DVB-T u BiH

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Brcak1971

#2551 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Bit će toplije vrijeme za penjanje po krovovima :-)
Mrvica 77

#2552 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

Brcak1971 wrote: 08/04/2023 10:50 Gledajući kartu odašiljača u BiH na stranici fm.scan.org. vidim da ima još dosta njih koji trebaju po planu da pređu na MUX-D.
To je plan Dasto semtela da do kraja ove godine pokrije digitalnim signalim preko 90% teritorije BiH.
Da li će se svi ti predajnici digitalizovati, to je pitanje za Dasto semtel.
Samo u mom kraju po tom planu trebalo bi digitalizovati 3-4 predajnika (1 u okolici Brčkog, 1 u Gradačcu i 1 kod Odžaka-Bijeli potok).

Bit će okretanja antena!! :D
Ne vidim razloga, jer to područje pokriva Udrigovo, a ravničarski je kraj pretežno...

Što se okretanja antena tiče, o tome bih mogao pisati roman 😉
Brcak1971

#2553 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Mrvica 77 wrote: 08/04/2023 19:27
Brcak1971 wrote: 08/04/2023 10:50 Gledajući kartu odašiljača u BiH na stranici fm.scan.org. vidim da ima još dosta njih koji trebaju po planu da pređu na MUX-D.
To je plan Dasto semtela da do kraja ove godine pokrije digitalnim signalim preko 90% teritorije BiH.
Da li će se svi ti predajnici digitalizovati, to je pitanje za Dasto semtel.
Samo u mom kraju po tom planu trebalo bi digitalizovati 3-4 predajnika (1 u okolici Brčkog, 1 u Gradačcu i 1 kod Odžaka-Bijeli potok).

Bit će okretanja antena!! :D
Ne vidim razloga, jer to područje pokriva Udrigovo, a ravničarski je kraj pretežno...

Što se okretanja antena tiče, o tome bih mogao pisati roman 😉
Ne znam šta će odlučiti Dasto semtel u vezi tih odašiljača u okolini Brčkog, ali imam poznanika iz tih podmajevičkih sela (Gornji Rahić, Maoča) koji kažu da imaju otežan prijem sa Udrigova, jer postoji jedno brdo koje "zaklanja" dijelove tih mjesta prema Udrigovu.
Inače, na tom brdu se nalazi jedan manji predajnik sa kojeg je išla FTV na 25ch i BHT na 40ch, a sada nema ni jednog ni drugog signala.

I ja ću morati uskoro na krov, ako se pusti digitalni signal MUX-A sa Vlašića. :-D
Mrvica 77

#2554 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

@Brcak1971
I ja ću morati uskoro na krov, ako se pusti digitalni signal MUX-A sa Vlašića. :-D

Čuj ja bih to napravio odmah, vrijeme je skoro idealno za to 😃
Zamisli na ljeto kad zvizdan upekne, ima da ti proklinješ dan kad si se rodio 🤭
Ja sam nedavno provodio kabel za drugi tv na tavanu, gola voda bio 😃
Dobro, bilo je i puno toplije nego sada...
Ali ne žalim, uzeo pojačalo kako ne bih prekidom kabela i stavljanjem skretnice izgubio neke kanale, jer su mi bili relativno slabi
Ima izlaz za 2 tv-a, vrijedi svakog eura koje sam dao 👌

Šalu na stranu, ne vidim razloga da okrećeš na Vlašić, kad ti je Udrigovo blizu
A MUX A bi trebao onda biti i s Udrigova...
Brcak1971

#2555 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Evo plana za MUX-A sa lokacija Vlašić i Lipik-Srebrenik, što se tiče moje regije. Udrigovo nije u planu za MUX-A (ako se šta ne promijeni).
Na toj karti sam pronašao informaciju da će MUX-A biti pušten i sa Velikog Žepa (istočna Bosna), a mislim da će biti još lokacija, nemoguće da budu samo ove tri na čitavoj teritoriji BiH. ImageImage
Mrvica 77

#2556 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

Brcak1971 wrote: 08/04/2023 20:25 Evo plana za MUX-A sa lokacija Vlašić i Lipik-Srebrenik, što se tiče moje regije. Udrigovo nije u planu za MUX-A (ako se šta ne promijeni).
Na toj karti sam pronašao informaciju da će MUX-A biti pušten i sa Velikog Žepa (istočna Bosna), a mislim da će biti još lokacija, nemoguće da budu samo ove tri na čitavoj teritoriji BiH. ImageImage
Pa to i mislim, logično (rekao bi Čombe 😃) je da se s lokacija odakle se emitira MUX D emitira i A
Ali tek je natječaj, rano je da sada već objave sve lokacije, vjerojatno će to onda u hodu raditi kad MUX A krene
Pošto je Udrigovo jedan od većih, ne vidim razlog s njega ne ide i A
Neće valjda ljudi imati dvije antene, s jednom love A, drugom D, a tko hoće hrvatske ili srbijanske onda stavi i treću, je l' da nema logike 🙄
Brcak1971

#2557 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Mrvica 77 wrote: 08/04/2023 20:08 @Brcak1971

Čuj ja bih to napravio odmah, vrijeme je skoro idealno za to 😃
Zamisli na ljeto kad zvizdan upekne, ima da ti proklinješ dan kad si se rodio 🤭
Ja sam nedavno provodio kabel za drugi tv na tavanu, gola voda bio 😃
Dobro, bilo je i puno toplije nego sada...
Ali ne žalim, uzeo pojačalo kako ne bih prekidom kabela i stavljanjem skretnice izgubio neke kanale, jer su mi bili relativno slabi
Ima izlaz za 2 tv-a, vrijedi svakog eura koje sam dao 👌

Šalu na stranu, ne vidim razloga da okrećeš na Vlašić, kad ti je Udrigovo blizu
A MUX A bi trebao onda biti i s Udrigova...
I ja sam uložio prilično para za te priključke prije par godina, al isto ne žalim, jer sam riješio možda za sva vremena.
Ne može se sa jednom antenom loviti sve programe. Ja kad objašnjavam pojedinim ljudima da se mora "zažmiriti" kad ulažeš u takve stvari, mnogima je to bacanje para, pa plaćaju IPTV ili kabelsku.
genius 723

#2558 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Okretanjem jedne mrezaste antene danas da ulovim nesto na 39ch hr nisam uspio nista osim sig 50-60%
Da kazem ono bitno da u tom pravcu nema ni jedan od odasiljaca koje ja lovim od MUX D 33CH a lovim ih sa 4 lokacije ali je i dalje signal dosta jak iako polazaj te antene nije ni prema jednom odasiljacu evo slika
Image
Mrvica 77

#2559 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

@Brcak1971
A jbg ti koji to ne kuže onda se malo-malo penju na krov, vrte antene i skidaju svece 😃🤣

Ja sam radio dosta njih antene i svi imaju bez primjedbi
Naravno ima onih koji misle da se kuže u sve, pa neće slušati
Onda mudruju
Jedan komšija nakačio čak 4 yagice, svaka za 1, umjesto da kupi jednu i pojačalo s 4 izlaza...
Lijepa kuća katnica s potkrovljem, ali antene baš bodu u oči
Em bi bilo ljepše, ne bi nagrdio kuću, em bi imao jači signal nego ima sada, em bi uštedio, jer pojačalo košta otprilike ko poštena yagica
Ali znaš naš narod, svi se u sve kuže, barem tako misle...
Brcak1971

#2560 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Mrvica 77 u pravu si za lokacije, logično bi bilo da npr. sa Udrigova se emituje i MUX-A i MUX-D, radi "uštede", ali vjerovatno će stručniji ljudi od nas to određivati.
Vjerovatno će koristiti postojeće predajnike u BiH radi uštede, a možda će i instalirati nove p9 potrebi.
Vršiće se i odgovarajuća mjerenja signala jer analogni i digitalni signal su ko nebo i zemlja.
To je moje viđenje svega toga pa vidjećemo - važno je da KRENE!!
-Chesterfield-

#2561 Re: DVB-T u BiH

Post by -Chesterfield- »

genius 723 wrote: 08/04/2023 20:44 Okretanjem jedne mrezaste antene
Može li ta mrežasta raditi bez onog priključka što ide na bananicu koja se ušteka u TV?
Imam na krovu tu antenu ali odavno nije u funkciji. Sjećam se da je često, dok sam je koristio crkavalo nešto na njoj.

I koja je najbolja antena bez ikakvoga pojačala? Možda bih nekada postavio da imam kao alternativu. Sada imam MojaTv.
Valjaju li ove antene? Koja je bolja?

Image

I može li hvatati ispod crijepa, na tavanu?
Brcak1971

#2562 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Mrvica 77 wrote: 08/04/2023 20:48 @Brcak1971
A jbg ti koji to ne kuže onda se malo-malo penju na krov, vrte antene i skidaju svece 😃🤣

Ja sam radio dosta njih antene i svi imaju bez primjedbi
Naravno ima onih koji misle da se kuže u sve, pa neće slušati
Onda mudruju
Jedan komšija nakačio čak 4 yagice, svaka za 1, umjesto da kupi jednu i pojačalo s 4 izlaza...
Lijepa kuća katnica s potkrovljem, ali antene baš bodu u oči
Em bi bilo ljepše, ne bi nagrdio kuću, em bi imao jači signal nego ima sada, em bi uštedio, jer pojačalo košta otprilike ko poštena yagica
Ali znaš naš narod, svi se u sve kuže, barem tako misle...
Tako je, drug!
I meni je radilo stručno lice. Nije samo postaviti antene, mora se izmjeriti jačina svakog dolaznog signala, pa se onda "šteluje" na pojačalu svaki signal itd.
Gledajući tada kako mi majstor radi, sad bi mogao i sam postaviti, ali da sam tada ja postavljao sigurno bih negdje pogrijesio.
genius 723

#2563 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

-Chesterfield- wrote: 08/04/2023 20:55
Može li ta mrežasta raditi bez onog priključka što ide na bananicu koja se ušteka u TV?
Imam na krovu tu antenu ali odavno nije u funkciji. Sjećam se da je često, dok sam je koristio crkavalo nešto na njoj.

I koja je najbolja antena bez ikakvoga pojačala? Možda bih nekada postavio da imam kao alternativu. Sada imam MojaTv.

Image

Moze jedino ako imas napajanje iz tv (vidi u postavkama tv)ili preko resivera ja sam trenutno koristio resiver pa mi nije trebalo to napajanje.a antena je ova malo bolja sto je sva od alilimin.uzeo novu plocicu sa regulacijom pojacanja i mislim da mi je jaca od ovih mojih svih a imam ih dosta od aktivnih iskrini i ovih jagi triplex...ja sam radi hr iznio na krov.imam takvu tu prvu kao na slici jagi pasivnu skoro ista i radi extra kad su ove smetnje na 33 ch
Mrvica 77

#2564 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

Brcak1971 wrote: 08/04/2023 20:53 Mrvica 77 u pravu si za lokacije, logično bi bilo da npr. sa Udrigova se emituje i MUX-A i MUX-D, radi "uštede", ali vjerovatno će stručniji ljudi od nas to određivati.
Vjerovatno će koristiti postojeće predajnike u BiH radi uštede, a možda će i instalirati nove p9 potrebi.
Vršiće se i odgovarajuća mjerenja signala jer analogni i digitalni signal su ko nebo i zemlja.
Krenilo je, zamisli još prije godinu-dvije, svi uživaju u digitalcu, jedino još BiH ima analogni ko nijedna zemlja u Europi
Koliko je sada već bolje, a zamisli za godinu-dvije tek
Bit će i A, do tada će i D valjda ustabiliti, dogovoriti se sa susjednim državama da ne ometaju jedni druge :bih:
A mi u pograničnom području imat ćemo sve 😉
Vi tamo imate vjerojatno i bosanske i hrvatske, ali i srbijanske
Mi ovdje ne lovimo iz Srbije
Znači tebi će biti super 👌
Brcak1971

#2565 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Image

Mrežasta antena ne može raditi bez pojačala!
Imao sam takvu na tavanu, hvatala je solidno tada analogne signale, a kasn8je i digitalne.
Mislim da je bolja ova antena na prvoj slici i mislim da bi hvatala i na tavanu, zavisi i od jačine signala.

Ako ima neko stručniji po ovom pitanju, daj da pomognemo našem forumašu.
Mrvica 77

#2566 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

@Brcak1971 ja sam radio sam sebi, mada sam dobio neke savjete od dečki iz OiV-a (duga priča, neću je počinjati)
Uglavnom dečki mi dali smjernice, natuknice, onda malo internet, forumi...
Sve se nauči kad se hoće
Ne kažem ni da sam sada ekspert, ali kužim se bolje od prosječnog nekog korisnika u svakom slučaju
Tada mi je pojam logaritamska i yagica bilo potpuno nepoznato, ono nikad čuo

Kažem radio sam i drugima, ali ništa profi
Čisto prijateljski, komšijama itd.
Bar nekima 😉
Ovi kojima sam pomogao imaju sve kanale ko i sam, ovi drugi još se i dan danas vješaju po krovovima 🤪
Brcak1971

#2567 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Mrvica 77 wrote: 08/04/2023 21:07
Brcak1971 wrote: 08/04/2023 20:53 Mrvica 77 u pravu si za lokacije, logično bi bilo da npr. sa Udrigova se emituje i MUX-A i MUX-D, radi "uštede", ali vjerovatno će stručniji ljudi od nas to određivati.
Krenilo je, zamisli još prije godinu-dvije, svi uživaju u digitalcu, jedino još BiH ima analogni ko nijedna zemlja u Europi
Koliko je sada već bolje, a zamisli za godinu-dvije tek
Bit će i A, do tada će i D valjda ustabiliti, dogovoriti se sa susjednim državama da ne ometaju jedni druge :bih:
A mi u pograničnom području imat ćemo sve 😉
Vi tamo imate vjerojatno i bosanske i hrvatske, ali i srbijanske
Mi ovdje ne lovimo iz Srbije
Znači tebi će biti super 👌
Pa, jeste! Do skora imali smo problema sa MUX-D, a evo ustabililo se pa mislim da nema više problema, bar na ovoj regiji, nadam se i u ostalim.
Mi ovdje odavno hvatamo hrvatske i srbijanske kanale prije rata, i poslije kada je krenula digitalizacija kod jednih i drugih.
Kada dodam i naše kanale imamo na raspolaganju bar 50 programa (nacionalnih i lokalnih)
Odakle si ti Mrvica 77 pa ne možeš hvatati srbijanski MUX?
Brcak1971

#2568 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Mrvica 77 wrote: 08/04/2023 21:16 @Brcak1971 ja sam radio sam sebi, mada sam dobio neke savjete od dečki iz OiV-a (duga priča, neću je počinjati)
Uglavnom dečki mi dali smjernice, natuknice, onda malo internet, forumi...
Sve se nauči kad se hoće
Ne kažem ni da sam sada ekspert, ali kužim se bolje od prosječnog nekog korisnika u svakom slučaju
Tada mi je pojam logaritamska i yagica bilo potpuno nepoznato, ono nikad čuo

Kažem radio sam i drugima, ali ništa profi
Čisto prijateljski, komšijama itd.
Bar nekima 😉
Ovi kojima sam pomogao imaju sve kanale ko i sam, ovi drugi još se i dan danas vješaju po krovovima 🤪
Isti sam kao i ti, volim da naučim dosta toga u vezi ove teme.
Pratim internet, ovaj forum, youtube...
Ima ljudi ovdje kod mene koji još neznaju da je krenula digitala kod nas, ljudi koji su relativno mladi...
Mrvica 77

#2569 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

Image

Ovako

Bez pojačala pasivne yagice, Iskra je zakon još odavno, Slovenci znaju znanje
Ja imam Iskru 47N yagicu, košta 30-ak €, ali i vrijedi svakog eura vjeruj 🔝
S time da ako kupiš pločicu kao @genius 723 lako se pretvori u aktivnu, to je dobro ako ti ide kabel direktno iz tv-a u antenu, onda je tv napaja
Ta pločica je 15-ak eura, bar mislim
Od ove dvije što si stavio moj izbor bi bila Amiko ova
Znači Iskra je idealan odnos cijena/kvaliteta, a ako baš hoćeš top onda Fagor, ali njihove su skuuupe 🙄

Što se tiče tavana i ispod crijepa - može, ali crijep tada služi kao prigušivač, a moguće su i refleksije
To ti mogu sam posvjedočiti
Ista antena vani i na tavanu - 2 različita pojma vjeruj mi
Antena mora (barem bi trebala) biti vani, idealno iznad kuće i npr. strujnih kablova
Mrvica 77

#2570 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

@Brcak1971 okolica Slavonskog Broda, već smo pričali, ali si zaboravio

A čuj, meni je i posao elektronika itd.
Ali ne bih o poslu baš javno pisao, ima razlog
Tako da to volim, baš uživam čitajući o tim temama
Npr. mnogima kod mene je mobilno bankarstvo jedna velika nepoznanica, a ja opet ne znam bez njega
genius 723

#2571 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

@Mrvica 77 tako je drug sve si napiso naravno da nam netreba tzv adapter ako tv ima napajanje tvornicki ili resiver.istina jagi je dobra pisali smo ja i grga o tome kad su bili problemi na 33ch ja sam jedino tad lovio Trebacko brdo u tavanu na jednom mjestu kraj dimnjaka sa tom jagicom u moru smetnji
Mrvica 77

#2572 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

@genius 723 u načelu s yagicom nećeš pogriješiti, jedino kada je logaritamska bolja je kad imaš jak signal i iz više ne paralelnih, ali usporednih pravaca, primjerice loviš u otklonu od možda 30° nekoliko signala, tada loga...
A kad je slabiji signal iz nekog pravca i želiš ga pojačati, fokusirati se na njega, tu jedino yagica
To je baš ono jako ugrubo objašnjeno
Brcak1971

#2573 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

Mrvica 77 wrote: 08/04/2023 21:37 @Brcak1971 okolica Slavonskog Broda, već smo pričali, ali si zaboravio

A čuj, meni je i posao elektronika itd.
Ali ne bih o poslu baš javno pisao, ima razlog
Tako da to volim, baš uživam čitajući o tim temama
Npr. mnogima kod mene je mobilno bankarstvo jedna velika nepoznanica, a ja opet ne znam bez njega
Priznajem, zaboravio sam, znam da si iz Slavonije, ali ne znam iz kojeg dijela.
Razumijem razloge zbog kojih ne možeš javno govoriti, i to poštujem.
I sam sam amater u vezi ovih tema, ali volim da naučim neke stvari da mogu nekada kada zatreba sam uraditi.
Ovdje su inače majstori skupi, pa što da plaćam nešto ako mogu sam uraditi.
genius 723

#2574 Re: DVB-T u BiH

Post by genius 723 »

Super onda de mi samo jos ovo reci jagi antena bolja pasivna ili aktivna ako je dolazni signal na granici prijema.
Mrvica 77

#2575 Re: DVB-T u BiH

Post by Mrvica 77 »

genius 723 wrote: 08/04/2023 21:57 Super onda de mi samo jos ovo reci jagi antena bolja pasivna ili aktivna ako je dolazni signal na granici prijema.
Pasivna definitivno‼️
Jer aktivna pojačava signal, ali i smetnje ako ih ima
Pasivna pojačava samo signal

Samo ovisi ti i koji kanal želiš pojačati
Neke antene podjednako pokrivaju i niže i više frekvencije, dok kod nekih graf pojačanja baš nije linearan, pa npr. manje pojačavaju one niže, a više one više ili obrnuto
Post Reply