Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
vedator_ wrote: ↑09/04/2023 11:00
Moram kupiti nove ljetne 225/40 R18 pa me zanima da li me mozete posavjetovati koje od ovih premium guma da izaberem da mogu trajati neke 4 godine. Godinje prelazim okvirno 15-20k. U opciji su mi sve ove sa unitradea Bridgestone Potenza Sport, Bridgestone Turanza 6, Pirelli Cinturato P7C2, GoodYear Eagle F1 Assymetric 6, te Michelin Primacy 4+.
Posto sam relativno zelen u ovome moze li par uputa da se ne zeznem.
Ako zelis iskljucivo trajnost, onda Turanza 6 ili Primacy 4+. To su touring gume i baziraju se na trajnost, uz komprimis na performansama. Ove ostale sto si naveo su UHP gume, naklonjene performansama, uz manju trajnost. Ja sam uzeo prosle godine Asymmetric 6, pa sam ih ove godine rotirao, jer su prednje bocnice bile vidljivo potrosenije od zadnjih, ali me to ne zanima vele koliko ce trajati, bitno mi je da drze na suhom i na mokrom, sto i rade. Da izdrze 30000 km ili 3 sezone, meni dosta.
Ove touring ti sigurno mogu potrajati vise, i do 50000 km.
Vozim ih drugu sezonu, guma jede asfalt i na suhom i mokrom.
Bitno je i da li asfalt jede nju?
Pa da se troši, troši se sigurno, Vidim po prednjim bočnicama. Ove sezone sam ih rotirao. Nek izdrže 30000 km i ja zadovoljan, prešle su već nekih 12-13k.
Optimist wrote: ↑11/04/2023 09:46
Ako su ti potroseni bocni rubovi gume to ne znaci da je losa vec da ti je pritisak u gumi prenizak.
Nije da su gotovi, nego vidi se da su potrošeniji nego zadnji, što je i logično, jer se prednje gume duplo brže troše od zadnjih. Pritisak redovno kontroliram.
Ako su ti potroseni bocni rubovi gume to ne znaci da je losa vec da ti je pritisak u gumi prenizak.
Nije da su gotovi, nego vidi se da su potrošeniji nego zadnji, što je i logično, jer se prednje gume duplo brže troše od zadnjih. Pritisak redovno kontroliram.
Upravo potroseni rubovi ti daju indikaciju da ti je pritisak prenizak. Guma treba ravnomjerno da se trosi cijelom povrsinom gaznog sloja.
Kazes bocnice... jesu li istrosene samo bocnice ili citav gazni sloj jednako?
preludezalude wrote: ↑11/04/2023 11:20
Meni nije jasno kako mi Mercedes sa 245 40 18 i 275 35 18 ima ovako nizak pritisak u gumama. Fabrika kaze 2,1 i naprijed i nazad.
To ispod 2,5 ne bi smjelo ici.
U mene pise 2,3 ali vozim 2,5.
I jos ima napomena u knjizi ako se vozis blize 200km/h da prednja osovina ide 2,9 a zadnja isto 2,9 ako imas 200 kila tereta.
Meni nije jasno kako mi Mercedes sa 245 40 18 i 275 35 18 ima ovako nizak pritisak u gumama. Fabrika kaze 2,1 i naprijed i nazad.
To kod tebe CLS prve generacije (C 219)?
Ako jeste, sa tim dimenzijama bi trebalo biti 2,1 bar naprijed, a 2,3 bar nazad.
Kazes bocnice... jesu li istrosene samo bocnice ili citav gazni sloj jednako?
Jednako. Bocnice nisu nista spektakularno potrošene, samo je malo vidljivije na gumama koje su prošle sezone bile naprijed, a sada su nazad.
Ako jeste, sa tim dimenzijama bi trebalo biti 2,1 bar naprijed, a 2,3 bar nazad.
Jeste c219. Na poklopcu rezervoara pise 2,1 i naprijed i nazad do 200km/h i neopterecen, o preko 200 km/h ili opterecen prednje 2,3 a zadnje 2,5.
Nesto mi sve to djeluje nisko.
Jeste c219. Na poklopcu rezervoara pise 2,1 i naprijed i nazad do 200km/h i neopterecen, o preko 200 km/h ili opterecen prednje 2,3 a zadnje 2,5.
Nesto mi sve to djeluje nisko.