Brate kakve veze ima zabrana svojim gradjanima da idu negdje s tim sto je neka drzava imala pravila pri ulasku u nju. Pa mi u 80% zemalja svijeta vizu trebamo i provjeravaju nas.PaulTracy wrote: ↑09/04/2023 17:38Pa ta ista Njemačka ti je prije 10g zabranjivala da kao čovjek uzmeš pasoš i turištički odeš u Njemačku na 7 dana, tražili su ti garancije i vršili provjere kao da si najveći kriminalac. A kamoli da ideš da radiš u nju.skafiskafsnjak wrote: ↑09/04/2023 17:17
znaci ti bi gradjanima zabranio i da idu vani raditi ? Gdje si El Bake?
I da smo drzava i da nismo, to je notorna glupost.
Da smo prava drzava ne bi trebalo nista "rasceravati". Ne bi bilo potrebe .
I danas ljude iz 100+ država svijeta tako tretira.
Kada su shvatili da im je stanovništvo sve starije, da bi sistem uskoro mogao da bude u problemu, počeli su selektivno da otvaraju granice i pustoše pojedine države pod floskulom da svako ima pravo na izbor gdje će da živi i radi.
Ja to pravo prije 10/15 godina nigdje nisam vidio a ne vidim ga ni danas, osim tamo gdje to Njemačkoj, Austriji, Kanadi i sličnim državama treba.
Kad ljudi na cijeloj planeti budu imali mogućnost da sa završenom školom i poznavanjem jezika dođu u zapadnu Europu i traže zaposlenje tada ću i ja podržavati da i Bosanci imaju to pravo. Sve dok je to selektivno i za posljedicu ima uništenje moje države ja ću to smatrati.
Nisma Bakirovac, ali ti (gastarbajteri) imate nešto zajedničko s njima. Gledate svoj interes a posljedice vam nisu bitne.
Posljedice? Pa vise puta na ovoj temi je receno da je dobro sto se ide, vise posla za one sto ostanu ... vece plate jer je veca potraznja za radnicima.
Cim ja kao normalan radnik budem mogao ustediti mjesecno 1000KM dole, kunem ti se vratit cu se. Nisam otisao sto volim Njemacku ili sto mrzim BiH . Otisao sam jer sam 7 godina na crno radio bez mogucnosti stednje na kraju mjeseca. Jbg .... ne moze se bas reci interes ...prije egzistencija.