Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Senat dao podršku rektoru da Sebiji Izetbegović poništi diplomu doktora nauka
Direktorica KCUS-a ranije ostala i bez zvanja magistra nauka, pa samim tim na legalan način nije mogla biti ni doktorica medicinskih nauka
Izetbegović: Nelegalno stečena diploma. Avaz
Na današnjoj vanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu poništen je doktorat Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Sa 29 glasova za data je podrška rektoru Rifatu Škrijelju da postupi po nalogu inspekcije i izvrši upravnu mjeru poništenja diplome doktora nauka.
Protiv su bila dva člana, a suzdržanih pet.
Članovi Senata razmatrali su izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove koji se odnosi na doktorat direktorice KCUS-a.
Podsjetimo, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove je 3. aprila izdala rješenje kojim se Univerzitetu u Sarajevu nalaže da u skladu sa članom 77. Zakona o visokom obrazovanju KS oglasi nevažećom diplomu doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović.
Kao razlog je navedeno to što je Izetbegović ostala i bez zvanja magistra nauka, pa samim tim na legalan način nije mogla biti ni doktorica medicinskih nauka.
Također, Sebija Izetbegović ostala je i bez zvanja redovnog profesora.
Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog Univerziteta u Sarajevu bit će poništena diploma doktora nauka. To je danas izglaao Senat UNSA, davanjem podrške rektoru Rifetu Škrijelju da tako postupi. https://www.klix.ba/vijesti/bih/senat-u ... /230413097
armin071 wrote: ↑12/04/2023 17:57
I ova Nogetina pa majke mi mene bi bilo stid reći da sam advokat i braniti ovakav nonsens kada je u pitanju “naša” princeza…. Nego princezo uzmi te vreće zlata što ti je svekrva zaštekala i hvataj se noge kod brata Erde u Tursku. Poganac te ionako izjeda lagano i ko zna koliko ti je još ostalo. Obraza ionako nemaš tako da i ne treba očekivati da te je sramota…
To da ima stida ne bi se bavilo time čime se već bavi. Inače je prate kontroverze, zna se da je u Hagu branila Brunu Stojića, za sina kažu da se predozirao a za što ja fakat ne znam da li je istina jer ga nisam poznavao. Inače je onomad za najveću od svih hanuma izricala hvalospijeve, slošilo joj se i samo joj se ona javila na telefon haman, ostalo je legendarno već. Zahvaljujući hanumi i njenoj organizaciji posla i rukovođenjem čitavog niza sjajnih ljekara na KCUS-u (fakat ih je pobrojala hepte) njojZI je spašen život.
Helem šta reći, Gojko Berić je rekao sve:
"Meni su u cijeloj ovoj priči najzanimljivije dvije prve dame naše advokature, Senka Nožica i Vasvija Vidović. Ni krive ni dužne, dobile su skoro sve sporove. Čine to na jednostavan i elegantan način - stanu pred TV kamere i izjave da je proces njihovom klijentu politički montiran i da je sve što mu se stavlja na teret rađeno po zakonu!"
Koje zvanje sada ima Sebija Izetbegović?
Na Univerzitetu u Sarajevu, prema odlukama koje smo donijeli, ona nema nikakvu funkciju, pojasnio je rektor Škrijelj
Na pitanje novinara, koje zvanje sada ima Sebija Izetbegović, rektor Univerziteta u Sarajevu, Rifat Škrijelj je kazao:
- Za Univerzitet u Sarajevu, ljekar, specijalista za oblasti koje je specijalizirala i to je ono što se Univerziteta tiče.
Na Univerzitetu u Sarajevu, prema odlukama koje smo donijeli, ona nema nikakvu funkciju, ukoliko Sud ne donese drugačije odluke.
To što radi u Kliničkom centru, nije naša nadležnost i mi se time ne bavimo, niti se možemo baviti - kazao je nakon sjednice Senata rektor Univerziteta Rifat Škrijelj.
Jedan podatak sa današnje konferencije za medije Senata Univerziteta je za studente važan.
Bivši studenti kojima je dipl.ljek. Sebija predavala ili bila mentor uživaju pravnu zaštitu, a već je udaljena iz nastave čime su i trenutni studenti zaštićeni.
Inače, već prije više od godinu dana je famozno Tužilaštvo KS otvorilo predmet u vezi okolnosti sticanja akademskih zvanja Sebije Izetbegović.
Do sada se već moglo utvrditi jesu li ili nisu prikupili dovoljno elemenata o eventualnom počinjenju prekršajnih ili krivičnih dijela za podizanje optužnice.
Ovo odugovlačenje rada Tužilaštva neodoljivo liči na postupanje u aferi Asim.