Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Moderator: anex
-
iz zadnje klupe
#151 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Ova rasprava može tako interesantna, ali ide u pogrešnom pravcu, tj. svađanja
Činjenica su da su Sarajevo i USK kanton dva područja FBIH sa najmanjim privrednim iskorištenjem potencijala koje realno nože postojati, kada izvozu KS izbijete izvoz EPBIH. Telecoma itd, to je mizerno, kao i USK kanton
Ja godinama oekujem neki veći privrredni zamah FBIH ,a nivou bar 7-8 % rasta godišjneg, a kako stvari stoje ako nekad do toga i dodje, njega će povući firma iz provincije a ne Sarajeva
Činjenica su da su Sarajevo i USK kanton dva područja FBIH sa najmanjim privrednim iskorištenjem potencijala koje realno nože postojati, kada izvozu KS izbijete izvoz EPBIH. Telecoma itd, to je mizerno, kao i USK kanton
Ja godinama oekujem neki veći privrredni zamah FBIH ,a nivou bar 7-8 % rasta godišjneg, a kako stvari stoje ako nekad do toga i dodje, njega će povući firma iz provincije a ne Sarajeva
- agent_zero
#152 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
iz zadnje klupe wrote: ↑14/04/2023 12:57 Ova rasprava može tako interesantna, ali ide u pogrešnom pravcu, tj. svađanja
- Ajatolah_
#153 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Ne znam u kojem filmu više žive ljudi koji misle da je državni posao neka premija po pitanju plate, to je priča iz 2005. Po sigurnosti posla i nekim općem poštovanju prava radnika je bolje, ali finansijski je u prosjeku lošije, i to je sad već godinama tako.
Moglo se vidjeti kad su objavljeni oni anticorrupiks brojevi da su plate u javnoj službi u Kantonu Sarajevo ispod kantonalnog prosjeka. I one plate koje odskaču iznad prosjeka zapravo često nisu visoke u odnosu na nivo odgovornosti - je l' ono premijer KS ima oko 3500 a na čelu vlade s budžetom od preko milijardu KM. A obični radnici, referenti i službenici u institucijama na nivou BiH imaju i niža primanja od kantonalnih.
Moglo se vidjeti kad su objavljeni oni anticorrupiks brojevi da su plate u javnoj službi u Kantonu Sarajevo ispod kantonalnog prosjeka. I one plate koje odskaču iznad prosjeka zapravo često nisu visoke u odnosu na nivo odgovornosti - je l' ono premijer KS ima oko 3500 a na čelu vlade s budžetom od preko milijardu KM. A obični radnici, referenti i službenici u institucijama na nivou BiH imaju i niža primanja od kantonalnih.
Last edited by Ajatolah_ on 14/04/2023 13:20, edited 3 times in total.
- dr_Evil
#154 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Deba iz Nsofta je prije par godina kupio neku vilu i preselio dio poslovanja u Silicijsku dolinu, tad ga je napustilo par jacih programera jer im je smanjio platu za vrijeme korone, tesko im bilo sa 5 preci na 3 dok on viletine kupujesahbazzz wrote: ↑14/04/2023 12:42Ne bi mi mrsko da odvojim vrijeme i analiziram samo malo IT sektor. Uzeo sam poredjenje KS i HNK s obzirom da njih pominjete, za BL nema podataka na FIA. Dakle, na portalu stoji da u HNK pod sifrom djelatnosti 62.xx (sve oko racunara ukljucujuci i programiranje a takvih je najvise) ima 12 stranica ili cca 115 firmi. U KS imaju 53 stranice ili 500+ firmi.DebelinJoe wrote: ↑14/04/2023 09:19 Da, ali IT firme iz Mostara (N Soft i ekipa) i Zapadne Hercegovine kao i IT firme iz BL (Prointer, Lanaco, Dwelt) zarađuju mnogo više para. Isto je sa marketingom. BL i mostarske agencije zarađuju mnogo više od sarajevskih. Tramvaje u Sarajevu oslikava i pare za to uzima agencija iz BL. Usput, najjača marketinška agencija iz državi, Sportklub doo zapravo je firma iz Zavidovića, tek formalno registrovana u Sarajevu.
Sabrao sam prihode 40 HNK kompanija (cini mse sve koje imaju preko 150K prihoda) i dosao do podatka da su te firme ostvarile oko 58M prihoda.
Sto se tice KS, analizirao sam samo 25 firmi, ove poznate (Symphony, MOP, Klika etc) i jos poneku slucajnim odabirom jer ko ce ici kroz listu od 500 firmi. Podaci kazu da su te firme ostvarile cca 285M prihoda za 2021.
EDIT: NSOFT i svi zajedno imaju ukupno 58M a sam Symphony ima preko 50M, pa eto cisto onako malo za usporedbu.
Famozni ZHK ima cini mi se 20-tak firmi prihoda manje od 3M, nije vrijedno pomena.
Tako da ljudi, dajte ohanite malo, jednostavno je provjerit informacije, sve na klik dva.
Ali vjerujem da su ti podatci tacni.
Ima tu mnogo novca na crno zaista, ali to nije novac sa kojim treba baratati kad se uporeduje.
-
iz zadnje klupe
#155 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Ekonomska vrijednost stAtusa glavnog grada vrijedi Ko četiri velike industrijske zone i 20-30 srednjih fabrika, evo vam Banja luke, osim fabrike cipela i prerade voća Vitaminka sva industrija propala ( Rudi Čajevac, Celpak itd), a para i nebodera ko u priči, ODAKLE ??? 
- JoeyTribbiani
#156 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Nemoj više, smiju se djeca moj Reufe.DebelinJoe wrote: ↑14/04/2023 09:19 Da, ali IT firme iz Mostara (N Soft i ekipa) i Zapadne Hercegovine kao i IT firme iz BL (Prointer, Lanaco, Dwelt) zarađuju mnogo više para. Isto je sa marketingom. BL i mostarske agencije zarađuju mnogo više od sarajevskih. Tramvaje u Sarajevu oslikava i pare za to uzima agencija iz BL. Usput, najjača marketinška agencija iz državi, Sportklub doo zapravo je firma iz Zavidovića, tek formalno registrovana u Sarajevu.
- Ozimician
#157 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Problem je sto kad se nesto godinama ponavlja, to postane mit, a stvarnost je drugacija.Ajatolah_ wrote: ↑14/04/2023 13:11 Ne znam u kojem filmu više žive ljudi koji misle da je državni posao neka premija po pitanju plate, to je priča iz 2005. Po sigurnosti posla i nekim općem poštovanju prava radnika je bolje, ali finansijski je u prosjeku lošije, i to je sad već godinama tako.
Moglo se vidjeti kad su objavljeni oni anticorrupiks brojevi da su plate u javnoj službi u Kantonu Sarajevo ispod kantonalnog prosjeka, da ne govorimo o dodatnim prihodima na crno kod radnika u privatnom sektoru. I one plate koje odskaču iznad prosjeka zapravo često nisu visoke u odnosu na nivo odgovornosti, je l' ono premijer KS ima oko 3500 a na čelu vlade s budžetom od preko milijardu KM. A obični radnici, referenti i službenici u institucijama na nivou BiH imaju i niža primanja od kantonalnih.
Ta radna mjesta su bila atraktivna najkasnije do 2015-16 god. 2009. su ta radna mjesta bili premija.
Ja licno poznajem ljude koji su prije 5 god trazili sve moguce stele da se zaposle npr. kao nastavnik u skoli ili pedagog ili slicno i kad nisu uspjeli, otisli su mimo svoje struke u privatni sektor, sad bukvalno imaju ponude da dodju i rade taj "drzavni posao", ali su im bolja primanja u privatnom sektoru.
Radna mjesta u policiji, skolstvu, zdravstvu, vojsci - koja su nekad bila TOP - sad su nidje veze i puno bolje se moze proci u drugim oblastima.
Jedini koji jos uvijek profitiraju od radnih mjesta jesu oni referenti i sluzbenici koji imaju opusteno radno vrijeme, koji dolaze i odlaze na posao i s posla kad hoce, koji obavljaju po gradu privatne stvari za vrijeme radnog vremena, ali takvih nema puno. Svako ko u drzavnom poslu "radi sa strankama" - njemu je zivot bukvalno pakao, jer su ljudi sve bahatiji, a uslovi nisu cemu.
- Ozimician
#158 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
U RS se zadnjih nekoliko godina bas vidi veliki zamah u infrastrukturnim radovima i stanogradnji, grade se bolnice a u vecini gradova su bukvalno procvala nova naselja koja nisu bila tu. Odakle pare, pa cujemo price o zaduzivanju, ne treba dalje.iz zadnje klupe wrote: ↑14/04/2023 13:19 Ekonomska vrijednost stAtusa glavnog grada vrijedi Ko četiri velike industrijske zone i 20-30 srednjih fabrika, evo vam Banja luke, osim fabrike cipela i prerade voća Vitaminka sva industrija propala ( Rudi Čajevac, Celpak itd), a para i nebodera ko u priči, ODAKLE ???![]()
Kad odes u BL i sjednes u neki restoran ili kafic, onda ove sarajevske cijene izgledaju vrlo pristojno. Dakle sve je jako skupo i sve je jako puno, ODAKLE ?
FBIH je za RS prije 20 god bila Zap. Njemacka bukvalno, iz ovog sto sad vidim, u najmanju ruku je izjednaceno, s tim da ovi u RS dosta manje rade...
Last edited by Ozimician on 14/04/2023 13:27, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#159 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Pa ne znam bas za policiju i zdravstvo, pogotovo za policiju. U zdravstvu ovisi gdje si lociran, dok policija krade i sakom i kapom, sto je govorio onaj jebo policajca bez 50.000 na racunu. U zdravstvu pojedinci uzimaju po 2-3 plate dnevno na kovertama.Ozimician wrote: ↑14/04/2023 13:22Problem je sto kad se nesto godinama ponavlja, to postane mit, a stvarnost je drugacija.Ajatolah_ wrote: ↑14/04/2023 13:11 Ne znam u kojem filmu više žive ljudi koji misle da je državni posao neka premija po pitanju plate, to je priča iz 2005. Po sigurnosti posla i nekim općem poštovanju prava radnika je bolje, ali finansijski je u prosjeku lošije, i to je sad već godinama tako.
Moglo se vidjeti kad su objavljeni oni anticorrupiks brojevi da su plate u javnoj službi u Kantonu Sarajevo ispod kantonalnog prosjeka, da ne govorimo o dodatnim prihodima na crno kod radnika u privatnom sektoru. I one plate koje odskaču iznad prosjeka zapravo često nisu visoke u odnosu na nivo odgovornosti, je l' ono premijer KS ima oko 3500 a na čelu vlade s budžetom od preko milijardu KM. A obični radnici, referenti i službenici u institucijama na nivou BiH imaju i niža primanja od kantonalnih.
Ta radna mjesta su bila atraktivna najkasnije do 2015-16 god. 2009. su ta radna mjesta bili premija.
Ja licno poznajem ljude koji su prije 5 god trazili sve moguce stele da se zaposle npr. kao nastavnik u skoli ili pedagog ili slicno i kad nisu uspjeli, otisli su mimo svoje struke u privatni sektor, sad bukvalno imaju ponude da dodju i rade taj "drzavni posao", ali su im bolja primanja u privatnom sektoru.
Radna mjesta u policiji, skolstvu, zdravstvu, vojsci - koja su nekad bila TOP - sad su nidje veze i puno bolje se moze proci u drugim oblastima.
Jedini koji jos uvijek profitiraju od radnih mjesta jesu oni referenti i sluzbenici koji imaju opusteno radno vrijeme, koji dolaze i odlaze na posao i s posla kad hoce, koji obavljaju po gradu privatne stvari za vrijeme radnog vremena, ali takvih nema puno. Svako ko u drzavnom poslu "radi sa strankama" - njemu je zivot bukvalno pakao, jer su ljudi sve bahatiji, a uslovi nisu cemu.
ALi ako posteno radis, svakako onda taj posao ne vrijedi pisljive bobe, samo ako ga volis.
- JoeyTribbiani
#160 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
BDP u Federaciji je dvostruko veći od onog u drugom entitetu. Zvanični podaci govore da je BDP za 2021. godinu u FBiH iznosio 25,2 milijarde KM, a u RS 12,5 milijardi KM.Ozimician wrote: ↑14/04/2023 13:26U RS se zadnjih nekoliko godina bas vidi veliki zamah u infrastrukturnim radovima i stanogradnji, grade se bolnice a u vecini gradova su bukvalno procvala nova naselja koja nisu bila tu. Odakle pare, pa cujemo price o zaduzivanju, ne treba dalje.iz zadnje klupe wrote: ↑14/04/2023 13:19 Ekonomska vrijednost stAtusa glavnog grada vrijedi Ko četiri velike industrijske zone i 20-30 srednjih fabrika, evo vam Banja luke, osim fabrike cipela i prerade voća Vitaminka sva industrija propala ( Rudi Čajevac, Celpak itd), a para i nebodera ko u priči, ODAKLE ???![]()
Kad odes u BL i sjednes u neki restoran ili kafic, onda ove sarajevske cijene izgledaju vrlo pristojno. Dakle sve je jako skupo i sve je jako puno, ODAKLE ?
FBIH je za RS prije 20 god bila Zap. Njemacka bukvalno, iz ovog sto sad vidim, u najmanju ruku je izjednaceno, s tim da ovi u RS dosta manje rade...
Tema i rasprava mogu biti vrlo dobre, ali prije nego što nešto čvrsto tvrdite, provjerite činjenice dostupna sa dva klika.
Last edited by JoeyTribbiani on 14/04/2023 13:31, edited 1 time in total.
- Ozimician
#161 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Pa ja govorim u uslovima gdje radis posteno posao za platu, jbg ako krades i primas mito, onda ces svugdje zaraditi...dr_Evil wrote: ↑14/04/2023 13:26 Pa ne znam bas za policiju i zdravstvo, pogotovo za policiju. U zdravstvu ovisi gdje si lociran, dok policija krade i sakom i kapom, sto je govorio onaj jebo policajca bez 50.000 na racunu. U zdravstvu pojedinci uzimaju po 2-3 plate dnevno na kovertama.
ALi ako posteno radis, svakako onda taj posao ne vrijedi pisljive bobe, samo ako ga volis.
Mada svakako mislim da su ti sto uzimaju koverte - debela manjina, ja iskreno iz svoje okoline u zadnjih bar 10 god nisam cuo da je neko nekome odnio neku kovertu za zdrav. uslugu osim u slucajevima poroda i neke vece operacije, a i to nije pod "must have". Tako da su ti ljudi debelo u manjini, ali su vidljivi jer se o njima prica i zbog njih pada los glas na cijelu struku, da nije tako, ne bi se strajkovalo za povecanje plata i sl. Sumnjam da iko nosi kovertu u dom zdravlja ili hitnu, mozda odnese cokoladu...
- Ozimician
#162 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
OK i sta si sad sa podacima o BDP-u htio da kazes vezujuci se na ovaj moj post?JoeyTribbiani wrote: ↑14/04/2023 13:30BDP u Federaciji je dvostruko veći od onog u drugom entitetu. Zvanični podaci govore da je BDP za 2021. godinu u FBiH iznosio 25,2 milijarde KM, a u RS 12,5 milijardi KM.Ozimician wrote: ↑14/04/2023 13:26
U RS se zadnjih nekoliko godina bas vidi veliki zamah u infrastrukturnim radovima i stanogradnji, grade se bolnice a u vecini gradova su bukvalno procvala nova naselja koja nisu bila tu. Odakle pare, pa cujemo price o zaduzivanju, ne treba dalje.
Tema i rasprava mogu biti vrlo dobre, ali prije nego što nešto čvrsto tvrdite, provjerite činjenice dostupna sa dva klika.
- dr_Evil
#163 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Zdravstvo da, ali policiji je obrnuta situacija. Tu uzimaju svi po redu. Od saobracajnih, pa do inspektora. Uzimaju od obicne raje, uzimaju od dilera, "poslovnih ljudi", svodnika, pa bog zna vise od koga.Ozimician wrote: ↑14/04/2023 13:31Pa ja govorim u uslovima gdje radis posteno posao za platu, jbg ako krades i primas mito, onda ces svugdje zaraditi...dr_Evil wrote: ↑14/04/2023 13:26 Pa ne znam bas za policiju i zdravstvo, pogotovo za policiju. U zdravstvu ovisi gdje si lociran, dok policija krade i sakom i kapom, sto je govorio onaj jebo policajca bez 50.000 na racunu. U zdravstvu pojedinci uzimaju po 2-3 plate dnevno na kovertama.
ALi ako posteno radis, svakako onda taj posao ne vrijedi pisljive bobe, samo ako ga volis.![]()
Mada svakako mislim da su ti sto uzimaju koverte - debela manjina, ja iskreno iz svoje okoline u zadnjih bar 10 god nisam cuo da je neko nekome odnio neku kovertu za zdrav. uslugu osim u slucajevima poroda i neke vece operacije, a i to nije pod "must have". Tako da su ti ljudi debelo u manjini, ali su vidljivi jer se o njima prica i zbog njih pada los glas na cijelu struku, da nije tako, ne bi se strajkovalo za povecanje plata i sl. Sumnjam da iko nosi kovertu u dom zdravlja ili hitnu, mozda odnese cokoladu...
-
detroit-mercy
#164 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Federacija ima duplo vise stanovnika, sto znaci da su u par, pet deka gore doleJoeyTribbiani wrote: ↑14/04/2023 13:30BDP u Federaciji je dvostruko veći od onog u drugom entitetu. Zvanični podaci govore da je BDP za 2021. godinu u FBiH iznosio 25,2 milijarde KM, a u RS 12,5 milijardi KM.Ozimician wrote: ↑14/04/2023 13:26
U RS se zadnjih nekoliko godina bas vidi veliki zamah u infrastrukturnim radovima i stanogradnji, grade se bolnice a u vecini gradova su bukvalno procvala nova naselja koja nisu bila tu. Odakle pare, pa cujemo price o zaduzivanju, ne treba dalje.
-
iz zadnje klupe
#165 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Ogroman je problem ako svoju privredu preko 80% bazirate na uslugama a na proizvodnji, Sarajevo neka samo pogleda malo Bejrut, blještavi grad koji je svoje bogastvo 100% bazirao na uslugama sa 0% proizvodnje, kako to lako ispuha ko mjehur od sapunice
Zamislite ovako
Čuli ste da se u Bosni pojavio neki poduzetni inovator i otvorio pogon sa nekim inovatnim proizvodom kojim je osvojio Evropu, koji bi vam grad prvo pao na pamet da se to desilo, sarajevo ne bi bio ni u prvih 5
Široki Brijeg
Tešanj
Gradačac
Mostar
Vitez
Travnik
Gračanica
Grude
možda tek sad Sarajevo
Zamislite ovako
Čuli ste da se u Bosni pojavio neki poduzetni inovator i otvorio pogon sa nekim inovatnim proizvodom kojim je osvojio Evropu, koji bi vam grad prvo pao na pamet da se to desilo, sarajevo ne bi bio ni u prvih 5
Široki Brijeg
Tešanj
Gradačac
Mostar
Vitez
Travnik
Gračanica
Grude
možda tek sad Sarajevo
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#166 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Da mi je znati veliku industrijsku zonu oko Berlina brate.dječak sa šibicama wrote: ↑14/04/2023 12:50 Svi veliki europski gradovi imaju industrijske zone koje se sire, grade, Sarajevo u svojim nekadasnjim industrijskim zonama gradi stambene komplekse i trgovacke centre.
Pametnom dosta.
Znam samo za onu veliku Tesla fabriku, ali i to je malo na gtad oki 3,5 mio. stanovnika.
- xoklix
#167 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Da si živ i zdrav san o poslu u državnoj službi je davno prevaziđen.dječak sa šibicama wrote: ↑14/04/2023 12:04 Sarajevo je uhljebistan, tacka. Svi nekadasnji privredni giganti su unisteni, Famos UNIS Pretis Hidrogradnja Unioninvest etc etc etc, IT sektor nije privredjivanje, kad pogledas izvozne kapacitete drugih kantona sve je jasno.
Sarajevo je uhljebistan, rekoh bar polovina stanovnika zivi na budzetu, kojekakve sekretarice savjetnici picke materine po institucijama, plus stranci plus novokomponovana elita u sta racunam i "biznismene", koji su izvor financiranja za radne ljude tipa keramicari, stolari, monteri i tako dalje, uglavnom u dobrom % parazitiranje.
Plate "uhljeba" su ispod privatnog sektora osim par federalnih firmi i to za VSS.
Last edited by xoklix on 14/04/2023 13:38, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#168 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Duvnoiz zadnje klupe wrote: ↑14/04/2023 13:36 Ogroman je problem ako svoju privredu preko 80% bazirate na uslugama a na proizvodnji, Sarajevo neka samo pogleda malo Bejrut, blještavi grad koji je svoje bogastvo 100% bazirao na uslugama sa 0% proizvodnje, kako to lako ispuha ko mjehur od sapunice
Zamislite ovako
Široki Brijeg
Tešanj
Gradačac
Mostar
Vitez
Travnik
Gračanica
Grude
možda tek sad Sarajevo
-
dječak sa šibicama
#169 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Nije sad pitanje visina zarade, vec struktura zaposlenih. Novac se zaradjuje i novac se "pravi", u KS novac malo ko "pravi", ljudi zaradjuju (ako ne racunamo onaj ogroman broj koji "zaradjuju") a to nije privredjivanje. Zanatlije, profesori, ljekari, to su usluzne djelatnosti.
Sarajevu hronicno nedostaje proizvodnja icega, a sto je u bivsoj drzavi bilo primarno. I sto je u svakoj drzavi primarno. Ali mi smo svakako drzava u kojoj je unisteno vise grana privrede, Sarajevo se samo prilagodilo trendu.
Nije nikakvo cudo da se ostali kantoni bune. Sarajevo koristi situaciju glavnog grada, institucije, i parazitira. Cast rijetkim izuzecima, i ovim usluznim djelatnostima. Ti ljudi zarade svoj novac.
Sarajevu hronicno nedostaje proizvodnja icega, a sto je u bivsoj drzavi bilo primarno. I sto je u svakoj drzavi primarno. Ali mi smo svakako drzava u kojoj je unisteno vise grana privrede, Sarajevo se samo prilagodilo trendu.
Nije nikakvo cudo da se ostali kantoni bune. Sarajevo koristi situaciju glavnog grada, institucije, i parazitira. Cast rijetkim izuzecima, i ovim usluznim djelatnostima. Ti ljudi zarade svoj novac.
-
Cregan
#170 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Bilo bi zanimljivo uporediti prosječne plate radnika u ovim firmama. Da vidimo kakvi su stvarno gigant. Ja se smijem kladiti u bilo šta, da skladištar u DM-u ima veću platu od inženjera u većini ovih firmi. Generalno uporediti uslove za radnike u top 10 najprofitabilnijih firmi sa uslovima za radnike u naprimjer maloj Alternativi. Od nabrojanih firmi jedino znam za Violetu da su fer plačeni. Pretpostavljam FEAL i Aluminij isto.
-
Tango556
#171 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Najrazvijenije drzave na svijetu se ne bave proizvodnjom, taj koncept je napusten prije 40 godina prelaskom na globalizaciju i globalnu ekonomiju. Americka ekonomija je bazirana na usluznim djelatnostima, cak i "naj-prozvodnija" Njemacka ekonomija je dominantno usluzna. Po tvojoj logici Sri Lanka, Banglades i Vijetnam "prave pare". Vecina stranih investicija u proizvodnom sektoru kod nas su manualni poslovi, ljudi rade za 800km-1000km.dječak sa šibicama wrote: ↑14/04/2023 13:40 Nije sad pitanje visina zarade, vec struktura zaposlenih. Novac se zaradjuje i novac se "pravi", u KS novac malo ko "pravi", ljudi zaradjuju (ako ne racunamo onaj ogroman broj koji "zaradjuju") a to nije privredjivanje. Zanatlije, profesori, ljekari, to su usluzne djelatnosti.
- Ajatolah_
#172 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Pa znači da su per capita tu negdje, jer Federacija ima duplo veći broj stanovnika. I to o ogromnoj razlici između entiteta, je nešto što je bilo aktuelno prije 15 godina, a sad se više zadržalo kao mit. Jeste tačno da je javni dug u RS-u neproporcionalno dosta viši od federalnog, ali izuzev toga, danas prosječni stanovnici u entitetima žive slično. Na kraju krajeva, čudno bi i bilo da je nekakva dramatična razlika na duže staze, s obzirom da su dva entiteta prilijepljena jedan na drugi geografski, a i samom činjenicom da su u istoj državi sa slobodnim protokom robe i putnika.JoeyTribbiani wrote: ↑14/04/2023 13:30BDP u Federaciji je dvostruko veći od onog u drugom entitetu. Zvanični podaci govore da je BDP za 2021. godinu u FBiH iznosio 25,2 milijarde KM, a u RS 12,5 milijardi KM.Ozimician wrote: ↑14/04/2023 13:26
-
iz zadnje klupe
#173 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
I zato se danas "hvataju" za glavu, pa Njemačkoj nedostaje paracetamola jer je outsource-vala svu proizvodnju U Indiju i Kinu, formiraju posebne komisije pri EU da bar proizvodnju strateških proizvoda ( kao lijekova , poluprovodnika, itd) vrate u Evropu tako da ih sutra Kina ne može ucjenjivati itdNajrazvijenije drzave na svijetu se ne bave proizvodnjom, taj koncept je napusten prije 40 godina prelaskom na globalizaciju i globalnu ekonomiju. Americka ekonomija je bazirana na usluznim djelatnostima, cak i "naj-prozvodnija" Njemacka ekonomija je dominantno usluzna. Po tvojoj logici Sri Lanka, Banglades i Vijetnam "prave pare". Vecina stranih investicija u proizvodnom sektoru kod nas su manualni poslovi, ljudi rade za 800km-1000km.
- xoklix
#174 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Koja to izvozno orijentisana grana u ostalim Kantonima pravi veći novac od Turističkog sektora Kantona Sarajevo? Pa čak i od IT sektora gdje je 90% rashoda ide na plate uposlenih.dječak sa šibicama wrote: ↑14/04/2023 13:40 Nije sad pitanje visina zarade, vec struktura zaposlenih. Novac se zaradjuje i novac se "pravi", u KS novac malo ko "pravi", ljudi zaradjuju (ako ne racunamo onaj ogroman broj koji "zaradjuju") a to nije privredjivanje. Zanatlije, profesori, ljekari, to su usluzne djelatnosti.
Gotovo sav prihod iz tih grana ostaje u državi.
- Ozimician
#175 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
I ovo je prica koja je pila vode maximalno do 2020. god. i Covida, u Covidu se vidio znacaj domace proizvodnje u svim zemljama. Tacno je da su razvijene zemlje outsourcale sve sto se outsourcati dalo i forsirale globalizaciju. Sve zemlje imaju svoj razvojni put, kako to izgleda LIVE , najbolje se vidi na primjeru Kine.Tango556 wrote: ↑14/04/2023 13:58Najrazvijenije drzave na svijetu se ne bave proizvodnjom, taj koncept je napusten prije 40 godina prelaskom na globalizaciju i globalnu ekonomiju. Americka ekonomija je bazirana na usluznim djelatnostima, cak i "naj-prozvodnija" Njemacka ekonomija je dominantno usluzna. Po tvojoj logici Sri Lanka, Banglades i Vijetnam "prave pare". Vecina stranih investicija u proizvodnom sektoru kod nas su manualni poslovi, ljudi rade za 800km-1000km.dječak sa šibicama wrote: ↑14/04/2023 13:40 Nije sad pitanje visina zarade, vec struktura zaposlenih. Novac se zaradjuje i novac se "pravi", u KS novac malo ko "pravi", ljudi zaradjuju (ako ne racunamo onaj ogroman broj koji "zaradjuju") a to nije privredjivanje. Zanatlije, profesori, ljekari, to su usluzne djelatnosti.
Dugorocno prebaciti proizvodnju negdje drugdje i ocekivati da ce to trajati do vijeka - jeste vrlo naivno. Prije ili kasnije zemlja domacin ce savladati tehnologiju i razviti svoj proizvod. Kinesko auto nisi mogao u Evropi vidjeti nikad, a danas u Njemackoj svaki dan vidis jedno kinesko auto, kineskog brenda. MG se vozi na svakom koraku.
Da je proizvodnja nebitna, ne bi bila ni zanimljiva top vijest u Njemackoj da je ta zemlja prvi put od ujedinjenja 1990 god. - imala veci uvoz od izvoza...