Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Optimus09

#5751 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

...
Last edited by Optimus09 on 01/12/2023 23:21, edited 1 time in total.
doboj71

#5752 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by doboj71 »

Didier wrote: 11/04/2023 22:06
elcaliente wrote: 11/04/2023 18:16

Eh niko nije rekao da ce biti lako kao migrant prve generacije.
Sve radis za svoju djecu da bi njima bilo bolje u buducnosti.
Stotine hiljada migranata je tako zivilo iz pocetka i dan danas zivi.
Treba oznojiti guzove da bi nesto postigao.
To je isključivo nekvalifikovana radna snaga, mahom čak i bez osnovne škole. Ko god ima bilo kakav zanat može lijepo živjeti bilo gdje na svijetu, i nema potrebe da se pati 30-40 godina.

Ti koji pate nisu bolje ni zaslužili jer vjerovatno ni čitati ne znaju.
Potpuno u pravu,iskusan,vrijedan majstor moze zivjeti odlicno,zaradjivati skoro kao neko sa "normalnim "fakultetom.Elektricari,vodoinstalateri,grijanje/klime bilo gdje mogu da diktiraju koliko hoce para.
detroit-mercy

#5753 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

To je isključivo nekvalifikovana radna snaga, mahom čak i bez osnovne škole. Ko god ima bilo kakav zanat može lijepo živjeti bilo gdje na svijetu, i nema potrebe da se pati 30-40 godina.

Ja isto ne kontam kada neko ode u McDonalds da radi, pa jebote to rade teenager-i, penizoneri i oni koji bas ne znaju nista da rade. Imam dosta prijatelja zanatlija/majsotra ovdje, prvo sto se ubise od posla, drugo sto prave fine pare. Ne zna ni jednog da pravi ispod 10k mjesecno.
nuki_cika

#5754 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

Jebote, ovdje svi palamude o nekim zanatima, a pola ih nije u životu uzelo šarafcifer u ruke i svi rade opet neke poslove koji nemaju veze sa zanatima.
Mislite da je zanatlija lahko biti i klepati lovu samo tako??

Da je tako, ne bi se danas plaćali suhim zlatom, iako i te zanatlije imaju određenu cijenu rada kako kod nas tako i u Njemačkoj.
hatemondays

#5755 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by hatemondays »

nuki_cika wrote: 12/04/2023 05:28 Jebote, ovdje svi palamude o nekim zanatima, a pola ih nije u životu uzelo šarafcifer u ruke i svi rade opet neke poslove koji nemaju veze sa zanatima.

Da je tako, ne bi se danas plaćali suhim zlatom, iako i te zanatlije imaju određenu cijenu rada kako kod nas tako i u Njemačkoj.
Piske o zanatima a dobar zanatlija je zesci irget. Nije lako giljati po gradilistima, kucama i raznim objektima. Crnacki posao, stari mi bio vodoinstalater citav zivot, poveo me kao 15 godisnjaka sa njim da uradi jednu banju za weekend. Grob te jebo ja krepo nakon pola sata, kaze stari sta pusces valja hljeb zaraditi. Valja ruke uprljati, nokti crni, tijelo zavlaciti po svakakim rupama i onda se cude kako naplacuju dobro i neka deru. Evo meni neki dan dodje plumber , zaglavila se cenifa i nemeres joj nista. Uze frajer 400 larado, donese nakav jet blaster za po sata 4 stoje i cao djaci. I neka uzima zna covjek svoj posao. Kontam gdje mi je stari sad ali penzija zesca ne moze se vise. Zato svaki mjesec 600 stoja u padze nakon 40 godina irgetisanja dok bi ovdje bio svoj gospodin , dobar covjek a na pogresnom mjestu to late sto kazu. Ko ima vrijedne i zlatne ruke nek se hvata noge, da je lako nije ali barem djaba nece raditi.
elcaliente

#5756 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

doboj71 wrote: 12/04/2023 00:02

Potpuno u pravu,iskusan,vrijedan majstor moze zivjeti odlicno,zaradjivati skoro kao neko sa "normalnim "fakultetom.Elektricari,vodoinstalateri,grijanje/klime bilo gdje mogu da diktiraju koliko hoce para.
Kako ba nekvalifikovana radna snaga, pa zidari, tesari, elektricari, vozaci svi kvalifikavovani na Bausteli. Rade ljudi od jutra do mraka, prljavi i prasnjavi i opet zive godinama u zajednickim smjestajima ili u malim stanovima sa porodicom.
Sta vi mislite koliko oni zarade na Bausteli? Ima cijena rada, ima konkurencija. Vecina ih radi i slobodnim danima da zarade nesto na crno.
Po vasem ispade da elektricar na bausteli ide sa 4000-5000hiljada eura netto kuci, ide al kurko to je 8000 brutto, koja ce to firma platiti.
elcaliente

#5757 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Sta je nekvalifikovana radna snaga?
Evo mnostvo ljudi koji dolaze iz BiH imaju zavrsene skole dole pa ovjde rade kao npr dostavljac paketa.
Trziste je odredilo cijenu rada za dostavljace, prodavace, friezere, baustelce, vozace.
Da bi nesto ostvarili moraju se zrtvovati jer im primanja nisu tolika da mogu uzeti stan od 70 kvadrata.
nuki_cika

#5758 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

hatemondays wrote: 12/04/2023 05:52
nuki_cika wrote: 12/04/2023 05:28 Jebote, ovdje svi palamude o nekim zanatima, a pola ih nije u životu uzelo šarafcifer u ruke i svi rade opet neke poslove koji nemaju veze sa zanatima.

Piske o zanatima a dobar zanatlija je zesci irget. Nije lako giljati po gradilistima, kucama i raznim objektima. Crnacki posao, stari mi bio vodoinstalater citav zivot, poveo me kao 15 godisnjaka sa njim da uradi jednu banju za weekend. Grob te jebo ja krepo nakon pola sata, kaze stari sta pusces valja hljeb zaraditi. Valja ruke uprljati, nokti crni, tijelo zavlaciti po svakakim rupama i onda se cude kako naplacuju dobro i neka deru. Evo meni neki dan dodje plumber , zaglavila se cenifa i nemeres joj nista. Uze frajer 400 larado, donese nakav jet blaster za po sata 4 stoje i cao djaci. I neka uzima zna covjek svoj posao. Kontam gdje mi je stari sad ali penzija zesca ne moze se vise. Zato svaki mjesec 600 stoja u padze nakon 40 godina irgetisanja dok bi ovdje bio svoj gospodin , dobar covjek a na pogresnom mjestu to late sto kazu. Ko ima vrijedne i zlatne ruke nek se hvata noge, da je lako nije ali barem djaba nece raditi.
:thumbup:
Sve si rekao, nemam šta dodati.O zanatima najviše pišu oni koji ga se nikad nisu i ne bi prihvatili.
Crnački je to posao, a baš kad si spomenuo vodoinstalatere kod mene komšija radio taj posao par godina i čovjek odustao, otišao da bude stražar u nekoj firmi.
doboj71

#5759 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by doboj71 »

hatemondays wrote: 12/04/2023 05:52

Ja pisem iz licnog iskustva,radim grijanje/klime 25 godina,poceo kao irget(install helper),a jaran mi je sad union electricar,poceo isto kao irget.Posebno u Americi,dobar zanat je zlata vrijedan,ne pisem o Evropi,jer neznam.Bude i vruce i hladno i prljavo ,ali to je dio posla.
Didier

#5760 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

elcaliente wrote: 12/04/2023 09:49

Sta je nekvalifikovana radna snaga?
Evo mnostvo ljudi koji dolaze iz BiH imaju zavrsene skole dole pa ovjde rade kao npr dostavljac paketa.
Trziste je odredilo cijenu rada za dostavljace, prodavace, friezere, baustelce, vozace.
Da bi nesto ostvarili moraju se zrtvovati jer im primanja nisu tolika da mogu uzeti stan od 70 kvadrata.
Pa to su glupani, ko im je kriv kad im je njemačko govno bolje od balkanske torte. Ali toga sve manje ima. Ti si možda odrastao tako da se u nešto njemačko gledalo kao u Boga, ali ima nas koji smo živjeli po boljim zemljama, i koji nemamo kompleks niže vrijednosti prema Švabi.
detroit-mercy

#5761 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ma jok, zanat ti je rocket science :mrgreen:, stvar je u tome sto u danasnje vrijeme dosta raje nece da uzme u ruke nista teze od olovke a u isto vrijeme biraju laksi put pa uzmu da studiraju neke kurceve smijerove pa se onda cude sta me ovo strefi.
Radi elktriku dvije godine sa majstorom ima za dvije godine da znas svaku zicu u bobu, i tako ti je za sve i jedan zanat. I na kraju, nije toliko do znanja koliko do pristupa poslu od samih majstora. Onaj koji ima ozbiljan pristup i gleda da uradi posao kao sebi je dobar majstor oni koji samo gledaju da te skinu sa kurca i uzmu ti pare su drugi par opanaka.
Waltz

#5762 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Waltz »

Treba biti realan i odmjeren u svemu.

Neko u Bosni nije imao mogućnost da se skoluje, da radi u boljim firmama i sasvim je ocekivano kada dodju da kupuju auta, telefone i sve ostalo sto ide uz to. Jednostavno socijalne mreze danas dikitiraju vrijednosti drustva.

Trebamo prihvatiti cinjenicu da imamo veliku populaciju ljudi koja nije skolovana, da veliki dio ljudi ne posjeduje kriticko razmišljanje, da nam je zemlja u tranziciji dugi niz godina.

Jednostavno kao nacija, ubijeni smo u pojam. Od kraja rata nismo u mogucnosti napraviti spontani protest koji nije ispolitiziran, da napravimo promjenu u drustvu.

Neko ko nije mogao da uspije u BiH a ima djecu, ce da u velikoj mjeri zrtvuje zivot da bi njemu a pogotovo djeci bilo bolje npr u Njemackoj.

Niti jedna zemlja nije idealna, ali ako imate realna ocekivanja i radite na njima, mozete uspijeti, samo treba dosta vremena, nista vrijedno truda ne dolazi preko noci.

Problem je sto većina ljudi zivi zivot koji je donekle iluzija. Bar u mom okruzenju ljudi koji voze novi Bmw 3 ili Audi A4 u prosjeku u domacinstvu zaradjuju oko 120 do 150k godisnje, brutto.
Bodkin

#5763 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Mislim ljudi su pristrasni i to je normalno. Sta kaze, pati se da u njemackoj ima 70kv stan, trebao ostati u bosni.
I onda krenes po selima i manjim mjestima po bosni pa da vidis bijede i pustinje

Ko kaze da je u njemackoj, americi ili francuskoj samo malo bolje vjerovatno spada u top 5% u bosni i uz to jos zivi u vecem gradu
Hendrix

#5764 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

Kad covjek vidi ovde neke komentare, pomislio bi Bosna zemlja snova jebote. Odose budale da se pate umjesto da nadju ove super dobre poslove i zive ko lordovi u svom na svom.

Odvadite malo ba, nije Bosna od Carsije do Marin Dvora a upoznao sam mnoge kojima jeste. Postoji citav sloj drustva koji zivi u Bosni, ali u paralelnoj dimenziji gdje se ima posla para i ide se na odmore uvijek. Imam jarana koji se ozenio, zena telekom on drzavna firma, familija njena situirana i ljudi putuju obidjose svijet. Dok smo studirali kraj s krajem sastavljo i srao protiv Bosne sad mi najbolja drzava jer kao nema rahatluka ko kod nas nigdje. Ali nekako uvijek zaboravi napomenut da je njegov rahatluk baziran na zeninoj SDA familiji koja im je nasla poslove i obezbjedila stan u centru da se djeca ne pate jel.

I ono nije problem sve to da on ne sere sada kao dosta ljudi na ovoj temi da se ne treba ici i Bosne ima posla ovde zivi se super. Jbg.
Ozimician

#5765 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Evo jos jedne FB rasprave na zadanu temu, od nekog malo vise mainstream puka:

https://crna-hronika.info/rasprava-na-f ... zis/488451

Eh sad ja i dalje stojim iza svog misljenja - da je 2019. god. - svima bih preporucio da odu, od 2022, da dobro izvagaju.

Moj kolega, masinski inzinjer, koji je inace uvijek kukao kako mu je lose na poslu, kako treba da seli, je prije mjesec dana isao u oblizak nekoliko firmi u DE i AT u potrazi za poslom i na kraju odustao. Neki dan ga sretnem i pitam sta bi? Kaze - nisam se mogao naci u racunici, trenutno imam platu ca. 2500 KM u BIH, tamo mi nude 40-50 000 € brutto godisnje, kad sam vidio cijene stanova, skonto sam da (ako ne zelim da se patim i nadjem normalan stan), ostane mi isto para kao u BiH, a u BiH ima rijeseno stambeno pitanje. Eto jedan svjez subjektivni primjer.
nikeze

#5766 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

Ozimician wrote: 14/04/2023 09:06 Evo jos jedne FB rasprave na zadanu temu, od nekog malo vise mainstream puka:

Eh sad ja i dalje stojim iza svog misljenja - da je 2019. god. - svima bih preporucio da odu, od 2022, da dobro izvagaju.

Moj kolega, masinski inzinjer, koji je inace uvijek kukao kako mu je lose na poslu, kako treba da seli, je prije mjesec dana isao u oblizak nekoliko firmi u DE i AT u potrazi za poslom i na kraju odustao. Neki dan ga sretnem i pitam sta bi? Kaze - nisam se mogao naci u racunici, trenutno imam platu ca. 2500 KM u BIH, tamo mi nude 40-50 000 € brutto godisnje, kad sam vidio cijene stanova, skonto sam da (ako ne zelim da se patim i nadjem normalan stan), ostane mi isto para kao u BiH, a u BiH ima rijeseno stambeno pitanje. Eto jedan svjez subjektivni primjer.
Da, to je najveća istina. Ko ima dobar poslić u BiH ne treba da ide.
Neki dan sam pričao sa čovjekom koji je 6 godina radio kao web developer u Njemačkoj i vratio se. Kupio je nekoliko stanova u BiH i izdaje ih. u BiH radi za nešto skromniju prosječnu BiH platu i dobro mu je. Sigurno bolje nego tamo. I polako do penzije. Po mom mišljenju odlični potezi.
Blixen

#5767 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

nikeze wrote: 14/04/2023 09:30 Kupio je nekoliko stanova u BiH i izdaje ih.
Odličan potez

Nešto se kontam koliko bi mu trebalo da kupi stan u EU sa BH platom 🤣
anelsol

#5768 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 14/04/2023 09:06 Evo jos jedne FB rasprave na zadanu temu, od nekog malo vise mainstream puka:

Stambeno pitanje je izgleda veliki problem svima koji pokušaju naći sreću u Zapadnoj Evropi. Prije nekoliko godina firma u kojoj radim imala saradnju sa firmom iz Holandije. U obilasku rekoše da za zakup nekretnina (sprat jedne poslovne zgrade) na godisnjem novou izdvajaju oko milion EUR-a. Na pitanje što ne kupe nekretninu kada ih renta izađe toliko, samo su se kiselo nasmijali. Jednostavno nekretnine su im postale nenormalno skupe, kako za posao tako i za stanovanje.
skafiskafsnjak

#5769 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Pa ko zaradjuje 1200 eura ?
nikeze

#5770 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

skafiskafsnjak wrote: 14/04/2023 12:53

Obzirom da je ogroman val iseljavanja u Njemačku i Austriju poslodavci su digli plate u BiH, a na povećanje plata uticala je i inflacija. Vrhunski programeri zarađuju duplo od te sume. Ali ti su malo rjeđi. Uglavnom val iseljavanja je doprinio povećanju plata u BiH. Ali nekretnine užasno poskupljuju u BiH.
skafiskafsnjak

#5771 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

nikeze wrote: 14/04/2023 13:07
skafiskafsnjak wrote: 14/04/2023 12:53

Obzirom da je ogroman val iseljavanja u Njemačku i Austriju poslodavci su digli plate u BiH, a na povećanje plata uticala je i inflacija. Vrhunski programeri zarađuju duplo od te sume. Ali ti su malo rjeđi. Uglavnom val iseljavanja je doprinio povećanju plata u BiH. Ali nekretnine užasno poskupljuju u BiH.
Ne znam sto me citiras ...?
Napisano je da je plata vani 1200 eur ...
Ozimician

#5772 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 14/04/2023 13:10
nikeze wrote: 14/04/2023 13:07
Odnosi se na Sloveniju, ne na Njemacku, procitaj cijeli clanak.
belfy

#5773 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 14/04/2023 13:12
skafiskafsnjak wrote: 14/04/2023 13:10

pa, ajde sto i Slo ne ide tako, ali zasto onda u svoj isti post stavljas primjer masinskog inzenjera koji trazi po De i At? i, naravno da je nekretnina bitna. i, bas tako sto je on naslijedio moze obezbijediti i svojoj djeci da je naslijede, samo tamo gdje vrijedi vise. sta ga sprecava da proda tu nekretninu i tim putem lakse stekne neku u De ili Au? pogotovo ako bi tamo djecu odgajao... ta djeca ce svakako imati malo do nista od takve nekretnine kod nas dok u suprotnom nije takav slucaj. jel tako?
Ozimician

#5774 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

belfy wrote: 14/04/2023 16:06
Ozimician wrote: 14/04/2023 13:12

pa, ajde sto i Slo ne ide tako, ali zasto onda u svoj isti post stavljas primjer masinskog inzenjera koji trazi po De i At? i, naravno da je nekretnina bitna. i, bas tako sto je on naslijedio moze obezbijediti i svojoj djeci da je naslijede, samo tamo gdje vrijedi vise. sta ga sprecava da proda tu nekretninu i tim putem lakse stekne neku u De ili Au? pogotovo ako bi tamo djecu odgajao... ta djeca ce svakako imati malo do nista od takve nekretnine kod nas dok u suprotnom nije takav slucaj. jel tako?
Pa ja dajem primjer iz svoje blize okoline, kolege kojeg poznajem, a link je vezan za generalnu raspravu i naslov teme.

Ne znam koliko dugo pratis temu, ali ovdje se javljaju likovi koji su u Njemackoj 30+ god, rade na rukovodecim pozicijama i jos uvijek nemaju vlastitu nekretninu u DE. Ucesce je 20%, dakle on ako bi i uspio prodati tu nekretninu koju ima, a nije mu nekretnina na atraktivnoj lokaciji, pitanje je da li bi mogao od tog novca da plati samo ucesce za neki stancic u Njemackoj, a sad zivi u renoviranoj kuci sa okucnicom i garazama.

I ti sad ocekujes da neko ko jos uvijek zna jezik na A2 nivou, u srednjim 30-tim godinama, treba da zapocne karijeru u Njemackoj i da zaradjuje pocetnu platu u toj struci od koje nece moci nista ustedjeti, a u BIH moze od trenutne plate da ustedi, treba da napusti taj komfort i pati se narednih 10-tak god samo da moze reci da je otisao vani i "da mu djeci bude bolje".

Iz ovog sto sam do sad vidio, odlazak "da djeci bude bolje" je jednak nekadasnjem zidanju nedovrsene kuce na 3 sprata - da oba sina imaju po sprat kuce za sebe, a na kraju oba sina zavrsila vani, tako se i ovdje moze desiti, da odes "zbog djece" a djeca na kraju zavrse ko zna gdje u svijetu.

Uglavnom, ovaj lik je bio cvrst u uvjerenju, vec je dao otkaz na poslu i 100% ubijedjen da ce otici tamo, kad je otisao, dobio ponude, stavio na papir racunicu, skontao da mu se ne isplati. Eh to je jedan od odgovora na naslov ove teme.
bitangeIprinceze

#5775 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by bitangeIprinceze »

nikeze wrote: 14/04/2023 09:30
Da, to je najveća istina. Ko ima dobar poslić u BiH ne treba da ide.
Neki dan sam pričao sa čovjekom koji je 6 godina radio kao web developer u Njemačkoj i vratio se. Kupio je nekoliko stanova u BiH i izdaje ih. u BiH radi za nešto skromniju prosječnu BiH platu i dobro mu je. Sigurno bolje nego tamo. I polako do penzije. Po mom mišljenju odlični potezi.
Zašto i dalje ne radi za njemačkog poslodavca i tržište? I njemačku platu?
Post Reply