Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skafiskafsnjak

#5701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

PaulTracy wrote: 09/04/2023 17:38
skafiskafsnjak wrote: 09/04/2023 17:17

znaci ti bi gradjanima zabranio i da idu vani raditi ? Gdje si El Bake?
I da smo drzava i da nismo, to je notorna glupost.

Da smo prava drzava ne bi trebalo nista "rasceravati". Ne bi bilo potrebe .
Pa ta ista Njemačka ti je prije 10g zabranjivala da kao čovjek uzmeš pasoš i turištički odeš u Njemačku na 7 dana, tražili su ti garancije i vršili provjere kao da si najveći kriminalac. A kamoli da ideš da radiš u nju.
I danas ljude iz 100+ država svijeta tako tretira.
Kada su shvatili da im je stanovništvo sve starije, da bi sistem uskoro mogao da bude u problemu, počeli su selektivno da otvaraju granice i pustoše pojedine države pod floskulom da svako ima pravo na izbor gdje će da živi i radi.
Ja to pravo prije 10/15 godina nigdje nisam vidio a ne vidim ga ni danas, osim tamo gdje to Njemačkoj, Austriji, Kanadi i sličnim državama treba.
Kad ljudi na cijeloj planeti budu imali mogućnost da sa završenom školom i poznavanjem jezika dođu u zapadnu Europu i traže zaposlenje tada ću i ja podržavati da i Bosanci imaju to pravo. Sve dok je to selektivno i za posljedicu ima uništenje moje države ja ću to smatrati 💩💩💩.
Nisma Bakirovac, ali ti (gastarbajteri) imate nešto zajedničko s njima. Gledate svoj interes a posljedice vam nisu bitne.
Brate kakve veze ima zabrana svojim gradjanima da idu negdje s tim sto je neka drzava imala pravila pri ulasku u nju. Pa mi u 80% zemalja svijeta vizu trebamo i provjeravaju nas.

Posljedice? Pa vise puta na ovoj temi je receno da je dobro sto se ide, vise posla za one sto ostanu ... vece plate jer je veca potraznja za radnicima.

Cim ja kao normalan radnik budem mogao ustediti mjesecno 1000KM dole, kunem ti se vratit cu se. Nisam otisao sto volim Njemacku ili sto mrzim BiH . Otisao sam jer sam 7 godina na crno radio bez mogucnosti stednje na kraju mjeseca. Jbg .... ne moze se bas reci interes ...prije egzistencija.
Login77777

#5702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Login77777 »

anelsol wrote: 09/04/2023 16:21
skafiskafsnjak wrote: 09/04/2023 16:16

Naslov klixa je glup. Propagandni obicni.
Zasto nije bio naslov da 20 miliona placa trecinu, a mozda 10 miliona i manje ?
Uhvatili se 3 miliona ljudi.

Zivot je skuplji svugdje. U BiH mozda i procentualno vise poskupile stvari.

Kao sto rekoh, socijale ce biti i bilo je.
Nije vala ni trećina malo. Ja da plaćam toliko samo na rentu stana životni standard bi se meni i mojoj porodici u dobroj mjeri pogoršao.

Ovo naravno nema veze sa Njemačkom, ali evo kad gledam iz svoje perspektive tako bi bilo.
Ako hoces da imas dobar stan a ne neku supetinu iz 70ih godina platit ces sigurno trecinu od plate. A u gradu vecem i vise. Skupi su im stanovi kada poredis sa zaradom.
Rugafet

#5703 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

God bless America, land that I love
Stand beside her and guide her
Through the night with the light from above
From the mountains to the prairies
To the oceans white with foam
God bless America, my home sweet home
nikeze

#5704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nikeze »

Rugafet wrote: 10/04/2023 05:09 God bless America, land that I love
God bless Bosnia.
PaulTracy

#5705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Koja je razlika između člana zelene partije koji hvali Bakira i SDA jer uživa u plodovima njihove otimačine i pljačke vlastitih građana i tebe koji hvališ Ameriku jer uživaš u plodovima njene otimačine, rušenja i ubijanja po čitavom svijetu??
ZoomZoomKiwi

#5706 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

:lol:

God bless America!
Rugafet

#5707 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Drastična
melac

#5708 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by melac »

PaulTracy wrote: 10/04/2023 14:05
Koja je razlika između člana zelene partije koji hvali Bakira i SDA jer uživa u plodovima njihove otimačine i pljačke vlastitih građana i tebe koji hvališ Ameriku jer uživaš u plodovima njene otimačine, rušenja i ubijanja po čitavom svijetu??
A koja zemlja je po tebi najbolja za zivot i zasto? Vidim Amerika ne valja jer je otimala i krala, pretpostavljam Francuska, VB, Holandija, Njemacka, Italija, Turska, Zaljevske zemlje, Kina, Japan, Australija, Kanada, Spanjolska, Portugal, Kina, Rusija, Iran, Izrael, da sve te drzave ne ulaze u one koje se mogu smatrati vrijednim zivljanja i eventualno emigriranja?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5709 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

PaulTracy wrote: 10/04/2023 14:05
Amerika napljackano bogatstvo dijeli izdasnije od SDA.

Boli Bosnju kurac odakle je, bitno je samo da kapa :D
Rugafet

#5710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Realno koga boli qrac za to. Još o tome trebam razmišljati :lol: Došo, hoćeš radit? Hoću. Dodji sutra. Hvala i dovidjenja. Plata dva dana ranije, svi me poštuju kao da se sto godina znamo, ni ko si ni čiji si ni odakle si. E to je jedino sto me zanima. U BiH je to nemoguce, ni sad a ni za sto godina. Stoga, ko je pametan,kofer, Turkish Airlines i Bog da te vidi…Kad se poželi lako je doći, barem dodjes ko hadzija, malo amidze obiđeš, malo se preseravas i opet nazad na aviončić. Jednostavno i bez komplikovanja
aston_martin

#5711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by aston_martin »

I neko kaže naši su ljudi neradnici koji odu u inostranstvo...

https://www.klix.ba/biznis/finansije/am ... /230410102
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Rugafet wrote: 10/04/2023 19:18 Realno koga boli qrac za to. Još o tome trebam razmišljati :lol: Došo, hoćeš radit? Hoću. Dodji sutra. Hvala i dovidjenja. Plata dva dana ranije, svi me poštuju kao da se sto godina znamo, ni ko si ni čiji si ni odakle si. E to je jedino sto me zanima. U BiH je to nemoguce, ni sad a ni za sto godina. Stoga, ko je pametan,kofer, Turkish Airlines i Bog da te vidi…Kad se poželi lako je doći, barem dodjes ko hadzija, malo amidze obiđeš, malo se preseravas i opet nazad na aviončić. Jednostavno i bez komplikovanja
Zivis zivot bruzba 8)
PaulTracy

#5713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

aston_martin wrote: 10/04/2023 19:26 I neko kaže naši su ljudi neradnici koji odu u inostranstvo...

Ovo su moji omiljeni članci i obavezno uđem da pročitam komentare jer znajući mentalitet stoke sitnog zuba znam da će prvi komentar vjerovatno biti "Da je ostao u BiH radio bi u Bingu za 600 KM" ili "Bosanac može svagdje da uspije osim u BiH".
Ta stoka sitnog zuba ne konta da je lako uspjeti kada te ubace u najjače, i jedan Tino Sven Sušić će biti uspješan i pobjednik ako ga ubaciš u Real Madrid, osvojit će titulu prvaka Španije,Ligu Prvaka... Budi frajer pa uspij kada ne ideš iza djeda (jake američke ekonomije/Benzeme) na medvjeda.
skafiskafsnjak

#5714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

A citam i ja komentare .... i kad vidim koliko sere narod, bude mi drago sto sam otisao.

Auta na kredit pa se kurce u BiH , propada Njemacka, svi ce oni nazad u BiH itd itd :lol:

Cuj budi frajer :roll:
belfy

#5715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

PaulTracy wrote: 10/04/2023 20:21
aston_martin wrote: 10/04/2023 19:26 I neko kaže naši su ljudi neradnici koji odu u inostranstvo...

Ovo su moji omiljeni članci i obavezno uđem da pročitam komentare jer znajući mentalitet stoke sitnog zuba znam da će prvi komentar vjerovatno biti "Da je ostao u BiH radio bi u Bingu za 600 KM" ili "Bosanac može svagdje da uspije osim u BiH".
Ta stoka sitnog zuba ne konta da je lako uspjeti kada te ubace u najjače, i jedan Tino Sven Sušić će biti uspješan i pobjednik ako ga ubaciš u Real Madrid, osvojit će titulu prvaka Španije,Ligu Prvaka... Budi frajer pa uspij kada ne ideš iza djeda (jake američke ekonomije/Benzeme) na medvjeda.
kakvo je ovo glupo poredjenje? svako bi zelio da igra u boljem klubu, jer mu je to dokaz da je bolji. svako normalan zeli da bude sto bolji u onome sto radi. sta je tvoje rjesenje? da se ukinu lige uopste? jer, sto bi neko igrao Premier, a nego Kantonalnu. nego lijepo svi u jednu. sta ima da se dijelimo, nismo li svi ljudi? jel tako? de ti nama izracunaj jos jednom na koji je datum padao neki dan prije 200 godina, samo pazi da opet ne zahebes onako siguran...
aston_martin

#5716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by aston_martin »

Uspjece ako ga stranka pogura.
skafiskafsnjak

#5717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

belfy wrote: 10/04/2023 21:50
PaulTracy wrote: 10/04/2023 20:21

kakvo je ovo glupo poredjenje? svako bi zelio da igra u boljem klubu, jer mu je to dokaz da je bolji. svako normalan zeli da bude sto bolji u onome sto radi. sta je tvoje rjesenje? da se ukinu lige uopste? jer, sto bi neko igrao Premier, a nego Kantonalnu. nego lijepo svi u jednu. sta ima da se dijelimo, nismo li svi ljudi? jel tako? de ti nama izracunaj jos jednom na koji je datum padao neki dan prije 200 godina, samo pazi da opet ne zahebes onako siguran...
Budi frajer i igraj za Vrbanjusu :lol:
sabanss

#5718 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

belfy wrote: 10/04/2023 21:50 kakvo je ovo glupo poredjenje? svako bi zelio da igra u boljem klubu, jer mu je to dokaz da je bolji. svako normalan zeli da bude sto bolji u onome sto radi. sta je tvoje rjesenje? da se ukinu lige uopste? jer, sto bi neko igrao Premier, a nego Kantonalnu. nego lijepo svi u jednu. sta ima da se dijelimo, nismo li svi ljudi? jel tako? de ti nama izracunaj jos jednom na koji je datum padao neki dan prije 200 godina, samo pazi da opet ne zahebes onako siguran...
Ja kontam da su njega istjerali iz Njemačke pa je ovako kivan. Zabrana ulaska u EU?
Optimus09

#5719 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

Kakva je razlika u BiH i Njemackoj sto se tice stanova :D
Placaj veci moderni stan u centru ili blizu centra,ostaces bez gaca i u BiH i u Njemackoj :lol:
Ako zelis ustediti u obje zemlje,mini job ili manji stariji stan.
sabanss

#5720 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Optimus09 wrote: 10/04/2023 22:53 Kakva je razlika u BiH i Njemackoj sto se tice stanova :D
Placaj veci moderni stan u centru ili blizu centra,ostaces bez gaca i u BiH i u Njemackoj :lol:
Lako se kofrčiti sa nekretninom zbog koje su roditelji ostavili kičmu ili parama iz dijaspore kupljenim nekretninama.
Dope_Man

#5721 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

sabanss wrote: 10/04/2023 22:49
belfy wrote: 10/04/2023 21:50 kakvo je ovo glupo poredjenje? svako bi zelio da igra u boljem klubu, jer mu je to dokaz da je bolji. svako normalan zeli da bude sto bolji u onome sto radi. sta je tvoje rjesenje? da se ukinu lige uopste? jer, sto bi neko igrao Premier, a nego Kantonalnu. nego lijepo svi u jednu. sta ima da se dijelimo, nismo li svi ljudi? jel tako? de ti nama izracunaj jos jednom na koji je datum padao neki dan prije 200 godina, samo pazi da opet ne zahebes onako siguran...
Ja kontam da su njega istjerali iz Njemačke pa je ovako kivan. Zabrana ulaska u EU?
Ma ne vrijedi se obazirati uopste na komentare takvih koji bi da hermeticki zatvore drzavu, po njima najbolje je da je svaka drzava kao Sjeverna Koreja. DZe si se rodiJo, tu i umri, zivi u svojoj kasti i ne talasaj.
elcaliente

#5722 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

_BataZiv_0809 wrote: 07/04/2023 18:54
elcaliente wrote: 07/04/2023 10:27 Citao sam na netu da 30.03.3023 spada u Njemackoj Ambasadi u Sarajevu za jedan on najprometnijih dana ikada.
Sa proljecem se budi njemacko trzizte rada, tako da je Njemacka Ambasada Sarajevo izdala na taj dan oko 180 radnih viza. Poslije uskrsa se ocekuje jos nekoliko jako prometnih dana koji bi mogli oboriti rekorde.
Ima cak slika reda ispred ambasade od tog dana na facebook stranici “neverovali ili da”.Pa ko zeli neka pogleda.
De link
Nemam link, nisam zapamtio, izbacilo mi na fejsu. Zato sam i napisao da pogledate slike na fejs stranici " neverovali ili da" i oni su objavili.
elcaliente

#5723 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Bio sam u Austriji, iznendilo me da su im namirnice skuplje nego u Njemackoj. Pa cak u Hoferu ( Aldi) ili Lidlu.
detroit-mercy

#5724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

elcaliente wrote: 11/04/2023 13:45 Bio sam u Austriji, iznendilo me da su im namirnice skuplje nego u Njemackoj. Pa cak u Hoferu ( Aldi) ili Lidlu.
Vazda pogranicni Austrijanci isli u Njemacku da se podmire :mrgreen:, tako bilo jos prije dvaest i nesto godina.
nuki_cika

#5725 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

Optimus09 wrote: 10/04/2023 22:53 Kakva je razlika u BiH i Njemackoj sto se tice stanova :D
Da ti vidiš u kakvom sam ja smještaju bio u Minhenu kad sam radio za MC Donalds, nedo Bog nikome :lol:
Sobe dvokrevetne od 10 kvadrata koju dijeliš sa cimerom, dva kreveta i između jedva da se provučeš da izađeš, mali frižider u čošku i to ti je to.A ustvari i ta soba je nekad bila hodnik i ljudi je pregradili rigibsom i napravili sobu koju ti naplaćuju 450 eura mjesečno.Nemaš kuhinju, a kupatilo dijeliš sa 50 osoba od toga ljudi iz Evrope, Afrike itd..

Druga situacija, pređem na aerodrom da radim, opet u jebenom Minhenu, nakon 10 dana dobijem otkaz, automatski izgubim smještaj, sad treba riješiti eventualno novi posao, a za to vrijeme naći da se kod nekog smjestiš 10,15 dana..
Zovem ja ovu drugaricu rado bi me primila ali nema gdje da me smjesti jer živi sa momkom(stan 18 kvadrata), zovem ovog jednog kolegu "također rado ali vjeruj zaglavit ćemo se jer se nemamo kuda prolaziti pa valja zvati vatrogasce :lol: :lol:

Raja ne konta da oni sve moguće i nemoguće pregrađuju samo da ti naplate smještaj i njega ne zanima da li to ima neku komociju ilz nema.Auslenderi su njima bitni jer im plaćaju sve živo.
Krenuo vozom u predgrađe kod jarana i imao mjesečnu 63 eura platio i ulazi revizija ja pokazujem kartu kad kao nevažeća, šta je problem, nije ta zona, u toj zoni 200 eura mjesečna, i kaznu mi odmah napišu 60 eura i njega ne zanima tvoj trenutni status "bitte Psss" i ćao..

RTV taksa samo što si prijavljen na adresu u Njemačkoj šalju ti 55 eura na tri mjeseca (a nemaš televizora u sobi) a hoće uskoro da povećaju na 75 eura.

Dobiješ ti tu platu ali dok sve poplaćaš ostane ti za kifle,i bez neben Joba nema te nigdje ako hoćeš bar nešto da uštediš.

Njemačka jeste zemlja mogućnosti ali i zemlja 1000 opasnosti, posebno su iskorišteni ljudi bez jezika, a i jezik dok savladaš treba ti 4,5 godina i to komunikacije.
Post Reply