Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#126 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by mk ultra »

dr_Evil wrote: 14/04/2023 11:43
Thorgerson wrote: 14/04/2023 11:28
Pojedinacno - mozda. Sveukupno nema sanse da te firme vise zaradjuju od sarajevskih.

Pa ovdje imas InfoBip, Symphony, Mistral, Zira, Atlant, MOP... nabrojao sam ove sto imaju malo vise uposlenih. A imas jos stotine firmi i firmica. Plus nekakvih desetine i desetine

I hoces da kazes kombinirano da oni ne stvaraju vise prihoda od tih ostalih iz drugih gradova? Mislim, nije to ni tema ko vise prihoduje - pojedinacno.

Mislim da ovdje neko zeli da potencira da su u Sarajevu svi na budzetu i da niko nista ne proizvodi, stvara. Sto jednostavno nije tacno.
Nsoft, Zendev, Config, More Screens... eto samo prve sta mi padose na pamet za MOstar sa malo vise uposlenih, a ima na stotine malih firmi i firmica.

Kad pricas o IT sektoru. IT sektor je zapravo jak ko beton u Mostaru, samo mislim da nisi bas upucen.

Sarajevo nema proizvodnju, a u Mostaru se proizvodnja defintivno gasi. Drugi mali gradovi preuzimaju primat, veci centri zive od drugih industrija
Config
nije toliko ogromna firma

Nsoft da
u totalu nemoguće da ima više IT uposlenih u mostaru nego u sarajevu, prosek je isti primanja vjerovatno.
agent_zero

#127 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by agent_zero »

dr_Evil wrote: 14/04/2023 11:44
agent_zero wrote: 14/04/2023 11:43 Hoće li se s novim federalnim parlamentom i vladom vratiti nepravedno oteti ponder?
Sanse nema, to je trn u oku mnogima vec godinama. SDA i ako slucajno se vrati u KS na vlast nece biti u stanju da vrati taj ponder jer mu nikad HDZ nece ruku dignut za to.
Zbog čega misliš da nema šanse ako osmorka formira vlast na federalnom nivou?
dr_Evil

#128 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by dr_Evil »

Dimu1927 wrote: 14/04/2023 11:47 a koliko bi industrija i firme iz drugih gradova bile manje uspjesne da recimo sarajevo ne kupuje njihove proizvode, da ne plasiraju svoje usluge na trzistu velicine sarajeva ?
To je kao da pitas koliko bi Sarajevo bilo uspjesno da mu svi direktori nisu Gacani ili Sandzaklije.

Mislim da na kraju dana nije bitno ko je uspjesan, ko ne, nije valjda smisao teme da se mjeri ciji je duzi. Nego zaista, od cega zivi Sarajevo? RUku na srce Sarajevo je jedini grad u BiH po infrastrukturi, sve ostalo je zajebancija.
Ozimician

#129 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Ozimician »

tramvajtrojka wrote: 14/04/2023 11:41
Ozimician wrote: 14/04/2023 11:36

Skuplje je jedino stanovanje (tj. kirije ili rata kredita za stan), rezijski troskovi su manje-vise isti i blago skuplje je ugostiteljstvo.
Ostale cijene su iste svugudje, posebno za "osnovne zivotne potrebe".

Ne znam iskreno odakle ta prica da je u Sarajevu zivot znacajno skuplji nego u drugim gradovima? Jeste, ali neznatno. Ako imas vlastitu nekretninu, onda neprimjetno skuplji.

EDIT: Takodje mozda je percepcija takva jer jednostavno u Sarajevu, u odnosu na manje gradove, imas i vise prilike da potrosis novac, u manjim mjestima jednostavno ga nemas gdje potrositi, pa u konacnici potrosis manje.
cijene u Sarajevu su drastično vece u odnosu na istocno Sarajevo a ne na neki manji grad, et cijene kafe u Sarajevu kolika je a kolika u ostalim gradovima i tako na sve se moze primjeniti , zasigurno u jednom Gradačcu neces platiti pizzu 17KM, kafu 4, sisanje 20+ maraka itd.itd.
Ja ti govorim da je razlika u ugostiteljstvu i stanovanju jedino vidljiva, sigurno u Gradaccu necu platiti Pizzu 17KM; kafu 4 KM, sisanje 20+ KM.

Ali necu ni u Sarajevu, tj. i dalje mozes naci u Sarajevu kafu za 2KM, a toliko kosta i u Gradaccu, Pizzu za 10KM, a toliko kosta i u Gradaccu, Sisanje za 10-12 KM - a toliko kosta i u Gradaccu. Ovo sto ti navodis su preminum cijene, koje postoje, ali vrlo lahko se mogu zaobici.

Ja imam osjecaj da mnogi ovdje nisu puno obilazili BIH, ili su obilazili samo do mora i nazad. Odes u restorane u okolini Tesnja, dakle ne u gradu Tesnju, nego u okolnim "selima" - Barolo, Pops, Intermezzo, Generacija, itd. i pogledas cijene, a posebno ako pogledas prosjecne plate u Tesnju i Sarajevu i vidjet ces diskrepancu.

Jbg, ne mozes porediti cijene u premium lokalima u Sarajevu sa Sklj lokalima u mjestima u kojima je bog rekao laku noc. Ako poredis slicnu uslugu, ambijent i kvalitet - dobit ces i slicne cijene.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#130 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by mk ultra »

upravo tako

prije par dana u prijedoru, u onom tržnom centru na spratu, marke ne zaostaje za metropolisom
Ozimician

#131 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Ozimician »

Dimu1927 wrote: 14/04/2023 11:47 a koliko bi industrija i firme iz drugih gradova bile manje uspjesne da recimo sarajevo ne kupuje njihove proizvode, da ne plasiraju svoje usluge na trzistu velicine sarajeva ?
Jako malo BH industrije je orjentisano na domace trziste, posebno na trziste Sarajeva, svaka iole ozbiljnije proizvodna firma barem 50% radi za strano trziste. Izuzetak je jedino prehrambena industrija.
dr_Evil

#132 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by dr_Evil »

mk ultra wrote: 14/04/2023 11:48

Config
nije toliko ogromna firma

Nsoft da
u totalu nemoguće da ima više IT uposlenih u mostaru nego u sarajevu, prosek je isti primanja vjerovatno.
Pa nije bas ogromna slazem se, vjerovatno su Nsoft i Zendev po broju radnika vrh u Mo danas. Mislim da statisticki Mostar zasigurno ima vise zaposlenih, ako uzmemo da je Sa minimalno 3 puta vece od Mo po broju stanovnika(samo grad).

Ali ne mislim u svakom slucaju da ni Sa ni Mo zive od IT-a, ili inzinjeringa kako god okrenes.
DaysleepeR

#133 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by DaysleepeR »

Sarajevo nije samo IT industrija i uhljebistan, jako je veliki broj kako jakih domaćih, tako i stranih firmi u realnom sektoru gdje su plate odlične.
Ja radim u austrijskoj firmi u Sarajevu, nije IT, nije ni banka ni osiguranje.
Firmi poput moje ima sigurno 20 u Sarajevu.
Rijetko koja ima filijale u drugim gradovima.
JohnnyS

#134 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by JohnnyS »

tramvajtrojka wrote: 13/04/2023 22:11
dječak sa šibicama wrote: 13/04/2023 21:41 Sarajevo je uhljebistan, bar pola gradjana zivi na budzetu, navuklo se svega i svacega samo osvane novi stanovnik, i rijetki privredjuju uglavnom su na drzavnim sisama.
Ovo je takva glupost da je to nevjerojatno et ja od trideset ljudi iz svoje generacije znam dvoje da je na budzetu i to jedan u policiji i jednu doktorku , generacije ispod 35 godina su se mnogo bolje snasle i svi zaradjuju dobro i iznad prosjeka i mogu sebi ljudi priuštiti neke stvari

meni se dns ljudi u Zenici ibretili kad sam im rekao da sam šišanje jucer platio 25 keka :lol: :lol: jednostavno ponuda i potražnja u Sarajevu je mnogo veca nego u ostatku drzave , jedino Mostar moze parirati ekonomski sarajevskoj potrosnji

Daj ne jebi, 25 maraka šišanje, pa što ti je radio, na Stradunu se možeš ošišati "u Jaka" za duplo manje para :facepalm:
Dimu1927

#135 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Dimu1927 »

Ozimician wrote: 14/04/2023 11:54
Jako malo BH industrije je orjentisano na domace trziste, posebno na trziste Sarajeva, svaka iole ozbiljnije proizvodna firma barem 50% radi za strano trziste. Izuzetak je jedino prehrambena industrija.
ne bih se slozio, npr od kojih materijala se grade ovolike zgrade po sarajevu? cisto sumnjam da armatura, beton, stolarija, keramika i sve ostalo dolazi onda iskljucivo iz sarajeva...
Pandakonda

#136 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Pandakonda »

agent_zero wrote: 14/04/2023 11:49

Sanse nema, to je trn u oku mnogima vec godinama. SDA i ako slucajno se vrati u KS na vlast nece biti u stanju da vrati taj ponder jer mu nikad HDZ nece ruku dignut za to.
Jer ko bi sebi ukinuo dzabe pare koje je dobio ? :D Jedina nada je da se napravi skroz novi obracun poreza koji bi bio pravedniji, za ponder nema sanse. I za taj novi obracun sam skeptican jer zna se da su manji kantoni pod vlascu HDZ-a i da bi oni najvise bili pogođeni izmjenama obracuna poreza po ekonomskim principima a ne ovako kako je sad.

A to sto je neko vlast ne znaci da ce zastupnici glasati po toj liniji. Pa za ponder je bila situacija da su zastupnici vlasti i opozicije koji zive van KS izglasali tu izmjenu a ovi sto zive u KS glasali protiv i nije se gledalo po toj liniji pozicija - opozicija.
dječak sa šibicama

#137 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by dječak sa šibicama »

Sarajevo je uhljebistan, tacka. Svi nekadasnji privredni giganti su unisteni, Famos UNIS Pretis Hidrogradnja Unioninvest etc etc etc, IT sektor nije privredjivanje, kad pogledas izvozne kapacitete drugih kantona sve je jasno.

Sarajevo je uhljebistan, rekoh bar polovina stanovnika zivi na budzetu, kojekakve sekretarice savjetnici picke materine po institucijama, plus stranci plus novokomponovana elita u sta racunam i "biznismene", koji su izvor financiranja za radne ljude tipa keramicari, stolari, monteri i tako dalje, uglavnom u dobrom % parazitiranje.
Ozimician

#138 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Ozimician »

JohnnyS wrote: 14/04/2023 12:00

Ovo je takva glupost da je to nevjerojatno et ja od trideset ljudi iz svoje generacije znam dvoje da je na budzetu i to jedan u policiji i jednu doktorku , generacije ispod 35 godina su se mnogo bolje snasle i svi zaradjuju dobro i iznad prosjeka i mogu sebi ljudi priuštiti neke stvari

meni se dns ljudi u Zenici ibretili kad sam im rekao da sam šišanje jucer platio 25 keka :lol: :lol: jednostavno ponuda i potražnja u Sarajevu je mnogo veca nego u ostatku drzave , jedino Mostar moze parirati ekonomski sarajevskoj potrosnji

Daj ne jebi, 25 maraka šišanje, pa što ti je radio, na Stradunu se možeš ošišati "u Jaka" za duplo manje para :facepalm:
Za 25KM mozes i u Minhenu naci sisanje ako se malo potrudis.

Imas ljudi koji jednostavno osjecaju licnu satisfakciju kad plate nesto skuplje od prosjeka, iako za to ne dobijaju neku razliku u usluzi.

Ja imam prijatelja koji se prestao sisati kod frizera za 10KM i presao kod frizera od 30KM - u Sarajevu. Nikakva razlika u frizuri, ali jednostavno njemu je bitno da ide u fancy salon gdje nema nikad guzve i to je to. Taj isti placa 100g cokolade 6-8KM, redovno jede u najskupljim restoranima... jednostavno moze mu se i zeli takav zivotni stil. Takvi kao on su ultra-debela manjina drustva, ali eto postoje. Jednostavno se ne osjecaju dobro ako nesto plate jeftino.
Ozimician

#140 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Ozimician »

Dimu1927 wrote: 14/04/2023 12:02
Ozimician wrote: 14/04/2023 11:54

ne bih se slozio, npr od kojih materijala se grade ovolike zgrade po sarajevu? cisto sumnjam da armatura, beton, stolarija, keramika i sve ostalo dolazi onda iskljucivo iz sarajeva...
Mnogo toga dolazi iz uvoza takodjer, nesto iz KS, nesto iz ostatka BiH, ali stanogradnja u Sarajevu i nije nesto aman, mislim da nijedna ozbiljna proizvodna firma ne bi mogla prezivjeti iskljucivo od stanogradnje u Sarajevu.

Od stanogradnje u Sarajevu moze prezivjeti jedan manji keramicki obrt sa nekoliko radnika. To je otrpilike taj nivo. Pogledaj stanogradnju u RS zadnjih par godina, Doboj, Trebinje, I. Sarajevo...
dr_Evil

#141 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by dr_Evil »

agent_zero wrote: 14/04/2023 11:49

Zar da HDZ glasa da se smanji prihod HNK, ZHK, Kantona 10, zar da Ruznic glasa da se smanji prihod USK.

Taj voz je otplovio. Pa i Niksic na kraju dana dolazi iz HNK, nek objasni ekipi u Konjicu zasto im smanjuje prihod.
dječak sa šibicama

#142 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

s obzirom kakvi su bili planovi gradnje stanova na podrucju Sarajeva, ovo sada sto se gradi je minimum minimuma. Samo sto eto nama izgleda veliko jer se nakon rata deset petnaest godina skoro nista nije ni gradilo u smislu novih naselja.

Nekada su postojali planovi sirenja grada do Hrasnice, cijeli potez uz Zeljeznicu do Vojkovica trebalo je biti neka nova Dobrinja, Sip je zamisljen kao veliko naselje negdje do danasnjeg Golf kluba i do porodilista, na arhitekturi studenti su iza rata radili projekte za Sip i posto sam i sam dio price, "dozvoljeni prostor" je cijela ona uvala Slatine i Betanije. Okolina Sarajeva da ne govorim, sve je to zamisljeno za urbanizaciju.

Nije zamisljeno zatrpavanje uzeg gradskog jezgra zgradama zbog ruze vjetrova ali to je stara prica, divlja urbanizacija danasnjeg tipa.
tramvajtrojka

#143 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by tramvajtrojka »

Pa jbg nije svakome frizura de Senada opleti kec sa strane i dvicu sa vrha :mrgreen: :mrgreen: , dva puta pranje , šišanje , skraćivanje i uredjenje brade dobar rad se treba platiti jer bolje platiti fino , nego hodati gradom kao nakarada :lol:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#144 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by PreWiBa »

tramvajtrojka wrote: 14/04/2023 12:21

Pa jbg nije svakome frizura de Senada opleti kec sa strane i dvicu sa vrha :mrgreen: :mrgreen: , dva puta pranje , šišanje , skraćivanje i uredjenje brade dobar rad se treba platiti jer bolje platiti fino , nego hodati gradom kao nakarada :lol:
Ja platio u Lužanima 6 kermi, bolje me ošiša nego onaj top frizer iz Njemačke za 30 eura.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#145 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by PreWiBa »

Sarajevo ne živi samo od uhljebistana.

Pod A: Jeste, ima najviše institucija, ali ima i najviše usta za nahraniti. 400 hiljada ljudi živi u sarajevskoj regiji. A značajan broj uposlenih je iz Lukavice npr. (i to je de facto sarajevska regija, ali se ne broji u statistici).

Ovdje je većina stranih predstavništva firmi, sjedišta JP, tako da većina jeste u sektoru usluga. Ali tako je sa svim velikim gradovima, nije više komumizam pa da teška industrija čini 40% gdp-a.
sahbazzz

#146 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by sahbazzz »

DebelinJoe wrote: 14/04/2023 09:19 Da, ali IT firme iz Mostara (N Soft i ekipa) i Zapadne Hercegovine kao i IT firme iz BL (Prointer, Lanaco, Dwelt) zarađuju mnogo više para. Isto je sa marketingom. BL i mostarske agencije zarađuju mnogo više od sarajevskih. Tramvaje u Sarajevu oslikava i pare za to uzima agencija iz BL. Usput, najjača marketinška agencija iz državi, Sportklub doo zapravo je firma iz Zavidovića, tek formalno registrovana u Sarajevu.
Ne bi mi mrsko da odvojim vrijeme i analiziram samo malo IT sektor. Uzeo sam poredjenje KS i HNK s obzirom da njih pominjete, za BL nema podataka na FIA. Dakle, na portalu stoji da u HNK pod sifrom djelatnosti 62.xx (sve oko racunara ukljucujuci i programiranje a takvih je najvise) ima 12 stranica ili cca 115 firmi. U KS imaju 53 stranice ili 500+ firmi.

Sabrao sam prihode 40 HNK kompanija (cini mse sve koje imaju preko 150K prihoda) i dosao do podatka da su te firme ostvarile oko 58M prihoda.
Sto se tice KS, analizirao sam samo 25 firmi, ove poznate (Symphony, MOP, Klika etc) i jos poneku slucajnim odabirom jer ko ce ici kroz listu od 500 firmi. Podaci kazu da su te firme ostvarile cca 285M prihoda za 2021.

EDIT: NSOFT i svi zajedno imaju ukupno 58M a sam Symphony ima preko 50M, pa eto cisto onako malo za usporedbu.

Famozni ZHK ima cini mi se 20-tak firmi prihoda manje od 3M, nije vrijedno pomena.

Tako da ljudi, dajte ohanite malo, jednostavno je provjerit informacije, sve na klik dva.
DebelinJoe

#147 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by DebelinJoe »

sahbazzz wrote: 14/04/2023 12:42
DebelinJoe wrote: 14/04/2023 09:19 Da, ali IT firme iz Mostara (N Soft i ekipa) i Zapadne Hercegovine kao i IT firme iz BL (Prointer, Lanaco, Dwelt) zarađuju mnogo više para. Isto je sa marketingom. BL i mostarske agencije zarađuju mnogo više od sarajevskih. Tramvaje u Sarajevu oslikava i pare za to uzima agencija iz BL. Usput, najjača marketinška agencija iz državi, Sportklub doo zapravo je firma iz Zavidovića, tek formalno registrovana u Sarajevu.
Ne bi mi mrsko da odvojim vrijeme i analiziram samo malo IT sektor. Uzeo sam poredjenje KS i HNK s obzirom da njih pominjete, za BL nema podataka na FIA. Dakle, na portalu stoji da u HNK pod sifrom djelatnosti 62.xx (sve oko racunara ukljucujuci i programiranje a takvih je najvise) ima 12 stranica ili cca 115 firmi. U KS imaju 53 stranice ili 500+ firmi.

Sabrao sam prihode 40 HNK kompanija (cini mse sve koje imaju preko 150K prihoda) i dosao do podatka da su te firme ostvarile oko 58M prihoda.
Sto se tice KS, analizirao sam samo 25 firmi, ove poznate (Symphony, MOP, Klika etc) i jos poneku slucajnim odabirom jer ko ce ici kroz listu od 500 firmi. Podaci kazu da su te firme ostvarile cca 285M prihoda za 2021.

EDIT: NSOFT i svi zajedno imaju ukupno 58M a sam Symphony ima preko 50M, pa eto cisto onako malo za usporedbu.

Famozni ZHK ima cini mi se 20-tak firmi prihoda manje od 3M, nije vrijedno pomena.

Tako da ljudi, dajte ohanite malo, jednostavno je provjerit informacije, sve na klik dva.
Misliš ti da oni u Zapadnoj Hercegovini prijavljuju kompletan promet i prihod, pa i kad su u pitanju iT firme?

Nisu ludi. Ne plaćaju oni pekaru hljeba, sto bi rekla stara kineska poslovica.
dr_Evil

#148 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by dr_Evil »

dječak sa šibicama wrote: 14/04/2023 12:15 s obzirom kakvi su bili planovi gradnje stanova na podrucju Sarajeva, ovo sada sto se gradi je minimum minimuma. Samo sto eto nama izgleda veliko jer se nakon rata deset petnaest godina skoro nista nije ni gradilo u smislu novih naselja.

Nekada su postojali planovi sirenja grada do Hrasnice, cijeli potez uz Zeljeznicu do Vojkovica trebalo je biti neka nova Dobrinja, Sip je zamisljen kao veliko naselje negdje do danasnjeg Golf kluba i do porodilista, na arhitekturi studenti su iza rata radili projekte za Sip i posto sam i sam dio price, "dozvoljeni prostor" je cijela ona uvala Slatine i Betanije. Okolina Sarajeva da ne govorim, sve je to zamisljeno za urbanizaciju.

Nije zamisljeno zatrpavanje uzeg gradskog jezgra zgradama zbog ruze vjetrova ali to je stara prica, divlja urbanizacija danasnjeg tipa.
Umro bih i ne bih znao da se to tako zove, Fala :D :bih:
dječak sa šibicama

#149 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Svi veliki europski gradovi imaju industrijske zone koje se sire, grade, Sarajevo u svojim nekadasnjim industrijskim zonama gradi stambene komplekse i trgovacke centre.

Pametnom dosta.
DaysleepeR

#150 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by DaysleepeR »

DebelinJoe wrote: 14/04/2023 12:47
sahbazzz wrote: 14/04/2023 12:42

Misliš ti da oni u Zapadnoj Hercegovini prijavljuju kompletan promet i prihod, pa i kad su u pitanju iT firme?

Nisu ludi. Ne plaćaju oni pekaru hljeba, sto bi rekla stara kineska poslovica.
Lakše je priznati da nisi u pravu nego paušalnu izjavu braniti još više paušalnom.
Post Reply