačkoj. Tako da ima 8 godina i navodno imače oko 420 Eura penzije sa.67 godina ako doživi ili ako se zakoni ne.promijene. Navodno oni računaju i školovanje u Njemačkoj u staź, to sam čuo ali možda neko bolje zna nešto više o tome.elcaliente wrote: ↑14/04/2023 20:05
Nesto ne stima sto se tice penzije ako je radio samo 6 godina u Njemackoj. Al pusti covjeka da masla.
-
nikeze
#5781 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
https://www.biallo.de/recht-steuern/new ... uerfalle!/
Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (DTA) trenutno se primjenjuje na sljedeće zemlje: Armenija, Azerbajdžan, Bolivija, Bosna i Hercegovina, Ekvador, Estonija, Francuska (od 1. siječnja 2016.), Grčka, Indija, Iran, Island, Japan, Kuvajt, Latvija , Litvanija, Moldavija, Mongolija, Ruska Federacija, Srbija, Slovačka, Češka, Tunis, Turkmenistan, Venezuela, Sjedinjene Američke Države, Vijetnam.
Ako imate novo prebivalište u tim zemljama, njemačke porezne vlasti više nemaju pravo oporezivati vašu mirovinu. Međutim, tada morate razmotriti sve porezne obveze u vašoj novoj zemlji prebivališta.
Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (DTA) trenutno se primjenjuje na sljedeće zemlje: Armenija, Azerbajdžan, Bolivija, Bosna i Hercegovina, Ekvador, Estonija, Francuska (od 1. siječnja 2016.), Grčka, Indija, Iran, Island, Japan, Kuvajt, Latvija , Litvanija, Moldavija, Mongolija, Ruska Federacija, Srbija, Slovačka, Češka, Tunis, Turkmenistan, Venezuela, Sjedinjene Američke Države, Vijetnam.
Ako imate novo prebivalište u tim zemljama, njemačke porezne vlasti više nemaju pravo oporezivati vašu mirovinu. Međutim, tada morate razmotriti sve porezne obveze u vašoj novoj zemlji prebivališta.
- Ozimician
#5782 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa računaj da će imati i u BIH penziju, tako da će mu ta iz Njemačke biti samo dodatak. Jbg, nekome život nije posao i rad i čekanje 67 god da dobije penziju, čovjek cijeni slobodno vrijeme i društveni život kojeg očito nije imao dok je bio u Njemačkoj. Zašto čekati 67 god ako možeš sa 37 napraviti da ti bude dobro u životu ?elcaliente wrote: ↑14/04/2023 22:40Osnovica je uvjek ista.nikeze wrote: ↑14/04/2023 22:31
Osnovica za obračun penzije za visoke.plate tj. Fakultetlije nije 40 Eura godišnje nego puno više, a u penziju mu računaju i dvije godine gimnazije koju je završio u Njemačkoj. Tako da ima 8 godina i navodno imače oko 420 Eura penzije sa.67 godina ako doživi ili ako se zakoni ne.promijene. Navodno oni računaju i školovanje u Njemačkoj u staź, to sam čuo ali možda neko bolje zna nešto više o tome.
Al evo i da ima 420 eur to je brutto nekih 340 eur i odbiti ce mu jos 100 eur sto ne zivi u Njemackoj znaci imati ce 240 eur i na tu izmisljenu sumu. Gdje je tu velika penzija?
To za skolu je normala od 17te godine se ubraja i dobijas 0,75 poena po godini dana.
-
moonca
#5783 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#5784 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ko je rekao da će u penziju sa 37 god. ?
Nego sa 37 god (lupam, ne znam koliko ima god) je sebi postavio život kako mu odgovara, manje će da radi, ali više da ima slobodnog vremena sa sebi dragim ljudima i bolji socijalni život u svakom smislu, manje će naravno i da ima ali će imati ljepši život, a za starost opet ima neku siguricu, koliko toliko.
+ lik je išao u gimnaziju u Njemačku i opet nije stekao iole kvalitetan socijalni život (to je ono što i ja pišem na ovoj temi), kako očekivati onda da neko naš ko u 30tim godinama sa rudimentiranim znanjem njemačkog ostvari kontakte i uklopi se u društvo, neće da može, koliko god da se trudiš...
- Dope_Man
#5785 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U ovom dijelu potpuno grijesis. To nema veze sa lokacijom vec sa tim kakva je neko licnost, i posljedicno kako zivi dabome. Introverti teze stjecu drustvo i on ako je takav da nije bapravio neki socijalni krug, nece ni u BiH. Il je samo radio i na to se fokusirao pa nije nimalo radio na drustvu.Ozimician wrote: ↑15/04/2023 15:31 + lik je išao u gimnaziju u Njemačku i opet nije stekao iole kvalitetan socijalni život (to je ono što i ja pišem na ovoj temi), kako očekivati onda da neko naš ko u 30tim godinama sa rudimentiranim znanjem njemačkog ostvari kontakte i uklopi se u društvo, neće da može, koliko god da se trudiš...
Imam ja i jarana u BiH kojem se kroz godine kompletan drustveni krug sveo na par ljudi u komsiluku, a nema ni 40. S druge strane imam jaranicu koja je zivjela u dvije zemlje EU, trenunto u Njemackoj, i u obje je u veoma kratkom roku imala drustvo jer je takva, voli izlaziti, provodit se i tako vrlo brzo napravi krug raje.
Uglavnom i ukratko - to bar veze nema s timg gdje si vec kakav si.
- Ozimician
-
moonca
#5787 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Tako da ta pricha o socijalnom zivotu je... obmanjivanje 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5788 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa kakav ti socijalni zivot imas, snjuhas po ovom forumu 0-24/7/365 
-
NediM17
- Ozimician
#5790 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ako 80% ljudi kaže da im je socijalni život u Njemačkoj loš, ili barem lošiji nego što je bio u BIH, ako se druže i piju kafe isključivo s našim ljudima ili eventualno iz ostalih država EX-YU - onda je to statistički vrlo signifikantno... kakvo obmanjivanje xD
Meni još niko od poznanika koji su u Njemačkoj, a imam ih bar 10-tak, koji su samci i došli u Njemačku nakon završenog fakulteta u BiH, nije rekao da nema lošiji soc. život nego u BIH.
EDIT: Da se ispravim, imam jednu kolegicu koja kaže da ima jednako kvalitetan soc. život u Njemačkoj kao i u BiH; ali živi u Minhenu, gdje su joj još 3 kolegice s faxa i 20-tak članova rodbine, tako da je ona tu kao kod kuće. Ali nemaju svi takve uslove. Također i ona se druži samo sa tim "našim" krugom ljudi i sve su to ljudi koje je poznavala prije dolaska u Njemačku.
Last edited by Ozimician on 15/04/2023 16:52, edited 1 time in total.
-
moonca
-
Trappist
#5792 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
za 6 godina kao web developer skupio toliko para da je mogao kupiti par stanova u BiH ? Jedino da je direktor dobro uspjesne firme bio, a kao "obican" developer tesko.nikeze wrote: ↑14/04/2023 09:30Da, to je najveća istina. Ko ima dobar poslić u BiH ne treba da ide.Ozimician wrote: ↑14/04/2023 09:06 Evo jos jedne FB rasprave na zadanu temu, od nekog malo vise mainstream puka:
https://crna-hronika.info/rasprava-na-f ... zis/488451
Eh sad ja i dalje stojim iza svog misljenja - da je 2019. god. - svima bih preporucio da odu, od 2022, da dobro izvagaju.
Moj kolega, masinski inzinjer, koji je inace uvijek kukao kako mu je lose na poslu, kako treba da seli, je prije mjesec dana isao u oblizak nekoliko firmi u DE i AT u potrazi za poslom i na kraju odustao. Neki dan ga sretnem i pitam sta bi? Kaze - nisam se mogao naci u racunici, trenutno imam platu ca. 2500 KM u BIH, tamo mi nude 40-50 000 € brutto godisnje, kad sam vidio cijene stanova, skonto sam da (ako ne zelim da se patim i nadjem normalan stan), ostane mi isto para kao u BiH, a u BiH ima rijeseno stambeno pitanje. Eto jedan svjez subjektivni primjer.
Neki dan sam pričao sa čovjekom koji je 6 godina radio kao web developer u Njemačkoj i vratio se. Kupio je nekoliko stanova u BiH i izdaje ih. u BiH radi za nešto skromniju prosječnu BiH platu i dobro mu je. Sigurno bolje nego tamo. I polako do penzije. Po mom mišljenju odlični potezi.
-
moonca
#5793 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako im je losh ..kad se druze sa 'svojima'..Ozimician wrote: ↑15/04/2023 16:48Pa ako 80% ljudi kaže da im je socijalni život u Njemačkoj loš, ili barem lošiji nego što je bio u BIH, ako se druže i piju kafe isključivo s našim ljudima ili eventualno iz ostalih država EX-YU - onda je to statistički vrlo signifikantno... kakvo obmanjivanje xD
Meni još niko od poznanika koji su u Njemačkoj, a imam ih bar 10-tak, koji su samci i došli u Njemačku nakon završenog fakulteta u BiH, nije rekao da nema lošiji soc. život nego u BIH.
- Dope_Man
#5794 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam otkud ti tih 80% al uzmi ljude koji sa 30+ iz Krajine il odakle god dodju u Sarajevo i vidjeces da nece imati raju koju su tamo gradili 30 godina. Kao sto rekoh - nema to veze sa Njemackom, vec iskljucivo sa tim kakva je neko osoba, naravno i u kojoj fazi zivota. Student koji dolazi u Sarajevo lako pravi novi krug ljudi, a covjek sa 30+, jos ako je ozenjen, nit gdje ide nit sta radi, uglavnom zivi posao-kuca i ne pravi novi krug prijatelja.Ozimician wrote: ↑15/04/2023 16:48Pa ako 80% ljudi kaže da im je socijalni život u Njemačkoj loš, ili barem lošiji nego što je bio u BIH, ako se druže i piju kafe isključivo s našim ljudima ili eventualno iz ostalih država EX-YU - onda je to statistički vrlo signifikantno... kakvo obmanjivanje xD
EDIT: Da se ispravim, imam jednu kolegicu koja kaže da ima jednako kvalitetan soc. život u Njemačkoj kao i u BiH; ali živi u Minhenu, gdje su joj još 3 kolegice s faxa i 20-tak članova rodbine, tako da je ona tu kao kod kuće. Ali nemaju svi takve uslove. Također i ona se druži samo sa tim "našim" krugom ljudi i sve su to ljudi koje je poznavala prije dolaska u Njemačku.
A ti koji se iskljucivo druze sa "nasima" su u mojim ocima debili koji u glavi zive u getu, pa tako i prave sebi geta gdje ce zivjeti sa onim sto donekle poznaju, umjesto da zanemare tu odrednicu i zive kako treba, prihvatajuci citavo drustvo kao potencijalnu raju, a ne samo one iz svog tora. A opet, nista drugacije ne zive i mnogi u BiH koji se nece ni probati druziti sa Milanom, al hoce sa Mehom.
- Didier
- Didier
#5796 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Je li ti stvarno misliš da se domaći žele družiti s imigrantima, expatima, useljenicima itd.?Dope_Man wrote: ↑15/04/2023 17:57 A ti koji se iskljucivo druze sa "nasima" su u mojim ocima debili koji u glavi zive u getu, pa tako i prave sebi geta gdje ce zivjeti sa onim sto donekle poznaju, umjesto da zanemare tu odrednicu i zive kako treba, prihvatajuci citavo drustvo kao potencijalnu raju, a ne samo one iz svog tora. A opet, nista drugacije ne zive i mnogi u BiH koji se nece ni probati druziti sa Milanom, al hoce sa Mehom.
Pa jebote, čak i oni ljudi otvorenih shvatanja imaju svoje društvo iz osnovne ili srednje škole i njima prijatelji uopšte više nisu potrebni. Nešto kao meni u Sarajevu kad me seljadija s fakulteta pitala zašto neću kafu s njima da pijem. Koji ću ja kurac s njima piti kafu, ono kaže "up'o sam na ulici".
Tako i nas posmatraju gdje god da dođeš, a "prijatelj" ti može postati samo neki očajnik koji nema nikoga, ili takođe stranac, ali domaći koji ti postane prijatelj, znaj da nešto s njim nije u redu.
Možda se još na fakultetu nešto može naći ili ako radiš neki specifičan posao s nekim zajedno godinama, ali u svim ostalim varijantama to ti je mrka kapa, i normalno je da se ljudi druže samoa sa svojima.
PA i Alma Zadić koja je ministrica pravde u Austriji nema nijednog prijatelja Austrijanca, nego je isključivo s našima. U kojim ti svijetu živiš?
- skafiskafsnjak
#5797 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti zivis u BiH , a nekome ko zivi u Njemackoj palamudis kako je u Njemackoj ...
- Login77777
#5798 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U Njemackoj je Scheisse… 
- 512MB
#5799 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Šta kaže Zviz na ovo, znal se.
Last edited by 512MB on 15/04/2023 22:42, edited 1 time in total.
- skafiskafsnjak
#5800 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa et moja zena ima pravo dobru prijateljicu Svabicu. Upoznala je dok je praksu radila tokom skolovanja. Minimalno jednom mjesecno se sretnu.Didier wrote: ↑15/04/2023 22:14Ja sam živio u četiri strane zemlje, ako računamo i Srbiju, mada tamo nisam bio stranac, i znam vrlo dobro kako te stvari idu. Živio sam pored toga u Austriji, Holandiji i Belgiji, te i dalje po 3-4 mjeseca godišnje provodim u Beneluksu zbog posla.skafiskafsnjak wrote: ↑15/04/2023 22:07 Ti zivis u BiH , a nekome ko zivi u Njemackoj palamudis kako je u Njemackoj ...
U Njemačkoj sam bio milion puta, i tamo ne bih živio ni za šta na svijetu, ali priča o prijateljima je svugdje ista. Ne mora značiti da je neko loš, ali jednostavno nema vremena da se bavi tobom, kao što ni ja nemam vremena u Sarajevu da se bavim došljacima.
Uostalom, šta svi radite na našim forumima ako se družite sa Švabama? Idi ba u kafanu, jebo te kompjuter.
Da je barem radni dan, pa da nema nikoga u kafani, nego evo i u subotu sjediš kući.
Ako si neki period zivio ne znaci da si 100% upucen u sve. Iako, vidim da sam smatras da jesi.
Ne idem u kafane .... prosetam po danu sa zenom i tako ... tokom ramazana slabo i to