Nije istina, to je bilo prije mjesec dana, u pitanju je bio izvidnicki napad s 3 bmpa tu se saznalo da Rusi nemaju minska polja.
Ukrajina
-
lajkujMe
#155801 Re: Ukrajina
-
statixx
#155802 Re: Ukrajina
Orci deminiraju teren.
-
statixx
#155803 Re: Ukrajina
-
statixx
#155804 Re: Ukrajina
Vraceni polozaji negdje, nema detalja.
- agent_zero
#155805 Re: Ukrajina
Vrlo deprimirajući članak.SanskiBiser wrote: ↑13/04/2023 17:13 novi izvjestaj Tom Cooper o situaciji u Ukrajini na novoj platformi.
Ispod je prevod i link na clanak na engleskom.
Rat u Ukrajini, 13. april 2023https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... april-2023SpoilerShowTom's Substack
Rat u Ukrajini, 13. april 2023Ukraine War, 13 April 2023
Sarcastosaurus - Tom CooperSarcastosaurus - by Tom Cooper
13. april 2023Apr 13, 2023
Zdravo svima!
ZRAČNI RAT
Čini se da je GenStab u Moskvi odustao od svojih pretenzija da uništi električnu mrežu Ukrajine. Trenutno mi je nejasno da li je u potpunosti istrošio svoje zalihe balističkih i krstarećih projektila, ili je zaključio da je besmisleno nastaviti pokušavati zbog poboljšane ukrajinske protuzračne odbrane, ali: prošlo je skoro mjesec dana od svog posljednjeg velikog stila, odlučan napor da se uruši sistem, a Kijev je u međuvremenu najavio svoju namjeru da nastavi izvoz električne energije u EU. Nemojte pogriješiti: to ne bi trebalo značiti da je ukrajinski sistem napajanja sada u odličnom stanju. U najboljem slučaju, to znači da je za sada dovoljno stabilan. I dalje će trebati veći dio ove godine da se potpuno popravi.
Ovo takođe ne bi trebalo da znači da bi status kopnene vazdušne odbrane ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (PSU) bio nešto poput „odličnog“. Dosadašnje isporuke IRIS-T, NASAMS, Sky Guard/Aspide, Crotale, nadograđenih S-125 Neva i Osa AKM-P1 bile su dovoljne samo da ograniče trošenje i borbeno trošenje dostupnih S-300, Buk M1 i Osa AKM sistemi: nedovoljno da ih zamijeni, ili čak da omogući PSU-u da pokrije sve strateški važne instalacije u dovoljnoj mjeri. Isporuke svih Patriota, dodatnih NASAM-ova, preostalih IRIS-T-ova, itd. će trajati mjesecima duže. Ponekad neće značiti pravo pojačanje: prije 'zamjena za izgubljene stvari ili nefunkcionalnu opremu'. Na primjer, RUMINT tvrdi da su dva sistema MIM-23 I-HAWK SAM MIM-23 I-HAWK isporučena iz Španije (oba porijeklom iz SAD) bila nefunkcionalna do te mjere da su morali biti 'poslani nazad na zapad na popravku'. Takođe, izgleda da ideja parenja RIM-7 Sparrows sa ukrajinskim Bukom M1 nije bila tako laka za realizaciju.
Prvi NASAM sistem isporučen PSU-u kao što je viđeno u akciji prošlog novembra.
Zaključak: status PSU kopnene protivvazdušne odbrane (GBAD) je takav da ruske vazdušno-kosmičke snage (VKS) ostaju sposobne da uspostave barem privremenu superiornost u vazduhu nad odabranim delovima linija fronta. Tokom prošlog mjeseca vidjeli smo kako to uspijeva gotovo svakodnevno, posebno u oblasti Avdiivka. Tamo kombinacija elektronskih protumjera (ECM), antiradarskih projektila, bespilotnih letjelica koje se koriste za izviđanje, lutajuće precizno vođene municije (LPGM) poput Lancleta i 'klasičnih' PGM-ova (poput UPAB-1500 i UMPK) uzrokuje stalne i ozbiljne probleme u ZSU .
Sumnjam da se UPAB-1500 proizvodi – i/ili koristi – u velikom broju. Ali, UMPK svakako jeste. Komplet za konverziju je sirov, ali jednostavan za proizvodnju u dovoljnom broju. To u međuvremenu ovo oružje čini (veoma neugodnim) faktorom.
Suština UMPK-a je skoro isto tako jednostavna kao i zajedničke municije za direktni napad (JDAM) proizvedene u Sjedinjenim Državama: opremanje jednostavne bombe FAB-500M-62 s krilima i sistemom za navođenje, koji omogućavaju njeno oslobađanje iz dometa ( izvan efektivnog dometa ukrajinske protivvazdušne odbrane).
Kako sve to 'radi'?
Rusi postavljaju svoje kopnene sisteme za elektronsko ratovanje veoma blizu linija fronta (tako blizu da ih redovno gađaju ne samo ukrajinski HIMARS ili RPV LPGM-ovi , već i artiljerija iz cevi takođe): kombinacija blizine ciljane zone i snage njihovih emisija omogućava im da privremeno nadjačaju radare za rano upozoravanje i kontrolu vatre ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane. Su-30SM i Su-35 takođe drže ukrajinske radare pod pritiskom uz pomoć svojih antiradarskih raketa Kh-58. Dodatni pritisak se vrši snažnim raspoređivanjem ruskih bespilotnih letelica da otkriju i prate ukrajinske SAM-sisteme, a zatim ih - ako su dovoljno blizu - napadaju Lancetima, kao u ovom slučaju (možete vidjeti da se Lancet približava, kao "mali siva tačka' na dnu fotografije):
Na ovaj način, Rusi stvaraju ono što bi se moglo opisati kao 'sigurne koridore' kroz područja zaštićena ukrajinskim GBAD-om. Ove koridore zatim koriste Su-34 – koji očigledno rade pri velikim brzinama i visinama od 12.000 m ili više, i dodatno zaštićeni svojim ugrađenim ECM sistemima – za napad. Kombinacija velike nadmorske visine i velike brzine omogućava im da puštaju UPMK-ove sa udaljenosti od 30-40 km. Zaista, neki prijavljuju napade sa udaljenosti od čak 60 km: to će mnogima vjerovatno zvučati kao 'previše', ali bi trebalo biti u granicama mogućeg. Poenta je: mlaznjak koji nosi takvo oružje je unutar 'opasne zone' ukrajinskog GBAD-a vrlo kratko (oko 30-60 sekundi); pušta oružje i okreće se. To je to.
Teoretski, UPMK je dovoljno velik (i sirov) da ga sistemi kao što su Buk M1 i Osa-AKM otkriju, prate i obore. Međutim, kombinacija ruskih ECM, antiradarskih projektila, manjka SAM-ova i kratkog trajanja takvih napada ozbiljno ograničavaju njihovu sposobnost da bezbedno rade i reaguju kad god je to potrebno.
Zaključak je tu. VKS zadaje teške udarce ZSU i PSU, a ove poslednje imaju premalo sredstava – premalo sistema za elektronsko ratovanje i, u međuvremenu: nedovoljno zaliha raketa zemlja-vazduh – da efikasno reaguju. Ovo se neće promijeniti osim ako Ukrajina ne dobije dovoljno SAM-ova za zaštitu svojih glavnih urbanih i industrijskih centara, već i svoju električnu mrežu, I barem najvažnije sektore na liniji fronta.
….suština ovoga je da se odgovori na sva moguća pitanja o sposobnosti ZSU da i u bliskoj budućnosti vodi bilo kakvu veliku kontraofanzivu na terenu.
….i pitanje 'F-16 za Ukrajinu'. Žao nam je, ali ostaje hladna činjenica da nikakvi '24 F-16' – čak ni '240 F-16' – ne mogu ozbiljno promijeniti situaciju. To bi značilo mnogo više sistema za elektronsko ratovanje, mnogo više radara za rano upozoravanje, izgradnju sigurnih komunikacionih sistema... i rakete vazduh-vazduh koje bi barem odgovarale performansama R-37M koje su raspoređeni ruski MiG-31BM i Su-35S. U suprotnom, svi 'F-16' isporučeni Ukrajini završit će na potpuno isti način kao što je PSU-ov MIG-29 oboren 10. februara. Apsurdno, ukrajinska vojna cenzura je naknadno ostavila lokalne medije da citiraju pilota (koji se katapultirao i preživio) kako je prijavio da se njegov avion nešto poput 'spontano samoraspao'. Izvinite, ali ovo su prakse pakistanskih vojnih glasnogovornika,
Da biste bili sigurni: Razumijem PSU. Oni se suočavaju sa nemogućim izgledima i pretrpeli su velike gubitke u pilotima i avionima, dok su zauzvrat postigli vrlo malo. Gotovo da im ne preostaje ništa da promene: snage su svedene na 5-8 napadnih letova dnevno, možda isto toliko MiG-ova 29 i Su-27. Nije iznenađenje da su svi frustrirani. Međutim, u zračnom ratu nema mjesta – i nema razloga – za mitologiju: zračni rat je stvar fizike i matematike. Još više ako trupe ZSU na prvoj liniji fronta znaju (i to vrlo dobro) šta se dešava u vazduhu iznad njih.
BITKA ZA DONBAS
Generalno, linije fronta u istočnoj i južnoj Ukrajini su tamo gdje su bile od sredine do kraja marta. Ne bi trebalo da znači da ste imali manje gubitaka, ili je situacija manje kritična – i to na obje strane.
Kremina… ZSU – a to je: 140. bgd marinaca – polako čisti veliku šumu na području Bratske Mohyle, južno od ovog grada. Uz to, kaže se da je VSRF pregrupisao i izgradio veliku koncentraciju snaga u području Kremine: obnovljenu 90. tenkovsku diviziju, 144. streljačku diviziju, nekoliko pukova BARS-a i većinu II armijskog korpusa (' Separatisti”) treba da budu raspoređeni u drugoj liniji – kao „operativna rezerva”.
Bakhmut... početkom aprila, Gerasimov je rasporedio celu 98VDV divizija plus potpuno novi PMC koji će zamijeniti pohabanog Wagnera. Naravno, dvije-tri cete ovih potonjih su i dalje prisutne i za sebe tvrde sve uspjehe, ali u suštini tu rade VDV i taj novi PMC. Bokove sjeverno i južno od ruševina ovog grada drže i mješavina motornizovanih i VDV trupa. Taktika VDV-a u Bakhmutu je drugačija od one Vagnerove: ona uništava sve što mu se nađe na putu pomoću TOS-1 i teških minobacača prije nego što napreduje. Na primjer, 3. aprila je osigurala AZOM Works, stigla je do bolnice i stadiona Metalurg, a zatim je progurala policijsku stanicu, zatvor, pijacu, hotel Atlantic i željezničku stanicu Bakhmut 2. Do 6. aprila stigla je do potonje. Do 7. aprila, VDV je napao škole br. 2 i 40 na jugu, došavši do ulice Čakovskoga, i na taj način presjekao krajnji dio puta 0504 (koji povezuje Bakhmut sa Ivanivskim i Chasiv Yar-om). Napad je zaustavljen samo kroz niz – očigledno „skupih“ – ukrajinskih kontranapada. Jedan od njih, pokrenut 7. aprila, povratio je veći dio područja između ulice Čajkovskoga i Korsunskog.
Jedan od dva T-80BV ZSU-a za koje se tvrdi da je oboren ruskim navođenim granatama Krasnopolj tokom kontranapada u centru Bahmuta 9. ili 10. aprila.(slike na sajtu)
Ipak, svježe ruske trupe su nastavile s napadima, prošle sedmice, i definitivno su dostigle punu širinu željezničke pruge prije nego što su pokušale da je pređu. Samo posljednja dva dana ZSU ih je uspjela istjerati iz kompleksa Avtotehcentra, zapadno od linije, na primjer. Slično tome, teške borbe između hotela Tranzyt i hotela Atlantic (ili njihovih ruševina) još uvijek traju.
Primjetno je 'ćutanje' jedinica ZSU koje nose najveći teret borbi u Bakhmutu naših dana: 93. Meh , 24. Meh , Graničari, Skala bataljon, 125. TD , 3. Spartanska i 3. i 5. jurišna brigada . Oni rade svoj posao i bore se: nema 'Debatnog kluba Soledar', nema prozivanja, nema nacističkih pozdrava, nema tenkova oslikanih kao Wehrmacht/Waffen-SS – i nema bježanja kao dok su bile 46. i 67 . . Mogla bi biti 'nesreća', naravno, ali mislim da nije: radije nešto vredno pažnje i pamćenja za budućnost.
Avdiivka… Kako je objavljeno na Facebooku prije otprilike dvije-tri sedmice, Rusi su pokrenuli veliki napad iz Opytne na jugozapadni bok Avdiivka. U kombinaciji sa zračnim udarima, to je uznemirilo i odvratilo pažnju garnizona ZSU – 53. Meh , 36. Marine i 116. TD – u dovoljnoj mjeri da omogući još jednom dijelu ruskog napada da osigura Krasnohorivku i potom potisne željezničku prugu u pravcu Stepova. To je bilo prije otprilike dvije sedmice. Na kraju je ovo napredovanje zaustavljeno ukrajinskim pojačanjem – 71. stJäger, očigledno – koji je Ruse bacio nazad preko železničke pruge i dalje prema Krasnohorivki (možda je i ušao u selo). Od 12. aprila, Rusi su rado tvrdili da su se vratili na železničku prugu i da su naterali ZSU da se povuče i na zapadnu stranu obližnjeg dela autoputa M20.
To je sve rečeno, i uprkos ovoj stabilizaciji linije fronta, ovo područje ostaje posebno zabrinjavajuće za ZSU – zbog gore navedenih, visoko efikasnih ruskih zračnih napada (od kojih su neki razbili čitave grupe ukrajinskih oklopnih vozila: FAB -500M-62 je ipak mnogo moćniji od bilo koje vrste artiljerijske granate), ali i zbog ruskog brušenja kroz sistem rovova od Opytna u pravcu Sjeverne.
Mariinka… generalno, tokom februara i marta Rusi su osigurali sve istočno od i do Avenije Druzhby, i od tada se probijaju kroz Donjecki kombinat (sjever) i kompleks Prat Ahro Resurs (jug) u zapadnom pravcu. Očigledna ideja je da se Ukrajinci natjeraju na povlačenje prijetnjom da će opkoliti njihove položaje u onome što je ostalo od sjeverozapadne četvrti ovog grada.
Između redova se da naslutiti da smatra da su ukrajinci slabiji od rusa, da se obruč u cijelom Donbasu steže, te da bilo kakva kontraofanziva ima male šanse da uspije.
Ne znam jeli uvijek ovako pesimističan ili samo danas?
-
statixx
#155806 Re: Ukrajina
Razgovor sa zarobljenim vagnerovcima, mobilisanim u zatvoru, koji su prezivjeli onaj tenkovski napad k-2 bataljona.
-
Bernardinac
#155807 Re: Ukrajina
Dobro je.
Salata, grašak(američko čudo) , luk, krompir posađeni, pa sad nek pada sila i nepravda.
Mora se živit jbga.
Nemam kad upratit forum od poljoprivrede.
Ako mi nikne ovo "američko čudu" od graška, očekujem uspješnu ofanzivu
To je za 20-ak dana.
Inače, narednih 10-ak dana prognoza za Zaporižje, suho i toplo.
Salata, grašak(američko čudo) , luk, krompir posađeni, pa sad nek pada sila i nepravda.
Mora se živit jbga.
Nemam kad upratit forum od poljoprivrede.
Ako mi nikne ovo "američko čudu" od graška, očekujem uspješnu ofanzivu
To je za 20-ak dana.
Inače, narednih 10-ak dana prognoza za Zaporižje, suho i toplo.
-
statixx
#155808 Re: Ukrajina
Ja sam rastavio plastenik i posadio vocke, dosta vise. 
- JMGuti
#155809 Re: Ukrajina
Odrubljivanje glave - na ukrajinski način. Dron, bombica, bub.
- video
#155810 Re: Ukrajina
Citam i ibretim se.lajkujMe wrote: ↑13/04/2023 18:49O cemu vi ba wtf iznenadjen sam sto mnogi od vas sto su od pocetka tu ne znaju da je Polohy jos kraj marta pocetak aprila prosle godine pao. Rusi ga od tada drze linija je citavo vrijeme tu kod Huliaople tu je bilo zestokih bitaka proslo ljeto od tada poprilicno mirno.agent_zero wrote: ↑13/04/2023 12:13
Onda su ukrajinci "propustili" da nam jave da su rusi nekad zauzeli Polohi i napredovali sjeverno.
Jedan period Ukrajinci su prisli Polohy na 2-3 km ljetos jos...
Nikakvih pomjeranja ovdje nije bilo u proteklih 6 mjeseci minimum
Cak sam par puta i sebe preslusavao kad su to UA vratili Polohi da bi ga orci mogli ponovo zauzeti
- SanskiBiser
#155811 Re: Ukrajina
Novi PMC je u Bahmutu, jedan od ovih: PMC Wolves, PMC Convoy, PMC Stream, PMC Redut.
https://m.vk.com/wall-177427428_2508?lang=en
ima MP3 fajl u kojem Prigozin komentarise..We publish a request from the editorial office of the New Day edition and the answer:
Dear Evgeny Viktorovich !
Recently in social networks there is information about the emergence of new PMCs in Russia. Among the most famous - PMC "Convoy", PMC "Wolves", PMC "Stream", PMC "Redut".
Can you comment on how you feel about the emergence of such formations, and what do you think their purpose is?
We publish an audio commentary by Yevgeny Prigozhin.
Prigozin pljuje po njima, kaze Wagner nije PMC mi smo bratstvo i vojska (imamo kaze avijaciju, artiljeriju, tenkove, pvo, satelite) koja ne ratuje za novac vec za buducnost RF, a ovi novi su placenicki PMC koji ratuju za novac i platu.
- agent_zero
#155812 Re: Ukrajina
Jbg, kriv sam, sudite mi, ne znam šta drugo da kažemvideo wrote: ↑13/04/2023 20:41Citam i ibretim se.lajkujMe wrote: ↑13/04/2023 18:49
O cemu vi ba wtf iznenadjen sam sto mnogi od vas sto su od pocetka tu ne znaju da je Polohy jos kraj marta pocetak aprila prosle godine pao. Rusi ga od tada drze linija je citavo vrijeme tu kod Huliaople tu je bilo zestokih bitaka proslo ljeto od tada poprilicno mirno.
Jedan period Ukrajinci su prisli Polohy na 2-3 km ljetos jos...
Nikakvih pomjeranja ovdje nije bilo u proteklih 6 mjeseci minimum
Cak sam par puta i sebe preslusavao kad su to UA vratili Polohi da bi ga orci mogli ponovo zauzeti![]()
- agent_zero
#155813 Re: Ukrajina
I šta sad ovo znači, da su leakovi bili istiniti? Ili je dupli sajops?
- drug_profi
#155814 Re: Ukrajina
Ovo je ono sto sam govorio da sam na snimku vidio jednog zivog u rovu, kojeg tenk nije zgazio, a ukrajinski vojnik tacno iznad njega zalegao.
A ovi iz K-2 prave materijal boli glava. Ovo ce biti klasici, historijski validni, i jako vazni. Samo nek nastave.
- agent_zero
#155815 Re: Ukrajina
Za to vrijeme u Bahmutu:
-
zigzag
#155816 Re: Ukrajina
Odrađena hronologija filmski. Bukvalno se mogu spojiti videa bez obrade.drug_profi wrote: ↑13/04/2023 21:02Ovo je ono sto sam govorio da sam na snimku vidio jednog zivog u rovu, kojeg tenk nije zgazio, a ukrajinski vojnik tacno iznad njega zalegao.
A ovi iz K-2 prave materijal boli glava. Ovo ce biti klasici, historijski validni, i jako vazni. Samo nek nastave.
- drug_profi
#155817 Re: Ukrajina
Budemo vidjeli. Ovim se potvrđuje kao istinitost.agent_zero wrote: ↑13/04/2023 21:01 I šta sad ovo znači, da su leakovi bili istiniti? Ili je dupli sajops?
Ali zasto bi to uradili javno, i otklonili sumnje?
- 512MB
#155818 Re: Ukrajina
Leak je bio recimo polu-istinit, a ovaj momčina nije ni slutio da će ih pustitagent_zero wrote: ↑13/04/2023 21:01 I šta sad ovo znači, da su leakovi bili istiniti? Ili je dupli sajops?
-
Bernardinac
#155819 Re: Ukrajina
Ne treba se pridavati pažnja ovim tzv. leakovima i sadržajima iz njih.drug_profi wrote: ↑13/04/2023 21:08Budemo vidjeli. Ovim se potvrđuje kao istinitost.agent_zero wrote: ↑13/04/2023 21:01 I šta sad ovo znači, da su leakovi bili istiniti? Ili je dupli sajops?
Ali zasto bi to uradili javno, i otklonili sumnje?
Predstava s namjerom tj. da nekoga zaboli glava razmišljajući... istina ili ne!?
-
Handbanana
#155820 Re: Ukrajina
Za mene nista novo. Za sada Ukri moraju da trpe sve vece i vece zrtve bez nacina da uzvrate. Rusi sada puno vise koriste avijaciju i teske avio bombe i tako krce put kroz utvrde. Branitelji nemaju adekvatna sredstva da se zastite (dalekometni SAM). TOS-ove bar mogu pokusati naci i gadjati na frontu a avion odbaci jedrecu i preciznu bombu i u rikverc. Koliko vidim, Ukri jednostavno moraju cekati da skupe neke snage jer po meni, jedino olaksanje mogu sebi stvoriti lokalnim ofanzivama. Dok je front fluidan ne mogu ni rusi igrati svoju 24/7 napadnu igru u kojoj su u prednosti.agent_zero wrote: ↑13/04/2023 20:04Vrlo deprimirajući članak.SanskiBiser wrote: ↑13/04/2023 17:13 novi izvjestaj Tom Cooper o situaciji u Ukrajini na novoj platformi.
Ispod je prevod i link na clanak na engleskom.
Rat u Ukrajini, 13. april 2023https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... april-2023SpoilerShow
Između redova se da naslutiti da smatra da su ukrajinci slabiji od rusa, da se obruč u cijelom Donbasu steže, te da bilo kakva kontraofanziva ima male šanse da uspije.
Ne znam jeli uvijek ovako pesimističan ili samo danas?
Kao sto rekoh mnogo puta - vrijeme ne radi za Ukrajinu. Kad istrose ljudstvo i haubice (a novih nece naskoro dobiti bar da zamjene velike gubitke od Lanceta) onda ce morati traziti spas u pregovorima. Mislim i da je to zapravo uvijek i bio plan Zapada: odbranite se ako mozete, oslobodite sto mozete i kad vise ne mognete javite nam se...
- agent_zero
#155822 Re: Ukrajina
Sve da i jeste predstava, ne vidim smisao/poentu iste. Ukrajincima, po mom mišljenju, sigurno nije pomoglo sve i da je sajops.
Nego, hajmo još malo na grad-heroj Bahmut, zauzet jedan ruski položaj:
I jedna fina vijest, njemci odobrili poljacima izvoz MIG-ova 29 u Ukrajinu:
Nego, hajmo još malo na grad-heroj Bahmut, zauzet jedan ruski položaj:
I jedna fina vijest, njemci odobrili poljacima izvoz MIG-ova 29 u Ukrajinu:
- drug_profi
#155823 Re: Ukrajina
Poenta i jeste da se ne zna sta je istina vise. I da se moraju ozbiljno uzeti u obzir i smisljene dezinformacije.
- Peacean
#155824 Re: Ukrajina
To kad čujem prvo što mi pada na pamet je da bi plate u vagneru mogle postati neredovneSanskiBiser wrote: ↑13/04/2023 20:53 ne ratuje za novac vec za buducnost RF, a ovi novi su placenicki PMC koji ratuju za novac i platu.![]()
- drug_profi
#155825 Re: Ukrajina
DDakle imamo sad ove kosntantne manje napade UAF duz vrucih tacaka. To je upravo ono sto sam govorio o pocetku ofanzive.agent_zero wrote: ↑13/04/2023 21:44 Nego, hajmo još malo na grad-heroj Bahmut, zauzet jedan ruski položaj:
Necete ni znati da je pocela. Samo ce se postepeno pojacavati intenzitet. Rusi zapravo nece znati gdje ce biti glavni udari i gdje treba salti pojacanja.