Ukrajina
- dzeno123
#155776 Re: Ukrajina
Mislim da ćemo dugo citati i izucavati ovaj rat, mozda i zbog tehnologije koja nam je dostupna pa nam je sve na izvolite. Bas brutalno sa obje strane, sanse kad odes na ratiste su ti ja mislim 80 posto da CES zijaniti. Dvije organizirane vojske, nisu kozojebci sa druge strane. Ja se samo bojim jedne Srebrenice, majku mu zar se nije ovo moglo izbjeći u 21 stoljecu.
- DaysleepeR
#155777 Re: Ukrajina
Pa brod blizanac Moskve je usidren u Odesi ako se ne varam.drug_profi wrote: ↑13/04/2023 14:55 E sad neki snimci mi ovdje nisu jasni, da li su origigi. I nije mi jasan ovaj brod po kojem se Reznikov vere.
Ali interesantna najava za nešto što dolazi. Vjerovatno neki dokumentarac.
- SanskiBiser
#155778 Re: Ukrajina
30 ljudi je bilo u avionu u medjunarodnom vazdusnom prostoru.

- drug_profi
#155779 Re: Ukrajina
Ukratko za Hameta druga, prijavio se ukrajinac iz Donjecka da je on ubio Tatarskog. Posalao im slike dokumenta i suncanja sa nepoznate lokacije.The FSB reports that the liquidation of the cannibal Maxim Tatarsky was organized by a native of the Donetsk region, Yuri Denisov, who calmly left Russia the day after the explosion.From somewhere they even took a photo of his document, taken as if specifically for reporting.
If we assume that this is so, then we get a beautiful story - a resident of Donbass takes revenge on the bastards who ruined his small homeland. For Mariupol, Volnovakha, Bakhmut, Soledar.
You can make a good movie.
@kazansky2017
Osveta.
Last edited by drug_profi on 13/04/2023 15:10, edited 1 time in total.
- drug_profi
#155780 Re: Ukrajina
DaysleepeR wrote: ↑13/04/2023 14:59Pa brod blizanac Moskve je usidren u Odesi ako se ne varam.SpoilerShowdrug_profi wrote: ↑13/04/2023 14:55 E sad neki snimci mi ovdje nisu jasni, da li su origigi. I nije mi jasan ovaj brod po kojem se Reznikov vere.
Ali interesantna najava za nešto što dolazi. Vjerovatno neki dokumentarac.
Nisam znao. Falavi!
- drug_profi
#155781 Re: Ukrajina
također, Njemačka će danas vjerovatno dozvoliti da se Ukrajini isporuče avioni Mig29 iz arsenala nekadašnje DDR. Isporuka će ići preko Poljske.
- drug_profi
#155782 Re: Ukrajina
Spoiler
Show
- agent_zero
#155783 Re: Ukrajina
Rusofašisti dovode i druge plaćeničke grupe u Bahmut:
Poljaci
, a poljakinje
:
Poljaci
- tramvajtrojka
#155784 Re: Ukrajina
Sta rece jednozicani junace
-
Seawolf
#155785 Re: Ukrajina
U Mykolaivu ....drug_profi wrote: ↑13/04/2023 15:08DaysleepeR wrote: ↑13/04/2023 14:59Pa brod blizanac Moskve je usidren u Odesi ako se ne varam.SpoilerShow![]()
Nisam znao. Falavi!
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ukraini ... er_Ukraina
- GandalfSivi
#155786 Re: Ukrajina
Gdje neki dan procitah da je raketa pala sama od sebe i da cak i Britanci misle da je u pitanju bila tehnicla greska a na ispaljenje rakete?
U svakom slucaju, po tankoj zici hodamo.
U drugim vijestima, ni ova rasputica mi nije jasna. Hajde da je bila standardna zima sa dva metra snijega, ali cijelu zimu gledamo jedva malo snijega da je bilo i sada kao neke kise, ali nista drama kako bi moglo biti…
- drndalo
#155787 Re: Ukrajina
Novi biznis, ko ko Hakale...
Wagner "kupuje" mobilisane ruske vojnike.
Wagner "kupuje" mobilisane ruske vojnike.
- SanskiBiser
#155788 Re: Ukrajina
novi izvjestaj Tom Cooper o situaciji u Ukrajini na novoj platformi.
Ispod je prevod i link na clanak na engleskom.
Rat u Ukrajini, 13. april 2023
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/uk ... april-2023
Ispod je prevod i link na clanak na engleskom.
Rat u Ukrajini, 13. april 2023
Spoiler
Show
Tom's Substack
Rat u Ukrajini, 13. april 2023Ukraine War, 13 April 2023
Sarcastosaurus - Tom CooperSarcastosaurus - by Tom Cooper
13. april 2023Apr 13, 2023
Zdravo svima!
ZRAČNI RAT
Čini se da je GenStab u Moskvi odustao od svojih pretenzija da uništi električnu mrežu Ukrajine. Trenutno mi je nejasno da li je u potpunosti istrošio svoje zalihe balističkih i krstarećih projektila, ili je zaključio da je besmisleno nastaviti pokušavati zbog poboljšane ukrajinske protuzračne odbrane, ali: prošlo je skoro mjesec dana od svog posljednjeg velikog stila, odlučan napor da se uruši sistem, a Kijev je u međuvremenu najavio svoju namjeru da nastavi izvoz električne energije u EU. Nemojte pogriješiti: to ne bi trebalo značiti da je ukrajinski sistem napajanja sada u odličnom stanju. U najboljem slučaju, to znači da je za sada dovoljno stabilan. I dalje će trebati veći dio ove godine da se potpuno popravi.
Ovo takođe ne bi trebalo da znači da bi status kopnene vazdušne odbrane ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane (PSU) bio nešto poput „odličnog“. Dosadašnje isporuke IRIS-T, NASAMS, Sky Guard/Aspide, Crotale, nadograđenih S-125 Neva i Osa AKM-P1 bile su dovoljne samo da ograniče trošenje i borbeno trošenje dostupnih S-300, Buk M1 i Osa AKM sistemi: nedovoljno da ih zamijeni, ili čak da omogući PSU-u da pokrije sve strateški važne instalacije u dovoljnoj mjeri. Isporuke svih Patriota, dodatnih NASAM-ova, preostalih IRIS-T-ova, itd. će trajati mjesecima duže. Ponekad neće značiti pravo pojačanje: prije 'zamjena za izgubljene stvari ili nefunkcionalnu opremu'. Na primjer, RUMINT tvrdi da su dva sistema MIM-23 I-HAWK SAM MIM-23 I-HAWK isporučena iz Španije (oba porijeklom iz SAD) bila nefunkcionalna do te mjere da su morali biti 'poslani nazad na zapad na popravku'. Takođe, izgleda da ideja parenja RIM-7 Sparrows sa ukrajinskim Bukom M1 nije bila tako laka za realizaciju.
Prvi NASAM sistem isporučen PSU-u kao što je viđeno u akciji prošlog novembra.
Zaključak: status PSU kopnene protivvazdušne odbrane (GBAD) je takav da ruske vazdušno-kosmičke snage (VKS) ostaju sposobne da uspostave barem privremenu superiornost u vazduhu nad odabranim delovima linija fronta. Tokom prošlog mjeseca vidjeli smo kako to uspijeva gotovo svakodnevno, posebno u oblasti Avdiivka. Tamo kombinacija elektronskih protumjera (ECM), antiradarskih projektila, bespilotnih letjelica koje se koriste za izviđanje, lutajuće precizno vođene municije (LPGM) poput Lancleta i 'klasičnih' PGM-ova (poput UPAB-1500 i UMPK) uzrokuje stalne i ozbiljne probleme u ZSU .
Sumnjam da se UPAB-1500 proizvodi – i/ili koristi – u velikom broju. Ali, UMPK svakako jeste. Komplet za konverziju je sirov, ali jednostavan za proizvodnju u dovoljnom broju. To u međuvremenu ovo oružje čini (veoma neugodnim) faktorom.
Suština UMPK-a je skoro isto tako jednostavna kao i zajedničke municije za direktni napad (JDAM) proizvedene u Sjedinjenim Državama: opremanje jednostavne bombe FAB-500M-62 s krilima i sistemom za navođenje, koji omogućavaju njeno oslobađanje iz dometa ( izvan efektivnog dometa ukrajinske protivvazdušne odbrane).
Kako sve to 'radi'?
Rusi postavljaju svoje kopnene sisteme za elektronsko ratovanje veoma blizu linija fronta (tako blizu da ih redovno gađaju ne samo ukrajinski HIMARS ili RPV LPGM-ovi , već i artiljerija iz cevi takođe): kombinacija blizine ciljane zone i snage njihovih emisija omogućava im da privremeno nadjačaju radare za rano upozoravanje i kontrolu vatre ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane. Su-30SM i Su-35 takođe drže ukrajinske radare pod pritiskom uz pomoć svojih antiradarskih raketa Kh-58. Dodatni pritisak se vrši snažnim raspoređivanjem ruskih bespilotnih letelica da otkriju i prate ukrajinske SAM-sisteme, a zatim ih - ako su dovoljno blizu - napadaju Lancetima, kao u ovom slučaju (možete vidjeti da se Lancet približava, kao "mali siva tačka' na dnu fotografije):
Na ovaj način, Rusi stvaraju ono što bi se moglo opisati kao 'sigurne koridore' kroz područja zaštićena ukrajinskim GBAD-om. Ove koridore zatim koriste Su-34 – koji očigledno rade pri velikim brzinama i visinama od 12.000 m ili više, i dodatno zaštićeni svojim ugrađenim ECM sistemima – za napad. Kombinacija velike nadmorske visine i velike brzine omogućava im da puštaju UPMK-ove sa udaljenosti od 30-40 km. Zaista, neki prijavljuju napade sa udaljenosti od čak 60 km: to će mnogima vjerovatno zvučati kao 'previše', ali bi trebalo biti u granicama mogućeg. Poenta je: mlaznjak koji nosi takvo oružje je unutar 'opasne zone' ukrajinskog GBAD-a vrlo kratko (oko 30-60 sekundi); pušta oružje i okreće se. To je to.
Teoretski, UPMK je dovoljno velik (i sirov) da ga sistemi kao što su Buk M1 i Osa-AKM otkriju, prate i obore. Međutim, kombinacija ruskih ECM, antiradarskih projektila, manjka SAM-ova i kratkog trajanja takvih napada ozbiljno ograničavaju njihovu sposobnost da bezbedno rade i reaguju kad god je to potrebno.
Zaključak je tu. VKS zadaje teške udarce ZSU i PSU, a ove poslednje imaju premalo sredstava – premalo sistema za elektronsko ratovanje i, u međuvremenu: nedovoljno zaliha raketa zemlja-vazduh – da efikasno reaguju. Ovo se neće promijeniti osim ako Ukrajina ne dobije dovoljno SAM-ova za zaštitu svojih glavnih urbanih i industrijskih centara, već i svoju električnu mrežu, I barem najvažnije sektore na liniji fronta.
….suština ovoga je da se odgovori na sva moguća pitanja o sposobnosti ZSU da i u bliskoj budućnosti vodi bilo kakvu veliku kontraofanzivu na terenu.
….i pitanje 'F-16 za Ukrajinu'. Žao nam je, ali ostaje hladna činjenica da nikakvi '24 F-16' – čak ni '240 F-16' – ne mogu ozbiljno promijeniti situaciju. To bi značilo mnogo više sistema za elektronsko ratovanje, mnogo više radara za rano upozoravanje, izgradnju sigurnih komunikacionih sistema... i rakete vazduh-vazduh koje bi barem odgovarale performansama R-37M koje su raspoređeni ruski MiG-31BM i Su-35S. U suprotnom, svi 'F-16' isporučeni Ukrajini završit će na potpuno isti način kao što je PSU-ov MIG-29 oboren 10. februara. Apsurdno, ukrajinska vojna cenzura je naknadno ostavila lokalne medije da citiraju pilota (koji se katapultirao i preživio) kako je prijavio da se njegov avion nešto poput 'spontano samoraspao'. Izvinite, ali ovo su prakse pakistanskih vojnih glasnogovornika,
Da biste bili sigurni: Razumijem PSU. Oni se suočavaju sa nemogućim izgledima i pretrpeli su velike gubitke u pilotima i avionima, dok su zauzvrat postigli vrlo malo. Gotovo da im ne preostaje ništa da promene: snage su svedene na 5-8 napadnih letova dnevno, možda isto toliko MiG-ova 29 i Su-27. Nije iznenađenje da su svi frustrirani. Međutim, u zračnom ratu nema mjesta – i nema razloga – za mitologiju: zračni rat je stvar fizike i matematike. Još više ako trupe ZSU na prvoj liniji fronta znaju (i to vrlo dobro) šta se dešava u vazduhu iznad njih.
BITKA ZA DONBAS
Generalno, linije fronta u istočnoj i južnoj Ukrajini su tamo gdje su bile od sredine do kraja marta. Ne bi trebalo da znači da ste imali manje gubitaka, ili je situacija manje kritična – i to na obje strane.
Kremina… ZSU – a to je: 140. bgd marinaca – polako čisti veliku šumu na području Bratske Mohyle, južno od ovog grada. Uz to, kaže se da je VSRF pregrupisao i izgradio veliku koncentraciju snaga u području Kremine: obnovljenu 90. tenkovsku diviziju, 144. streljačku diviziju, nekoliko pukova BARS-a i većinu II armijskog korpusa (' Separatisti”) treba da budu raspoređeni u drugoj liniji – kao „operativna rezerva”.
Bakhmut... početkom aprila, Gerasimov je rasporedio celu 98VDV divizija plus potpuno novi PMC koji će zamijeniti pohabanog Wagnera. Naravno, dvije-tri cete ovih potonjih su i dalje prisutne i za sebe tvrde sve uspjehe, ali u suštini tu rade VDV i taj novi PMC. Bokove sjeverno i južno od ruševina ovog grada drže i mješavina motornizovanih i VDV trupa. Taktika VDV-a u Bakhmutu je drugačija od one Vagnerove: ona uništava sve što mu se nađe na putu pomoću TOS-1 i teških minobacača prije nego što napreduje. Na primjer, 3. aprila je osigurala AZOM Works, stigla je do bolnice i stadiona Metalurg, a zatim je progurala policijsku stanicu, zatvor, pijacu, hotel Atlantic i željezničku stanicu Bakhmut 2. Do 6. aprila stigla je do potonje. Do 7. aprila, VDV je napao škole br. 2 i 40 na jugu, došavši do ulice Čakovskoga, i na taj način presjekao krajnji dio puta 0504 (koji povezuje Bakhmut sa Ivanivskim i Chasiv Yar-om). Napad je zaustavljen samo kroz niz – očigledno „skupih“ – ukrajinskih kontranapada. Jedan od njih, pokrenut 7. aprila, povratio je veći dio područja između ulice Čajkovskoga i Korsunskog.
Jedan od dva T-80BV ZSU-a za koje se tvrdi da je oboren ruskim navođenim granatama Krasnopolj tokom kontranapada u centru Bahmuta 9. ili 10. aprila.(slike na sajtu)
Ipak, svježe ruske trupe su nastavile s napadima, prošle sedmice, i definitivno su dostigle punu širinu željezničke pruge prije nego što su pokušale da je pređu. Samo posljednja dva dana ZSU ih je uspjela istjerati iz kompleksa Avtotehcentra, zapadno od linije, na primjer. Slično tome, teške borbe između hotela Tranzyt i hotela Atlantic (ili njihovih ruševina) još uvijek traju.
Primjetno je 'ćutanje' jedinica ZSU koje nose najveći teret borbi u Bakhmutu naših dana: 93. Meh , 24. Meh , Graničari, Skala bataljon, 125. TD , 3. Spartanska i 3. i 5. jurišna brigada . Oni rade svoj posao i bore se: nema 'Debatnog kluba Soledar', nema prozivanja, nema nacističkih pozdrava, nema tenkova oslikanih kao Wehrmacht/Waffen-SS – i nema bježanja kao dok su bile 46. i 67 . . Mogla bi biti 'nesreća', naravno, ali mislim da nije: radije nešto vredno pažnje i pamćenja za budućnost.
Avdiivka… Kako je objavljeno na Facebooku prije otprilike dvije-tri sedmice, Rusi su pokrenuli veliki napad iz Opytne na jugozapadni bok Avdiivka. U kombinaciji sa zračnim udarima, to je uznemirilo i odvratilo pažnju garnizona ZSU – 53. Meh , 36. Marine i 116. TD – u dovoljnoj mjeri da omogući još jednom dijelu ruskog napada da osigura Krasnohorivku i potom potisne željezničku prugu u pravcu Stepova. To je bilo prije otprilike dvije sedmice. Na kraju je ovo napredovanje zaustavljeno ukrajinskim pojačanjem – 71. stJäger, očigledno – koji je Ruse bacio nazad preko železničke pruge i dalje prema Krasnohorivki (možda je i ušao u selo). Od 12. aprila, Rusi su rado tvrdili da su se vratili na železničku prugu i da su naterali ZSU da se povuče i na zapadnu stranu obližnjeg dela autoputa M20.
To je sve rečeno, i uprkos ovoj stabilizaciji linije fronta, ovo područje ostaje posebno zabrinjavajuće za ZSU – zbog gore navedenih, visoko efikasnih ruskih zračnih napada (od kojih su neki razbili čitave grupe ukrajinskih oklopnih vozila: FAB -500M-62 je ipak mnogo moćniji od bilo koje vrste artiljerijske granate), ali i zbog ruskog brušenja kroz sistem rovova od Opytna u pravcu Sjeverne.
Mariinka… generalno, tokom februara i marta Rusi su osigurali sve istočno od i do Avenije Druzhby, i od tada se probijaju kroz Donjecki kombinat (sjever) i kompleks Prat Ahro Resurs (jug) u zapadnom pravcu. Očigledna ideja je da se Ukrajinci natjeraju na povlačenje prijetnjom da će opkoliti njihove položaje u onome što je ostalo od sjeverozapadne četvrti ovog grada.
-
CrveniKuk
#155789 Re: Ukrajina
Azov brigada i brigada Kara-Dag (brigada formirana od 9.puka iz Zaprozija)su jurišne/manevarske brigade formirane od Nacionalne garde.pici wrote: ↑13/04/2023 11:57 Jos uvjek je ogromna koncentracija ukrajinskih snaga u i oko Bahmuta.Drugi dio gdje se gomilaju elitne trupe je Zaporozje-Melitopolj-Brdanjsk.
Trenutno se nalaze:
Azov Brigade, National Guard
15th Operational Brigade Kara-Dag, National Guard
23rd Public Protection Brigade, National Guard
65th Mechanized Brigade
128th Mountain Assault Brigade
44th Artillery Brigade
Skif Battalion, Special Police Force
19th Separate Battalion, National Guard
19th Missile Brigade
Nedaleko u pozadini:
118th Mechanized Brigade
117th Mechanized Brigade
31st Mechanized Brigade
32nd Mechanized Brigade
82nd AirAssault Brigade
5th Tank Brigade
63rd Mechanized Brigade
14th Separate Battalion, National Guard
1st State Facilities Protection Regiment, National Guard
1st Battalion, Ukrainian Volunteer Army
33rd Mechanized Brigade
13th Jager Brigade
116th Mechanized Brigade
47th Mechanized Brigade
88th Mec60th Mechanized Brigade
4th State Facilities Protection Regiment, National Guard
60th Mechanized Brigade
4th State Facilities Protection Regiment, National Guard
itd itd neda mi se vise nabrajati, Ukrajinci su izgleda spremni.Udar ce biti zestok i prodoran.
116.117,118.31.32.33.47.88.mehanizovana brigada,13.Jagger brigada (specijalozovana za kretanje i ratovanje u šumama i močvarama) i 82.vazdušno-jurišna brigada su NOVE brigade formirane krajem prošle i početkom ove godine. Znači, ovdje imamo ukupno 10 novih brigada od kojih su 8 mehanizovane. I važno je napomenuti, da do sada bar zvanično, jedino je jedan bataljon i to 1.bataljon 31.mehanizovane bio na frontu. Ostale jedinice,koje sam nabrojao kao nove, nisu upotrebljene na frontu. Takođe, od ukupnog broja novih brigada (po mojim nekim “računicama), koji ima 22, 10 je prebačeno ovdje. Gdje je ostalih 12? Interesantno.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
-
corave okice
- Grean
#155793 Re: Ukrajina
Hemonovi su Ukrajinci, majka bosanska Srpkinja iz/od Doboja.A_A_AKCIJA wrote: ↑12/04/2023 12:54Prnjavor je naseljen Ukrajincima odavno. Lokalni koji tu žive.
Aleksandar Hemon je Ukrajinac, i mislim da je isto porijeklom iz Krajine.
Najpoznatije mjesto je Trnopolje, koje je i dobilo ime po Ternopilu u Ukrajini odakle su se doselili u BiH.
Ko voli treba procitati njegovu knjigu Moji roditelji i drugu autobiografsku Knjiga mojih zivota. Za ovu drugu ce me pominjati zbog preporuke, predobra, i tuzna i zabavna istovremeno.
Vise vaze Hemonovo bosanstvo nego svi ti Ukrajinci u cetnicima, tako da ja nemam dileme.
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
-
Avetinho
#155795 Re: Ukrajina
Grean wrote: ↑13/04/2023 18:00Hemonovi su Ukrajinci, majka bosanska Srpkinja iz/od Doboja.A_A_AKCIJA wrote: ↑12/04/2023 12:54
Prnjavor je naseljen Ukrajincima odavno. Lokalni koji tu žive.
Aleksandar Hemon je Ukrajinac, i mislim da je isto porijeklom iz Krajine.
Najpoznatije mjesto je Trnopolje, koje je i dobilo ime po Ternopilu u Ukrajini odakle su se doselili u BiH.
Ko voli treba procitati njegovu knjigu Moji roditelji i drugu autobiografsku Knjiga mojih zivota. Za ovu drugu ce me pominjati zbog preporuke, predobra, i tuzna i zabavna istovremeno.
Vise vaze Hemonovo bosanstvo nego svi ti Ukrajinci u cetnicima, tako da ja nemam dileme.
-
Dimu1927
- madner
#155797 Re: Ukrajina
Svi tvrde da je Vagner izbacen iz igre, ali jos se hvale po drustvenim mrezama.
-
statixx
#155798 Re: Ukrajina
Zarobljeni orci idu u fond za razmjenu.
-
CrveniKuk
-
lajkujMe
#155800 Re: Ukrajina
agent_zero wrote: ↑13/04/2023 12:13Onda su ukrajinci "propustili" da nam jave da su rusi nekad zauzeli Polohi i napredovali sjeverno.SanskiBiser wrote: ↑13/04/2023 11:43
mozda je stariji snimak ili jos update nije bio tu na liveua maps osim bombardovanja nema informacija o bilo kakvoj drugoj aktivnosti na tom prostoru, a linija je bas nedaleko od mjesta.
![]()
O cemu vi ba wtf iznenadjen sam sto mnogi od vas sto su od pocetka tu ne znaju da je Polohy jos kraj marta pocetak aprila prosle godine pao. Rusi ga od tada drze linija je citavo vrijeme tu kod Huliaople tu je bilo zestokih bitaka proslo ljeto od tada poprilicno mirno.
Jedan period Ukrajinci su prisli Polohy na 2-3 km ljetos jos...
Nikakvih pomjeranja ovdje nije bilo u proteklih 6 mjeseci minimum