skafiskafsnjak wrote: ↑11/04/2023 16:20
nuki_cika wrote: ↑11/04/2023 14:50
Da ti vidiš u kakvom sam ja smještaju bio u Minhenu kad sam radio za MC Donalds, nedo Bog nikome
Sobe dvokrevetne od 10 kvadrata koju dijeliš sa cimerom, dva kreveta i između jedva da se provučeš da izađeš, mali frižider u čošku i to ti je to.A ustvari i ta soba je nekad bila hodnik i ljudi je pregradili rigibsom i napravili sobu koju ti naplaćuju 450 eura mjesečno.Nemaš kuhinju, a kupatilo dijeliš sa 50 osoba od toga ljudi iz Evrope, Afrike itd..
Druga situacija, pređem na aerodrom da radim, opet u jebenom Minhenu, nakon 10 dana dobijem otkaz, automatski izgubim smještaj, sad treba riješiti eventualno novi posao, a za to vrijeme naći da se kod nekog smjestiš 10,15 dana..
Zovem ja ovu drugaricu rado bi me primila ali nema gdje da me smjesti jer živi sa momkom(stan 18 kvadrata), zovem ovog jednog kolegu "također rado ali vjeruj zaglavit ćemo se jer se nemamo kuda prolaziti pa valja zvati vatrogasce
Raja ne konta da oni sve moguće i nemoguće pregrađuju samo da ti naplate smještaj i njega ne zanima da li to ima neku komociju ilz nema.Auslenderi su njima bitni jer im plaćaju sve živo.
Krenuo vozom u predgrađe kod jarana i imao mjesečnu 63 eura platio i ulazi revizija ja pokazujem kartu kad kao nevažeća, šta je problem, nije ta zona, u toj zoni 200 eura mjesečna, i kaznu mi odmah napišu 60 eura i njega ne zanima tvoj trenutni status "bitte Psss" i ćao..
RTV taksa samo što si prijavljen na adresu u Njemačkoj šalju ti 55 eura na tri mjeseca (a nemaš televizora u sobi) a hoće uskoro da povećaju na 75 eura.
Dobiješ ti tu platu ali dok sve poplaćaš ostane ti za kifle,i bez neben Joba nema te nigdje ako hoćeš bar nešto da uštediš.
Njemačka jeste zemlja mogućnosti ali i zemlja 1000 opasnosti, posebno su iskorišteni ljudi bez jezika, a i jezik dok savladaš treba ti 4,5 godina i to komunikacije.
Jednostavno je, samcu je skoro nemoguce osim ako nema neki posao sa 3500-4000 netto.
E kad dvoje radi, to je sasvim druga prica.
To je tačno, ali ja se u taj njihov sistem nisam mogao uklopiti i ne kajem se nimalo što sam se vratio, čak još uvijek imam tu važeću vizu ali u Njemačku nek ide ko želi.
Većina naših je tamo nezadovoljna ali se iz stida i srama šta će mahala reći ne vraća.
Može se i uspjeti ali treba dosta sreće i vremena da ti se polope neke stvari.Ti tamo nemaš dovoljno vremena na raspolaganju da bi išao u škole, jer te posao sprječava.
Sad je u pripremi zakon (treba ići na izglasavanje) gdje za produžetak vize traže da ideš na kurs njemačkog.I sad zamisli nakog ko radi na baušteli danas 10 sati, od toga neki putuju do posla i 70,80 kilometara ko slomljen bude i u večernjim satima mora na kurs
I onda će reći "pa to e radi lakše i brže integracije u Njemački sistem, ok, jezik je neophodan i sa jezikom možeš tamo dosta toga, ali iza toga se krije ustvari namjera da se dodatno pokupe pare od auselendera jer nema dovoljno para za socijalna davanja.
Ti ovamo rintaš ko budala za 2000 eura (i to je premija) a neki Arap napravi šestero, sedmero djece i živi od socijale koju dobiva na tu djecu, na svako dijete po 250 eura.
I gdje tu socijalna pravda?
Njemačka je zemlja koja se uveliko počinje bazirati na jeftinoj radnoj snazi i monopolu koji ima (bar u EU)
Čitav sistem je iskreiran da ti uzme sve što imaš, i stalno te stimulišu da se uvaljuješ u kredite i dižeš stvari na lizing i onda naši ljudi naivni upadnu u tu zamku i probleme poslije sa vraćanjem tih kredita.
Znam lično te situacije.